Wundermannschaft! Negyedszer is világbajnok lett a német válogatott

Vágólapra másolva!
2014.07.13. 20:45
null
Itt a 2014-es világbajnok! (Fotó: Reuters) <strong>– A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! </strong>
Beérett a 2000-ben elkezdett német utánpótlásprogram: nagy csatában, hosszabbításban nyerte meg az argentinok elleni vb-finálét Németország; a csereember Götze góljával.

 

VB 2014
DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA 1–0
– HOSSZABBÍTÁS UTÁN
Rio de Janeiro
, Maracana, 74 738 néző. Vezette:Rizzoli (olasz)
NÉMETORSZÁG:Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) – Th. Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) – Klose (Götze, 88.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
ARGENTÍNA:Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – E. Pérez (Gago, 86.), Messi, Lavezzi (Agüero, a szünetben) – Higuaín (Palacio, 78.).Szövetségi kapitány:Alejandro Sabella
Gólszerző: Götze (113.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Sabellano vagy jogo schönito, szív vagy az ész, Lionel Messi vagy Thomas Müller? – tették fel a kérdést változatos formákban a világ futballrajongói a Németország–Argentína világbajnoki döntő előtt. Korunk nagy csatájára a két szövetségi kapitány, Joachim Löw és Alejandro Sabella egy kivétellel ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, amelyet az elődöntőben, Ángel Di María combsérülésén nem segített sem az őssejtterápia, sem a mínusz 150 fokos krioterápia, így ismét Enzo Pérez helyettesítette.

Higuaín hős lehetett volna... (Fotó: Action Images) – A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA!
Higuaín hős lehetett volna... (Fotó: Action Images) – A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA!

 

A bemelegítés után Löwnek is változtatnia kellett megálmodott 11-én, ugyanis Sami Khedira mégsem tudta vállalni a játékot, helyére pedig a tapasztalatlan Christoph Kramer ugrott be. Aki emigyen egy vb-döntőben kezdett először a nationalelfben...

Az ilyenkor szokásos csapkodó-kapkodó futballal kezdtek a csapatok, és az első lehetőségek az argentinok előtt adódtak: előbb Gonzalo Higuaín lőtt el keresztbe a kapu előtt, majd Lionel Messi passzolt rosszul gyönyörű szólója végén. A 10. percre már látni lehetett, milyen taktikával állt elő ma estére a két mester: azt argentinok szoros, fegyelmezett védekezés mellett a jobb oldalon vezetett kontrákat erőltették, az európaiak a 16-os előteréből próbálták meg Toni Kroos és Mesüt Özil révén indítani a Thomas Müller, Miroslav Klose kettőst.

Kroos a 20. percben teremtett először ziccert: fejjel Higuaínt indította, aki betört a 16-osra, de végül a kapussal szemben állva eltörte a labdát! Mintha mindkét csapat megijedt volna az elpuskázott lehetőségtől, mert még inkább a biztonságra törekedtek a következő percekben, majd egy-egy les miatt meg nem adott góllal jelezték, hogy mégiscsak a világ két legjobb csapata feszül egymásnak a Maracanában. A 32. percben Kramer lesántikált a pályáról, még korábban leütközte őt Ezequiel Garay, és a balszélső André Schürrle váltotta.

Harmadszor is megszerezhette volna a vezetést Argentína a félidő hajrájában, ám Messi hiába cselezte be magát a kapu elé szinte a félpályától, végül elpepecselte a helyzetet, majd Kroos 16 méteres lövésére feküdt rá magabiztosan Sergio Romero. A pihenő előtt hatalmasat fújhattak az argentinok, de most megkönnyebbülten: a válogatottja Achilles-sarkának tartott Benedikt Höwedes szöglet utáni fejese a kapufán csattant!

Nem sok hiányzott Höwedesnek sem
Nem sok hiányzott Höwedesnek sem

Váltott a szünetben Sabella is, Lavezzi a még teljesen fel nem épülő Sergio Agüerót dobta harcba Lavezzi helyett, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy gyorsaságával kihasználja azt, hogy a német védelmi vonal gyakran a félpályáig nyomul előre. Az újrakezdés után Messi tőle merőben szokatlanul ismét ziccert hibázott: a bal alsó mellé tekerte az ötös elől Lucas Biglia indítását.

Neuer nem kímélte Higuaínt
Neuer nem kímélte Higuaínt

Nem enyhült természetesen a feszültség a felek között, Müller kétszer is majdnem tömegverekedést robbantott ki, a dél-amerikai védők acélkeményen fogtak embert, mezt és lágy testrészeket nem kímélve, Manuel Neuer pedig úgy gázolta el Higuaínt, hogy azonnal felrémlett előttünk az 1982-es Toni Schumacher-féle „merénylet”.

Ahogyan azt megszokhattuk, az elpuskázott lehetőség után Bigliáék „elővették a sarabolót”, jellemző módon Messi ismét elhányta magát a mérkőzés közben; a németek pedig bizonyították a mérkőzés előtt kifejtett tézisünket, miszerint a nationalelf a nagy tornákon kiszámíthatóan hullámzó teljesítménnyel rukkol elő: zseniális futball után rendre szenvedésre számíthatunk a németektől.

Az argentinok olyannyira átadták a kezdeményezést, hogy folyamatosan 30 százalék körüli labdabirtoklásukkal megdöntötték negatív vb-rekordjukat. Schürrle középpályásai monotonitása ellenére is helyzetbe került, de hosszan szöktette magát az ötös előterében, a másik kapu előtt pedig Messi választott ismét meglepően rossz megoldást egy ígéretes támadás végén.

A hajrára fordulva Kroos 16 méteres lövésese sem tükrözte éppen a középpályás képességeit…

Sabella talán már a hosszabbításra készülve becserélte a Rodrigo Palacio, Fernando Gago kettőst, Löw pedig a második vb-döntőjét vívó Klose helyén Mario Götzét vetette be, de hiába: nem született gól a rendes játékidőben.

Höwedes csapattársaitól várt puszit a döntőn...
Höwedes csapattársaitól várt puszit a döntőn...

A hosszabbítás félideje is egy Schürrle-lehetőséggel indult, a másik csereember, Götze indítását az ötös bal sarka elől egyszerűen feladta Romerónak. Palacio hasonlóképpen nem tudta beírni magát a nemzeti hősök közé: Rojo passzát átemelte a rosszul kimozduló Neuer fölött, de a labda elkerülte a kaput is.

Palacio ezt nem tudta berúgni. Itt úszott el az albiceleste hajója...
Palacio ezt nem tudta berúgni. Itt úszott el az albiceleste hajója...

 

A németek passzolgatásba feledkeztek, az argentinok mintha már nem akartak volna futballozni a folytatásban, az általános hangulatot pedig jól jellemezte, hogy Bastian Schweinsteiger vérző arccal hagyta el a játékteret, Müller és Martin Demichelis pedig vérfagyasztó módon fejelt össze, kész csoda, hogy ép fejjel megúszták az esetet.

ÉS A 113. PERCBEN VEZETÉST SZEREZTEK A NÉMETEK! Schürrle viharzott el a balon, Demichelis talán az előbbi eset miatt csak MARIO GÖTZE árnyékát őrizte, a bayernes pedig az ötös bal csücske elől a hosszú sarokba lőtt. 1–0!

Kétségbeesetten próbálkoztak Messiék, a minizseni egy távoli fejessel is megpróbálkozott, de Neuer fogta ezt is, és minden beadást könnyedén lehalászott, miközben Löw Özil helyére Per Mertesackert vezényelte pályára.

A legvégére maradt még egy Messi-szabadrúgás, amely öt méterrel elkerülte a kaput: ismét csak a sírás maradt Argentínának, megszerezte negyedik világbajnoki címét Németország!

A HETEDIK HOSSZABBÍTÁS
A vb-történelemben korábban 1934-ben, 1966-ban, 1978-ban, 1994-ben, 2006-ban és 2010-ben került sor ráadásra, 1994-ben és 2006-ban torkollott a finálé tizenegyespárbajba. Hogy kik a hosszabbítás királyai? KATTINTSON IDE, ÉS MEGTUDJA!

A németek örülhettek a végén
A németek örülhettek a végén


Ha nem is jogo schönitóval, de csak elérte célját a Löw-legénység, amelyet pedig sokan féltettek a vb előtt attól, hogy aranyérem nélkül lép majd le a futballvilág színpadjáról. Messiék sokáig jutottak, talán még messzebb is, mint azt várták tőlük még egy hónapja is reális szurkolóik, de a kihagyott három ordító ziccer és egy végső védelmi kihagyás álmaikba került.

Ez a világ már csak ilyen: vannak álmok álmodói, és vannak álmok megélői.

Mi, magyarok pedig elgondolkodhatunk ismét azon, hogy a világ hogyan megyen nálunk és tőlünk kissé nyugatabbra: Németországban a nemzeti csapat 2000-es lebőgése után új alapokra helyezték a teljes utánpótlást, sok-sok munkával, minimális beszéddel és melldöngetéssel végig is vitték azt, amit elterveztek.

A program eredményét a német válogatott repülőgépén viszik haza nemsokára a szövetség székházába...

Az argentinokról szólva mindenképpen jegyezzük meg, hogy különös rekordot állítottak fel, ugyanis egymást követő két vb-döntőjükben (1990, 2014) nem akadt egyetlen olyan lövésük sem, amelyik a kapu felületére tartott volna!

Most először lett vb-győztes tehát egy európai csapat Dél-Amerikában, és immáron 11–9-es vezetésre tett szert a vén kontinens Dél-Amerikával szemben a vb-aranyak tekintetében. Érdekesség, hogy a tornán 171 gól esett, ez pedig csúcsbeállítás: korábban csak 1998-ban született ennyi találat.

DÍJESŐ A VÉGÉN

Nem kis meglepetésre kiderült a káoszba hajló díjátadón, hogy Lionel Messi kapta meg a világbajnokság Aranylabdáját, Manuel Neuer lett a legjobb kapus (ehhez nem férhet kétség), és mivel nem rázta meg magát egyik most pályára lépett gólvadász sem, a kolumbiai James Rodríguez lett a brazíliai vb aranycipőse, hat találattal. A legjobb fiatal játékosnak járó díjat a francia Paul Pogba érdemelte ki. A FIFA osztott Ezüst- és Bronzlabdát is: Messi mögött Thomas Mülleré az előbbi, Arjen Robbené az utóbbi. A Fair Play-díj pedig a kolumbiai válogatotté.


A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

 

A 2014-ES LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE:

1. NÉMETORSZÁG
Manuel Neuer(Bayern München), 22Roman Weidenfeller(Borussia Dortmund), 12Ron-Robert Zieler(Hannover 96), Jérome Boateng(Bayern München), 16Philipp Lahm(Bayern München), 15Erik Durm (Borussia Dortmund), 2Kevin Grosskreutz(Borussia Dortmund), 5Mats Hummels(Borussia Dortmund), 4Benedikt Höwedes(Schalke 04), 17Per Mertesacker(Arsenal – angol), 21Shkodran Mustafi(Sampdoria – olasz),14Julian Draxler(Schalke 04), 3Matthias Ginter(Freiburg), 19Mario Götze(Bayern München), 18Toni Kroos(Bayern München), 7Bastian Schweinsteiger(Bayern München), 23Christoph Kramer(Mönchengladbach), 6Sami Khedira(Real Madrid – spanyol), 8Mesut Özil(Arsenal – angol),Miroslav Klose(Lazio – olasz), 13Thomas Müller(Bayern München), 10Lukas Podolski (Arsenal – angol), 9André Schürrle(Chelsea – angol).
Szövetségi kapitány: Joachim Löw)

A VILÁGBAJNOKOK
1930 Uruguay
1934 Olaszország
1938 Olaszország
1950 Uruguay
1954 NSZK
1958 Brazília
1962 Brazília
1966 Anglia
1970 Brazília
1974 NSZK
1978 Argentína
1982 Olaszország
1986 Argentína
1990 NSZK
1994 Brazília
1998 Franciaország
2002 Brazília
2006 Olaszország
2010 Spanyolország
2014NÉMETORSZÁG

2. Argentína
Sergio Romero(Monaco – francia), 21Mariano Andújar(Catania – olasz), 12Agustín Orión(Boca Juniors), 2 Ezequiel Garay(Benfica – portugál), 17Federico Fernández(Napoli – olasz), 4 Pablo Zabaleta(Manchester City – angol), 16Marcos Rojo(Sporting CP – portugál), 23José María Basanta(Monterrey – mexikói), 3Hugo Campagnaro(Internazionale – olasz), 15Martín Demichelis(Manchester City – angol),5Fernando Gago(Boca Juniors), 6 Lucas Biglia(Lazio – olasz), 14Javier Mascherano(Barcelona – spanyol), 7Ángel Di María(Real Madrid – spanyol), 11Maxi Rodríguez(Newell's Old Boys), 19Ricardo Álvarez(Internazionale – olasz), 13Augusto Fernández(Celta Vigo – spanyol), 8Enzo Pérez(Benfica – portugál),20Sergio Agüero(Manchester City – angol), 10Lionel Messi(Barcelona – spanyol), 9Gonzalo Higuaín(Napoli – olasz), 22Ezequiel Lavezzi(PSG – francia), 18Rodrigo Palacio(Internazionale – olasz). Szövetségi kapitány:Alejandro Sabella
3. Hollandia
4. Brazília

5. Kolumbia
6. Belgium
7. Franciaország
8. Costa Rica

9. Chile
10. Mexikó
11. Svájc
12. Uruguay
13. Görögország
14. Algéria
15. Egyesült Államok
16. Nigéria

17. Ecuador
18. Portugália
19. Horvátország
20. Bosznia-Hercegovina
21. Elefántcsontpart
22. Olaszország
23. Spanyolország
24. Oroszország
25. Ghána
26. Anglia
27. Dél-Korea
28. Irán
29. Japán
30. Ausztrália
31. Honduras
32. Kamerun

GÓLLÖVŐLISTA
6 gólos: James Rodríguez (Kolumbia)
5 gólos: Thomas Müller (Németország)
4 gólos: Lionel Messi (Argentína), Neymar (Brazília), Robin van Persie (Hollandia)
3 gólos: Enner Valencia (Ecuador), Karim Benzema (Franciaország), Arjen Robben (Hollandia), André Schürrle (Németország), Xherdan Shaqiri (Svájc)
2 gólos: Abdelmumen Dzsabu, Iszlam Szlimani (Algéria), Tim Cahill (Ausztrália), Oscar (Brazília), Alexis Sán chez (Chile), Bryan Ruiz (Costa Rica), Clint Dempsey (Egyesült Államok), Wilfried Bony, Gervinho (Elefántcsontpart), André Ayew, Asamoah Gyan (Ghána), Memphis Depay (Hollandia), Mario Mandzukic, Ivan Perisic (Horvátország), Jackson Martínez (Kolumbia), Mario Götze, Mats Hummels, Miroslav Klose, Toni Kroos (Németország), Ahmed Musa (Nigéria), Luis Suárez (Uruguay)
1 gólos: Jaszin Brahimi, Szofi an Feguli, Rafi k Halis (Algéria), Wayne Rooney, Daniel Sturridge (Anglia), Ángel Di María, Gonzalo Higuaín, Marcos Rojo (Argentína), Mile Jedinak (Ausztrália), Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini, Romelu Lukaku, Dries Mertens, Divock Origi, Jan Vertonghen (Belgium), Edin Dzeko, Vedad Ibisevic, Miralem Pjanic, Avdija Vrsajevic (Bosznia-Hercegovina), Fernandinho, Fred, David Luiz, Thiago Silva (Brazília), Charles Aránguiz, Jean Beausejour, Jorge Valdívia, Eduardo Vargas (Chile), Joel Campbell, Óscar Duarte, Marcos Urena (Costa Rica), Ku Dzsa Csol, Li Kjun Ho, Szon Hjung Min (Dél-Korea), John Brooks, Julian Green, Jermaine Jones (Egyesült Államok), Olivier Giroud, Blaise Matuidi, Paul Pogba, Moussa Sissoko, Mathieu Valbuena (Franciaország), Szokratisz Papasztatopulosz, Jorgosz Szamarasz, Andreasz Szamarisz (Görögország), Daley Blind, Leroy Fer, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum (Hollandia), Carlos Costly (Honduras), Ivica Olic (Horvátország), Reza Guhannedzsad (Irán), Honda Keiszuke,
Okazaki Sindzsi (Japán), Joël Matip (Kamerun), Pablo Armero, Juan Cuadrado, Teófi lo Gutiérrez, Juan Quintero (Kolumbia), Giovani dos Santos, Andrés Guardado, Javier Hernández, Rafael Márquez, Oribe Peralta (Mexikó), Sami Khedira, Mesut Özil (Németország), Peter Odemwingie (Nigéria), Mario Balotelli, Claudio Marchisio (Olaszország), Alekszandr Kerzsakov, Alekszandr Kokorin (Oroszország), Nani, Cristiano Ronaldo, Silvestre Varela (Portugália), Xabi Alonso, Juan Mata, Fernando Torres, David Villa (Spanyolország), Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi, Haris Seferovic, Granit Xhaka (Svájc), Edinson Cavani, Diego Godín (Uruguay)
Öngól: Sead Kolasinac (Bosznia-Hercegovina – Argentína ellen), Marcelo (Brazília – Horvátország ellen), Gonzalo Jara (Chile – Brazília ellen), John Boye (Ghána – Portugália ellen), Noel Valladares (Honduras – Franciaország ellen), Joseph Yobo (Nigéria – Franciaország ellen)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik