Belgium 24 percnyi játék után szertefoszlatta az angol álmokat

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.11.15. 20:33
null
Belgium simán verte Angliát (Fotó: AFP)
Belgium hazai pályán visszavágott Angliának az októberben elszenvedett londoni vereségért, Roberto Martínez válogatottja 2–0-ra nyert a Nemzetek Ligája 5. fordulójában. Ezzel az angolok elvesztették az esélyüket arra, hogy megszerezzék az A-liga 2. csoportjának első helyét.

NEMZETEK LIGÁJA
5. FORDULÓ
A-DIVÍZIÓ

Belgium–Anglia 2–0 (2–0)
Brüsszel,
Baldvin Király Stadion, zárt kapuk mögött. V: Makkelie (holland)
BELGIUM:
Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Meunier, Witsel, Tielemans, T. Hazard – Mertens (Praet, 83.), R. Lukaku, De Bruyne
Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
ANGLIA: Pickford – Mings, Dier, Walker – Trippier (Sancho, 70.), Rice, Henderson (Winks a szünetben), Chilwell (Saka, 39.) – Grealish, Mount (Calvert-Lewin, 70.) – Kane
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző:
Tielemans (10.), Mertens (24.)

ÖSSZEFOGLALÓ

2009-ben, Hollandia ellen volt legutóbb kétgólos hátrányban a félidőben az angol felnőttválogatott. Most pedig Belgium ellen ismét. Akkor a csapat remekelt a második játékrészben és egyenlíteni tudott. Ezúttal nem...

A belgák már a 10. percben előnybe kerültek, Youri Tielemans találatánál Fortuna istenasszony kétszer is megfogta a belgák kezét, a 20 méterről eleresztett lapos lövés előbb az egyik védőn, majd a bal kapufán pattant meg úgy, hogy Jordan Pickfordnak ne legyen esélye védeni (1–0).

Nem sokkal később már kétgólos előnyben voltak a házigazdák. Kevin De Bruyne harcolt ki szabadrúgást remek helyről, Dries Mertens pedig 17 méterről a hálóba tekerte a labdát (2–0).

Az angolok hiába kapcsoltak rá és birtokolták többet a labdát, a belga retesz jól zárt, s ha egy-egy alkalommal Harry Kane vagy a lendületesen játszó Jack Grealish meg is tudott volna villanni, még mindig ott állt Thibaut Courtois – egy ízben pedig Romelu Lukaku mentett fejjel nagyot a saját kapuja torkában.

Fordulás után még egyértelműbb lett az angolok labdabirtoklási fölénye, de ennél többre nem futotta a vendégektől. Egy-két, a belga védőknek gyorsan kiosztott sárga fokozta az izgalmakat, ám Mason Mount és Kieran Trippier szabadrúgásai közel annyira sem voltak veszélyesek, mint az első játékrészben Mertens próbálkozása – sőt, a kaput sem találták el.

Anglia Gareth Southgate 2016 óta tartó regnálása alatt a tizedik vereségét szenvedte el – ez volt a korábbi játékos 48. meccse a kispadon. Legutóbb Sven-Göran Eriksson szenvedett tíz vereséget Angliával, igaz, ő 67 mérkőzésen hozta össze ezt a tíz zakót.

Belgium nagyot lépett a csoportgyőzelem és a legjobb négy irányába, míg az angolok elvesztették a reményt a továbbjutásra.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Dánia–Izland 2–1 (Eriksen 12., 90+2. – mindkettőt tizenegyesből, ill. Kjartansson 85.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium54112–4+812
2. Dánia53116–3+310
3. Anglia52123–4–17
4. Izland553–13–100

AZ EST TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEIRŐL ITT OLVASHAT!

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+1. perc: Lukaku indul a saját térfeléről, így nincs les, megforgatja Diert, 17 méterről, jobbról lő, a hosszú felsőt célozza, de jó két-három méterrel elszáll a labda a kapu mellett.

Három perc a hosszabbítás.

87. perc: De Bruyne ad külsővel remek indítást Lukakunak, utóbbi lő, de a blokkról levágódik. Praet gyűjti be, 17 méterről, középről a jobb szélen érkező Witselhez passzol, utóbbi 9 méterről a kapu fölé lő.

De Bruynének (7) több kulcspassza is akadt a 90 perc alatt (Fotó: AFP)
De Bruynének (7) több kulcspassza is akadt a 90 perc alatt (Fotó: AFP)

83. perc: Mertens le, Praet be. Ez az első csere a hazaiaknál.

82. perc: Kane gyorsít fel és cselez befelé balról, nagy erővel küldené a labdát a hosszú felső irányába, de méterekkel eltéveszti a célt.

Még mindig nem cseréltek a belgák.

81. perc: Walker adta be a labdát a jobb szélről, éles szögből, Courtois nagyon magabiztosan húzza le az érkező Calvert-Lewin elől.

79. perc: Grealish előbb befelé húz a 16-os bal csücskénél, majd mégis visszaveszi a bal lábára, kissé éles szögből a rövid felsőt veszi célba, Denayert megforgatta a trükkel, de nem annyira, hogy ne tudjon blokkolni, a labda a háló tetejére hullik.

77. perc: Itt a várt belga kontra, Lukaku, Mertens, Lukaku a labda útja, balról jön befelé, az ötös bal csücskénél, a röviden jön Lukaku, Pickford viszont nagyot ment a lövésnél.

Courtois a második félidőben többször játékba kellett avatkozzon, mint tette azt az elsőben (Fotó: AFP)
Courtois a második félidőben többször játékba kellett avatkozzon, mint tette azt az elsőben (Fotó: AFP)

74. perc: Kane kerülhetne helyzetbe, de a kezére pattan a labda az átvételnél... Le is fújják.

A belgák szemtelen merészséggel járatják a labdát a saját tizenhatosuk előterében is.

70. perc: Két csere az angoloknál: Calvert-Lewin és Sancho száll be, Mount és Trippier mehet pihenni.

A második félidő eddig úgy néz ki: jönnek előre az angolok, jönnek a beadások, a befelé cselek a 16-os csücskeitől, és jönnek a belga szerelések, blokkok, labdaszerzések. A hazaiak egyértelműen átadták a területet, a kontrákra várnak.

66. perc: Kane indítja a bal szélen Sakát, utóbbi a 16-os vonalától beadna, de Vertonghen jól dobja bele magát a labda útjába. Megvan a blokk...

Trippier-t kell ápolni.

60. perc: Grealish cselez befelé a 16-os bal csücskétől, 14 méterről lő, de a bal felső sarok fölé teker.

Az angolok 57 százalékos labdabirtoklási fölényben.

58. perc: Kane jut labdához a 16-os vonalában, megelőzi a védőjét majd 15 méterről, laposan lő. Courtois magabiztosan fogja.

A felnőttválogatottban 50. alkalommal szereplő Kane (9) megszenved a belga védőkkel (Fotó: AFP)
A felnőttválogatottban 50. alkalommal szereplő Kane (9) megszenved a belga védőkkel (Fotó: AFP)

57. perc: Saka bosszankodik, Meunier mellett került földre a 16-os bal oldalánál. A játékvezető továbbot int. Nem is annyira a szabadrúgás, inkább az újabb sárga hiánya bosszantja az angolokat.

55. perc: Ezt most Trippier lövi el, 17 méter a távolság, a 16-os bal csücskénél vagyunk, a labda pedig a kapuig sem megy el, a sorfal elé beálló csapattársat, Winkset lövi ki az angol bekk...

54. perc: Grealish gyorsít fel a 16-os előterében, bedob egy cselt két belga között, Meunier rúgja fel még a vonal előtt. Sárga ez is.

52. perc: Mount végezte el a szabadrúgást, 17 méterről, balról, de a labda méterekkel elszállt a jobb felső sarok fölött.

51. perc: Alderweireld kap sárgát az iménti szabálytalanságért.

51. perc:
Kane harcias Witsellel szemben, meglódul, Alderweireld faultolja le az angol csatárt a 16-os előterében. Balról, 17 méterről jön szabadrúgás.

50. perc: Courtois vetődik ki a kapujából, Vertonghen zárja ki közben jól a játékból Mountot. Jó az összjáték a két belga között.

47. perc: Lukaku és De Bruyne játszanak össze a 16-os előterében, utóbbi 17 méterről, kissé jobbról, jobbal ló, nem sokkal a hosszú alsó mellé.

46. perc: Szünetben a második cseréjét is ellövi az angol válogatott: Henderson helyén Winks folytatja!

46. perc: Folytatódik a mérkőzés. Belgium kezdte a második félidőt.

STATISZTIKÁK A FÉLIDŐRŐL

Forrás: uefa.com
Forrás: uefa.com

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

Kettő perc a ráadás.

45. perc: Trippier szöglete után Mount tud fejelni a röviden, fel sem kell ugrania, de így sem találja el a rövid alsót! Fogja a fejét...

44. perc: Kane kap remek kiugratást, megforgatja Denayert az ötös csücskénél, lő, de Courtois jól lép ki a kapuból és zárja a szöget. Szöglet.

43. perc: Witsel kap sárgát. A következő NL-meccsen nem léphet pályára.

Lukaku (9) és Mings eddig nagyot küzd egymással (Fotó: AFP)
Lukaku (9) és Mings eddig nagyot küzd egymással (Fotó: AFP)

42. perc: Lukaku kapott remek mélységi indítást, ám kissé kisodródott az átvétel után, Mingsszel szemben így is megtartja, befelé húz a 16-os jobb oldalánál, bedob egy cselt, centerez, a második hullámban jön De Bruyne, de Dier pont annyira meg tudja zavarni, hogy 9 méterről ne találja el a kaput.

39. perc: Aztán mégis csere lesz. Chilwell le, Saka be!

37. perc: Chilwell az ápolás után ismét a pályán.

Chilwellt kell hosszasan ápolni. A derekát fájlalja. A többiek kihasználják az időt, olyan ez, mint egy jó kétperces ivószünet.

33. perc: Kane pazar sarkazással hozza helyzetbe a bal szélen felfutó Grealisht, aki két csel után az alapvonaltól centerez, Denayeren megpattan, középen Mount robban be, lőne, de Vertonghen óriásit ment – szöglet.

Eltelt az első 30 perc.

A második gól óta egyértelműen az angolok birtokolják többet a labdát, de egyelőre meddő a vendégek mezőnyfölénye.

Mertens szabadrúgása (Fotó: AFP)
Mertens szabadrúgása (Fotó: AFP)

2017 júniusában Skócia tudott legutóbb egy meccsen két olyan gólt is szerezni Anglia ellen, amely a 16.-oson kívülről született. Most Belgiumnak is összejött, hívta fel a figyelmet az Opta Joe.

24. perc: TÖKÉLETES SZABADRÚGÁS! KETTŐVEL MENNEK A BELGÁK! A De Bruyne által kiharcolt szabadrúgás Mertens végzi el, a lövése elszáll a sorfal felett, majd a kapu jobb oldalába vágódik. Hiába mehetett volna még egy méterrel feljebb is, Pickfordnak esélye sem volt védeni, annyira a kapufa mellé sikerült helyezni. 2–0

22. perc: Rice tarolja le a lábát már lövésre lendítő De Bruynét a 16-os bal csücskénél. A sárgát megússza.

Tielemans a legutóbbi öt tétmeccsén (klub és válogatott) három gólnál jár. Előtte 46 meccs alatt szerzett ugyanennyit.

17. perc: De Bruyne nyesi középre a labdát jobbról, középen Dier érkezik elsőként és kivágja a labdát az érkező belga csatárok elől – mondjuk nem sokon múlt, hogy a léc alá vágja... A szöglet veszélytelen.

15. perc: Grealish lő 17 méterről, kissé jobbról, jó a belga blokk!

12. perc: KANE FEJESE ÉS LUKAKU ÓRIÁSI MENTÉSE! Jobbról száll középre a szöglet utáni beívelés, középen Kane tud fejelni 7 méterről, Courtois repül, de nem érheti el a bal sarok irányába tartó labdát, érkezik viszont Lukaku, aki fejjel kibólintja – óriási mentés!

11. perc: Remek beadás jobbról, az ötös jobb csücskénél Grealish érkezik, megpróbálja kapura perdíteni, de jön a védő is, végül utóbbi lábáról pattan a keresztléc fölé.

Tielemans góljával előnyben a belgák (Fotó: AFP)
Tielemans góljával előnyben a belgák (Fotó: AFP)

10. perc:KAPUFA ÉS GÓL! VEZETNEK A BELGÁK! Vertonghen labdaszerzése után Lukaku készíti le azt lövésre a középen érkező Tielemansnak, utóbbi egyet igazít rajta, 20 méterről a bal alsót célozza, a lövése megpattan, majd a vetődő Pickford keze mellett, a bal kapufáról a hálóba vágódik! 1–0

Gyors lövésváltás a meccs elején, azóta csend, mezőnyjáték. Mindjárt vége az első 10 percnek...

Ez Kane 50. meccse az angol felnőttválogatottban. Ő a 62. játékos, akinek összejön egyáltalán 50 válogatottság.

2. perc: Kane próbálkozott meg egy lövéssel jó 20 méterről, Courtois-nak nem kell megizzadnia a védésért.

1. perc: Meunier próbálkozik meg jobbról egy átlövéssel, középen Lukaku érkezik veszélyesen, végül az egyik visszazáró angol menteni tud.

1. perc: Anglia kezdte a mérkőzést.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Belgium négy meccsen kilenc, Anglia hét pontot gyűjtött eddig a Nemzetek Ligája aktuális kiírásában. Október 11-én épp az angolok vették el a belgák veretlenségét (2–1).

A két csapat legutóbbi öt találkozójából hármat nyertek az angolok, kettőt a belgák. Érdekesség, hogy döntetlent legutóbb 1980-ban játszott a két válogatott egymással. Rendes játékidőben 1990-ben volt egy 0–0-ra álló meccsük, ez az olaszországi vb nyolcaddöntője volt. David Platt a 119. percben hozta össze a győztes találatot. Hasonló forgatókönyv ezúttal nem várhat ránk.

2. CSOPORT
Szeptember 5.
Izland–Anglia 0–1
(Sterling 91. – 11-esből)
Dánia–Belgium 0–2 (Denayer 9., Mertens 77.)
Szeptember 8.
Dánia–Anglia 0–0
Belgium–Izland 5–1 (Witsel 13., Batshuayi 17., 69., Mertens 50., Doku 79., ill. Fridjónsson 10.)
Október 11.
Anglia–Belgium 2–1 (Rashford 39. – 11-esből, Mount 65., ill. R. Lukaku 16. – 11-esből)
Izland–Dánia 0–3 (Sigurjónsson 45. – öngól, Eriksen 46., Skov 61.)
Október 14.
Anglia–Dánia 0–1 (Eriksen 35. – 11-esből)
Izland–Belgium 1–2
(Saevarsson 17., ill. R. Lukaku 9., 38. – az elsőt 11-esből)

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT
1. Belgium43110–4+69
2. Dánia42114–2+27
3. Anglia42113–2+17
4. Izland442–11–90
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik