D. S. B. 2022.07.20 23:40 Frissítve: 2022.07.21 06:57

Női Eb: Anglia hosszabbításban ejtette ki a spanyolokat

Alaposan megizzadt Spanyolország ellen a végső győzelemre is esélyesnek tartott, bomba formában lévő angol női labdarúgó-válogatott a számára hazai rendezésű Európa-bajnokság első negyeddöntőjében, de Sarina Weigman együttese hosszabbítás után fordítani tudott, és bejutott a legjobb négy közé.

Anglia nagy küzdelemben tudott fordítani Spanyolország ellen (Fotó: Getty Images)

 

A csoportkört hibátlanul, 14 lőtt és nulla kapott góllal záró angol női labdarúgó-válogatott Spanyolországgal találkozott a Brighton & Hove-ban rendezett negyeddöntőben, ráadásul a házigazda 2021 áprilisa óta (17 mérkőzés) nem kapott ki, s ezalatt 98–3-as gólkülönbséget épített.

Ennek ellenére a spanyolok a legutóbbi egymás elleni találkozón alaposan megnehezítették az angolok dolgát, amikor gól nélküli döntetlent tudtak kicsikarni az Arnold Clark-kupán.

Az Eb negyeddöntőjében sem voltak megilletődve, rögtön a mérkőzés elején átvették az irányítást, de néhány kisebb lehetőség mellett nem jelentettek igazán nagy veszélyt Mary Earps kapujára. Az angolok viszont egyáltalán nem találtak fogást a spanyolokon. A 37. percben a Manchester City csatára, Ellen White ugyan majdnem beállította Wayne Rooney válogatott gólcsúcsát (53), de lesről talált be, így gól nélküli döntetlennel fordultak a csapatok.

A második félidőben valamivel aktívabban kezdett a vendéglátó, de szűk tíz perc után nem kis meglepetésre a spanyolok szereztek vezetést, amikor a Real Madrid támadója, Esther González hét méterről a hosszúba lőtt klubtársa, Athenea del Castillo jobb oldali beadásából (0–1). Sarina Weigman, Anglia holland szövetségi kapitánya rögtön három cserével reagált a kapott gólra, és a Barcelona kapusának, Sandra Panosnak is egyre több dolga volt, de nem is tudta kihúzni a mérkőzés végéig, hogy érintetlen maradjon a kapuja. A 84. percben ugyanis a Manchester United két, csereként beálló játékosa összehozta az egyenlítő gólt: jobb oldali beadás után az Alessia Russo által lefejelt labdát Ella Ann Toone közelről pofozta a kapuba (1–1), hosszabbításra mentve a negyeddöntőt.

A ráadásban már nem kellett sokat várni az újabb angol találatra, amikor a 96. percben a Bayern München játékosa, Georgia Stanway 18 méterről, enyhén jobbról a spanyol kapuba bombázott, s erre az ibériaiak már nem tudtak válaszolni. 2–1

Anglia július 26-án, 21 órától Sheffieldben vív meg a Svédország–Belgium mérkőzés győztesével az Eb elődöntőjében.


13. NŐI LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
NEGYEDDÖNTŐ, BRIGHTON & HOVE
Anglia–Spanyolország 2–1
(Toone 84., Stanway 96., ill. Esther González 54.) – hosszabbítás után

13. NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
NEGYEDDÖNTŐ
Július 20., Brighton & Hove
Anglia–Spanyolország2–1 – h. u.
Július 21., 21.00, London (Brentford)Németország–Ausztria 
Július 22., 21.00, Leigh
Svédország–Belgium 
Július 23., 21.00, Rotherham
Franciaország–Hollandia 
   
ELŐDÖNTŐ
Július 26., 21.00, Sheffield
Svédország/Belgium–Anglia 
Július 27., 21.00, Milton Keynes
Franciaország/Hollandia–Németország/Ausztria 
   
DÖNTŐ
Július 31., 18.00, London (Wembley Stadion)
1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese  
2022.08.13 17:03:33

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

A négy forduló után veretlen topolyaiak az előző két meccsükön így összesen egy pontot szereztek.

2022.08.10 20:20:49

Minden más foci VARGA ÁDÁM (összefoglaló), VÉGH JÁNOS (percről percre)

Nem okozott sok veszélyt a lelkesen küzdő német csapat • Ancelotti a Szuperkupa legeredményesebb edzője.