Simának indult, nehézkes lett – a németek győzelemmel kezdtek

Vágólapra másolva!
2017.06.19. 16:50
null
Az ausztrál Mathew Leckie ment a saját kapuja előtt (Fotó: AFP)
A 2017-es Konföderációs Kupa B-csoportjában a világbajnoki címvédő Németország 3–2-re legyőzte a tornán Ázsiát képviselő Ausztráliát.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
AUSZTRÁLIA–NÉMETORSZÁG 2–3 (1–2)
Szocsi
, Olimpiai Stadion, 28 605 néző. Vezette: Geiger (egyesült államokbeli)
AUSZTRÁLIA: M. Ryan – B. Wright, Sainsbury, Degenek – Leckie, Milligan, Mooy, Behich – Luongo (R. Kruse, a szünetben), Juric (T. Cahill, 86.), Rogic (Troisi, 71.). Szövetségi kapitány: Angelos Postecoglu
NÉMETORSZÁG: Leno – Kimmich, Mustafi, Rüdiger, Hector – Brandt (Süle, 63.), Stindl (Can, 78.), Rudy, Goretzka, Draxler – S. Wagner (Werner, 57.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Rogic (41.), Juric (56.), ill. Stindl (5.), Draxler (44. – 11-esből), Goretzka (48.)

Az állás: 1. Chile 3 pont (2–0), 2. Németország 3 (3–2), 3. Ausztrália 0 (2–3), 4. Kamerun 0 (0–2)

ÖSSZEFOGLALÓ

Manuel Neuer, Mats Hummels, Sami Khedira, Mesut Özil, André Schürrle, Marco Reus, Thomas Müller, Toni Kroos, Mario Götze és Jérome Boateng – csak néhány név azok közül, akiknek ezúttal pihenőt adott Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya. Az oroszországi tornán résztvevő rendkívül megfiatalított nationalelfen ez azonban cseppet sem látszott, óriási elánnal vetette bele magát az ausztrálok elleni meccsbe a német alakulat.

Így nem meglepő, hogy öt perc sem telt el, a világbajnoki címvédő máris megszerezte a vezetést: Julian Brandt okos visszagurítása után Lars Stindl zúdította a kapuba a labdát (0–1) – a Borussia Mönchengladbach játékosának a harmadik fellépésén ez volt az első gólja címeres mezben.

A folytatásban is az európai csapat maradt támadásban – Sandro Wagner kevéssel fejelt mellé, Brandtnak két életerős lövését is védte Mathew Ryan –, így szinte a semmiből szerezte meg az egyenlítő találatot Ausztrália: a 41. percben Tommy Rogic lódult meg, majd egy rossz lövés után szerencsés visszapattant elé a labda, másodszor pedig már nem hibázott (1–1).

Hiába szerezte az első félidő hajrájában a gólt az ausztrál válogatott, német előnnyel vonultak pihenőre a csapatok, miután a 44. percben Julian Draxler higgadtan értékesített egy jogosan megítélt tizenegyest (1–2).

A fordulás után szinte azonnal Leon Goretzka Jushua Kimmich csodálatos passzát váltotta gólra (1–3) – Stindlhöz hasonlóan neki is ez volt az első a német válogatottban –, ekkor úgy tűnt, el is dőltek a lényegi kérdések.

Egy kis szerencsével azonban újra visszajött a meccsbe Ausztrália: német szempontból szerencsétlenül megpattanó szabadrúgás Bernd Leno szinte megfogott, a labda azonban mégis kicsúszott a kezéből, a lesipuskás Tomi Juric pedig a hálóba bombázta azt (2–3), egy kis videobírózás után pedig meg is adták a gólt.

Innentől kezdve veszített a lendületéből a német csapat, az utolsó fél órát azonban kihúzta, így 3–2-es győzelemmel kezdte a Konföderációs Kupát.

A MECCS GÓLÖSSZEFOGLALÓJA

10. KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT
Június 17., 17.00, SzentpétervárOroszország–Új-Zéland2–0
Június 18., 17.00, KazanyPortugália–Mexikó2–2
Június 21., 17.00, MoszkvaOroszország–Portugáliax–x
Június 21., 20.00, SzocsiMexikó–Új-Zélandx–x
Június 24., 17.00, KazanyMexikó–Oroszországx–x
Június 24., 17.00, SzentpétervárÚj-Zéland–Portugáliax–x
B-CSOPORT
Június 18., 20.00, MoszkvaKamerun–Chile0–2
Június 19., 17.00, SzocsiAusztrália–Németország2–3
Június 22., 17.00, SzentpétervárKamerun–Ausztráliax–x
Június 22., 20.00, KazanyNémetország–Chilex–x
Június 25., 17.00, SzocsiNémetország–Kamerunx–x
Június 25., 17.00, MoszkvaChile–Ausztráliax–x
ELŐDÖNTŐ
Június 28., 20.00, KazanyA1–B2x–x
Június 29., 20.00, SzocsiB1–A2x–x
A 3. HELYÉRT
Július 2., 14.00, MoszkvaAz elődöntő veszteseix–x
DÖNTŐ
Július 2., 20.00, SzentpétervárAz elődöntő győzteseix–x

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

94. perc: Véget ért a mérkőzés, Németország 3–2-re legyőzte Ausztráliát.

93. perc: Behich beadását eltakarították a németek.

91. perc: Négy perc a ráadás a meccs végén.

91. perc: Werner indult meg teljesen egyedül az ausztrál szöglet után, de három védő gyűrűjében eleresztett lövése nem talált kaput.

90. perc: Mooy szögletét fejelte el Kimmich.

89. perc: Werner lekészítése után Goretzka bombázta az égbe a labdát 17 méterről.

88. perc: Behich indult meg a bal oldalon, de beadása megpattant Mustafin, így a labda Lenónál kötött ki.

86. perc: A második ausztrál gólt szerző Tomi Juricot az ausztrálok legendája, a 38 esztendős Tim Cahill váltotta, akinek ez már a 98. meccse címeres mezben.

81. perc: Leno a tizenhatoson kívül, becsúszva mentett Juric elől.

79. perc: Juric került helyzetbe, de lőni nem tudott, így Kruse elé tálalt, akinek a 16-os vonaláról elengedett kísérletét Leno biztosan hárította.

78. perc: Megtörtént az utolsó német csere is: Löw Emre Cant küldte pályára az első gólt szerző Lars Stindl helyett.

75. perc: KAPUFA! Egy ausztrál szempontból szerencsétlenül pattanó labda után Werner harcolta ki magának a helyzetet, majd egy szép csel után 11-ről lőtt, de a labda a jobb oldali kapufáról kifelé pattant.

73. perc: VÉDÉS! A frissen beállt Troisi elé visszapattant a labda egy rossz passz után, majd 22 méterről kapura tekert, de Leno ezúttal biztosan hárított.

71. perc: Csere az ausztráloknál: James Troisi állt be az első ausztrál gólt szerző Tommy Rogic helyére.

68. perc: Leckie jobb oldali beadása nem volt jó, de egy védőn megpattant, így kis híján jó lett Juricnak, ám végül Leno szedte fel a labdát.

65. perc: A német szabadrúgást elfejelték a védők.

64. perc: Trent Sainsbury állította meg Wenert az oldalvonalnál a jobb szélen, így villant a sárga. Fontos szabálytalanság volt, a frissen beállt német csatár ziccerbe kerülhetett volna.

63. perc: Újabb német csere: Julian Brandt hagyta el a pályát, és Niklas Süle érkezett.

59. perc: Draxler kapáslövését blokkolták a védők.

59. perc: Kimmich gyötörte meg a tizenhatoson belül Juricot, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

57. perc: Cseréltek a németek: Sandro Wagnert Timo Werner váltotta.

56. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍTETTEK AZ AUSZTRÁLOK! Mooy a sorfalba vágta a labdát, a kipattanót Rogic tette kapura. Leno nem tudta megfogni, miután több lábon is megpattant a kísérlet, így a kipattanó Tomi Juric elé került, aki közelről a hálóba bombázott. Visszanézték videobírón az esetet, de megadták a gólt! 2–3

55. perc: Leon Goretzka sárgult be, még éppen a tizenhatoson kívül kaszálta el Rogicot. Remek helyről jöhetnek az ausztrálok.

Stindlhöz hasonlóan Goretzkának is ez volt az első gólja a német válogatottban.

48. perc:GÓÓÓL! OTT A HARMADIK! Kimmich pazarul ugratta ki Leon Goretzkát, aki a védőjét lerázva, három pattanás után, kicsit kiszorított helyzetből a kapuba bombázott öt méterről. 1–3

46. perc: Cseréltek a második félidőre az ausztrálok: a büntetőt összehozó Massimo Luongo helyét Robbie Kruse vette át.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a németek kezdték a második félidőt.

1. FÉLIDŐ

45+1. perc: Véget ért az első félidő, a 46 percnyi játék után 2–1-re vezetnek a németek.

45. perc: Egy perc a ráadás az első félidő végén.

44. perc: GÓÓÓL! ISMÉT A NÉMETEKNÉL AZ ELŐNY! Julian Draxler állt a labda mögé, és magabiztosan, belsővel a bal alsóba passzolta a labdát. Ryan a másik irányba vetődött, nem volt esélye a védésre. 1–2

43. perc:Tizenegyeshez jutottak a németek! Luongo nagyon rossz ütemben csúszott oda a tizenhatoson belül Goretzkának, el is kaszálta a németet, így teljesen jogosan ítélt a büntetőt a játékvezető.

41. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT AUSZTRÁLIA!Tommy Rogic vezethette a labdát senkitől sem zavartatva, majd előbb Mustafit találta el, a visszapattanót azonban a bal alsóba küldte. 1–1

40. perc: ÓRIÁSI MENTÉS! Stindl ment el a jobb oldalon, lapos beadását pedig Leckie vágta szögletre a kapu torkából. A hosszún Draxler érkezett, csak az üres kapuba kellett volna passzolnia.

38. perc: Stindl lépett vissza lesről.

37. perc: AUSZTRÁL HELYZET! Mooy bal oldali szabadrúgása után Hector fölött elszállt a labda, így a hosszún érkező Sainsbury üresen fejelhetett, de egy pattanás után nyolc méterről nem találta el a kaput.

34. perc: Újabb remek egyérintős német támadás, melynek a végén a tizenhatoson belül Brandt lába alatt elsuhant a labda.

31. perc: Draxler ezúttal egy szép kényszerítő után 25 méterről próbálkozott, de a tekerése elkerülte a bal alsót.

29. perc: Hectort állították meg lesen.

27. perc: ÚJABB VÉDÉS! A sarokrúgás után nem sikerült felszabadítani, így Brandt tüzelhetett távolról, a félmagas, kapu bal oldalába tartó lövését azonban védte Ryan.

27. perc: Megint az ausztrál védelem mögé kerültek a németek, Sainsbury azonban az utolsó pillanatban szögletre vágta Hector lapos beadását.

25. perc: Luongo beadását Leno ölelte magához magabiztosan.

23. perc: Goretzka újabb kiváló passza után Wagner került ziccerbe, de kissé balról, 11 méterről a bal alsó mellé lőtt.

22. perc: Draxler sarokrúgása mindenkinek magas volt, így ezt megúszták az ausztrálok.

21. perc: VÉDÉS! Goretzka kiugratása után Brandt annak ellenére is helyzetbe került, hogy elcsúszott, a kapu bal oldalába tartó lövését azonban Ryan kitolta.

19. perc: Brandt viharzott el a jobb oldalon, visszapassza után a második hullámban érkező Goretzka lövése azonban most elakadt egy védőben.

19. perc: A gyorsan elvégzett sarokrúgás után nem alakult ki helyzet.

18. perc: Hector keserítette meg Leckie életét, az ausztrál meg is zavarodott, így szögletre pattant róla a labda.

16. perc: MAJDNEM OTT A MÁSODIK! Goretzka jobb oldali beadását Wagner hat méterről, védője mellett előredőlve a jobb alsó sarok mellé fejelte.

15. perc: Draxler bal oldali szabadrúgását Goretzka fejelte a kapu fölé nyolc méterről.

12. perc: Kimmich jobb oldali beadását a Hertha frissen szerződtetett játékosa, Leckie tette higgadtan haza mellel.

11. perc: Brandt kiugratása ezúttal hosszú volt a felfutó Kimmichnek.

A Borussia Mönchengladbach játékosának ez mindössze a harmadik fellépése a válogatottban, így nem csoda, hogy ez volt az első gólja a nationalelfben.

5. perc: GÓÓÓL! VEZET NÉMETORSZÁG! Brandt húzott el a jobb oldalon, majd az alapvonal közeléből laposan visszagurított, így megtalálta az üresen érkező Lars Stindlt, aki 11 méterről, belsővel a kapu közepébe vágta a pont jól pattanó labdát. 0–1

4. perc: Draxler bal oldali beadására Goretzka robbant be, de nem találta el jól a labdát, így az az ausztrál kapus zsákmánya lett.

3. perc: Stindl indítása után Wagner esett el védője szorításában a tizenhatoson belül, a játékvezető sípja azonban néma maradt.

A németek fehér felsőben és fekete nadrágban, az ausztrálok pedig sárga szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az ausztrálok indították útjára a labdát.

Meglehetősen sok az üres szék, közel sincs telt ház.

A játékosok már a pályán, a két himnuszt pedig lejátszották. Ezúttal probléma nélkül, nem úgy mint tegnap, amikor a chileiek himnuszát a felénél lekeverték.

Magányos szurkoló Szocsiban, az Olimpiai Stadion lelátóján (Fotó: AFP)
Magányos szurkoló Szocsiban, az Olimpiai Stadion lelátóján (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Ausztrália–Németország összecsapás a 2017-es Konföderációs Kupa B-csoportjából. Tartsanak velünk!

A B-csoport nyitó találkozóján – a videobíró főszereplése mellett – Chile 2–0-ra legyőzte Kamerunt. Részletek itt!

A házigazda oroszokat leszámítva Németország biztosította be elsőként a részvételét a 2017-es Konföderációs Kupán, miután a 2014-es világbajnokság döntőjében, Mario Götze hosszabbításban szerzett góljával 1–0-ra legyőzte Argentínát.

Németország korábban kétszer (1999 és 2005) szerepelt a Konföderációs Kupán.

Ausztrália már negyedszer szerepel Konföderációs Kupán, igaz az előző három alkalommal (1997, 2001, 2005) mindig az Óceániai Nemzetek Kupája-győztesként vett részt a tornán. Ezúttal már nem Óceániát, hanem Ázsiát képviseli majd, miután a 2015-ös hazai rendezésű Ázsia-kupa döntőjében, hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Dél-Koreát.

Manuel Neuer, Mats Hummels, Sami Khedira, Mesut Özil, André Schürrle, Marco Reus, Thomas Müller, Toni Kroos, Mario Götze és Jérome Boateng egyaránt pihenőt kapott Joachim Löwtől, így az oroszországi tornán egy megfiatalított nationalelf vesz részt. Részletek a német keretről itt!

Az ausztrálok legnagyobb hiányzója a csapatkapitányuk, Mile Jedinak, aki ágyéksérülést szenvedett a Szaúd-Arábia ellen 3–2-re megnyert világbajnoki selejtezőn. Részletek itt!

Tornagyőzelem esetén fejenként ötvenezer eurós (15.5 millió forint) prémiumot kapnak a német válogatott labdarúgói. Részletek itt!

A torna beharangozóját ide kattintva olvashatja el!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik