P. K. 2020.04.14 19:07 Frissítve: 2020.04.15 10:31

DAC: negyven százalékkal csökken a játékosok fizetése

A szlovák élvonalban szereplő DAC labdarúgócsapatának tulajdonosa, Világi Oszkár a Digi Sport Reggeli Start című műsorában beszélt arról, hogy Dunaszerdahelyen a járványügyi helyzetben negyven százalékkal csökken a futballisták bérezése. A sportvezető a DAC által szervezett, határokon átívelő éneklésről is szót ejtett.   

„A DAC egy közösség, amelynek hiányzik a foci, és hiányzik, hogy együtt legyen” – nyilatkozta Világi Oszkár (Fotó: facebook.com/fcdac, archív)

„Ez, ami eddig volt, nem működőképes. Sem ezzel a pénzügyi konstrukcióval, ami lesz a világban, sem azzal, ami a korlátozások miatt lesz. Az UEFA-nak el kellene gondolkoznia azon is, hogy megengedje az országokon átnyúló bajnokságokat” – vetette fel Világi Oszkár a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. A DAC tulajdonosa szerint sok országban, így Szlovákiában sem lesz elég csapat, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekkel együtt is vállalni tudja az élvonalbeli szereplést, és a szponzorációt is könnyebb lenne megoldani egy országokon átnyúló bajnokságban, mint egy kis ország bajnokságában, ráadásul a színvonal növekedése miatt a nézettség is jobb lenne.

A csallóközi, dunaszerdahelyi futballklub első embere a fizetési plafon bevezetését és a nevelési költségtérítés megreformálását is reméli.

„Gazdaságilag olyan környezetet kell teremteni, hogy minden csapat meg tudjon élni. Nem tudom, az UEFA-ban lesz-e elég erő, hogy ezt elindítsa. Ami eddig volt, annak vége, és újra kell gondolni – fogalmazott Világi Oszkár, aki a dunaszerdahelyi klub anyagi nehézségeiről is beszélt. – A bevételeink körülbelül harminc százaléka volt a jegyekből és a relikviákból, tehát a játékosokkal megbeszéltük, hogy a bérezést negyven százalékkal csökkentjük. De az a helyzet, hogy van egy költségvetésünk, ami nem csökken, a bevételi oldal pedig szinte nulla – nehéz helyzetben vagyunk”.

A sportvezető szerint a felfüggesztett bajnokságokkal kapcsolatban az UEFA-nak kellene állást foglalnia, de úgy gondolja, hogy a szlovák bajnokságnak az lenne a legjobb, ha befejeződne a mostani állással és júliusban elindulna az új bajnokság: „Nekünk nincsenek jövedelmeink tévéközvetítésből, sem a szponzoráció nem köt a bajnokság befejezésére, így az új bajnoksággal mindent elölről tudnánk kezdeni.”

A DAC március 28-án és április 4-én közös Nélküled-éneklésre hívta a Kárpát-medence szurkolóit, amivel kapcsolatban Világi Oszkár elmondta, a DAC egy közösség, amelynek hiányzik a foci, és hiányzik, hogy együtt legyen.

„Ezért gondoltuk, hogy ha nem tudunk fizikailag együtt lenni, akkor próbáljunk együtt énekelni. A másik, amikor a határok lezárultak, gondoltuk, hogy énekeljük át a határokat – ez a két ötlet együtt hozta, hogy próbáljunk a Kárpát-medencében együtt énekelni. Együtt énekeltünk, ugyanabban az időpontban, ami fantasztikus érzés volt.”

 

2020.11.28 15:41:23

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Két góllal nyert Nagyszombatban a listavezető, végig sokkal veszélyesebben futballozó DAC.

2020.11.27 17:44:48

Minden más foci H. D.

Van, aki majdnem megbukott miatta, van, akinek a testi épségét mentette meg • „A foci egyetlen egyéni világbajnoka.”

2020.11.26 14:26:19

Minden más foci PÓR KÁROLY

Szoboszlai menedzsere is megszólalt: „2020-at írunk, eddig még nem emeltek szót, amiért a gyerekek az ő nevükkel, arcképükkel játszanak.”

2020.11.26 20:21:04

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

Személyes élményei mellett azt is elmondta, miért imádták annyian a szerdán elhunyt klasszist.