S. B.
2023.06.04 20:24 Frissítve: 2023.06.04 20:36

Eurofutball: tíz emberrel is kupagyőztes a Porto

A Porto 2–0-ra nyert a Braga ellen a Portugál Kupa döntőjében, míg a Young Boys 3–2-es győzelmet aratott a címvédő Lugano felett, amivel elhódította a Svájci Kupát.

Végig dominált a Porto (Fotó: AFP)

 

PORTUGÁL KUPA

A Porto a meccs első perceitől kezdve uralta a találkozót. Sokkal többször került a kapu elé, mint az ellenfele, és rengeteg veszélyes helyzetet alakított ki, de az első félidőben nem sikerült betalálnia.

A második játékrészben viszont megtört a jég! Az 53. percben a középre adott labdát André Horta megpróbálta tisztázni, de szerencsétlenül a saját kapujába juttatta (VIDEÓ ITT!). A folytatásban az előnyben lévő Porto ugyan emberhátrányba került – Wendellt piros lappal kiállították –, mégis növelni tudta előnyét. A 81. percben jól felépített támadás végén Otávio lőtt gólt, amivel beállította a 2–0-s portói győzelmet. (VIDEÓ ITT!)

SVÁJCI KUPA

A Young Boysnak kevesebb mint húsz perc elég volt ahhoz, hogy megszerezze a vezetést. A szögletből szépen középre ívelt labdát Jean-Pierre Nsame a kapu jobb oldalába csúsztatta. (VIDEÓ ITT!)

Épp a félidő vége előtt a kameruni válogatott ismét bevette a Lugano kapuját. Cédric Zesiger szinte a felezővonalról adta előre a labdát, amelyet Nsame megint fejjel juttatott a kapuba. (VIDEÓ ITT!)

A fordulás után összeszedte magát a luganói gárda, és az 53. percben Mattia Bottani távoli lövésével szépített. (VIDEÓ ITT!)

A végjátékra már azt hihettük, leült a meccs, de nem. A 85. perceben Meschack Elia növelte a Young Boys előnyét (VIDEÓ ITT!), majd két percre rá Renato Steffen is betalált (VIDEÓ ITT!), de ez már csak a szépítésre volt elég, így a címvédőnek ezúttal ezüstéremmel kellett megelégednie.

PORTUGÁL KUPA
Döntő

Braga–Porto 0–2 (Horta 53. – öngól, Otávio 81.)

SVÁJCI KUPA
Döntő
Young Boys–Lugano 3–2
(Nsame 20., 45+3., Elia 85., ill. Bottani 53., Steffen 87.)

2023.09.27 23:23:44

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az angolok például az egyik világbajnokságon odáig mentek a tradicionális maori harci tánc, a haka »tompító célzatú megelőzésében«, hogy nyitott V-alakban sorakoztak fel – mintegy elnyelendő a fekete mezeseket –, vállalva a több ezer font sterlinges bírságot is, amelyet a félpálya átlépéséért rótt ki rájuk a nemzetközi szövetség.

2023.09.26 19:55:51

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Illés együttes először az 1968-as táncdalfesztiválon hallott dalával – Amikor én még kissrác voltam – megidézem az ifjúságomat, már ami a labdarúgás szeretetét illeti. Ezt azért írom le, mert noha Lionel Messit és Cristiano Ronaldót kiváló futballistának tartom, mindig feszengtem, amikor gyerekek tucatjait láttam a mezükbe bújva. Miért nem lehet honi játékoshoz kötődni? A válasz korszakoktól függően más és más volt.

2023.09.24 23:48:36

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.09.24 16:02:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak igen rossz leosztásban, magabiztosan nyert az élvonal éllovasa Sepsiszentgyörgyön.