A horvátok Modric góljával nyerni tudtak a Stade de France-ban!

Vágólapra másolva!
2022.06.13. 20:35
null
Modric ismét jól érezte magát Párizsban (Fotó: AFP)
Franciaország 1–0-ra kikapott Horvátországtól a labdarúgó Nemzetek Ligája A-divíziójának 1. csoportjában, így a címvédő négy forduló után két pontot szerezve az utolsó helyen áll, és már biztosan nem jut tovább az elődöntőbe.

 

NEMZETEK LIGÁJA
4. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT
Franciaország–Horvátország 0–1 (0–1)
Párizs, Saint-Denis,
Stade de France, 76 000 néző. Vezette: Grinfeld (izraeli)
Franciaország:
Maignan – Koundé (Pavard, a szünetben), Konaté, Kimpembe, Digne – Rabiot, B. Kamara (Tchouaméni, a szünetben), Guendouzi (Griezmann, 80.), Nkunku (Coman, 73.) – Benzema, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Horvátország: Ivusic – Stanisic, Erlic, Sutalo, Juranovic – Modric, Brozovic, Kovacic (Sucic, 90+1.) – Pasalic (Majer, 62.), Budimir (Kramaric, 73.), Brekalo (Vlasic, 73.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Modric (5. – 11-esből)

A csoport másik mérkőzésén
Dánia–Ausztria 2–0 (Wind 21., Skov Olsen 37.) – bővebben ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

A Nemzetek Ligája-címvédő Franciaország három mérkőzés után csoportja utolsó helyén állt, a dánok elleni vereséget követően döntetlenezett Horvátországban és Ausztriában is.

Abban bízott a helyi közvélemény, hogy nemhogy az egyik Asterix és Obelix-szereplőt (SokadikX) nem fogják emlegetni a horvátok elleni hazai mérkőzés után, hanem magabiztos győzelmet látnak – ehhez képest a vendégek korán megszerezték a vezetést Luka Modric büntetőjével, amelyet majdnem, de csak majdnem védeni tudott Mike Maignan. 0–1!

Nem is az volt a franciák baja, hogy az NL-sorozatba Raphaël Varane sérülése miatt egy görög strandról behívott Ibrahima Konaté összehozott teljesen fölöslegesen egy 11-est, hanem az, hogy a Karim Benzema, Kylian Mbappé csatársornak egyetlen igazi ziccere sem volt, a lövéseiket blokkolta a remek napot kifogó Martin Erlic, Josip Sutalo védőkettős, és jól védett az eszéki kapus, Ivica Ivusic.

A balhátvéd Lucas Digne volt a hazaiak legveszélyesebb futballistája, pedig beállt a szünetben Aurélien Tchouaméni, sőt a hajrára Antoine Griezmann és Kingsley Coman is a pályán volt. A vendégek két csereembere, Lovro Majer és Ivica Vlasic kihagyott egy-egy helyzetet, de ez is belefért a horvátoknak, mert a legutolsó percben Konaté az ötös elől a jobb sarok mellé fejelt.

Didier Deschamps igyekezett frissíteni csapatát erre a mérkőzésre is, ugyanis sorozatban a hatodik alkalommal változott legalább hét helyen a Les Bleus kezdőcsapata, ez rekord a francia válogatott történetében. Így sem ment azonban Benzemáéknak, a francia sajtó és a szurkolók tovább kongathatják a vészharangot a katari világbajnokság miatt.

A dánok győzelmével pedig eldőlt, hogy a címvédő nem juthat tovább a csoportból!

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)
AZ ÁLLÁS
1. Dánia4316–3+39
2. Horvátország42113–4–17
3. Ausztria41125–504
4. Franciaország4223–5–22

 

PERCRŐL PERCRE

A Horvát Labdarúgó-szövetség éppen ma 110 esztendős, a játékosok ezt a fajta fekete-szürke kockás mezt ma viselték utoljára hivatalos mérkőzésen – jelenti Polgár László.


23 meccs után maradt gólképtelen a francia válogatott, ez volt az első horvát siker a gallok ellen!


Egy pályára befutó néző megkapja Benzema mezét. Meglepő.

 



90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS.


90+5. perc Mellé, Coman jobbról érkező, jobblábas beadását 10-ről a jobb sarok mellé fejeli félmagasan Konaté!

90+4. perc Sutalo majdnem a jobb alsóba ment Benzema elől, de figyel Ivusic, és vetődve eléri a labdát.

90+3. perc Benzema sokadik rossz megoldása a 16-oson.

A csopot másik mérkőzésén maradt a 2–0 a dánok javára.

90+1. perc Luka Susic be, Kovacic le. Susic a Salzburg ígérete, nagy Modric-rajongó.

Négy perc a ráadás!

88. perc Vlasic lő ballal kapura 14-ről, picit balról, Maignan balra elvetődve fogja a laposan suhanó labdát.

85. perc Digne bal oldali beadását nagyon higgadtan hazafejeli Kovacevic.

Egyelőre nem az ő meccse ez.

„Görögországban nyaraltam a barátaimmal, s ránéztem a telefonomra – mondta a 23 éves védő a francia szövetség hivatalos oldalának. – Két nem fogadott hívásom volt, és bár nem ismertem a számot, úgy gondoltam, visszahívom. A szövetségtől kerestek, s közölték velem, hogy csatlakozzak a válogatotthoz. Amint hivatalossá vált, rögvest hívtam a családtagjaimat, akik büszkék voltak rám.”

Ibrahima Konaté éppen Görögországban pihent, amikor telefonon hívták a francia válogatottól, Ausztria ellen pedig bemutatkozhat a csapatban. MEZRE CSERÉLTE A FÜRDŐNADRÁGOT – Ibrahima Konaté ugyanis éppen nyaralt, amikor megcsörrent a telefonja. A francia válogatottól hívták, s közölték vele, hogy Raphaël Varane sérülése miatt csatlakoznia kellene a kerethez. A Manchester United védője a Dánia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen (1–2) szenvedett combsérülést, ami miatt el kellett hagynia az együttest, s Didier Deschamps szövetségi kapitány úgy döntött, helyére a Liverpool hátvédjét hívja be, aki pénteken Ausztria ellen életében először pályára léphet a francia válogatottban.


80. perc Antoine Griezmann
be, a közönség örül. Guendouzi le. Szűrő helyett támadó mindenes.


Rabiot: 27 meccs a válogatottban, 2 góllal. Tavaly októberben talált be még, a kazahoknak. A Juvében 45 meccsen 2 kanadai ponttal zárta az idényt. Két gólpasszal.

78. perc Szabadrúgás középről, 28-ról, Mbappé jobbal jócskán a léc fölé lő.

Kramaric: 35 meccsen 8 gól és 11 gólpassz a Hoffenheim színeiben.

Budimir 30 meccsen 9 gólt lőtt az Osasunában ebben az idényben, volt két asszisztja is. Simán házi gólkirály lett, a házi gólpasszlistán meg a harmadik helyen zárt!


73. perc Kingsley Coman be, Nkunku le, Nikola Vlasic be, Brekalo le. Szélsőcserék.
Az előző horvát–francia meccs hőse, Andrej Kramaric meg Budimirt váltja. Ékcsere.

72. perc Hopp, Brekalo passzát ballal kapura teszi Majer az ötös bal sarka elől, Maignan balra vetődve eléri a félmagasan szálló labdát.

70. perc Benzema lő 14-ről, kicsit jobbról jobbal kapura, az ötös előtt becsúszva blokkol Sutalo, majd estében elkotorja a labdát Mbappé elől!

67. perc Adrien Rabiot kap sárga lapot, Digne elesett az ötös bal sarka előtt, mert Majer meglökte picit. Éppen Rabiot sarkazott szépen Digne elé. Előtte Benzema 15 méteres lövését blokkolta Erlinc

65. perc Lovro Majer be, Pasalic le. Majernek nem ment legutóbb a franciák ellen, pedig a PSG, a Real, az Atlético Madrid, a Lipcse és a Real Madrid is monitorozza őt.

64. perc Mbappét kell ápolni, odalépett neki a jobb szélen Erlinc.

62. perc Benjamin Pavard rátart Brekalo lábára, sárga lap.

60. perc Nkunku indítja Mbappét, aki jobbal kapura lő az ötös jobb sarkáról, Erlinc löki picit, Ivusic meg jobb lábbal eléri a labdát a jobb alsó sarok előtt.

58. perc Pavard nem figyel, Juranovic közbelép, középre ad, Pasalic 14-ről lőhetne, de Tchouaméni ment elől egy csodás becsúszással!

55. perc Kissé jobbról, 21-ről Mbappé jobbal kapura lő, hatalmasat véd ujjheggyel Ivusic, így... kirúgás.

Erlic a Sassuolo játékosa, a Speziában kölcsönben játszott.

54. perc Digne passzát Benzema két jó csel után nem lövi el jobbal 14-ről, középről, Mbappé elé passzolna, közbelép Erlinc.

51. perc Tchouaméni indítja Nkunkit, aki ballal éles szögből, 10 méterről a kapus elé lő.

51. perc Marcelo Brozovic kap sárga lapot Nkunku akasztásáért, a szélső kakaskodik aztán picit.

49. perc A Brozovic indította Kovacevic zseniálisan indítja Budimirt, aki jobbal kapura lő 15-ről, Maignan a kapu tetejére üti a labdát, de les.

47. perc Tchouaméni jobbal 22-ről a kapus elé rúgja a labdát. Csemege.

46. perc Mbappé jobb oldali beadását elfejeli az ötös és Benzema elől Sutalo.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Benjamin Pavard és Aruélien Tchouaméni be, Koundé és Kamara le.

A francia válogatottban 2021 szeptemberében, a Bosznia-Hercegovina elleni világbajnoki selejtezőn (1–1) mutatkozott e, idén márciusban az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen (2–1) győztes gólt szerzett. Karrierjében hatalmas ugrás a Real Madrid, azonban ha megállja a helyét, abból a világbajnokságra készülő francia válogatott is sokat profi tálhat.

Gus Poyet a Bordeaux-nál dolgozott együtt a fiatal futballistával, akit már akkor topcsapatok környékeztek meg, ám Franciaországban maradt, a Monacót választotta. A klubváltást könnyedén vette, a legutóbbi két idényben alapembere lett a csapatnak, és egymás után másodszor végzett az élvonal harmadik helyén. A legjobb teljesítményt védekező középpályásként nyújtja, kiválóak a labdaszerzéssel kapcsolatos statisztikái (N’Golo Kantéhoz hasonlítják), de kicsivel előrébb, játékszervezőként is megállja a helyét, így a Real Madridnál idővel Toni Kroos vagy Luka Modric szerepét is átveheti.

„Kicsit sem lep meg, hogy az utóbbi hónapokban mindenki róla beszélt, tizennyolc évesen látszott, milyen kiváló játékos – dicsérte Aurélien Tchouaménit korábbi edzője, Gus Poyet a The Athleticnek. – Annak ellenére, hogy magas és vékony volt, duzzadt az erőtől, remekül kezelte a labdát, és intelligensen játszotta meg. Minden alkalmat megragadott a fejlődésre, a taktikai értekezleteken senki sem figyelt annyira, mint ő. Kiválóan védekezett és szerzett labdát, de én szerettem előrébb tolni, mert a kapu előtt is képes volt veszélyt teremteni.”

Az eddigi három francia NL-mérkőzés mindegyikén kezdő Aurélien Tchouaméni a következő idénytől a Real Madridban folytatja a pályafutását. A Monaco francia sajtóhírek szerint 80 millió eurót kap a 22 éves középpályás játékjogának átengedéséért, s mivel meghatározott bónuszfeltételek teljesülése esetén további 20 millió euróra tarthat igényt, Kylian Mbappé (180 millió euró), Ousmane Dembélé (140), Antoine Griezmann (120) és Paul Pogba (105) után ő az ötödik legdrágább francia futballista. Jelenleg Didier Deschamps szövetségi kapitány irányításával a Horvátország elleni hétfői válogatott mérkőzésre készül, kedden azonban már Madridba várják orvosi vizsgálatokra.

Les Bleu-gés az NL-ben. 19 lövés az első félidőkben, ezek közül 8 ment kapura, és 0 lett gól.


Forrás: Weltfussball






E párharc legjobb góllövői:
Antoine Griezmann 3
Kylian Mbappé 2
Robert Pires 2
David Trezeguet 2
Lilian Thuram 2


Egy kis örökmérleg: 9 mérkőzés, három iksszel és 6 francia sikerrel, 9, ill. 20 rúgott góllal.

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

 

45+2. perc Guendouzi szereli a felezőnél Modricot.

45. perc Digne lő a korner után ballal kapura 17-ről, kissé balról, de blokkol egy védő. A következő beadás után Mbappé Digne-t ugratja, aki ballal nagy erővel középre lő, de blokkol szépen a bevetődő Budimir.

Két perc a ráadás.

44. perc Sutalo szereli szépen a jobb szélen Nkunut, jöhet az első mai gall szöglet.

43. perc Nkunku nagyot rúg Modricba, gyors ápolás.

42. perc Brekalo a 16-os előtt, Brozovic megindul az ötös felé, menne a passz is felé, de közbelép Koundé. Nem is, Konaté mentett nagyon nagyot, Brozovic különben a kapusra viszi a labdát.

38. perc Nagy vágta után Budimir ballal Kimpembébe lő a 16-os előteréből.

35. perc Benzema 16 méteres lövését blokkolja Modric, egyben szerelve Mbappét is. Szép kis társaság...

Maignan 39 meccset játszott ebben az idényben a Milanban, 19-szer gólt sem kapott, kiszorította a Les Bleus kezdőjéből Hugo Llorist.

34. perc Juranovic távoli ívelése kapuscsemege.

32. perc Budimir meghúzza a bal szélt, a ballábas beadással Pasalicot keresi, de kifejeli a labdát az ötös elől Kimpembe.

30. perc Stanisic szereli szépen a jobb oldalon Mbappét. A védő 773 percet játszott ebben az idényben a Bayernben, ma jobbhátvéd. A 2018-as vb-döntő után pár hétten még középső védő volt az U19-es válogatottban. A németben!

Az eszéki Ivusic vetődve biztosított. Megszokta a 16-os előtti bombákat az edzéseken Kleinheislertől.

28. perc Nkunku jobbal 22-ről egy méterrel a jobb felső sarok mellé lő, kicsit balról. Szerencsével pattant vissza elé a labda egy rossz cselt követően.

Idei 13. meccsén most hetedszer kapták a franciák a meccs első gólját. Háromszor nyertek, háromszor ikszeltek ezt követően.

Modric: 152 válogatott meccs, 22 góllal és 24 gólpasszal.

18. perc Mattéo Guendouzi kap sárga lapot Brekalo fellökéséért. Váll az orrnak, jogos a lap.

Hová lett Sergio Goycochea?

15. perc Maignan szereli vetődve, kézzel a 16-oson belül Budimirt Kovacic passza után, majd lábbal, becsúszva szereli Brekalót a 16-os jobb oldala mellett! Ez igen, egy Barthezbe oltott Neuer, Goycochea-mezben!

14. perc Goendouzi keresztpassza nem jó Benzemának, Mpabbé eléri, az ötös bal sarka előtt csinál egy cselt, majd estében jobbal az előtte álló Erlicbe lő.

11. perc
Mbappé ismét a földön, elrúgja a labdát dühében, de nincs sárga lap.

10. perc Modric újabb jobb oldali szögletét kifejeli Digne, Mbappé megindul, Kovacic szereli őt egy szabálytalan, kemény becsúszással. Tovább...

8. perc Digne bal oldali beadását középre mentik a horvát védők, Mbappé jobbal kapásból kapura lő kissé balról, 18 méterről, de Ivusic balra legördülve fogja a labdát, magabiztosan.

Maignan 11-et kivédett profiként a neki lőtt 39 tizenegyesből.



5. PERC LUKA MODRIC jobbal a jobb alsóba lő. Maignan érezte az irányt és a magasságot is, de csak beleérni tud. 0–1!

Büntetőt.

Nem, Konaté lökhette el Budimirt, a csatár csak elvitte a labdát előre. De már késő. Mit mond a VAR?

3. perc BÜNTETŐ! Benzema rálép Modric jobb oldali szöglete után Budimir lábára az ötös bal sarkán.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek tiszta feketében.


A horvát–francia meccsről ITT olvashat!


Luka Modric az első perctől pályán lesz a Stade de France-ban, ahol nemrég BL-győzelmet ünnepelt klubjával.

„Az első félidő nem volt nagy eresztés, a másodikban azonban változtattunk a hadrendünkön, Luka Modric és Mateo Kovacic beállt, utána fantasztikusan játszottunk – idézi az uefa.com Zlatko Dalicot, Horvátország szövetségi kapitányát. – Bár aggódtam amiatt, hogy a játékosaim nem állnak készen rá, hogy hét nap alatt három meccset megvívjanak, lehengerlően játszottak, teljes erőbedobással küzdöttek, úgyhogy megérdemelt győzelmet arattunk.”

A Real Madriddal a héten szerződést hosszabbító aranylabdás középpályás 36 évesen is vezére hazája válogatottjának, s ezt pénteken újfent bizonyította. Horvátország Dániában vendégszerepelt, s az első félidőben a nélküle felálló csapat szenvedett a Parken Stadionban, nem jeleskedett a helyzetek kialakításában, mindössze egy lövése volt, ellenfele pedig nyolcig jutott. Zlatko Dalic szövetségi kapitány a szünetben beküldte csapatkapitányát (és Mateo Kovacicot), s a játék egy csapásra megváltozott, a horvátok átvették az irányítást. Ebben hatalmas szerepe volt Luka Modricnak, aki ezúttal is karmesternek bizonyult, diktálta a tempót.

Csereként beállva is óriásit lendített Luka Modric az addig szenvedő horvátok játékán, vezérletével hozták el a három pontot Dániából. MENNYIRE FONTOS LUKA MODRIC játéka a horvát válogatottnak? Hosszasan lehetne fejtegetni, de egyetlen példával is jól lehet szemléltetni, hogy rengeteget.

 


„Antoine Griezmann nincs jó formában, Karim Benzemának pedig nagyon hosszú idénye volt – mondta a Le Parisiennek a szövetségi kapitány. – Szeretem, ha Kylian Mbappé az első perctől a pályán van, ám nem játszhat minden meccsen, nincs százszázalékos állapotban. Christopher Nkunku mögött kitűnő évad van, teljesen meg vagyok vele elégedve.”

És ha már a Paris Saint-Germain sztárját idéztük, sokak szerint túlságosan függ tőle a válogatott. A 23 éves játékos a dánok ellen egy félidőt játszott, a horvátok ellen a kispadon ült, majd az osztrákok ellen 28 percet futballozott, Bécsben pontot érő gólt szerzett. Francia hírek szerint a hosszú idény után fáradt, ráadásul kisebb térdsérüléssel is bajlódik, ám elképzelhetetlen, hogy ne legyen ott a hétfői kezdőcsapatban. Kérdéses, hogy a francia támadósor miképp néz ki Horvátország ellen, nagy fejtörést okoz Didier Deschamps-nak.

„Mindent megteszünk, hogy legyőzzük Horvátországot – idézte a L’Équipe Kylian Mbappét. – A nyaralás előtt ez az utolsó mérkőzésünk, ráadásul hazai pályán játszunk, fokozni akarjuk a tempót.”


Rögtön hazai pályán a Dánia elleni vereséggel (1–2) nyitott a csapat, majd Horvátországban (1–1) és Ausztriában (1–1) is csak döntetlent ért el, így ha Luka Modricék nyernek Párizsban, közel kerül a kieséshez a világbajnoki címvédő.

NEM MEGY A CÍMVÉDŐNEK. A legutóbbi Nemzetek Ligája-győztes Franciaországhárom mérkőzés után csoportja utolsó helyén áll, a helyi sajtó pedig kongatja a vészharangot. Szerintük a csapat nem néz ki jól a katari világbajnoksághoz közeledve, ráadásul az esetleges hétfői vereség Horvátországtól igen kellemetlen helyzetbe hozhatja az együttest.

Három mérkőzés után még nyeretlen a címvédő Franciaország a Nemzetek Ligájában, a horvátok elleni esetleges vereség nehéz helyzetbe sodorhatja a csapatot.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik