P. K. 2020.01.19 11:10 Frissítve: 2020.01.19 11:48

Edzősors: Ausztria az otthonom, Magyarország a hazám – Szabics

Szabics Imre, az osztrák labdarúgó-válogatott másodedzője díjátadóként volt jelen a héten az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, az eseményt követően a Kossuth Rádiónak adott interjút, amelyben az osztrák és magyar futball közti különbségek, illetve Szoboszlai Dominik helyzete is szóba került.

Szabics Imre és Kovács István (jobbra) közösen adták át az év legszebb góljáért járó díjat Zsóri Dánielnek az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán (Fotó: Török Attila)

 

„Ausztria az otthonom, Magyarország a hazám, így tudnám leírni az érzelmi különbséget a két válogatott kispadja között. Engem nagyon elfogadott Ausztria, ott élünk, az az otthonunk, Magyarország viszont a hazánk” – fogalmazott az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála után a Kossuth Rádiónak Szabics Imre, aki jelenleg az osztrák válogatott pályaedzőjeként dolgozik Ausztriában, Franco Foda szövetségi kapitány mellett.

„Amennyire az időm engedi, követem a magyar válogatott mérkőzéseit, a Wales elleni hazai mérkőzést a helyszínen tekintettem meg – folytatta Szabics, aki össze is hasonlította a magyar és az osztrák viszonyokat. – Tagja vagyok az MLSZ szakmai bizottságának, így informálódnom kell a magyar helyzetről. A tapasztalat szerint az osztrák bajnokság picivel jobban felkészít a topligákba való beilleszkedésre. Azok a játékosok, akik Ausztriából erősebb bajnokságba kerülnek, azonnal játszani tudnak. Azáltal, hogy nekünk csak Németországban huszonnyolc légiósunk van, azt mutatja, az osztrák labdarúgás ereje most a magyar előtt jár. Nem hinném, hogy óriási különbségek lennének [az alapokban], az akadémiai képzés és az ausztriai Európa-bajnokság egy olyan lendületet adott az osztrák labdarúgásnak, aminek most aratja le a gyümölcseit a sportág, beértek a játékosok. Emellett a német nyelvterület is fontos tényező, sokkal könnyebben nyúlnak egy osztrák játékoshoz, a beilleszkedésben ez nagy segítséget jelent, de az alapvető követelmény a futballtudás.”

Szabics az Ausztriában, a Red Bull Salzburgban szereplő Szoboszlai Dominikről is elmondta a véleményét.

„Jó helyen van Salzburgban, jól tud fejlődni, hiszen nemzetközi szinten szerepel. Abban nem vagyok biztos, hogy időszerű lenne nagyobb csapatba igazolnia, lehetséges, hogy 25 éves korára hiányoznának mérkőzések a lábából, mert nem mindegy, hogy szezononként 30-40 mérkőzésen játszik valaki vagy egy nagyobb klubban jóval kevesebbet. Semmiképp sem raknék rá túl nagy terhet, hagyjuk, hogy teljesítsen, a kvalitás idővel utat talál magának, majd meglátjuk, hol lesz ennek a vége.”

 

2023.02.08 19:21:44

Minden más foci nemzetisport.hu

A másik félidőben az egyenlítésre is volt esélye az egyiptomiaknak, de végül sima madridi siker született.

2023.02.07 14:05:00

Minden más foci nemzetisport.hu

Tény, Mészöly nem tett lakatot a szájára, olyan volt, mint az életben – de a csapat működött.

2023.02.07 23:13:27

Minden más foci nemzetisport.hu

Pelé az Egyesült Államokban, Zico Japánban, Del Piero Ausztráliában, Dzsudzsák az Emírségekben próbált szerencsét.

2023.02.06 13:12:26

Minden más foci nemzetisport.hu

Ryan Reynolds és Robert McElhenney színre lépésével új időszámítás kezdődött a Wrexham AFC-nél.