Szoboszlaiék kétgólos előnyről kaptak ki a Bayerntől

Vágólapra másolva!
2023.08.02. 15:15
Folytatják a nagycsapatok is a felkészülési meccseket, most éppen Szingapúrban rendeztek egy Liverpool–Bayern összecsapást a Szingapúr-trófeáért. Bár az angol együttes – a 75 percet játszó Szoboszlai Dominikkal a kezdőben – gyorsan kétgólos előnyre tett szert, végül a jól küzdő Bayern München nyert.

Szoboszlai Dominikék kétgólos előnyről kaptak ki a Bayerntől Szingapúrban (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominikék kétgólos előnyről kaptak ki a Bayerntől Szingapúrban (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominikék kétgólos előnyről kaptak ki a Bayerntől Szingapúrban (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominikék kétgólos előnyről kaptak ki a Bayerntől Szingapúrban (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominikék kétgólos előnyről kaptak ki a Bayerntől Szingapúrban (Fotó: Getty Images)

 

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Liverpool (angol)–Bayern München (német) 3–4 (2–2)
Szingapúr.
LIVERPOOL:Alisson – Alexander-Arnold (J. Gomez, 62.), Matip (Konaté, a szünetben), Van Dijk (Quansah, 75.), Robertson (Cimikasz, 62.) – Jones (B. Clark, 75.), Mac Allister (Núnez, a szünetben), Szoboszlai (McConnell, 75.) – Diogo Jota (Luis Díaz, a szünetben), Szalah (Doak, 75.), Gakpo (Elliott, 61.).Menedzser:Jürgen Klopp
BAYERN MÜNCHEN:Sommer (Ulreich, a szünetben) – Pavard (Mazraui, 60.), Kim Min Dzse (De Ligt, a szünetben), Upamecano (Stanisic, 60.), A. Davies (Krätzig, 60.) – Kimmich (Pavlovic, 68.), Laimer (Goretzka, 60.) – Gnabry (A. Ibrahimovic, 60.), Musiala (Gravenberch, 60.), Sané (Coman, a szünetben) – Tel (B. Sarr, 68.).Vezetőedző:Thomas Tuchel
Gólszerző: Gakpo (2.), Van Dijk (28.), Luis Díaz (66.), ill. Gnabry (33.), Sané (42.), Stanisic (80.), Krätzig (90+1.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Mintha már a bajnoki nyitányra készült volna mindkét csapat, ugyanis a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp és Thomas Tuchel is az egyik legerősebb összeállítását küldte pályára.

„Kompaktnak kell lennünk és el kell végeznünk a»piszkos munkát«,s akkor nagyon jók leszünk. Meg vagyok róla győződve, hogy a srácok ezt csinálni akarják. Dom (Szoboszlai Dominik) ezt minden pillanatban megmutatja edzésen, Macca (Alexis Mac Allister) nagyon okos játékos, ezért vettük, a támadókról pedig tudjuk, hogy mire képesek. Ők sokat segítenek Curtisnek (Jones, aki ezúttal védekező középpályásként szerepelt – a szerk.), de ő kifejezetten jó a labdabirtoklásnál. A céljainkat nézve ez most nem a tapasztalatszerzésről szól, hanem egy lehetséges dolog, és természetesen a tesztmeccseken is meg kell mutatnunk, milyen jók vagyunk” – mondta Klopp.



A Liverpool remekül kezdte a mérkőzést, ugyanis Cody Gakpo révén már a 2. percben megszerezte a vezetést, igaz, Alissonnak is bravúrokat kellett bemutatnia a túloldalon.



A félidő derekán a csapatkapitánynak frissen kinevezett Virgil van Dijk duplázta meg az angolok előnyét Andrew Robertson szöglete után, de nem sokkal később egy előrevágott labdánál Serge Gnabry oldotta meg egyedül a németek akcióját (VIDEÓ ITT) , majd a szünet előtt egy gyors ellentámadás végén Leroy Sané egyenlített (VIDEÓ ITT). 2–2

A szünet előtt foghatta a fejét Jürgen Klopp, ugyanis Mac Allister a bal lábát fájlalva maradt a gyepen és szorult ápolásra.



A két szakvezető a többi felkészülési mérkőzéssel ellentétben most keveset változtatott a szünetben, Klopp csupán Ibrahima Konatét, Luis Díazt és Darwin Núnezt küldte pályára Joël Matip, Diogo Jota és Alexis Mac Allister helyén, míg Tuchel Kim Min Dzse, Leroy Sané és Yann Sommer helyett Matthijs de Ligtet, Kingsley Comant és Sven Ulreichet állította be.

A meccs a második félidőben is kiegyenlített játékot hozott, Szoboszlai pedig egy távoli lövéssel vétette észre magát, de védte azt Ulreich. Nem sokkal később ismét a Liverpool volt előnyben, amikor Luis Díaz volt eredményes.

 

 

Klopp a 75. percben hozta le utolsó kezdő mezőnyjátékosait, Mohamed Szalahot, Virgil van Dijket, Curtis Jonest és Szoboszlai Dominikot.

A hajrában több fiatallal játszó Liverpool kapuját a 80. percben Josip Stanisic vette be (VIDEÓ ITT), másodszor is egyenlítve a Bayernnek. 3–3

A végjátékban több nagy helyzete is volt az angol csapatnak, de Darwin Núnez kihagyta azokat, a hosszabbítás első percében pedig a fiatal Frans Krätzig szép átlövésével fordított és nyert 4–3-ra a Bayern. (VIDEÓ ITT)

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, a Bayern nyerte meg a Szingapúr-trófeát. 3–4

90+3. perc: Két óriási helyzetet is kihagyott a Bayern, előbb Coman, majd Mazraui lövését védte nagy bravúrral Alisson.

90+1. perc: GÓÓÓÓL! MÁR A BAYERN VEZET! Krätzig kapott jó indítást , majd 16 méterről, balról, kapásból ellőtte a labdát, és kipókhálózta a jobb felsőt! 3–4

90. perc: Mindkét csapat szeretné megnyerni a meccset, mindkét oldalon adódtak lehetőségek, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott.

83. perc: Mi maradt ki?! Luis Díazt nem tudták szerelni a bajor tizenhatoson belül, végül azonban nem lőtt, hanem a teljesen üresen álló Núnez elé gurított, csakhogy a társ közelről nem tudta ellőni a labdát Ulreich mellett…

80. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A BAYERN! Jobb oldali szabadrúgás után De Ligt fejelhetett 4 méterről, Alissonról kijött a labda, de éppen Stanisic elé, aki középről a kapuba gurított. 3–3

78. perc: Újabb jó Liverpool akció után Doak adott jobbról középre, Clark pedig 14 méterről lőtt, Ulreich kezéből kicsúszott a labda, de még sikerült másodszorra elkapnia.

75. perc: Cserélt a Liverpool, lejött Szoboszlai, Szalah, Jones és Van Dijk, bejött McConnell, Doak, B. Clark és Quansah.

68. perc: Ivószünet.

66. perc: GÓÓÓL! MEGINT VEZET A LIVERPOOL! Szalah indult meg a jobb oldalon, középre húzott, majd Luis Díazhoz játszott, aki egy szép mozdulattal átvette a labdát, majd 10 méterről biztosan lőtt a kapuba. 3–2

64. perc: Szalah óriási helyzetből nem lőtt, inkább cselezett, majd az érkező Núnez elé tálalt, az uruguayi azonban nem tudott lőni, mert a védők mentettek.

63. perc: Szalah labdájára Núnez mozdult rá, de erősen éles szögből nem tudott betalálni.

61. perc: A Liverpool is cserélt hármat, Gakpo helyett Elliott, Alexander Arnold helyet Joe Gomez, Robertson helyett Cimikasz érkezett.

60. perc: Tömeges cserék a Bayernban. Hat embert cserélt Tuchel.

58. perc: Davies megint határozottan tört előre, megint felvágták, ezúttal Alexander-Arnold, aki szintén sárgát kapott.

56. perc: Gakpo rúgta fel a megiramodó Daviest, ezért járt a sárga.

56. perc: Beszorult némileg a Bayern, az imént éppen Szoboszlai lőhetett 18 méterről, de Ulreich védett.

53. perc: Coman került nagy helyzetbe a bal oldalon, a jó ütemben kimozduló Alisson azonban szépen védett.

50. perc: Robertson remekül adott be balról, az érkező Núnez nem sokkal fejelt a bal alsó mellé.

46. perc: A félidőben mindkét csapat hármat cserélt. A Liverpoolban lement Mac Alister, Matip és Jota, jött Núnez, Konaté és Luis Díaz.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, az állás döntetlen. 2–2

45+2. perc: Mac Allister került a földre, ápolást kért.

44. perc: Szalah vesztett labdát a saját térfele közepén, így kerülhetett helyzetbe Tel, aki 12 méterről gyengén Alisson kezébe lőtt.

42. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A BAYERN! Gnabry volt megint villámgyors a jobb szélen, rávezette a labdát Matipra a tizenhatoson belül, majd egy csel után nem lőtt, hanem inkább passzolt, méghozzá Sanénak, akiről lemaradtak a védők, így a német válogatott 9 méterről könnyen lőtt a hálóba. 2–2

42. perc: Szegény Szoboszlainak elírták a nevét a mezén. Legalább ő nem látja…

41. perc: Gnabry a legaktívabb a Bayern támadói közül, de végül hiába cselezett ki egy védőt a tizenhatoson belül, könnyen szerelték.

37. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Liverpool 26 méterre a Bayern kapujától, kissé jobbról. Alexander-Arnold beívelte a tizenhatoson belülre, de a bemozduló emberek nem érték el a labdát, mentett a védelem.

36. perc: Szöglethez jutott a Liverpool, amelyet Szoboszlai adott be balról, Van Dijk megcsúsztatta a labdát, amelyet Sommer elcsípett.

33. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍTETT A BAYERN! Gnabry indult meg a bal oldalon, lemaradt róla a védő, majd kicselezte Matipot, és jobbal a jobb alsóba lőtt. 2–1

28. perc: GÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A LIVERPOOL! Jobb oldali Liverpool-szöglet után Van Dijk 6 méterről a jobb alsóba fejelt. Nem sok védő figyelt rá, az biztos… 2–0

26. perc: Gnabry lőtte el 24 méterről, kissé balról, a labdát könnyedén ölelte magához Alisson.

25. perc: Szögletben már jók a bajorok, de ezúttal is könnyen mentettek fejjel a védők.

24. perc: Az utóbbi időben leült a játék, az első negyedóra őrült pörgése után valamivel visszaesett a tempó.

23. perc: Nagyon meleg van, ivószünettel frissítik magukat a játékosok.

17. perc: Gnabry próbálkozott kiugratással, az elképzelés jó volt, de Van Dijk odalépett, és szögletre mentett. A szögletből nem lett semmi.

11. perc: KAPUFA! Bal oldali szöglet után Kim fejelte vissza a hosszú oldalról, Pavard 4 méterről a jobb kapufát találta el, a kipattanót újra ráfejelte, de ekkor már a kapu mellé ment a labda.

9. perc: Musiala tört előre középen a liverpooliak gyűrűjében, passzolni akart, csakhogy közbelépett Van Dijk, az ő lábáról ment mellé, szögletre a labda.

7. perc: Szoboszlai gondolta úgy, hogy ellövi 19 méterről, csakhogy az elé ugró Laimerről lepattant a labda.

4. perc: Lesgyanús helyzetben ugrott ki középen Szalah, de nem volt les, így kapta Jotától a labdát, de mire a tizenhatoson belülre ért, szerelték.

2. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LIVERPOOL! Gakpo indult meg nagy lendülettel a félpályától, Jotával kényszerítőzött, végigszaladt a pályán a Bayern-védők figyelő tekintetétől kísérve, a tizenhatoson belül 11 méterről a jobb felsőbe lőtt. 1–0

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Liverpool tiszta pirosban, a Bayern tiszta feketében játszik.

ELŐZMÉNYEK

Szoboszlai Dominik az RB Leipzig színeiben ötször is összecsapott már a bajorokkal, s ha azt hitte, Premier League-be igazolásával „megszabadul” a német rekordbajnoktól, tévedett: a Liverpool szerda délután a Bayern München ellen zárja felkészülése szingapúri szakaszát.

Múlt szombaton, szintén a Kallang városnegyedben található Nemzeti Stadionban a Leicester ellen a magyar futballista 35 percet kapott Jürgen Klopptól, és nagy valószínűséggel ezúttal is hasonló, talán egy félidőnyi játéklehetőséggel számolhat. Bár a magyar középpályásnak nem kell bemutatni az ellenfelet, csupán a legutóbbi, májusi találkozó nevezhető kimondottan kellemes emléknek. Amikor Szoboszlai Dominik 2021 januárjában Salzburgból Lipcsébe igazolt, épp súlyos ágyéksérülése miatti kényszerpihenőjét töltötte (a 2021-re halasztott Európa-bajnokságot is kihagyta), ezért a Bayern elleni 1–0-s vereséget csak a lelátóról nézhette. Ősszel a szintén hazai pályán elszenvedett 4–1-es vereséget kezdőként, majd a februári „visszavágót” a Domenico Tedesco vezetőedzőtől oly megszokott módon, a kispadról beszállva élte át.

A 2022-es Német Kupa-győzelemmel járó nyári Szuperkupa-mérkőzést a bajnok Bayern ellen játszotta az RB Leipzig, s bár a magyar válogatott játékosnak itt összejött a gólpassz, a trófea az 5–3-ra nyerő Bayerné lett. A 2022–2023-as bajnoki idényben a párharc két meccsén négy pontot szereztek a lipcseiek, tehát veretlenek voltak: idén januárban 1–1-es döntetlen a Red Bull Arenában, majd Szoboszlai Dominik büntetőből szerzett góljának is köszönhetően 3–1-es siker Münchenben. Ez az eredmény akkoriban aranyat érhetett volna a Borussia Dortmundnak, azonban a fekete-sárgák egy héttel később képtelen voltak legyőzni a Mainzot (2–2), ami végül a Bayern bajnoki címet jelentette – sorozatban a tizenegyediket.

A Liverpool felkészülése nagyszerűnek mondható. Jürgen Klopp minden új ötletét kipróbálhatta eddig, a csapat erősödött, és a szingapúri túra nem közvetlenül a bajnoki rajt elé került, ami tavaly például összezavarta a terhelés ütemezését. Ezzel szemben a Bayern Münchennek még mindig nincs igazi középcsatára, Sadio Mané az Al-Naszré lett, és továbbra sem érezhető a harmónia a klubon belül. Mindkét csapatnak az utolsó előtti felkészülési mérkőzése következik: a bajorok az RB Leipzig elleni német Szuperkupa-mérkőzés előtt a Monaco, a Liverpool a Chelsea elleni bajnoki előtt pedig a Darmstadt ellen lép még pályára.Szoboszlai Dominik az RB Leipzig színeiben ötször is összecsapott már a bajorokkal, s ha azt hitte, Premier League-be igazolásával „megszabadul” a német rekordbajnoktól, tévedett: a Liverpool szerda délután a Bayern München ellen zárja felkészülése szingapúri szakaszát. (M. D.)

Ázsiába érkezve a Bayern München játékosainak elsősorban a rágózást tiltották meg, hiszen Szingapúr teljes területén tilos a rágó fogyasztása, sőt a behozatala is – írja aBild. A törvény már egészen 1992 óta hatályban van Malajzia déli szomszédjánál, a legtöbb utazási iroda szerint azért, hogy csökkentsék a környezetszennyezést, valamint hogy tisztán tartsák a köztereket. Kivételt képeznek azonban a törvény alól, akiknek egészségügyi probléma miatt kell rágógumit használni, tehát egyedül a gyógyszertárakban, recepttel juthatnak hozzá a szingapúri lakosok.

Ezenfelül azonban a német futballistáknak arra is ügyelniük kell, hogy ne dohányozzanak nyilvános helyen, hiszen Ázsia legkisebb országában az is szigorúan tilos, és több ezer eurós büntetéssel járhat.

Ami a müncheniek számára minden bizonnyal kevésbe fontos a rengeteg edzés és felkészülés mellett, hogy a szingapúri utcákon este fél 11 és reggel hét között alkoholt sem lehet fogyasztani.

* * *

„Nevettünk rajta”– summázta a Liverpool edzője, Jürgen Klopp a Mirror Kylian Mbappé kölcsönszerződéséről szóló hírt. –„Egyértelmű, hogy nagyon jó játékos, de a vele járó pénzügyi feltételek egyáltalán nem feküdnének nekünk”– mondta aSky Sports német kiadásánakJürgen Klopp.

„Nem szeretném teljesen tönkretenni számotokra ezt a sztorit, de amennyire tudom, semmi valóságalapja nincs. Esetleg csak akkor, ha valaki a klubon belül titokban vele akar meglepni engem! Viszont ilyenre az elmúlt nyolc évben nem volt példa, most fordulna elő először”– jegyezte meg a német szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik