Nagyon nem ment: kikapott a Sepsi Hagiék otthonában

Vágólapra másolva!
2023.02.28. 19:30
null
(Fotó: NSO-archív)
A román Liga 1 28. fordulójában a Farul Constanta 2–0-ra megverte odahaza a Sepsi OSK-t.

ROMÁN LIGA 1
28. FORDULÓ
Farul Constanta–Sepsi OSK 2–0 (2–0)
Ovidiu, Stadionul Viitorul, 1500 néző. V: Cojocaru
Farul:
Aioani – K. Boli (Nedelcu, a szünetben), Larie, M. Popescu, Kiki (Sirbu, 68.) – Artean, T. Baluta, Grameni – Alibec (Curicúma, 79.), Munteanu (Morar, 68.), Mazilu (Borza, 51.). Vezetőedző: Gheorghe Hagi
Sepsi OSK: Began – Balasa, Ciobotariu, Ninaj, Ispas – Papa (Aganovic, a szünetben), Paun – Gheorghe (Safranko, a szünetben; Francisco Júnior, 80.), Achahbar (Matei, a szünetben), Stefanescu – M. Rondón. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: T. Baluta (22.), Mazilu (45+3.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Esélye sem volt a pontszerzésre a Sepsi OSK-nak a román élvonal listavezetőjének otthonában, és mintha ezt a tartalékosan kiálló székelyföldi csapat szurkolói is előre megérezték volna, mert ezúttal nem kísérték el kedvenceiket a tengerparti összecsapásra.

Cristiano Bergodi, a szentgyörgyiek edzője a sérült (Jonathan Rodríguez, Radoszlav Dimitrov, Varga Roland) és eltiltott játékosai (Tamás Márk, Alexandru Tudorie) mellett olyan alapembereket sem nevezett a kezdőbe, mint Cosmin Matei, Adnan Aganovic és Pavol Safranko – nélkülük pedig a Sepsinek egyáltalán nem volt támadójátéka az Ovidiuban rendezett találkozó első félidejében. Ráadásul a Farul szurkolói előző éjjel tűzijátékot rendeztek a szentgyörgyi csapat konstancai szállodájánál és akciójukat közösségi oldalukon is megosztották, „Szép álmokat, kedves magyarok!” üzenet kíséretében.

A stadionban már visszafogottabbak voltak a hazai ultrák, de még náluk is jóval visszafogottabb volt a Sepsi játéka. A vendégek teljesen átengedték a labdát és a területet Gheorghe Hagi amúgy is támadószellemű csapatának, csupán a saját tizenhatost védelmezve. A belsővédők és Razvan Began kapus ugyan többször is látványosan tisztáztak, de a 22. percben Mihai Popescu beadása már Tudor Baluta elé került, aki balról, kapásból a rövid sarokba lőtt.

Az akciót hosszasan videózták úgy Popescu, mint a labdát középen támadó Denis Alibec leshelyzete miatt, de végül megadták a gólt. A félidő végén pedig Hagi legújabb felfedezettje, a 17 éves Adrian Mazilu jobbról befele cselezve 17 méterről lőtt hatalmas gólt a hosszú sarokba – míg a Sepsi lövés nélkül ment szünetre.

A második félidőre már jött a Matei, Aganovic, Safranko trió, és rögtön át is vette a kezdeményezést a szentgyörgyi együttes, de Mario Rondón fölé csúsztatott, Safranko lövése pedig egy védő lábáról ment centikkel mellé. A friss szélső védőket becserélő Farul előbb Sebastian Borza fejesével veszélyeztetett, majd Alibec ugrott ki kétszer sikertelenül: elsőre mellé lőtt, másodikra Branislav Ninaj mentett a gólvonalon. Az első 45 percnél jóval fizikálisabb küzdelemben azonban az eredmény már nem változott, a Farul tovább menetel az alapszakasz-győzelem felé.

A Sepsi a vereség ellenére is négy ponttal előzi meg a Chindia ellen gól nélküli döntetlent játszó FCU Craiovát a még felsőházat érő hatodik helyen, ám utolsó két alapszakaszmeccsét szintén bajnokjelöltek ellen vívja majd: előbb a második CFR, majd a harmadik FCSB ellen.

Az FCU pedig a román szövetség fellebbviteli bizottságában bízik, hogy a csütörtöki tárgyaláson érvényteleníti a szurkolói magyarellenes rigmusai miatt az egymás elleni meccs pontjait a Sepsinek ítélő elsőfokú döntést. 2–0

PERCRŐL PERCRE

Hagi mindenkivel kezet fog, korábbi játékosát, Aganovicot, majd Rondónt is megöleli, a játékosait a drukkerek elé küldi. BOSS.

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+6. perc Még egy szöglet a végére, Matei beadása nem az igazi. Kontra, Dumitrescu ellöki gyorsan a felezőnél Mateus Criciúmát.

90+3. perc A hazai középrő védő, Larie nem győzi kifejelni a beadásokat. Pontosabban: nagyon is győzi a 36 éves csapatkapitány, esélye sincs az OSK-nak a gólszerzésre.

90. perc Balasa jobb oldali beadása sem az igazi.

Öt perc a ráadás.

8

9. perc Mateus Criciúma kap sárga lapot, felrúgta a felezőnél Ciobotariut.

88. perc Nagyon leült a mérkőzés a végére, ezen nem segít Matei rossz, 22 méteres lövése sem.

85. perc Júnior jobbal 17-ról Balutába lő, középről.

83. perc Borza keresztpasszát Morar jobbal 22-ről a jobb alsó mellé rúgja.

Hagi Bergodi ellen: 8 meccs, 4 siker, 2 vereség.

79. perc Mateus Criciúma be, Alibec le. Safranko lesérült, Francisco Júnior váltja.

75. perc Andres Dumitrescu be, Ispas a kispadra huppan.

68. perc Hagi is érzi ezt. Kiki és Boli le, Dan Sirbu és Vlad Morar be.

Előző 5 idegenbeli meccsén csak egyszer kapott ki a Sepsi, kétszer nyert, kétszer ikszelt.

67. perc Egy túlpasszolt akció végén ballal a léc fölé emel Baluta. Jó hír a Sepsinek, a Farul úgy játszadozik, mintha már nyert volna.

Ez a két csapat 16. egymás elleni bajnokija, a Farul ötször nyert, az OSK négyszer.

63. perc Kike jobbról ballal az ötösre emel, Borza a bal alsóba fejelné a labdát, de vetődve eléri a labdát a Sepsi legjobbja, Began.

59. perc NEM ÉR! De ami szép, az szép: Borza ballal középre ad, Kiki az ötös jobb sarka elől ballal a jobb alsóba lő, félfordulatból, gyönyörű mozdulattal. Lesről indította az akciót Munteanu.

57. perc MELLÉ! Jobbal 13-ról nem sokkal, de a jobb alsó mellé lő Matei passzából Safranko!

55. perc Began elöklözi a 16-oson Alibec elől Borza ballábas, balról jövő veszélyes beadását.

51. perc Sebastien Borza be, Mazilu lesérült. De az is lehet, hogy csak elfáradt a 17 éves tehetség.

49. perc Rondón az ötös jobb sarkáról nem sokkal fejeli a bal, azaz a rövid felső felé Aspas jobb oldali szögletét.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Cosmin Matei be, Achahbarnak nem ment ma. Papa helyett Adnan Aganovic, Gheorghe helyett Pavol Safranko, a másik oldalon Bolit Dragos Nedelcu váltja.

Hatszor lőttek kapura a hazaiak, háromszor a kapu felületére, ebből két gól született. A másik oldalon ez az arány 0/0/0.

60 százalékban volt a hazaiaknál a labda.

E párharc legjobb góllövői:
Eric 3
Bogdan Mitrea 3
Nicolae Carnat 3
Pavol Safranko 3
Andrei Ciobanu 3

45+5. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. PERC NAGY GÓLT SZEREZ A FARUL, a Baluta lapos passzával meginduló ADRIAN MAZILU kicselezi Aspast jobbról indulva, és ballal a jobb alsóba tekeri a labdát, kissé jobbról, 19 méterről. 2–0!

45+2. perc Alibec bal oldali beadását az ötösön elrúgja az utolsó pillanatban Munteanu elől Ninaj, erős földharcban.

Négy perc a ráadás.

40. perc Grameni bal oldali beadását Munteanu jobbal 11-ről a bal felső fölé nyesi, összezárt előtte hatékonyan Ciobotariu és Ninaj.

38. perc Munteanu remek passzát ballal tízről a kifutó Beganba vágja Grameni, de les. Munteanut 1.7 millióért adták el három éve a Fiorentinának, most kölcsönben van a nevelőegyesületénél.

33. perc Mellé, kissé jobbról, hatról jobbal kapura lőne Kiki beadását követően Munteanu, de a bevetődő Ciobotariu becsúszva félmagasan a bal sarok mellé tolja a labdát.

32. perc Nagy védés, Kiki ad be balról ballal, hatról kapura fejel a középcsatár Munteanu, de jobbra vetődve véd Began.

Három év alatt 5 percet – jelentik a helyszínről.

Tudor Baluta a Brightonban és a Dinamo Kijevben is játszott korábban.

Ilyenkor mondják a szakértők: új játékhelyzet keletkezett...

Bármit is mond, alaposan meggondolja. Már amikor Popescu megkapta a labdát, bőven lesen álltak középen. DE GÓL A GÓL, mert Popescu nem állt lesen. 1–0 AKKOR.

MIT MOND A VAR?

22. PERC EZ MÁR BENT VAN, Popescu jobb oldali, jobblábas beadását ballal a jobb alsó sarokba vágja kapásból az ötös bal sarka elől, hét méterről TUDOR BALUTA. De előtte, még a beadásnál ketten is lesen voltak, Alibec elől fejjel mentett rossz helyre Ciobotaru.

21. perc SZÖGLET, Ninaj szereli Alibecet, majd fordítva, a szélső kapura tör, az ötös bal sarka előtt eléri becsúszva a ballábas lövést Ninaj.

19. perc Paun szereli szépen a jobb kapufa előtt a meginduló Munteanut.

A hazai csapat az előző 15 meccsén csak egyszer kapott ki, a CFR ellen.

14. perc Mazilu lő jócskán a léc fölé. A pályán mezőnyharc.

7. perc Artean passza után Alibec hatról ballal éles szögből a kapusba lő, de les. Alibec 27-szeres román válogatott, 2 gólt szerzett, légióskodott az Interben és a Mechelenben is.

6. perc Hazai mezőnyfölény, elég tisztes, szerencsére csak pontatlan 16-os előtti lövésekkel.

3. perc Alibec a 16-os bal sarka elől jobbal a jobb alsó mellé lő.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta zöldben.

A Sepsi helyzetét nehezíti, hogy a Hermannstadt ellen kiállított Tamás Márk és a negyedik sárga lapját megkapó Alexandru Tudorie sem játszhat kedden, emellett a sérült Varga Roland és Jonathan Rodríguez sem áll Cristiano Bergodi vezetőedző rendelkezésére.

Mindeközben az FCU a szurkolói miatt félbeszakadt és a fegyelmi bizottság által a Sepsinek ítélt mérkőzés óta négyes győzelmi sorozatot épített, ám utóbbi három ellenfele mind a táblázat második felében található. A román szövetség másodfokon csütörtökön tárgyalja a craiovai klub fellebbezését, amely most azzal érvel, hogy csak rasszizmus miatt lehet félbeszakítani meccset, s a magyarellenes rigmusok a xenofóbia kategóriájába tartoznak.

Kedden az első helyezettel, utána pedig a címvédő kolozsváriakkal, majd a bukaresti FCSB-vel játszik a román élvonalban a Sepsi OSK. ÖT PONT AZ ELŐNY, de sok a hiányzó, a lehető legnehezebb a program, az FCU Craiova pedig tovább jogászkodik: a Sepsi OSK-nak nem lesz könnyű a román élvonal alapszakaszának utolsó három fordulójában, hogy megőrizze felsőházi rájátszást érő hatodik helyét. A székelyföldi csapat kedd este a listavezető Farul otthonában játszik, majd a címvédő kolozsvári CFR és az FCSB következik.



A Farul szurkoló előző éjjel tűzijátékkal zavarták meg a Sepsi küldöttségének álmát a szentgyörgyi csapat konstancai szállodájánál és akciójukat közösségi oldalukon is megosztották, „Szép álmokat, kedves magyarok!” üzenet kíséretében.

Mint ismert, a Sepsi OSK˜ FCU Craiova elleni januári mérkőzése végérvényesen félbeszakadt, miután a craiovai ultrák nem voltak hajlandók abbahagyni a magyarellenes rigmusok skandálását – a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága utólag a mérkőzés 3–0-s elvesztésével büntette az olténiai gárdát.

„A múlt héten találkoztam a szurkolókkal, és megkértem őket, hogy hagyjanak fel a különféle rasszista rigmusokkal, mivel ezzel a klubnak is ártanak. Bízom benne, hogy a szurkolóink megértették, hogy a mérkőzés nem a lelátón, hanem a pályán zajlik. Számunkra ez a meccs csupán egy újabb hazai bajnoki, amelyet meg szeretnénk nyerni” – mondta Gheorghe Popescu.

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) tabelláját vezető Farul Constanta elnöke, Gheorghe Popescu a Pro TV Superfanii című műsorában elmondta, hogy megkérte a szurkolói kemény magot, hogy ne skandáljon magyarellenes rigmusokat a konstancai klub Sepsi OSK elleni keddi mérkőzésén.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FARUL–SEPSI MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik