Messiék rémei tovább nyújthatják a térség aranyszériáját

Vágólapra másolva!
2017.06.17. 10:24
null
Az idén Oroszország rendezi meg a Konföderációs Kupát (Fotó: AFP)
Szombaton 17 órakor az Oroszország–Új-Zéland mérkőzéssel kezdetét veszi a 2017-es Konföderációs Kupa. Miért nem jó előjel az orosz válogatottnak a hazai pálya, és miért jó Cristiano Ronaldóéknak? Tovább folytatja éremszerző körútját a német csapat és Dél-Amerika bajnoka? Mexikó visszatér a négy közé?

 

OROSZORSZÁG–ÚJ-ZÉLAND

Azt túlzás lenne állítani, hogy az oroszok félelmetes formában kezdték az évet, az idén eddig csupán egy meccset nyertek meg – azt mondjuk éppen ellenünk, nagyon simán győztek Budapesten, a Groupama Arénában. A másik három fellépésüket egyaránt otthon vívták meg, és két iksz mellett egy vereség a gárda mérlege. Nem jó hír ez a Konföderációs Kupa előtt, hiszen ezen a tornán mindegyik meccsüket otthon játsszák. Az óceániai csapat összecsapásain ritka a gólzápor mostanság, az utóbbi egy évben csak a Mexikó elleni októberi felkészülési mérkőzésen esett kettőnél több találat – három (1–2).

Az oroszok parádésan kezdték a 2012-es Európa-bajnokságot, a cseheket 4–1-re kiütötték, azóta azonban mintha valami megtört volna. A következő két csoportmeccsen csak egy pontot szereztek, így nem jutottak tovább – a csehek megnyerték a kvartettet… –, míg a 2014-es világbajnokságon és a 2016-os Eb-n egyaránt nyeretlenek maradtak, három döntetlen mellett három vereség és két gyors búcsú következett.

Pontosan ugyanez a mérlege az új-zélandiaknak a világbajnokságokon! Eddig kettőn vettek részt, 1982-ben három nagyon sima vereséggel lettek csoportutolsók, 2010-ben viszont egyik rivális sem tudta őket megverni! Igaz, ők sem nyertek meccset, a három döntetlen Paraguay és Szlovákia mögött csak a csoport harmadik helyét jelentette – szépségtapasz, hogy a címvédő olaszokat így is megelőzték…

Az Európa-bajnok Cristiano Ronaldóék ezúttal is ünnepelhetnek? (Fotó: AFP)
Az Európa-bajnok Cristiano Ronaldóék ezúttal is ünnepelhetnek? (Fotó: AFP)


PORTUGÁLIA–MEXIKÓ

Mexikó hat részvételével a mezőny legtapasztaltabb tagja, mi több, az egyetlen, amelynek sikerült elhódítania a trófeát – 1999-ben a döntőben a Ronaldinho vezette brazilok ellen 4–3-ra diadalmaskodott az akkori házigazda. Ezzel szemben a friss Európa-bajnok, akár a házigazda, új fiúnak számít, és további hasonlóság, hogy egy sima meccsen hármat hintett a magyar válogatottnak…

EDDIGI GYŐZTESEK
4 Brazília (1997, 2005, 2009, 2013)
2 Franciaország (2001, 2003)
1 Argentína (1992)*
1 Dánia (1995)*
1 Mexikó (1999)
*A Fahd király-kupa győztese

Nem mondhatni, hogy ne lehetne mintát felfedezni a CONCACAF-térség győztesének eddigi Konföderációs Kupa-szereplései kapcsán. Első nekifutásra bronzérmes lett a gárda 1995-ben, majd az 1997-es csoportkörben „ragadást” követte az említett 1999-es aranyérem. Két évvel később a dél-koreai–japán rendezésű viadalon pontot sem szerzett az együttes, Németországban 2005-ben viszont újra elődöntős volt, és végül negyedikként zárt – a házigazda hosszabbításban harcolta ki a bronzérmet. Brazíliában, 2013-ban ismét a csoportkör volt a végállomás, így ha folytatódik a széria, ezúttal újra legalább az elődöntőig kell jutnia Mexikónak.

Portugália
eddig hétszer jutott ki az Európa-bajnokságra, és a 2008-as 7., valamint az 1996-os ötödik hely mellett mindig legalább az elődöntőig jutott, három harmadik helyen kívül 2004-ben otthon ezüstérmes lett, Franciaországban pedig tavaly felért a csúcsra. A világbajnokságokon nem volt túl gyakori vendég az együttes, eddig hatszor szerepelt – 1966-ban Angliában bronzérmet szerzett, míg 2006-ban negyedik lett. Emellett négyszer volt még vb-n, a négy nem európai tornán azonban háromszor a csoportkör, egyszer a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a legjobb szereplés a 11. hellyel végződő dél-afrikai volt. Most Európában rendezik ugyebár a Konföderációs Kupát…

A chileiek folytathatják a nagyszerű dél-amerikai sorozatot (Fotó: AFP)
A chileiek folytathatják a nagyszerű dél-amerikai sorozatot (Fotó: AFP)



KAMERUN–CHILE

Az afrikai együttes 2001-ben és 2003-ban is indult már a viadalon, s bár elsőre még a csoportkör jelentette a végállomást, másodjára már döntőig jutott, és Thierry Henry csak a ráadásban tudta a franciák javára eldönteni a finálét. Kedvező előjel lehet Chile számára, hogy az előző három kiírást egyaránt dél-amerikai együttes nyerte meg, mindháromszor a brazilok, ráadásul 2005-ben egy másik térségbeli csapatot, Argentínát legyőzve – 2009-ben az Egyesült Államok, 2013-ban Spanyolország volt a másik döntős.

Messiék két döntő alatt sem tudták bevenni a chilei kaput
Messiék két döntő alatt sem tudták bevenni a chilei kaput

A 2003-as Konföderációs Kupa-ezüst viszont inkább csak egy kellemes színfoltot jelentett, azóta az interkontinentális viadalokon messze nem kiemelkedő Kamerun szereplése, hogy finoman szóljunk… A 2006-os vb-re például ki sem jutott, a következő kettőnél pedig a legpozitívabb dolog a sikeres kvalifikáció volt: a két tornán mind a hat meccsét elveszítette a gárda, összesen 3–14-es gólkülönbséggel, a 31. és a 32. helyen zárva a 32 csapatos eseményt. Előbbin Észak-Koreát sikerült megelőzni a jobb gólkülönbségnek köszönhetően…

Az 1962-es, hazai rendezésű vb-n bronzérmes chileieknek az igazán nagy áttörésre 2015-ig kellett várni, akkor a szintén hazai rendezésű Copa Américán meneteltek az aranyéremig. A tornán a Mexikó elleni csoportkörbeli 3–3-at leszámítva egy gólt kaptak – az elődöntőben Gary Medel vette be a 2–1-es siker során a saját kapuját. A döntőben alulmaradó argentinok a tavalyi, centenáriumi tornán a csoportkörben revánsot vettek ugyan, ezt követően azonban – főleg a kieséses szakaszban – megint belelendült Chile, és újra megnyerte a sorozatot. Ezúttal is Argentínát verték meg Arturo Vidalék, másodszor is tizenegyesekkel, és a két döntőn 240 perc alatt egy gólt sem engedtek Lionel Messiéknek.

AUSZTRÁLIA–NÉMETORSZÁG

A 2015-ös Ázsia-kupát megnyerő Ausztrália negyedszer jutott ki a Konföderációs Kupára, de csupán első alkalommal képviseli a legnagyobb és legnépesebb kontinenst. Rögvest az első, 1997-es nekifutásra nagy szenzációt szerezve döntőig jutott, miután Harry Kewell hosszabbításban szerzett góljával legyőzte a négy között Uruguayt, de akkor az egyaránt triplázó Ronaldo és Romário vezérletével a brazilok 6–0-ra kiütötték őket. 2001-ben a későbbi győztes Franciaországot és a bronzmeccsen Brazíliát is legyőzte, így újabb éremmel gazdagodott. 2005-ben a németek ellen három (3–4), az argentinok ellen két gól (2–4) is kevésnek bizonyult a pontszerzéshez – Tunézia ellen mindkettő elég lett volna, de akkor meg egyet sem jegyzett (0–2).

Nemcsak a Konföderációs Kupán, a legutóbbi világbajnoki szereplés során is pont nélkül lett csoportutolsó az ausztrál válogatott, sőt a dél-afrikai viadalon sem sikerült továbbjutnia a kieséses szakaszba. Erre a vb-ken egyedül 2006-ban volt amúgy precedens, akkor a nyolcaddöntőben a végső győztes olaszok csak egy 95. perces büntetővel tudták elkerülni a hosszabbítást (0–1).

Egészen félelmetes, de a már említett 2005-ös Konföderációs Kupával kezdve a német válogatott minden tornán érmesként zárt, ahol elindult! A 2002-es világbajnoki ezüstöt még a 2004-es Eb égése követte, ellenben 2005-ben és 2006-ban otthon Konföderációs Kupa- és vb-bronzot, 2008-ban Eb-ezüstöt, 2010-ben vb-bronzot, 2012-ben Eb-bronzot, 2014-ben vb-aranyat, 2016-ban újra Eb-bronzot szerzett a német csapat. Nagy meglepetést ezúttal is inkább csak az jelentene, ha nem végezne megint dobogósként.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT
Szombat 17.00:
Oroszország–Új-Zéland
Vasárnap 17.00: Portugália–Mexikó (Tv: M4 Sport)
B-csoport
Vasárnap 20.00:
Kamerun–Chile
Hétfő 17.00: Ausztrália–Németország (Tv: M4 Sport)

Újabb érmet szerez a német válogatott? (Fotó: AFP)
Újabb érmet szerez a német válogatott? (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik