Felkészülés: Portugália hetet vágott; finn siker a világbajnok otthonában

B. Á., K. T. I., V. J.B. Á., K. T. I., V. J.
Vágólapra másolva!
2020.11.11. 22:44
null
Cristiano Ronaldo szerezte a hatodik portugál gólt (Fotó: AFP)
Több ország válogatottja is felkészülési mérkőzéseken csapott össze egymással, nyert Lengyelország, Portugália, Belgium és Olaszország – és a nap utolsó meccsén Finnország is Franciaországban.

FRANCIAORSZÁG–FINNORSZÁG

Habár a francia válogatott erősen tartalékos összeállításban lépett pályára (Didier Deschamps nyolc helyen változtatott a horvátokat 2–1-re legyőző csapaton), így sem volt gyengének mondható a világbajnok: aMandanda – Dubois, Zouma, Lenglet, DigneMoussa Sissoko, Pogba, Nzonzi, Thuram – Giroud, Ben Yeddertizenegyre nyugodtan írhatjuk, hogy esélyes volt Finnország ellen a győzelemre.

A legutóbbi 12 meccsükön (ebből csak kettőt adtak döntetlenre) veretlen franciák alaposan bekezdtek, már a 6. percben nagy lehetőségük volt a gólszerzésre, a 15.-ben a lécet találták el, két minutummal később pedig a nemzeti együttesben most bemutatkozó Marcus Thuram, Lilian Thuram fia révén kerülhettek volna előnybe, de ezek mind kimaradtak.

Nem úgy, mint a finn lehetőségek, az addig gyakorlatilag semmit sem mutató vendégek három perc leforgása alatt kétgólos előnyre tettek szert! Előbb Sissoko figyelmetlen labdaeladása utánMarcus Forss használtaki a kínálkozó helyzetet, majdOnni Valakarilőtt óriási gólt 20 méterről(0–2).

A második félidőben még nagyobb volt a franciák fölénye, de nem sikerült feltörniük a jól megszervezett finn védelmet, így Deschamps együttese tavaly június óta először hagyta el vesztesen a pályát.

PORTUGÁLIA–ANDORRA

Nagy, s mégis papírformának nevezhető verést mért Andorrára az Európa-bajnoki címvédő Portugália. A házigazdának még az is simán belefért, hogy legnagyobb neveit – köztük Cristiano Ronaldót is – csak a kispadra nevezze Fernando Santos szövetségi kapitány. A meccs kicsit sem indult jól Andorra számára, már a nyolcadik percben gólt kapott a vendégválogatott.

A folytatásban viszont hősiesen védekezett, Josep Gomez kapus pedig több nagy bravúrt is bemutatott, így a szünetig csupán egy újabb találatot tudott elérni Portugália. A fordulás után jött Ronaldo, és jött a hazai henger, az egykori Bayern-üdvöske,Renato Sanchesaz 56. percben 3–0-ra módosította az állást, betalált másodszorPaulinho,esett egy öngólt, hatodikként maga az ötszörös aranylabdás, hetedikként pedig az egyre gólerősebb játékot mutatóJoao Félixköszönt be – kialakítva a 7–0-s végeredményt.

Cristiano Ronaldónak ez volt a 746. találata minden válogatott találkozót, élvonalbeli bajnoki mérkőzést, kupameccset és nemzetközi kupamérkőzést számításba véve, ezzel utolérte az örökranglista negyedik helyén Puskás Ferencet, és már csak a cseh Josef Bican (805), valamint két brazil világbajnok szupersztár, Pelé (767) és Romário (761) előzi meg.

C. RONALDO PROFI PÁLYAFUTÁSÁNAK 746. GÓLJA

A házigazda 23 gólszerzési kísérlettel, köztük tizenhárom pontos, a kaput eltaláló próbálkozással zárta a meccset.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK

A portugálok összecsapásánál jóval élesebb találkozót játszott egymással Belgium és Svájc. Persze a két válogatott között közel-távol nincs akkora különbség – már ami a világranglistát illeti. A találkozón Svájc szerzett vezetéstAdmir Mehmedirévén, az est hőse mégis egy belga, a 27 esztendős Crystal Palace-csatár,MichyBatshuayi lett, aki a második félidőben duplázni tudott. A Chelsea által újra meg újra kölcsönadott támadó immáron 21 gólnál jár a válogatottban, s csupán két találat választja el attól, hogy a legjobb tíz közé kerüljön a rangsorban(2–1).

Olaszországnak nem jelentett nehéz dolgot Észtország legyőzése. A mérkőzést 71%-os labdabirtoklással záró olaszok két tizenegyest is berúgtak a balti állam válogatottja ellen, Vinzenzo Grifoduplázni tudott (4–0).

Lengyelországba Ukrajna látogatott el, és a vendégek igen bosszúsak lehetnek a végeredmény miatt: a mérkőzés elején Andrij Jarmolenko tizenegyest hibázott, míg a vezetést ezt követően a hazaiak szerezték meg, a végeredményt pedig Jakub Moder állította be, aki élete első gólját szerezte a válogatottban (2–0).

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Franciaország–Finnország 0
2 (Forss 28., Valakari 31.)
Lengyelország–Ukrajna 2–0 (Piatek 40., Moder 63.)
Portugália–Andorra 7–0 (Neto 8., Paulinho 29., 61., Renato Sanches 56., Garcia 76. – öngól, C. Ronaldo 85., Joao Felix 87.)
Belgium–Svájc 2–1 (Batshuayi 49., 70., ill. Mehmedi 12.)
Olaszország–Észtország 4–0 (Grifo 14., 75. – a másodikat 11-esből, Bernardeschi 27., Orsolini 86. – 11-esből)
Dánia–Svédország 2–0 (Wind 61., Bah 74.)
Hollandia–Spanyolország 1–1(Van de Beek 47., ill. Canales 19.)
Németország–Csehország1–0(Waldschmidt 13.)

Korábban
Törökország–Horvátország 3–3 (Tosun 23. – 11-esből, Turuc 41., Ünder 58., ill. Budimir 32., Pasalic 53., Brekalo 56.)

Albánia–Koszovó2–1(Balaj 31., Uzuni 65., ill. Muriqi 85. – 11-esből)
Görögország–Ciprus 2–1 (Colisz 8., Jakumakisz 18., ill. Elia 58.)
Románia–Fehéroroszország 5–3 (Mitrea 11., Marin 20. – 11-esből, Nedelcearu 31., 55., Puscas 44., ill. Kendis 63., Bahar 80., Klimovics 90+2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik