A franciák nyertek Lisszabonban, készülhetnek a négyes döntőre

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.11.14. 20:35
null
N'Golo Kanté gólja döntött (Fotó: AFP)
Franciaország N'Golo Kanté góljával 1–0-ra legyőzte Portugáliát a Nemzetek Ligája A-ligájának 3. csoportjában, ezzel eldőlt, hogy Didier Deschamps együttese végez a kvartett élén, és játszik majd 2021 őszén a négyes döntőben.

NEMZETEK LIGÁJA
5. FORDULÓ
A-DIVÍZIÓ, 3. CSOPORT

PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 0–1 (0–0)
Lisszabon, Estádio da Luz, zárt kapuk mögött. V: Stieler (német)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cancelo, Fonte, Rúben Dias, R. Guerreiro – Danilo Pereira (Sérgio Oliveira, 85.), William Carvalho (Diogo Jota, 56.) – Bruno Fernandes (Moutinho, 72.) – Bernardo Silva (Trincao, 72.), C. Ronaldo, Joao Félix (Paulinho, 85.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernández – Rabiot, Kanté, Pogba – Coman (Thuram, 59.), Martial (Giroud, 78.), Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Kanté (53.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha semmi nem szól közbe, néhány hónap múlva Budapesten, az Európa-bajnokság F jelű, magyar érdekeltségű csoportjában mérkőzik meg egymással a portugál és a francia válogatott, most azonban a Nemzetek Ligája A-ligájának csoportelsősége volt a tét Lisszabonban.

A finnektől meglepő vereséget szenvedő franciák kezdték veszélyesebben a találkozót, és akár már a 11. percben megszerezhették volna a vezetést, ám Rui Patrício kiválóan zárta a szöget Anthony Martial ziccerénél. Az MU támadója akár mesterhármast szerezhetett volna az első félidőben, ám ezután sem fejjel (három méterről a lécet találta el...), sem ismételten lábbal (megint Rui Patrício védett óriásit) nem tudott betalálni.

A szünet után aztán góllá érett a francia fölény, és ironikus módon ehhez éppen Rui Patrício hibája kellett: a portugál középre ütötte ki Adrien Rabiot lövését, éppen az érkező N'Golo Kanté elé, aki ilyen közelről nem hibázott (0–1).

A hazaiak ekkor már érezték, hogy több kell, José Fonte kapufával, a csereként beálló Joao Moutinho pedig óriási lövéssel jelentkezett, utóbbinál Hugo Lloris mutatott be elképesztő bravúrt.

A hajrában mindent megtettek az egyenlítésért a portugálok, de nagyobb helyzetük már nem akadt, így a francia válogatott az utolsó forduló eredményétől függetlenül megnyerte a csoportot, és készülhet a jövő őszi négyes döntőre.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Svédország–Horvátország 2–1
(Kulusevski 36., Danielson 45+2., ill. Danielson 82. – öngól)

A másik meccsen a csoportutolsó, nulla ponttal álló Svédország Horvátországot fogadta. A két csapat bő egy hónappal ezelőtt már megküzdöt egymással, akkor 2–1-es horvát siker született.

Az első félidő – némi meglepetésre – svéd fölényt hozott. A hazaiak vezető találata a 36. percben született meg a Juventusban légióskodó Dejan Kulusevski révén (1–0). Még a játékrész lefújása előtt egy szögletet követően a veterán Marcus Danielson fejese után már kétgólosra duzzadt Svédország előnye, amivel alaposan feladta a leckét a horvátoknak (2–0).

A fordulást követően átvette a kezdeményezést Horvátország, igaz, sok helyzetet így sem tudott kialakítani. A 82. percben Danielson másodszor is bevette a kaput, ám ugyanazt, mint amelyet az első félidőben is, így ennek ezúttal a horvátok örülhettek (2–1). Hiába kerültek azonban közelebb az öngól révén a vendégek a svédekhez, egyenlíteni már nem tudtak.

A 3. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország5418–3+513
2. Portugália53119–2+710
3. Horvátország5147–13–63
4. Svédország5143–9–63

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

Négy perc a ráadás.

85. PERC: Kettős csere a hazaiaknál, Paulinho és Sérgio Oliveira jön Danilo Pereira és Joao Félix helyére.

84. PERC: Trincao bikázott kapu fölé ballal.

83. PERC: Cancelo beadása kiváló volt a jobb oldalról, ám középen mindenki lemaradt.

82. PERC: Lucas Hernández is kapott egy sárgát.

79. PERC: Kanté késett el, sárga lap.

78. PERC: Martialnak ennyi volt, Giroud a pályán.

77. PERC: Kimpembe mentett nagyot fejjel Ronaldo elől, aztán összefejeltek. Lent maradt a franciák védője, de szerencsére nem súlyos a baj, tudja folytatni a játékot.

75. PERC: TE JÓ ÉG, MEKKORÁT VÉDETT LLORIS?! Ronaldo tette vissza a labdát Moutinhónak, aki a jobb felsőt vette célba, a nagy erejű kísérletet a Tottenham kapuja elképesztő bravúrral tolta ki oldalra.

72. PERC: Bernardo Silva és Bruno Fernandes ment le, Trincao és Moutinho a pályán.

65. PERC: Megint a franciák előtt adódott nagy lehetőség, ide-oda flipperezett a labda, végül vendéglábról ment ki.

62. PERC: Lloris kapott sárga lapot időhúzásért.

60. PERC: KAPUFA! Guerreiro távoli szabadrúgását ütötte oldalra Lloris, a labda visszakerült középre, az érkező Fonte a jobb kapufára fejelt.

59. PERC: Cserélnek a franciák is, Coman helyére Thuram érkezik.

57. PERC: Növelhették volna az előnyt a franciák, ám Griezmann pazar beadását gyengén fejelte kapura Pogba.

56. PERC: Rögtön reagál Fernando Santos, Diogo Jota érkezett William Carvalho helyére.

53. PERC: GÓÓÓL, VEZETNEK A FRANCIÁK! Rabiot lövését éppen Kanté elé ütötte Rui Patrício, a Chelsea középpályása pedig nem hibázott (0–1).

47. PERC: Ronaldo éles szögből tette kapura a szabadrúgást, nem sokkal kerülte el a hosszú alsót.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

A csoport másik mérkőzésén a svédek 2–0-ra vezetnek a horvátok ellen.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

Egyetlen perc a ráadás.

45. PERC: Bruno Fernandes szöglete után Ronaldo fejelt kapu fölé.


41. PERC: ÓRIÁSI VÉDÉS! Hernández adott be a bal szélről, a becsúszó Martial lövését Rui Patrício elképesztő reflexmozdulattal védte, ám lent maradt utána, ugyanis az MU támadója nem húzta vissza a lábát, és beleszállt a kapusba.

39. PERC: Bruno Fernandes beadását Joao Félix fejelte a kapu felé, Llorisnak ez csemege.

37. PERC: Danilo csúsztatott a sarokrúgás után, Carvalho minimálisan maradt le.

36. PERC: Ronaldo húzta meg a jobb szélen, éles középre adását Kimpembe húzta ki szögletre.

31. PERC: Danilo Pereiráé az első sárga kap.

30. PERC: Micsoda kombináció! Griezmann finoman ívelte balra a szabadrúgást, Varane visszafejelése után Rabiot húzta szép mozdulattal kapu felé a labdát, amit Martial fejelt 3 méterről a lécre.

27. PERC: Martial vette célba a rövidet a tizenhatos széléről, ha nem is sokkal, de célt tévesztett.

25. PERC: Ronaldo a szabadrúgást jobbal a sorfalba bombázta, a lepattanót ballal a lelátóra.

20. PERC: Bruno Fernandes tüzelt 20-ról, éppen a középen helyezkedő Lloris kezei közé.

18. PERC: Griezmann jobb oldalról érkező szöglete után Rabiot fejelt a jobb felső mellé.

11. PERC: EZ MÁR ZICCER VOLT! Griezmann ugratta ki jó ütemben Martialt, aki nem tudta ellőni Rui Patrício mellett a labdát. Jól zárta a szöget a portugál kapus.

10. PERC: A túloldalt Coman válaszolt, több védő gyűrűjében kifelé húzott, a rövid sarok felé tartó erős próbálkozást Rui Patrício ütötte szögletre.

6. PERC: Az első lövés: Guerreiro tette vissza sarokkal a labdát Ronaldo elé, a Juventus támadója jó 25-ről vette célba a hosszút, Lloris azonban védeni tudott.

4. PERC: Remek összjáték Rabiot és Griezmann között, Martialnak már hosszú a labda.

Piros-zöldben a portugálok, fehérben a franciák.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mérkőzést a német Tobias Stieler vezeti.

A két együttes jövő nyáron az Európa-bajnokságon is megmérkőzik egymással, abban a kvartettben még a német, valamint az Izland elleni pótselejtezőn diadalmaskodó magyar válogatott található.


Ellentétesen hangoltak a csapatok a csoportrangadóra: a portugálok 7–0-ra kiütötték Andorrát (a betaláló Cristiano Ronaldo beérte Puskás Ferencet az örökranglista negyedik helyén a gólokat tekintve), míg a tartalékos franciák meglepetésre 2–0-ra kikapta a finnektől.

A mai mérkőzés győztese biztosan a csoport élén végez, iksz esetén az utolsó fordulóra marad a döntés.

A találkozót a Sport1 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Portugália–Franciaország Nemzetek Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik