„Fél” lábbal is a legnagyobb – Bodnár Zalán búcsúzik Gianluca Viallitól

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2023.01.06. 15:06
Ötvennyolc esztendős korában, pénteken, Londonban elhunyt a világbajnoki bronzérmes olasz labdarúgó és kiváló edző, Gianluca Vialli. Bodnár Zalán nekrológjával emlékezünk.

Minden sportújságot megőriztem és nagy becsben tartok, amit valaha kaptam vagy vettem, különösen igaz ez az elsőre, ami a kezembe került, a Labdarúgás havilap 1989. májusi számára, amelyet a végardói strand újságárusánál vettek meg nekem a szüleim. Gianluca Vialli volt rajta az olasz válogatottnak abban a kék mezében, amelynél az én szememben szebb kéket azóta sem kevertek ki a mezgyártók. Hétéves voltam csak, mit sem tudtam az optikai csalódás nevű jelenségről, és Vialli a címlapfotón úgy lendítette lövésre a jobb lábát, hogy térdtől lefelé nem látszott semmi a lábából, én meg azt hittem, hogy az a lába csak egy csonk. „Ez a focista egy lábbal is tud focizni?” – tettem fel a buta kérdést a szüleimnek, akik persze elmagyarázták, mi a titok nyitja.

 

Még csak szerettem akkor a futballt, a külföldi sztárokat nem ismertem névről, így Gianluca Vialli nevét jegyeztem meg először. Tett is róla, hogy megjegyezzem, az 1989-es tarantói olasz–magyar (4–0) az első válogatott meccs, amelyre vissza tudok emlékezni, azon már a nyolcadik percben megzörgette Disztl Péter kapujának hálóját. Az első európai kupadöntő pedig, amit láttam, az 1990-es Sampdoria–Anderlecht KEK-döntő volt – hosszabbításban nyertek 2–0-ra a genovaiak, mindkét gólt Vialli szerezte.

Csoda-e hát, hogy ő lett az első nagy hősöm a futballban?

Az 1990-es világbajnokságon Maradonától, Van Bastentől és tőle reméltem a legtöbbet, az akkori tippfüzetem tanúsága szerint őt vártam vb-gólkirálynak. Ő volt az olaszok első számú csatára a hazai vb-jükön, és nagy csalódást jelentett, hogy egyetlen gólt sem szerzett (mondjuk Maradona vagy Van Basten sem...), a második meccs után kiszorította őt és Mancinit a szinte ismeretlenségből érkező Schillaci, Baggio páros.

A válogatottal ez a vb-bronzérem jelentette számára a csúcsot, a klubfutballban viszont mindent elért. A Sampnak az első és eddigi egyetlen olasz bajnoki címében (1991) és BEK-döntőbe jutásában (1992), a Juventusnak pedig második, de mindmáig szintén utolsó BEK/BL-sikerében (1996) vállalt főszerepet. Még Angliában is sikeres tudott lenni a Premier League első olasz úttörői között, a Chelsea-vel játékosként és edzőként is nyert FA-kupát, Ligakupát és KEK-et.

Az olasz válogatottal már stábtagként, genovai csapattársa és barátja, Roberto Mancini szövetségi kapitány segítőjeként érte el a legnagyobb sikerét, részese volt a 2021-es Európa-bajnoki aranyéremnek – addigra egyszer már legyőzte a rettegett hasnyálmirigyrákot. Többet érdemelt volna az 59 válogatottságnál és az 59 életévnél, ami jutott neki. Az olaszoknál az egyik legnagyobb becsben tartott ünnepen, Vízkereszt napján adta fel a harcot a visszatérő betegséggel szemben.

Köszönünk mindent, Gianluca, nekem és sok kortársamnak felbecsülhetetlenül sokat adtál.

Számomra „fél” lábbal is te maradsz örökre az egyik legnagyobb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik