A dánok győztek, a franciák bent maradtak, a horvátok örültek

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.09.25. 20:35
null
Dánia örülhetett a győzelemnek, de a négyes döntő nem jött össze (Fotó: AFP)
A Nemzetek Ligája elérkezett a 6., záró fordulójához. Az A-liga 1. csoportjában Dánia Franciaországot fogadta, és 2–0-ra legyőzte. Ez sem volt elég azonban a négyes döntőbe jutáshoz, mert Horvátország is felülmúlta Ausztriát, így Modricék lettek a csoportelsők.

 

NEMZETEK LIGÁJA
6. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT

Dánia–Franciaország 2–0 (2–0)
Koppenhága, Parken Stadion, 36 064 néző. Vezette: Kovács István (romániai)
DÁNIA: Schmeichel – Kristensen (Bah, 90+1.), J. Andersen, Christensen, Maehle – Delaney (Kjaer, 72.), Eriksen, Höjbjerg – Skov Olsen (Braithwaite, 72.), Dolberg (Höjlund, 60.), Damsgaard (Lindström, 60.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
FRANCIAORSZÁG: Areola – Upamecano, Saliba (Clauss, a szünetben), Badiashile – Pavard, Tchouaméni, Camavinga (Fofana, a szünetben), F. Mendy (Truffert, 65.) – Griezmann (Muani, 81.) – Giroud (Nkunku, 65.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Dolberg (34.), Skov Olsen (39.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A mérkőzés előtt csak az volt biztos, hogy vagy a dánok, vagy a horvátok juthatnak be a négyes döntőbe, a franciák pedig a kiesés elkerüléséért harcoltak.

Dánia a maga részéről mindent megtett a csoportelsőség kivívása érdekében az viszont már más kérdés, hogy a győzelme sem lett elég az áhított cél elérésére. A találkozó azonban úgy indult, hogy a franciák nyerhetnek, hiszen sokkal több lehetősége volt a világbajnoknak, csak ezeket nem sikerült kihasználnia. Nagyjából húsz perc elteltével fordult a kocka, egyre többet veszélyeztettek a hazaiak, és szinte a levegőben lógott a gól, amely a 34. percben meg is született: Dolberg szinte megnyúlt előre a lábával, és így talált a kapuba. 1–0

A franciák teljesen megzavarodtak, még jobban beszorultak, egyre-másra jöttek a dán szögletek, és az egyik ilyen után Skov Olsen lőtt 16 méterről a vendégek kapujába. Öt percen belül lett 2–0 az állás!

A második félidő elején sok helyzetet kialakítottak a franciák, Mbappé egymaga három gólt is szerezhetett volna, de Schmeichel hol ügyességgel, hol szerencsével hárított.

A 70. percig tartott a nagy iram, ezután nem sokkal jött a hír, hogy a horvátok két góllal vezetnek Ausztriában, és ez mindkét csapatot megnyugtatta. A franciákat azért, hogy nem eshetnek ki, a dánokat meg azért, mert így már semmiképpen sem juthattak be a négyes döntőbe.

A hazai közönség azért jól megünnepelte a dánokat, akik legközelebb már Katarban, a vb-n találkoznak a franciákkal, némileg nagyobb tétért.

A csoport másik mérkőzésén: Ausztria–Horvátország 1–3 (1–1)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország64118–6+213
2. Dánia6429–5+412
3. Franciaország61235–7–25
4. Ausztria61146–10–44

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. perc: Vége a meccsnek, Dánia nyert, de nem lett csoportelső, Franciaország pedig vesztett, de nem esett ki. 2–0

90+1. perc: És még egy csere. Kristensen helyett Bah a pályán.

90. perc: Két perc a hosszabbítás.

87. perc: Ígéretesnek tűnt a francia kontra, de Andersen szinte egymaga állta ennek útját.

85. perc: Bal oldali dán szöglet után óriási kavarodás támadt a tizenhatoson belül, Braithwaite fejéről, majd melléről tartott gólba a labda, amelyet végül Areola a gólvonal előtt fogott meg.

81. perc: Volt még egy francia csere, Griezmann helyett Muani folytatja.

81. perc: Mivel a horvátok már két góllal vezetnek, valószínűleg a franciák nem esnek ki az A-ligából.

80. perc: Höjlund kapott sárgát az Upamecano elleni szabálytalanság miatt.

78. perc: Rengeteg a hiba a franciák játékában, de a dánok egyelőre nem tudják ezt kihasználni. Viszont arra jó, hogy őrizzék az előnyüket.

75. perc: Zavar a dán erőben, most tudták meg a nézők, hogy Horvátország vezetést szerzett az osztrákok ellen, így ebben a pillanatban ők a csoportelsők.

72. perc: Újabb két dán csere. Delaney és Skov Olsen le, Kjaer és Braithwaite be.

70. perc: Eladták a labdát a franciák Griezmann kissé hirtelen ellőtte, Schmeichel védett.

67. perc: Újabb francia helyzet, ezúttal Mbappé lőhetett 17 méterről, de a veszélyes lövés úgy jött ki Schmeichel lábáról, hogy nem is látott semmit a labdából.

67. perc: Mbappé kapott Griezmanntól hosszú indítást, Schmeichel nem jött ki, így a PSG ásza lőhetett 15 méterről, de a dán kapus lábbal védett.

65. perc: Két francia ász is elég gyengén játszott, most lecserélték őket. Giroud és Mendy helyére jött Nkunku és Truffert.

Badiashile fejese is elkerülte a kaput (fotó: AFP)
Badiashile fejese is elkerülte a kaput (fotó: AFP)

 

62. perc: Griezmann jobb oldali szögletét Badiashile fejelte rá jó helyzetből, de eléggé mellé.

60. perc: Kettőt cserélt Dánia, lejött Dolberg és Damsgaard, bejött Höjlund és Lindström.

58. perc: Úgy tűnt, elvédekezik magukat a franciák, de Upamecano mentette a menthetőt.

56. perc: Mbappé próbálta meg távolról, elég magasan fölément a labda.

54. perc: Delaney rúgott oda Mbappénak, kapott érte egy sárgát, a franciák pedig 30 méterről egy szabadrúgást, amelyet Griezmann beívelt, a védők viszont könnyen felszabadítottak.

52. perc: Griezmann lőtte el, a bal alsóra tartó pattogós labdát Schmeichel ütötte szögletre.

50. perc: Giroud lábát taposta meg Andersen, ez bizony szabadrúgás, méghozzá 24 méterről, kissé balról.

48. perc: A szöglet utáni kisebb zűrzavarban végül Schmeichel fogta meg a labdát.

47. perc: Clauss tört be a jobb oldalról a dán tizenhatoson belülre, a középre adását Andersen mentette szögletre.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, két góllal vezet Dánia. 2–0

43. perc: Egymás után jöttek a dán szögletek, a franciák teljesen megzavarodtak, de azért csak-csak sikerült nekik felszabadítani.

39. perc: EZ VISZONT MÁR TÉNYLEG BEMENT! Jött a szöglet a jobb oldalról, Andersen fejelte vissza középre, Delaney hátratoltaSkov Olsen elé, aki 16 méterről, ballal a lábak erdeje között lőtt a jobb alsóba. 2–0

38. perc: Eriksen megpróbált szögletből is gólt rúgni! Bal oldalról kísérletezett, és be is ment volna, ha Areola nem paskolja ki a labdát a léc alól.

38. perc: Bajban a franciák. Megúszták ugyan kapott gól nélkül, de Areola védése nagyon kellett nekik.

37. perc: Nagy dán lehetőség! Eriksen jobb oldali szögletét Delaney fejelte el 7 méterről, Areola viszont vetődve védett.

35. perc: A mostani állás szerint Dánia jutna a négyes döntőbe, Franciaország még maradna az A-ligában.

Így lőtt Dolberg estében a francia kapuba (fotó: AFP)
Így lőtt Dolberg estében a francia kapuba (fotó: AFP)

 

34. perc: GÓÓÓÓL! VEZET DÁNIA! Eriksen adott óriási indítást jó távolról, a felezővonal közelérből, Damsgaard megszelídítette a labdát, és jobbal középre passzolt, Dolberg szinte szánkázva érkezett, és 6 méterről, bevetődve, kinyújtott lábbal lőtt a jobb alsóba, Areola erre nem számított. 1–0

28. perc: Változott a játék képe, most a dánok vették át az irányítást és a franciák szorultak be.

23. perc: Eriksen bal oldali szöglete szabadon találta Delaneyt, aki 10 méterről fejelt a jobb alsó felé, Areola azonban elkapta a labdát.

20. perc: És majdnem jött a dán vezetés! Gyors akció után Eriksen tértölelő átadása találta meg a beinduló Skov Olsent, aki levette, majd 6 méterről Areolát találta el. Apró szépséghiba, hogy lesről.

Rasmus Kristensen rúgja el a labdát a veszélyzónából (fotó: AFP)
Rasmus Kristensen rúgja el a labdát a veszélyzónából (fotó: AFP)

 

20. perc: Jött az újabb francia szöglet, de az eddigiekhez hasonlóan ezzel sem sokra mentek.

19. perc: Camavinga ívelte fel a labdát, Maehle rosszul találta el a labdát a saját ötösénél, kis híján a saját kapujába lőtt.

19. perc: A szögletből nem lett semmi, de a franciák fölénye eléggé egyértelmű.

18. perc: Veszély! Camavinga gyorsíthatott fel középen, majd 19 méterről, ballal a jobb felsőt vette célba, a labda viszont Andersen hátáról pattant szögletre.

15. perc: Mbappé gyorsított fel a bal oldalon, a tizenhatos bal oldala közeléből középre gurított, Griezmann estében lőtte el, a labda kijött Schmeichelről, de a védője kisegítette.

14. perc: Ide-oda pattogott a labda a dán tizenhatoson belül, de hiába próbálkoztak a franciák háromszor is, mindahányszor egy védőről pattant le a lövés.

12. perc: Eriksen szöglete nem volt jó, a franciák könnyedén szabadítottak fel.

10. perc: Átvették az irányítást a franciák, beszorultak a hazaiak. Most éppen jobbról jöhetett egymás után két francia szöglet. Griezmann labdája másodjára hosszú lett, Schmeichel lehúzta.

Mbappé az ötös jobb sarkáról próbálkozott gólszerzéssel (fotó: AFP)
Mbappé az ötös jobb sarkáról próbálkozott gólszerzéssel (fotó: AFP)

 

8. perc: Francia szöglet jöhetett balról, átkeveredett a labda a hosszúra Mbappé elé, aki az ötös jobb sarkáról megcélozta a rövid sarkot, Schmeichel azonban nagy bravúrral védett.

7. perc: Rengeteg a sérült a franciáknál, ez tükröződik is az összeállításban, és ez bizony cseppet sem könnyíti meg a dolgukat.

6. perc: Nem tetszett a közönségnek, hogy a franciák sokáig passzolgattak a dán tizenhatos előterében, sőt Mbappé remek passzával Mendy akár tiszta helyzetből lőhetett volna, de az utolsó pillanatban beérték.

2. perc: Szöglethez jutott Dánia a jobb oldalról, Eriksen szöglete megtalálta Delaneyt, de a csapattárs valamitől megriadt, így a lába között suhant el a labda.

1. perc: Telt ház van, a nézők pirosba borították a lelátót.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Dánia tiszta pirosban, Franciaország fehér-kékben játszik.

 

 

ELŐZMÉNYEK

A négyes döntőbe jutásra jelenleg Horvátországnak van a legnagyobb esélye. Ha legyőzi idegenben Ausztriát, be is jut. Döntetlennél vagy vereségnél a Dánia–Franciaország eredménye dönti el a végkimenetelt. Ezért Dániának a döntetlen is kevés lehet, de Franciaországnak sem mindegy a végeredmény, hiszen a világbajnok meg nem akar kiesni az A-ligából. Mindenképpen érdekes meccsekre lehet számítani.

Legutóbb a dánok idegenben nyertek, igaz, legutóbb, amikor Koppenhágában találkoztak, 2015-ben az Eb-selejtezőn a franciák örülhettek. Akkor a ma is pályára lépő Olivier Giroud két gólt szerzett.

1. FORDULÓ
Június 3., péntek
Horvátország–Ausztria 0–3
Franciaország–Dánia 1–2

2. FORDULÓ
Június 6., hétfő
Ausztria–Dánia 1–2
Horvátország–Franciaország 1–1

3. FORDULÓ
Június 10., péntek
Dánia–Horvátország 0–1
Ausztria–Franciaország 1–1

4. FORDULÓ
Június 13., hétfő
Dánia–Ausztria 2–0
Franciaország–Horvátország 0–1

5. FORDULÓ
Szeptember 22., csütörtök
Horvátország–Dánia 2–1
Franciaország–Ausztria 2–0

6. FORDULÓ
Szeptember 25., vasárnap
20.45:
Dánia–Franciaország
20.45:Ausztria–Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik