B. J./H. Á. 2019.08.19 09:49 Frissítve: 2019.08.20 23:07

Puskás-díj: megmentette az életét a cím, ma már profi FIFA-s

Nem mindennapi történet Wendell Liráé, akit szó szerint az életbe hozott vissza csodagólja és az érte kapott Puskás-díj. A labdarúgó nemrégiben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapján beszélt róla, hogy milyen nyomorúságból mentette ki az elismerés.

 

Megmentette a díj az életét (Fotó: AFP)

 

Nagy megtiszteltetés a magyar futballnak, hogy az adott év legszebb gólját szerző labdarúgónak járó díjat a FIFA Puskás Ferencről nevezte el, egy futballista életét pedig a trófea gyökeresen megváltoztatta. A korábbi győztesek közül Cristiano Ronaldo, Neymar vagy James Rodríguez otthonában számtalan más díj mellé került a Puskás-díj, de a brazil Wendell Lira életében a fő helyre.

HÉTFŐN JELÖLÉS!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfőn jelenti be, kik szerepelnek a Puskás-díj idei tíz fős jelöltlistáján. A korábbi győztesekről szóló összefoglaló itt elérhető.

Sőt, magát az életét is ennek a díjnak és természetesen az azt eredményező csodagóljának köszönheti, ugyanis a futballista olyan borzalmas anyagi körülmények között élt, hogy enni sem tudott adni feleségének és gyermekének, és már azon gondolkodott, hogy öngyilkos lesz…

A Goianesia nevű klub ugyanis a Brazíliában az alsóbb osztályokban szokásos havi 250 dollár alatti fizetéssel honorálta Wendell Lira szolgálatait, aki egyébként csak félprofi labdarúgó volt, főállásban munkanélküli segélyen élt… Azt pedig tegyük még hozzá, hogy a kisebb csapatok idénye csak hat hónapig tart!

„Nagyon szenvedtem, kilátások nélküli munkanélküli voltam, a tükörbe sem tudtam nézni. Arra sem volt pénzem, hogy tejet vegyek a kislányomnak, és arra készültem, hogy az autómmal egy kamionnak menjek, de végül nem tudtam megtenni ezt” – mondta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapjának a Puskás-díj 2015-ös győztese.

A FIFA ünnepségén azt mondta a feleségének, Ludmilának, hogy úgy érzi magát, mintha egy videojátékban lenne, találkozott Luka Modriccsal, Marcelóval és nagy példaképével, C. Ronaldóval is.

Azon az estén az e-sportok egyik királya, a szaúdi Abdulaziz Alseria kihívta egy kedélyes kis FIFA-zásra a nagy sztárokat, de Neymar, Messi és C. Ronaldo is nemet mondott, sőt elsőre Wendell Lira is, de aztán csak beadta a derekát – és 6–1-re nyert!

„Fogalmam sincs, hogyan lehettem olyan jó” – vallotta be Wendell Lira, aki hazatérte után aláírt a másodosztályú Vila Novához, de aztán súlyos térdsérülései miatt visszavonult, alig 27 évesen, pontosabban ma már a virtuális futballpályákon vívja meg a maga mérkőzéseit.

Rádiós kommentátorként részt vett az oroszországi világbajnokságon, amely rémálomként kezdődött a számára, mert vízumproblémái akadtak, és már majdnem hazatoloncolták ötórányi várakozás után, amikor a Puskás-díj újra megmentette.

„Puskas? Puskas?” – kiáltotta valaki, akinek ismerős lett a brazil neve. „Yes, yes, Puskas!” – kiáltotta vissza Wendell Lira, akinek az angol nyelvtudása nagyjából ki is merült ennyiben, de már mehetett is tovább a világbajnokságra…

„El sem tudom mondani, mennyire megváltoztatta a Puskás-díj az életemet. Nem egyszerű elmenni egy idegen országba, ahol el sem tudod olvasni az eléd tett papírt… Már majdnem sírva fakadtam, amikor szerencsére egy orosz ügyintéző felismert, és megmentett szorult helyzetemből” – emlékezett vissza Lira a tavalyi vb-re.

A 30 éves, immár visszavonult támadó ma már profi FIFA-játékosként keresi a kenyerét, youtube-csatornáján – amelynek neve WLPSKS, azaz Wendell Lira PuSKáS – több mint 550 ezer feliratkozó követi.

„Tényleg nagyon megváltoztatta az életemet a díj, elismert gamer lettem, s olyan helyekre juthatok el, amelyekről nem is álmodhattam, ráadásul, ezeken a helyeken felismernek az emberek, amik számomra felfoghatatlanok” – mondta Lira, aki a díj további „hozományára” is kitért.

„Például a korábbi UFC-bajnok José Aldo azt kérte, hogy legyek az edzője, de vannak olyan ismert focisták is, akik azt kérték, hogy legyek az edzőjük, vagy adjak nekik tanácsot a FIFA-ban: a Milanból Lucas Paquetá, a Santosból Gustavo Henrique, vagy a Sahtarból Taison” – mondta Lira, aki elárulta, hogy a 2019–2020-as idényben szeretne eljutni a FIFAeWorld Cup döntőjébe, és ennek érdekében napi 5-6 órát gyakorol, és precízen beosztott napirend szerint éli életét.

#tbt de hoje e com esse fenômeno @lucaspaqueta. Estava me ensinando a jogar fifa18 kkkk #fifa18 #ultimateteam @easportsfifa #flamengo #mengo

14.9k Likes, 24 Comments - Wendell Lira (@wendelllira) on Instagram: "#tbt de hoje e com esse fenômeno @lucaspaqueta. Estava me ensinando a jogar fifa18 kkkk #fifa18..."2022.11.29 13:13:35

Minden más foci nemzetisport.hu

A korábban kilenc tornán szereplő játékosaink többször rukkoltak ki páratlan teljesítménnyel. Íme!

2022.11.29 08:52:22

Minden más foci nemzetisport.hu

A lapok kíméletlen őszinteséggel számoltak be a második világháború előtti az esetekről.

2022.11.28 13:31:06

Minden más foci nemzetisport.hu

A tagsági igazolvány világbajnoki címmel, BEK-/BL-győzelemmel és Aranylabdával váltható ki.

2022.11.24 17:30:06

Minden más foci nemzetisport.hu

Igaz, nem volt könnyű kicsikarni a három pontot az emberhátrányban is veszélyesen futballozó Rózsahegy ellen.