Monaco: adóparadicsomból pünkösdi királyság?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.08.22. 18:08
null
Máris véget ér a Monaco tündérmeséje? (Fotók: Action Images)
Az elmúlt napokban megrengette a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot az a hír, hogy jövőre véget ér az AS Monaco adóparadicsomi állapota, miközben a PSG egyre vadabbul keresi azt a pár játékost, akire célszerűen elkölthet jó százmillió eurót.

 

Erősítgetnek azért a többiek is, a MARSEILLE például 2.5 milliót fizetett az Évian együttesének a tunéziai középcsatárért, Szaber Kalifáért. Az afrikai játékos nem az a Fabrizio Ravanelli vagy Jean-Pierre Papin, esetleg Rudi Völler, de még csak nem is egy Abedi Pelé, ám az elmúlt idényben 25 Ligue 1-es fellépésén elért 13 gólja és hét asszisztja remek ajánlólevélnek bizonyult. A 26 éves játékos csak az ötödik számú támadó lesz az OM-nél Dimitri Payet, André-Pierre Gignac, André Ayew és Jordan Ayew mögött.

Jeleskedett a TOULOUSE is, amely eladta végül 11 millióért a Tottenhamnek Étienne Capouét, a kapott összeget pedig ügyesen megforgatta: a lila-fehér klub vett először is egy sokoldalú, dán válogatott támadót, Martin Braithwaite személyében, kétmillióért, ugyanennyiért egy közel negyvenszeres kolumbiai válogatott középső középpályást, Abel Aguilart, nem tudni, mennyiért pedig kölcsönkapta a PSG-től az egyszeres válogatott, borzasztóan alulértékelt „tengelyharcost", Clément Chantame-ot.

„Chantomas" távozása arra vezethető vissza, hogy hosszas vívódás után csak hosszabbított a PSG Marco Verrattival, akit olasz, angol és spanyol csapatok csábítottak, elérve azt, hogy a középpályás fizetése évi egymillió euróról kétszeresére nőjön, miközben kontraktusának lejárta 2017-ről 2018-ra tolódott. Nyert tehát Verratti és ügynöke a transzferpókeren, sokak szerint nem is akart védence távozni, csak így zsarolta meg a párizsiakat. Igaz, nem kell félteni a katari tulajdonost, a Barcelona által megkívánt brazil védő, Thiago Silva szintén marad, és szintén új, 2018-ig tartó szerződést kötött, amelyben felemelték eddigi nyomorúságos tízmilliós fizetését 12 millió euróra. Megnyugtató, hogy egy újabb család anyagi gondjai rendeződtek, és ne feledjük, nettó összegekről beszélünk itt.

Nagyon nem mindegy, szögezzük le ezt gyorsan, Zlatan Ibrahimovic éves 14 milliós nettó bére bruttóban nem kevesebb mint 55 millió. Ez jusson mindig eszünkbe, ha éppen tankolunk...

Kapusposzton „rendben van" a PSG, Salvatore Sirigut két éve négymillióért vette, ma 18-at ér; a védelem közepén a Thiago Silva, Marquinhos kettősnél hirtelen nem is tudunk drágább védekező duót a világon, a bal oldalra megaösszegért érkezett Lucas Digne, a jobbra még tavaly a holland Gregory van der Wiel (az ide kinézett Bacary Sagna viszont maradt az Arsenalban, az új célpont az ajaxos Ricardo van Rhijn, míg Daniel Alves sokszor felvetett érkezése ki van zárva). A középpálya munkásember-szekciója pazar, Blaise Matudi tavaly az egész liga egyik legjobbja volt, Thiago Motta borzasztóan hasznos harcos. A jobb oldalon Jérémy Ménez élete formájában játszik, és ott van ugyebár a negyvenmilliós vétel, Lucas Moura, illetve a még nála is többe került karmester, Javier Pastore (aki ugyanúgy mindkét szélen bevethető, mint Lucas). Lukas egy picit a bal oldal is, mert nincs vérbeli balszélsője a klubnak (nem mintha Ezequiel Lavezzi vagy Ménez nem eljátszana ott), ezért is vetődött fel ide Nani és Ángel di María neve.

Nani is Franciaországban köt ki?
Nani is Franciaországban köt ki?

Mindkettő érdekes eset: Nanitól egyáltalán nincsenek elragadtatva sem a szurkolók, sem a vezetők a Manchester Unitednél, ezért is adták volna el a nyáron a Monacónak az évi ötmillió eurónál többet kereső szélsőt, hosszabbítási tárgyalásai is ezért akadtak meg, pedig jövőre kifut kontraktusa. Di María sem vált világklasszissá Madridban, ahhoz túl kiegyensúlyozatlan, nem véletlenül hozzák posztjára rekordösszegért Gareth Bale-t – ha a Real Madridnak nem is kell, Párizsban attól még bíznak benne. Még akkor is, ha problémát okoz EU-n kívüli státusa, hiszen azon kevesek közé tartozik az argentin válogatottban, akiknek nincs kettős állampolgárságuk.

Bár Ibrahimovic, Lavezzi és Edinson Cavani nem rossz csatárválasztékot alkot, Wayne Rooney nagyon menni akar az MU-tól, és mivel olyan sok választási lehetőse nincs, ha nem akarják Anglián belül eladni (főleg, ha Bale ügyében végleg megegyezik a Real és a Tottenham), a Párizsnak megérne pár „misit".

Régóta zengik a Yohan Cabaye-sagát is a gallok, a középpályás kinőtte már a Newcastle Unitedet (elnézést kérünk a „szarkaszurkolóktól", de az a komor igazság), fizetne is érte húszmillió fölött a Párizsi kiSGömböc, csak éppen Cabaye posztján így is gazdag a kínálat. Jóval olcsóbb lehet a realos Sami Khedira, de a németre is igaz a fenti kitétel, csak éppen nem a szervezői, hanem a védekezői munkakörben.

A jövőt szem előtt tartva vették fel a kapcsolatot a Napolival a 22 éves csatár, Lorenzo Insigne ügyében, legalábbis az olasz sajtó szerint. Egyebekben erről a transzferről lásd fentebb és a verrattis részt.

Az AS MONACO vett egy válogatott kapust, pontosabban kölcsönvett egyet, mégpedig az egykoron igen szépen indult, de azért sorsával aligha panaszkodó argentin Sergio Romerót a Sampdoriától, mégpedig 6.5 millió euróra rúgó vételi opcióval. Nani ugyebár itt is téma, Patrick Evra dettó, az Olympique Marseille azonban visszautasította a sokadik ajánlatot is a középső védőért, Nicolas Nkoulouért. A hercegségbeliek is bejelentkeztek többedmagukkal Samuel Eto'óért, de nem is ez a legnagyobb hír a mesésen meggazdagodott városállami klubnál, hanem az, hogy a Francia Labdarúgó-szövetség után immáron az európai is ferde szemmel néz a Monaco által a helyi kedvező adószabályok meglovaglásával végrehajtott nagybevásárlásra. Az álomszerű adórendeletek miatt Falcao például szinte tisztán kapja meg 14 millió eurós éves bére minden centjét, és tessék ezt összehasonlítani Ibrahimovic 41 milliós éves közteherviselésével.

Természetesen rögtön felröppent a hír, hogy ez esetben Falcao röpül a Real Madridhoz, a Manchester Cityhez vagy a Chelsea-hez, de a monacói illetékesek megnyugtattak mindenkit, hogy maradnak a dolgok a régiben.

Platini: Nincs napirenden a Monaco-ügy
Platini: Nincs napirenden a Monaco-ügy

Az UEFA pénzügyi fair play programja – amelynek alapköve az, hogy nincs kis és nagy klub, és mindenkire egyazon szabályok vonatkoznak – valóságos sikertörténet, mint kiderült, a szervezet főtitkára, Gianni Infantino szavaiból. Az elmúlt években 40 százalékkal csökkentek a körbetartozások, öt idény alatt 41 egyesületet zártak ki a nemzetközi kupákból a pénzügyi szabályok be nem tartása miatt; de arról nem tehet a szervezet, hogy ha valakinek akad a tarsolyában 100 millió eurója (mint a Monacónak), akkor azt mind elkölti (mint a Monaco). Ha nem lesz azonban fedezete az átigazolásoknak vagy a béreknek, akkor lép majd közbe az UEFA.

Egyébként is: „Jelenleg a Monaco nem szereplője egyetlen UEFA-sorozatnak sem, szóval a téma nincs napirenden. Amikor ez a helyzet megváltozik, akkor beszélhetünk erről" – így az UEFA francia elnöke, Michel Platini.

Tiszta sor, csakhogy a többi gall csapat érdekeit szem előtt tartó francia labdarúgóliga elhatározta, hogy a 2014–2015-ös idényben csak akkor indulhat a hercegségbeli csapat a Ligue 1-ben, ha (szárazföldi) francia címre jegyzik be a klubot, vagy több mint százmillió eurós kompenzációt fizet. Hiába fellebbezett a hercegségbeliek orosz tulajdonosa, Dmitrij Ribolovljev egyenesen a párizsi legfelsőbb bírósághoz, elbukott. Sőt legújabban a liga már kizárná a kompenzációt is, egyszerűen csak kötelezné a hercegségbeli klubot, hogy a francia törvények szerint adózzon.

Alig kezdődött, máris véget ér a Monaco tündérmeséje?

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2013 NYÁR
AC AJACCIO
Érkezett: Cédric Hengbart (Auxerre, ingyen), Anthony Scribe (Corte, i.), Laurent Bonnart (Lille, i.), Claude Dielna (kölcsönbe, Olympiakosz), Denis Tonucci (Cesena, i.), Ali M'Madi (Évian, i.), Eduardo (egyesület nélküli), Grenddy Perozo (Deportivo Táchira, i.), Benoit Pedretti (Lille, i.), Salim Arrache (egyesület nélküli)
Távozott: Yoann Poulard (visszavonult), Fousseni Diawara (Tours, i.), Anthony Lippini (Clermont, i.), Damien Tibéri (Laval, i.), David Oberhauser (szerződése lejárt), Wilfried Zahibo (szl.), David Gigliotti (szl.), Matthieu Chalmé (kölcsönből vissza, Bordeaux), Fabrice Begeorgi (szl.), Johan Cavalli (szl.), Arnaud Maire (Carquefou, i.), Arnaud Maire (Jeanne d'Arc Carquefou, i.), Felipe Saad (Caen, i.), Frédéric Sammaritano (Auxerre, i.), Samuel Bouhours (Tours), Andy Delort (Tours, i.), Fousseni Diawara (Tours, i.)
SC BASTIA
Érkezett: Drissa Diakité (Olympiakosz, i.), Francois Modesto (Olympiakosz, i.), Florian Raspentino (k., Marseille), Claudiu Keserü (Angers, i.), Ludovic Genest (kv., Istres), Florent André (kv., Fréjus-Saint-Raphael), Adama Ba (Brest, i.), Gianni Bruno (k., Lille), Thomas Vincensini (Bastia B), Sébastien Squillaci (Arsenal, i.), Romaric (Real Zaragoza, i.)
Távozott: Olivier Vannucci (Ajaccio, i.), Gael Angoula (Angers, i.), Dominique Agostini (szl.), Jasszin el-Azzuzi (szl.), Christophe Vincent (k., Bastia, i.), Landry Bonnefoi (Chateauroux, i.), Jérome Rothen (Caen, i.), Anthony Modeste (kv., Bordeaux), Claudio Beauvue (kv., Chateauroux), Florian Thauvin (kv., Lille), Samuel Inkoom (kv., Dnipro Dnipropetrovszk), Jacques Faty (kv., Sivasspor), Sylvain Marchal (Metz, i.), Gaëtan Varenne (szl.), Macedo Novaes (Valenciennes, i.), Jérémy Choplin (Metz, i.), Dominique Agostini (CA Bastia, i.), Magno Novaes (Valenciennes, i.)
FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Rodrigo Castro (Bordeaux B), Jérémie Bréchet (Troyes, i.), Vujadin Szavics (kv., Dynamo Dresden), Emiliano Sala (kv., Orléans), Anthony Modeste (kv., Bastia), Matthieu Chalmé (kv., Ajaccio), Jussie (kv., al-Vaszl), Lucas Orbán (Tigre, 3.500.000)
Távozott: Evan Chevalier (Poiré-sur-Vie, i.), Abdoulaye Keita (szl.), Florian Marange (Crystal Palace, i.), Julien Faubert (szl.), Emiliano Sala (k., Niort, i.), Anthony Modeste (Hoffenheim, 3.000.000), Benoit Trémoulinas (Dinamo Kijev, 7.000.000), Gaëtan Laborde (k., Fréjus-Saint-Raphaël)
FC ÉVIAN THONON GAILLARD
Érkezett: Clarck N’Sikulu (Évian B), Nicolas Benezet (Nimes, 1.500.000), Andrés Escobar (k., Dinamo Kijev), Facundo Bertoglio (k., Dinamo Kijev), Maxime Blanc (Olympique Lyon B, i.), Adrien Thomasson (Évian B), Naddzsib Bauia (Évian B), Diaranké Fofana (Évian B), Facundo Bertoglio (k., Dinamo Kijev), Youssouf Sabaly (k., PSG, i.), Jesper Hansen (Nordsjaelland), Dan Nistor (Pandurii, 800.000), Marco Rubén (k., Dinamo Kijev)
Távozott: Stephan Andersen (Real Betis, i.), Sidney Govou (szl.), Hervé Bugnet (szl.), Jusszef Adnan (Tours, i.), Cédric Mongongu (Sivasspor, 1.500.000), Milos Ninkovics (kv., Dinamo Kijev), Diogo Campos (kv., Atlético Goianiense), Iheb Mbarki (Espérance Tunis), Ali M'Madi (Évian, i.), Guillaume Lacour (Troyes, i.), Yannick Sagbo (Hull, 1.800.000), Szaber Kalifa (Évian, 2.500.000), Betao (Ponte Preta, i.), Mohammed Rabiu (Kubany Krasznodar, 3.000.000)
EA GUINGAMP
Érkezett: Steeven Langil (Auxerre, i.), Arthur Delalande (Guingamp B), Laurent Dos Santos (Guingamp B), Jérémy Sorbon (Caen, i.), Vital N’Simba (Bordeaux B, i.), Claudio Beauvue (Chateauroux), Jasszin el-Harrubi (kv., Bourg-Péronnas), Mohamed Soly (kv., Beauvais), Guy Ndy Assembé (k., Nancy), William Le Pogam (Lyon B), Younousse Sankharé (Dijon, 700.000)
Távozott: Francois Bellugou (Nancy, i.), Hugo Guichard (szl.), Fatih Atik (szl.), Charly Charrier (Vendée Lucon, i.), Vincent Planté (Red Star 93, i.), Quentin Rouger (kv., Stade Rennes B), Jasszin el-Karrubi (MASZ Fesz, i.), Mamadou Camara (Bastia, i.), Gilbert Imbula (Marseille, 7.500.000), Mohamed Soly (Csernomorec Burgasz, i.)
OSC LILLE
Érkezett: Thibault Peyre (Toulouse, i.), Divock Origi (Lille B), Jonathan Delaplace (Zulte-Waregem, i.), Nolan Mbemba (Lille B), Mehdi Jean (Lille B), Alexandre Oukidja (kv., (Mouscron-Péruwelz), Arnaud Souquet (kv., Mouscron-Péruwelz), John Jairo Ruiz (kv., Mouscron-Péruwelz), Vincent Enyeama (kv., Maccabi Tel Aviv), Pape Souaré (kv., Stade Reims), Omar Wade (kv., Carquefou), Viktor Klonaridisz (kv., Mouscron-Péruwelz), Souahilo Meité (kv., Auxerre), Florian Thauvin (kv., Bastia), Julian Jeanvier (Nancy, 450.000), Simon Kjaer (Wolfsburg, 2.000.000), Julian Michel (Lille B), Abdoulaye Diaby (Sedan, i.)
Távozott: Aurélien Chedjou (Galatasaray, 6.300.000), Omar Wade (szl.), Laurent Bonnart (Ajaccio, i.), Dimitri Payet (Marseille, 10.000.000), Steeven Willems (kv., Charleroi), Gianni Bruno (k., Bastia), Lucas Digne (PSG, 15.000.000), Abdoulaye Diaby (k., Mouscron), Benoit Pedretti (Ajaccio, i.)
LORIENT
Érkezett: Yohann Wachter (Lorient B), Maxence Derrien (Lorient B), Raphael Guerreiro (Caen, 2.500.000), Vincent Aboubakar (Valenciennes, i.), Tristan Do (kv., SAS Epinal), Cheick Doukouré (kv., SAS Epinal), Simon Falette (kv., Laval), Rémi Mulumba (kv., Dijon), Innocent Emeghara (kv., Siena), Bryan Pelé (Lorient B)
Távozott: Ludovic Giuly (visszavonult), Mathias Autret (k., Caen, i.), Arnaud Le Lan (visszavonult), Lucas Mareque (szl.), Tony Koutouan (szl.), Ryan Mason (kv., Tottenham), Mohammed Abu (kv., Manchester City U21), Tristan Do (Ajaccio, i.), Benjamin Corgnet (St.-Étienne, 5.000.000), Cheick Touré (k., Bourg-Péronnas, i.), Simon Falette (k., Brest, i.)
OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Clinton N’Jie (Lyon B), Fares Bahlouli (Lyon U19), Mouhamadou-Naby Sarr (Lyon B), Nabil Fekir (Lyon B), Zakarie Labidi (Lyon B), Gael Danic (Valenciennes, 1.000.000), Romaric N’Gouma (Lyon B), Jérémy Frick (Lyon B), Mohamed Yattara (kv., Troyes), Sidy Koné (kv., Caen), Harry Novillo (kv., Ajaccio), Fabián Monzon (kv., Fluminense), Miguel Lopes (k., Sporting CP, 1.000.000), Fabián Monzón (kv., Fluminense), Clinton N'Jie (Lyon B), Henri Bedimo (Montpellier, 2.000.000), Michel Bastos (kv., Schalke)
Távozott: Anthony Réveillere (szl.), Dejan Lovren (Southampton, 10.000.000), Fabián Monzón (Catania, 3.300.000), Lisandro López (al-Gharafa, 7.200.000), Michel Bastos (al-Ain, 4.000.000)
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Laurent Abergel (Marseille B), Dimitri Payet (Lille, 10.000.000), Chris Gadi (kv., Boulogne), Alexander N’Doumbou (kv., Orléans), Florian Raspentino (kv., Stade Brest), Senah Mango (kv., Uzes), Pape M’Bow (kv., Amiens), Benjamin Mendy (Le Mans, 4.000.000), Gilbert Imbula (Guingamp, 7.500.000), Szaber Kalifa (Évian, 2.500.000)
Távozott: Chris Gadi (szl.), Leyti N’Diaye (szl.), Najib Ammari (szl.), Florian Raspentino (k., Bastia), Joey Barton (kv., Queens Park), Pape M'Bow (Panthrakikosz, i.), Billel Omrani (k., Arles, i.), Nadzsib Ammari (szf.), Senah Mango (k., Luzenac, i.)
AS MONACO
Érkezett: Jessy Pi (Monaco B), Nicolas Isimat-Mirin (Valenciennes, 4.000.000), Favzi Uaamar (Monaco B), Marcel Tisserand (Monaco B), Yarouba Cissako (Monaco B), Dominique Pandor (Monaco B), Axel Maraval (Monaco B), Falcao (Atlético Madrid, 60.000.000), Ricardo Carvalho (Real Madrid, i.), Joao Moutinho (Porto, 25.000.000), James Rodríguez (Porto, 45.000.000), Gaetano Monachello (Olympiakos Nicosia, i.), Anthony Martial (Lyon B, 5.000.000), Chris Malonga (kv., Lausanne), Terence Makengo (kv., Auxerre), Florian Pinteaux (kv., Sedan), Alekszandrosz Ciolisz (kv., APOEL Nicosia), Nacer Barazite (kv., Austria Wien), Aadil Assana (kv., Clermont), Yvan Erichot (kv., Saint-Trond), Éric Abidal (Barcelona, i.), Jérémy Toulalan (Málaga, 5.000.000), Fabinho (k., Rio Ave), Borja López (Sporting Gijón, 2.200.000), Sergio Romero (k., Sampdoria)
Távozott: Dennis Appiah (Caen, i.), Dominique Pandor (k., Stade Brest, i.), Florian Pinteaux (Le Havre, i.), Nampalys Mendy (Nice, i.), Alekszandrosz Ciolisz (PAOK, i.), Martin Sourzac (FC Bruges), Emir Bajrami (kv., Twente), Sebastián Ribas (kv., Genoa), Adriano Silva (szl.), Stéphane Dumont (szl.), Edgar Salli (k., Lens), Martin Sourzac (k., FC Brüsszel, i.), Jérémy Labor (k., FC Brüsszel, i.), Carl Medjani (Olympiakosz, 1.500.000), Tristan Dingomé (k., Le Havre, i.), Gaetano Monachello (k., Cercle Bruges, i.), Ibrahima Touré (al-Naszr, 5.000.000), Aadil Assana (k., CA Bastia, i.)
HSC MONTPELLIER
Érkezett: Morgan Sanson (Le Mans, 700.000), Vincent Di Stefano (Montpellier B), Djamel Bakar (Nancy, i.), Jeffrey Assoumin (Montpellier B), Siaka Tiéné (PSG, i.), Bengali-Fodé Koita (kv., Le Havre), Jonathan Tinhan (kv., Arles), Víctor Montano (Stade Rennes, 800.000)
Távozott: Cyril Jeunechamp (szl.), Romain Pitau (szl.), Guillaume Legras (szl.), Adrien Coulomb (szl.), Marco Estrada (al-Vahda, 1.500.000), Junesz Belhanda (Dynamo Kijev, 11.000.000), Abdoul Karim Sylla (szl.), John Utaka (Sivasspor, i.), Baptiste Valette (St.-Étienne, i.), Gaetan Charbonnier (Reims, 1.000.000), Henri Bedimo (Lyon, 2.000.000)
NANTES
Érkezett: Najib Gandi (Nantes B), Fernando Aristeguieta (Caracas, 1.000.000), Gabriel Cichero (Caracas, 600.000), Jules Iloki (Nantes B), Adama Niane (Nantes B), Ismaël Bangoura (kv., Umm-Szalal), Oswaldo Vizcarrondo (CF América), Alejandro Bedoya (Helsingborgs, i.)
Távozott: Karim Dzsellabi (Auxerre, i.), Ahmed Maduni (szl.), Alexandre Wroblewski (szl.), Ismael Keita (Angers, i.), Li Jong Dzse (Red Star, i.), Gabriel Cichero (kv., Caracas), Fernando Aristeguieta (kv., Caracas)
OGC NICE
Érkezett: Stéphan Raheriharimanana (Nice B), Jordan Astier (Nice B), Nampalys Mendy (Monaco, i.), Christian Brüls (k., Gent), Lucas Veronese (kv., Istres), Abraham Guié Guié (kv., Lausanne)
Távozott: Camel Meriem (szl.), Kévin Diaz (Tours, i.), Renato Civelli (Bursaspor, i.), Julien Berthomier (szl.), Cyril Hennion (szl.)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Antoine Conte (PSG B), Mike Maignan (PSG B), Youssouf Sabaly (PSG B), Hervin Ongenda (PSG B), Jean-Christophe Bahebeck (kv., Troyes), Neeskens Kebano (kv., Caen), Loick Landre (kv., Ajaccio), Jean-Eudes Maurice (kv., Le Mans), Mathieu Bodmer (kv., Saint-Étienne), Diego Lugano (kv., Málaga), Mohamed Sissoko (kv., Fiorentina), Adrien Rabiot (kv., Toulouse), Lucas Digne (Lille, 15.000.000), Edinson Cavani (Napoli, 64.500.000), Marquinhos (AS Roma, 31.400.000)
Távozott: David Beckham (visszavonult), Ronan Le Crom (visszavonult), Sylvain Armand (Stade Rennes, i.), Jean-Christophe Bahebeck (k., Valenciennes, i.), Siaka Tiéné (Montpellier, i.), Alphonse Aréola (k., Lens), Loick Landre (Lens, i.), Youssouf Sabaly (k., Évian, i.), Kévin Gameiro (Sevilla, 7.500.000), Jordan Ikoko (k., Créteil, i.), Diego Lugano (West Bromwich, i.), Antoine Conte (k., Reims, i.), Clément Chantome (k., Toulouse)
STADE REIMS
Érkezett: Bilal Uali (Reims B), Prince Oniangué (Tours, i.), Mads Albaek (Midtjylland, 600.000), Eliran Atar (Maccabi Tel Aviv, 1.500.000), Jonathan Kodjia (kv., Amiens), Yann Benedick (kv., Strasbourg), Gaetan Charbonnier (Montpellier, 1.000.000)
Távozott: Johan Liébus (szl.), Alexis Peuget (szl.), Jonathan Kodjia (k., Caen), Julien Toudic (kv., Lens), Pape Souaré (kv., Lille), Yann Benedick (k., Strasbourg), Johan Ramaré (Brest, i.), Nicolas Fauvergue (k., Metz)
FC STADE RENNES
Érkezett: Jean Makoun (Aston Villa, 3.000.000), Sylvain Armand (PSG, i.), Wesley Said (Stade Rennes B), Johann Carrasso (kv., Metz), John Verhoek (kv., FSV Frankfurt), Jaszin Brahimi (kv., Granada), Franck Julienne (kv., Vannes), Jasszine Dzsebbur (kv., Nancy), Nélson Oliveira (k., Benfica, 1.000.000)
Távozott: Hérita Ilunga (szl.), Jaszin Brahimi (Granada, 4.000.000), John Mensah (szl.), Franck Julienne (szl.), John Verhoek (St. Pauli, 300.000), Johann Carrasso (Metz, i.), Jean II Makoun (kv., Aston Villa), Alou Diarra (kv., West Ham), Víctor Montano (Montpellier, 800.000), Chris Mavinga (Rubin Kazany, 5.000.000)
AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Pierre-Yves Polomat (Saint-Étienne B), Allan Saint-Maximin (Saint-Étienne U19), Yoric Ravet (kv., Angers), Guirane N’Daw (kv., Ipswich), Lynel Kitambala (kv., Dynamo Dresden), Idriss Saadi (kv., Ajaccio), Florentin Pogba (kv., Sedan), Paul Baysse (Brest, 1.000.000), Benjamin Corgnet (Lorient, 5.000.000), Baptiste Valette (Montpellier, i.), Ibrahim Sissoko (k., Wolfsburg), Franck Tabanou (Toulouse, 5.000.000)
Távozott: Pape Coulibaly (szl.), Guirane N’Daw (szl.), Moustapha Sall (Erciyesspor), Yohan Mollo (kv., Nancy), Mathieu Bodmer (kv., PSG), Andreas Laudrup (kv., Nordsjaelland), Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund, 13.000.000), Lynel Kitambala (k., Auxerre, i.), Kévin Mayi (k., Niort, i.)
FC SOCHAUX-MONTBÉLIARD
Érkezett: Lionel Zouma (Sochaux B), Joachim Eickmayer (Sochaux B), Julien Faussurier (Troyes, 400.000), Christophe Hérelle (Sochaux B), Abdoul Camara (kv., PAOK), Paul Léonard (Epinal)
Távozott: Omar Daf (visszavonult), Jasszin Mikari (FC Luzern, i.), Frédéric Duplus (Zulte-Waregem, i.), King Osanga (White Star Woluwe, i.), Didier Ovono (szl.), Christophe Hérelle (kv., Colmar, i.), Ishmael Yartey (k., Sion), Giovanni Sio (kv., VfL Wolfsburg)
FC TOULOUSE
Érkezett: Gael Vena (Toulouse B), Uros Szpajics (Partizan Beograd, 1.500.000), Mihai Roman (Rapid Bucuresti, i.), Amadou Soukouna (kv., Luzenac), Umut Bulut (kv., Galatasaray), Mickael Firmin (kv., SAS Epinal), Óscar Trejo (Sporting Gijón, 2.100.000), Martin Braithwaite (Esbjerg, 2.000.000), Clément Chantome (k., PSG), Abel Aguilar (Hércules, 2.000.000)
Távozott: Yannick Aguemon (Vannes, i.), Daniel Braaten (szl.), Mickael Firmin (Rouen, i.), Yannick Djaló (kv., Benfica), Adil Hermah (kv., al-Hilal), Adrien Rabiot (kv., PSG), Thibault Peyre (Lille, i.), Umut Bulut (Galatasaray, 2.700.000), Franck Tabanou (St.-Étienne, 5.000.000), Étienne Capoue (Tottenham, 11.000.000)
VALENCIENNES
Érkezett: Jean-Christophe Bahebeck (k., PSG, i.), Aurelian Chitu (Viitorul Constanta, 700.000), Arthur Masuaku (Valenciennes B), Yves-Marie Kerjean (Valenciennes B), Eloge Enza-Yamissi (Troyes), Macedo Novaes (Bastia, i.), Tongo Doumbia (k., Wolverhampton)
Távozott: Rémi Gomis (Levante, i.), Gaël Danic (Olympique Lyon, 1.000.000), Vincent Aboubakar (Lorient, i.), Nicolas Isimat-Mirin (Monaco, 4.000.000), Younousse Sankharé (kv., Dijon), Jérémy Obin (White Star Woluwe, i.), Carlos Sánchez (kv., Rangers Talca), Gaëtan Bong (Olympiakosz, 1.000.000)
KIESETTEK
STADE BREST
Érkezett: Dominique Pandor (k., Monaco, i.), Nicolas Verdier (Ajaccio, i.), Diallo Guidileye (kv., Chateauroux), Florian Julien (Brest B), Manuel Perez (Grenoble, i.), Simon Falette (k., Lorient, i.), Wilfried Moimbé (Tours, i.), Johan Ramaré (Reims, i.)
Távozott: Lionel Cappone (szl.), Ahmed Kantari (Lens, i.), Mario Licka (szl.), Larsen Touré (szl.), Abdoul Sissoko (kv., Udinese), Florian Raspentino (kv., Marseille), Magaye Gueye (kv., Everton), Adama Ba (Bastia, i.), Paul Baysse (St.-Étienne, 1.000.000), Charlison Benschop (k., Fortuna Düsseldorf, 300.000), Kamel Safni (al-Dafra, i.), Richard Soumah (RAEC Mons, i.)
ES TROYES AC
Érkezett: Corentin Jean (Troyes B), Ghislain Gimbert (Stade Laval, i.), Karim Azamoum (Hyeres, i.), Sacha Petshi (kv., Orléans), Sega Keita (kv., Rouen), Antoine Philippon (kv., Créteil), Wilfried Rother (kv., SAS Epinal), Mohamed Camara (kv., Poiré-sur-Vie), Benjamin Psaume (kv., Arles), Mickael Barreto (kv., Cannes), Lionel Carole (Benfica B), Jimmy Cabot (Troyes B), Denisz Petrics (Istres, 500.000), Mahamadou N'Diaye (Guimaraes, i.), Guillaume Lacour (Évian, i.), Yoann Court (Sedan, i.)
Távozott: Julien Outrebon (Luzenac, i.), Sylvain Monsoreau (szl.), Antoine Philippon (Bastia, i.), Sacha Petshi (szl.), Julien Faussurier (Sochaux, 400.000), Jérémie Bréchet (Bordeaux, i.), Eloge Enza-Yamissi (Valenciennes), Mohamed Yattara (kv., Olympique Lyon), Jan-Christophe Bahebeck (kv., PSG), Fabien Camus (kv., Genk), Granddi N'Goyi (Palermo, 1.750.000), Yohann Thuram (Standard Liege, 1.750.000)
AS NANCY-LORRAINE
Érkezett: Joffrey Cuffaut (Le Mans, i.), Tobias Badila (Nancy B), Fabien Lippmann (Nancy B), Ibrahim Amadou (Nancy B), Abdou Coulibaly (Nancy B), Francois Bellugou (Guingamp, i.), Benjamin Jeannot (kv., Chateauroux), Alexandre Cuvillier (kv., Caen), Pascal Berenguer (kv., Tours), Yohan Mollo (kv., Saint-Étienne), Marama Vahirua (kv., Panthrakikosz)
Távozott: Julian Jeanvier (Lille, 450.000), Djamel Bakar (Montpellier, i.), Salif Sané (Hannover, 2.000.000), Marama Vahirua (visszavonult), Paul Alo’o Efoulou (al-Taavon, i.), Pascal Berenguer (szl.), Jordan Loties (Osasuna, i.), Jasszin Dzsebbur (kv., Stade Rennes), Guy Ndy Assembé (k., Guingamp), Sébastien Puygrenier (Karabükspor, 300.000), Ziri Hammar (Erciyesspor, i.)
vastaggal az elmúlt két hét átigazolásai

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik