Eszék: a klubelnök topcsapatot hív a stadion 2021-es átadójára

Vágólapra másolva!
2020.11.22. 13:01
null
Szakály Ferenc klubelnök (balra) és Nenad Bjelica vezetőedző is sikeres eszéki jövőért dolgozik (Fotó: nk-osijek.hr)
A Dinamo Zagreb elleni szombati rangadó megnyerése kiváló apropó ahhoz, hogy teljes terjedelmében közöljük Szakály Ferenc eszéki klubelnöknek a horvát Vecernji Listben pénteken megjelent interjúját. A 60 esztendős magyar üzletember beszélt Mészöly Kálmán és Vlatko Markovic életre szóló barátságának rá gyakorolt hatásáról, a klub működéséről, és arról, hogy a magyarok nem irigykednek a horvátokra. Az eszékiek új, jövőre átadandó stadionjának megnyitójára európai nagy csapat érkezik…

– Hogyan került kapcsolatba a labdarúgással?
Amellett, hogy a futball mindig is érdekelt, egyfajta privilégium volt, hogy személyesen is ismertem, ismerem a magyar labdarúgás olyan legendás alakjait, mint Puskás Ferenc vagy Mészöly Kálmán – válaszolta Szakály Ferenc. – Mészöly a már elhunyt Vlatko Markovicnak volt nagy barátja. A pályán folytatott rivalizálásuk az 1962-es világbajnokságon alakult át életre szóló barátsággá. Az ő társaságukban mozogva kerültem közelebb Markovichoz az 1990-es évek végén. Már akkor értékelte elkötelezettségemet a labdarúgásért, s azon belül is azért, hogy az időközben megalakuló Puskás Akadémia és Eszék együttműködhessen, különös tekintettel a labdarúgó-akadémiai munkára. Később aztán a 2012-es Európa-bajnokság magyar–horvát projektjében is dolgozott együtt a két fél.

– Miért fogadta el az NK Osijek elnöki pozícióját, mely nem kevés idővel jár, s hogyan működik ez a munkakapcsolat, ha tudjuk, hogy a klub elnöke Budapesten él – így milyen a kapcsolattartás a klub vezetősége és az öltöző között?
Tizenöt esztendeje állok kapcsolatban az NK Osijek egyesületével, fogalmazzuk úgy, nagy híve lettem a csapatnak. 2015 óta nagyobb a szerepvállalásom, ekkor adta el a klubot az önkormányzat. Elnöki tisztségem előtt az elnökség tagja voltam, természetesen amikor előbbi tisztséget elfogadtam, részletesen átbeszéltük mindezt a tulajdonossal. Ezzel együtt várható volt, hogy az előző vezetőség mandátumának lejártával változások következnek be. Elnöki jelölésem valamennyire talán meglepetésként hathatott, de mindez egyértelmű jelzése volt annak, hogy azt a munkát folytatnánk, amelyet a tulajdonos meghatározott. Ennek érdekében a munka hatékonyságának biztosítására a HNK Rijeka korábbi általános igazgatóját, Vladimir Cohart is a klubhoz hoztam, ő korábban a tengermellékieknél bizonyította, miként lehet egy labdarúgó klubot rövid idő alatt magas szintre emelni. Cohar áll napi kapcsolatban Nenad Bjelica vezetőedzővel, így esetemben nincs is arra szükség, hogy mindig ott legyek. Maximálisan megbízom bennük, tudom, hogy így is remekül működik az egyesület.

– Mennyiben hathat Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének stratégiája, mondjuk, az NK Osijeknél folyó munkára?
Orbán Viktor roppant elkötelezett a sport iránt, Magyarországon a sportot stratégiai ágazattá tette a nemzetgazdaság szintjén. Ez hosszú éveket felölelő sikeres folyamat, amelyben kiemelt figyelem jut a sport infrastrukturális oldalára, no és az utánpótlás-nevelésre. A minőség került előtérbe, nemcsak a labdarúgásban, hanem a kézilabdában, vízilabdában és a kosárlabdában is léteznek már akadémiák. Mindezek felvázolt jövőkép alapján jöhettek létre. A futballfejlesztési elképzelések eredetéhez a közös magyar–horvát Eb-projekt is hozzájárult. A hosszú távú elképzelések eredményeit ma már láthatjuk is.

– Az NK Osijek képes lehet arra, amire a HNK Rijeka három és fél esztendeje, vagyis hogy megtörje a Dinamo Zagreb egyeduralmát?
– Az elsődleges célunk, hogy az eszéki klub erős, karakterében felismerhető egyesületté váljon. Jó úton járunk, de hogy ez trófeákban mennyire lesz mérhető, még pontosan nem tudhatjuk. Az biztos, hogy a horvát labdarúgás csúcsára szeretnénk feljutni, de legalábbis az európai kupaszereplésért küzdenénk. Ez persze nem garancia semmire, ugyanakkor a Rijeka példája jó minta lehet. Ahogy láthatjuk, egyre több egyesület tervezi tudatosan a fejlődést, ami jó az egész horvát labdarúgásnak. Nálunk biztos, hogy az anyagi háttér jó előre biztosítva van. A horvát labdarúgásban mindig kiemelt szerepet kap a labdarúgók eladása, ami az esetünkben a továbbiakban sem lehet probléma, hiszen az utánpótlásképző iskolánk eddig is bizonyított, és az infrastrukturális fejlesztéssel még inkább előtérbe kerülhet. Nenad Bjelica pénzügyi igényeiről annyit, hogy többéves együttműködésben gondolkodunk, és sportigazgatói ténykedésétől azt várjuk, hogy gyümölcsöző sportpolitikát alakítson ki. Mi mindenben segítünk neki, hogy elérje a kitűzött célokat.

– Hogy áll az eszéki stadion építése, mit várhatunk a megnyitása alkalmával?
– A kivitelezés a megszokott és tervezett ritmus szerint halad, arra számítok, hogy 2021 végére be is fejeződik. Az eszéki labdarúgás új dimenziót nyerhet, és abban is bízunk, hogy az új komplexummal a horvát labdarúgó-válogatottnak is otthont adhatunk a jövőben. A stadion megnyitásáról annyit mondhatok, hogy kapcsolatban állunk az egyik legeredményesebb nagy európai klubbal, melyet elhoznánk az alkalomra.

– Miként tekintenek a magyarok a jelenlegi horvát labdarúgás eredményeire, eredményességére? Van bennük tán némi irigykedés is?
– Vitathatatlan, a horvát labdarúgás jelenleg a világ élvonalához tartozik, ezért is vagyok hálás azért, hogy annak idején Markovic úr révén abban szerepet kaphattam. Ugyanakkor ez csak a személyes vonal, ami talán nem is olyan lényeges most. Nem azt mondanám, hogy irigykednek, inkább a saját dolgaikra koncentrálnak azzal, hogy a sportot, a labdarúgást igyekeznek olyan szintre visszaemelni, amely az 1950-es, 1960-as években volt jellemző. Ami a futballt illeti, a Ferencváros és a válogatott eredményei azt mutatják, jó úton járnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik