A csúcsra ért Karim Benzema: 34 évesen megkapta az Aranylabdát!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.10.17. 20:15
null
A győztes! (Fotó: AFP)
Ahogyan arra számítani lehetett, hétfő este Karim Benzema vehette át Párizsban Zinédine Zidane-tól az előző idény legjobb játékosának járó Aranylabdát.

 

A nagy nap előtt Gaëtan Charbonnier, az AJ Auxerre csatára a France Football főszerkesztőjével, Pascal Ferrével egy fiatalok számára létrehozott kórházba látogatott el az Aranylabdával, amelyet kedden hajnalban már Karim Benzema tett olyan helyre, hogy a felébredés után azonnal a szeme elé kerüljön.

Lionel Messi tavalyi elsősége után a szokásosnál is nagyobb hullámokat vert a futballvilág talán legrangosabb egyéni díja, így idéntől már nem naptári évben, hanem a hagyományos labdarúgóidényben (ősz és tavasz) mutatott teljesítmények alapján ítélték azt oda.

A szűkített listát már nem csak a France Football munkatársai állították össze, és a FIFA-ranglista első száz helyezett országának egy-egy szakírója szavazhatott: Magyarországról a Nemzeti Sport futballrovatának vezetője, Vincze András voksolt a férfiakra, a női Aranylabda kapcsán Dénes András újságíró szakvéleményét kérték.

Először Gavit díjazták, az legjobb U21-es játékosnak az előző évi győztes, Pedri és a Barcelona egykori ásza, Ronaldo adta át a trófeát. Hamarosan újra a barcelonai küldöttség volt a leglelkesebb a Theatre du Chatelet nézőterén, ugyanis a nőknél a Barca éppen sérült ásza, Alexia Putellas lett a legjobb – a címvédéssel ő lett az első kétszeres női aranylabdás.

 


A két barcelonai sztár között a színpadon Sadio Mané volt a főszereplő, aki társadalmi szerepvállalásáért, az elesettek, a szegények támogatásáért megkapta az idén először kiírt Sócrates-díjat – aztán ismét Barcelona-pillanatok következtek, lévén szimbolikus módon Robert Lewandowski lett a legjobb csatár, azaz övé lett a Gerd Müllerről elnevezett trófea.

Amelyet a korszellemnek megfelelően, akár a többi díjazott, megkapott digitális formában, NFT-ben is.

 

Papírforma-eredmény Thibaut Courtois első helye a kapusok között, az év klubja a Manchester City lett.

A gyógyulófélben lévő Sébastien Haller adta át a Jasin-díjat


 

Az utolsó díjat, a férfiaknak járó Aranylabdát sokat sejtető módon Zinédine Zidane adta át, „természetesen” Karim Benzemának! A góljait, gólpasszait és a sikereit elnézve cseppet sem meglepő módon, és cseppet sem érdemtelen az elismerés: az első Aranylabda-díjazott, Sir Stanley Matthews óta nem volt ilyen idős győztes, mint a 34 esztendős Benzema!

Az NSO olvasóinak szavazásán is hatalmas fölénnyel nyert a Real Madrid francia klasszisa: mögötte most Sadio Mané, Kevin De Bruyne és Robert Lewandowski végzett.

AJÁNLÓ. Régóta nem volt ennyire egyértelmű – ezért kellett Benzemának kapnia az Aranylabdát. Névjegy és portré ITT!

A DÍJAZOTTAK

Lev Jasin-díj: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)     

A Real Madrid belga kapusa az előző idényben ötvenkét tétmérkőzésen negyvenhat gólt kapott, és huszonkét találkozót hozott le kapott gól nélkül. Karim Benzema és Luka Modric mellett ő volt a csapat egyik kulcsembere, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a királyiak a spanyol Szuperkupa mellett a bajnoki címet és a Bajnokok Ligáját is megnyerték. Főleg a BL-fináléban alkotott maradandót, egyértelműen ő volt a Liverpool ellen 1–0-ra megnyert finálé legjobbja. Több nagy védése is volt azon a találkozón, és ha nem ő áll a kapuban, akkor könnyen lehet, hogy nem a madridiak nyerik meg a trófeát.

Gerd Müller-díj: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München/Barcelona)      

A Bayern München legendás támadójáról elnevezett díjat az a játékos kapja, aki az előző idényben klub és válogatott szinten a legtöbb gólt szerezte. A trófeát Robert Lewandowski vehette át, aki már a Barcelona játékosa, de a Bayernnél nyújtott teljesítményével érdemelte ki. A csatár a Bundesligában 34 bajnokin 35 gólt szerzett, a BL-ben 10 meccsen 13-at, összesen 46 tétmérkőzésen 50-szer talált be. A támadó ebben az időszakban a lengyel válogatottban is szerzett 7 gólt.

Sócrates-díj: Sadio Mané (szenegáli, Liverpool/Bayern München)

A 2011-ben elhunyt korábbi brazil klasszis a közéletben is aktív volt, a róla elnevezett díjat az a futballista kapja, aki ismertségét is felhasználva sokat tett valamilyen közösségi ügyért. A díjat, öccse, a szintén volt brazil válogatott Raí adta át a szenegáli Sadio Manénak, aki többek között szülővárosa, Bambali felvirágoztatásáért is sokat tett, például jelentős összeggel támogatta egy kórház felépítését.

Kopa-díj: Gavi (spanyol, Barcelona)

A Barcelona saját nevelésű futballistája, Gavi kis túlzással a semmiből robbant be, és lett egyből a világ egyik legtehetségesebbnek kikiáltott középpályása. Bár még csak tizennyolc éves, első felnőtt idényében 48 tétmérkőzésen lépett pályára a katalánok színeiben, és szép lassan kezd a csapat alapemberévé válni. Tavaly ősszel a spanyol válogatottban is bemutatkozhatott, Luis Enrique szövetségi kapitány is rendre elismerően nyilatkozik róla, a díjat a brazil Ronaldótól és barcelonai klubtársától, a tavalyi nyertes Pedritől vette át.

Női Aranylabda: Alexia Putellas (spanyol, Barcelona)

Alexia Putellas sorozatban másodszor kapta meg a legjobb női játékosnak járó díjat, ami a teljesítményét tekintve várható volt. Minden sorozatot figyelembe véve 42 gólt és 23 gólpasszt jegyzett, a spanyol bajnoki cím mellett a kupát és a spanyol Szuperkupát is megnyerte a Barcelonával. A BL-döntőt ugyan elvesztették a katalánok a Lyon ellen, de az összesen 11 gólt szerző spanyol csatárt választották a sorozat legjobb futballistájának.

Az év klubja: Manchester City (angol)    

Az év klubjának járó díjat a Manchester City kapta meg, a második Liverpoolt és a harmadik Real Madridot megelőzve. Josep Guardiola együttes kilencvenkilenc gólt szerezve lett angol bajnok, BL-elődöntős volt (ott a szavazáson harmadik Real Madrid ejtette ki drámai csatában), női csapata Ligakupát nyert, a férfiaknál öt, a nőknél egy játékosát jelölték az Aranylabdára.

ARANYLABDA 2022
1. Karim Benzema (francia, Real Madrid)
2. Sadio Mané (szenegáli, Liverpool, Bayern München)
3. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
4. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München, Barcelona)
5. Mohamed Salah (egyiptomi, Liverpool)
6. Kylian Mbappé (francia, PSG)
7. Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)
8. Vinicius Jr (brazil, Real Madrid)
9. Luka Modric (horvát, Real Madrid)
10. Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund, Manchester City)
11. Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham)
12. Rijad Mahrez (algériai, Manchester City)
13. Sébastien Haller (elefántcsontparti, Ajax, Borussia Dortmund)
14. Rafael Leao (portugál, AC Milan)
Fabinho (brazil, Liverpool)
16. Virgil van Dijk (holland, Liverpool)
17. Casemiro (brazil, Real Madrid, Manchester United)
Dusan Vlahovics (szerb, Fiorentina, Juventus)
Luis Díaz (kolumbiai, Porto, Liverpool)
20. Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus, Manchester United)
21. Harry Kane (angol, Tottenham)
22. Bernardo Silva (portugál, Manchester City)
Trent Alexander-Arnold (angol, Liverpool)
Phil Foden (angol, Manchester City)
25. Darwin Núnez (uruguayi, Benfica, Liverpool)
Christopher Nkunku (francia, RB Leipzig)
Joao Cancelo (portugál, Manchester City)
Antonio Rüdiger (német, Chelsea, Real Madrid)
Mike Maignan (francia, AC Milan)
Joshua Kimmich (német, Bayern Munich)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik