Cristiano Ronaldo nyerte meg a 2014-es Aranylabdát!

Vágólapra másolva!
2015.01.12. 09:29
Cristiano Ronaldo kapta meg a 2014-es év legjobb futballistájának járó Aranylabdát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfő esti zürichi gáláján. Lionel Messi végzett a második, Manuel Neuer a harmadik helyen. Löw az év edzője, James Rodríguezé a Puskás-díj. Hírfolyamunkban a FIFA-gála legfontosabb történéseit és legérdekesebb momentumait követheti végig.

FIFA-ARANYLABDA: Cristiano Ronaldo (Portugália)
AZ ÉV NŐI JÁTÉKOSA:Nadine Kessler (Németország)
PUSKÁS-DÍJ:
James Rodríguez (Kolumbia)
AZ ÉV EDZŐJE:
Joachim Löw (Németország)
AZ ÉV EDZŐJE A NŐI LABDARÚGÁSBAN: Ralf Kellermann(Németország)
FIFA ELNÖKI KÜLÖNDÍJ: Hirosi Kagava (90 éves japán újságíró)
FAIR PLAY DÍJ: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség önkéntesei
FIFPRO ÁLOMCSAPAT:
Manuel Neuer (Bayern München, Németország) – Philipp Lahm (Bayern München, Németország), Sergio Ramos (Real Madrid, Spanyolország), David Luiz (PSG, Brazília), Thiago Silva (PSG, Brazília) – Ángel Di María (Manchester United, Argentína), Toni Kroos (Real Madrid, Németország), Andrés Iniesta (Barcelona, Spanyolország) – Lionel Messi (Barcelona, Argentína), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugália), Arjen Robben (Bayern München, Hollandia) FIFA-ARANYLABDA: Cristiano Ronaldo (Portugália)
AZ ÉV NŐI JÁTÉKOSA:Nadine Kessler (Németország)
PUSKÁS-DÍJ:
James Rodríguez (Kolumbia)
AZ ÉV EDZŐJE:
Joachim Löw (Németország)
AZ ÉV EDZŐJE A NŐI LABDARÚGÁSBAN: Ralf Kellermann(Németország)
FIFA ELNÖKI KÜLÖNDÍJ: Hirosi Kagava (90 éves japán újságíró)
FAIR PLAY DÍJ: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség önkéntesei
FIFPRO ÁLOMCSAPAT:
Manuel Neuer (Bayern München, Németország) – Philipp Lahm (Bayern München, Németország), Sergio Ramos (Real Madrid, Spanyolország), David Luiz (PSG, Brazília), Thiago Silva (PSG, Brazília) – Ángel Di María (Manchester United, Argentína), Toni Kroos (Real Madrid, Németország), Andrés Iniesta (Barcelona, Spanyolország) – Lionel Messi (Barcelona, Argentína), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugália), Arjen Robben (Bayern München, Hollandia)


2014 aranylabdása: Cristiano Ronaldo (Fotó: Action Images)
2014 aranylabdása: Cristiano Ronaldo (Fotó: Action Images)

22.15 Itt és most megköszönjük olvasóink figyelmét, hétfőn és kedden még számos érdekességgel, nyilatkozatokkal és visszapillantóval jelentkezünk a 2014-es Aranylabda-gála eseményeivel kapcsolatban. Tartsanak továbbra is velünk!

22.10 A gála során mindhárom Aranylabda-jelöltről mondott néhány szót egy-egy, a feladatra kijelölt ember. Lionel Messiről a Barcelona vezetőedzője, Luis Enrique beszélt, többek között a világ legjobbjának nevezte. Az argentin mindeközben nem tűnt túl boldognak, persze nem biztos, hogy a kettő között összefüggés van.


22.03Korábban mi is beszámoltunk a Fallon D'or kezdeményezésről, azaz a műesők Aranylaba-szavazásáról. Hat jelölt közül lehetett választani, az eredeti Aranylabda átadása előtt ebben a kategóriában is megszületett 2014 „legjobbja”.

22.01 Már jönnek a mémek CR7 diadalittas üvöltéséről.

21.40 Lionel Messi helyezései az Aranylabda-szavazásokon 2007 óta: 3., 2.,1.,1.,1.,1., 2., 2.

21.28 Thierry Henry előbb a színpadon hirdette ki a 2014-es Aranylabdát elnyerő Cristiano Ronaldo nevét, majd a Twitteren is gratulált neki.

21.20 Azt már tudjuk, kire szavazott Dárdai Pál és Dzsudzsák Balázs az Aranylabda-jelöltek közül, de kikre voksoltak az edzők versenyében?
Dárdai: 1. Joachim Löw, 2. Pep Guardiola, 3. Diego Simeone.
Dzsudzsák: 1. Joachim Löw, 2. Carlo Ancelotti, 3. Pep Guardiola.

21.17 Kik kaptak első helyes szavazatot a három végső jelöltön kívül? Itt megtekintheti!

21.15Az Aranylabda győztesei 1956-tól 2014-ig.

21.10 A Real Madrid így köszöntötte a Facebookon a Puskás-díjas James Rodríguezt és így az aranylabdás Cristiano Ronaldót.

21.08 Ángel Di María szerint két Aranylabdát kellene kiosztani.
„Lionel Messi és Cristiano Ronaldo két teljesen különböző labdarúgó, de az nem kérdés, hogy ő ketten a legjobbak. Két Aranylabda kellene. Egyet közöttük osztanának ki, egyet pedig a többieknek” – mondta a Manchester United argentin középpályása, aki klubszinten CR-rel futballozott évekig, a válogatottban pedig Messi csapattársa.

21.01 Roy Hodgson, az angol válogatott szövetségi kapitánya is érdekes nevet tett az első helyre: Javier Mascherano. A második Lahm, a harmadik Neuer lett a mesternél.

20.57 Nyugodjunk meg, Peter Crouch (Stoke City, Anglia) nem zuhant össze CR sikerétől! „Majd jövőre!” tekint előre önbizalommal 2015-re a hórihorgas csatár.

20.56 Cristiano 303, Neuer 85, Lionel Messi pedig 55 első helyes szavazatot kapott.

20.51 Diego Godínnál, az Atlético Madrid hátvédjénél és az uruguayi válogatott csapatkapitányánál CR, Messi és Neuer sem fért be a legjobb háromba (Diego Costa, Thibaut Courtois, Arjen Robben).

20.47Olvassa el portrénkat (a 2014-es év tükrében) az immáron háromszoros aranylabdásról, Cristiano Ronaldóról!

20.45Toni Kroos, a Real Madrid világbajnok középpályása megtiszteltetésnek érzi, hogy beválasztották az év csapatába.

20.40 Szavazás! Ön egyetért-e Cristiano Ronaldo Aranylabdájával?

20.35 Az év edzője címre szintén jelölt Carlo Ancelottigratulált kollégájának és a győztesnek, Joachim Löwnek.


20.25
Cristiano Ronaldo a Real Madrid históriájának 8. Aranylabdáját hódította el, ezzel a királyi klub beérte a Juventust és az AC Milant. Ebben a tekintetben a Barcelona vezet 10 elismeréssel.

20.21 A Real Madrid történetének aranylabdásai: Alfredo Di Stéfano (1957, 1959), Raymond Kopa (1958), Luís Figo (2000), Ronaldo (2002), Fabio Cannavaro (2006) és Cristiano Ronaldo (2013, 2014).

20.16 Dzsudzsák Balázsnál Neuer, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi az első három helyezett.

20.14Dárdai Pál – a FIFA közlése szerint – Manuel Neuernek adta volna az elismerést. A második helyre Cristiano Ronaldo, a harmadikra Philipp Lahm került a magyar válogatott szövetségi kapitányánál.

20.12 Cristiano Ronaldo nagy pillanatai 2014-ből.

20.08 A harmadik Manuel Neuer 0.04 százalékkal maradt le Messi mögött. CR magabiztos fölénnyel zárt az első helyen.
A szavazatok eloszlása:
Cristiano Ronaldo: 37.76%
Lionel Messi: 15.76%
Manuel Neuer: 15.72%

20.02 CRISTIANO RONALDO 2014 ARANYLABDÁSA! A portugál karrierje során harmadszor kapta meg az elismerést.

Ronaldo szépen sorban mindenkinek megköszönte, családjának, edzőjének és csapattársainak, a Real Madrid elnökének, majd egy erőteljes üvöltéssel zárta beszédét. A végére kisfia is csatlakozott hozzá a színpadon.

A győztes, Cristiano Ronaldo és a győzelmi üvöltés pillanata (Fotó: Action Images)
A győztes, Cristiano Ronaldo és a győzelmi üvöltés pillanata (Fotó: Action Images)

19.59 Thierry Henry a színpadon, ő adja át a 2014-es Aranylabdát. Csatlakozott hozzá Sepp Blatter, a FIFA elnöke is.

19.56: AZ ÉV NŐI LABDARÚGÓJA: Nadine Kessler (Wolfsburg, Németország)!

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

„Nagyon gyorsan dobog a szívem. Jounior Malanda tragikus halála után nehéz bármit is mondani. Szeretném megköszönni sok-sok embernek, az edzőmnek, csapattársaimnak, nélkülük ez nem jöhetett volna létre.”

19.52. A szavazatok eloszlása:
James Rodriguez (42%)
Stephanie Roche (33%)
Robin van Persie (11%)

19.51 „Szeretném megköszönni mindenkinek, aki rám szavazott. A gól pillanata igazán különleges volt nekem és egész Kolumbiának is” – mondta James a díj átvételét követően.

19.50 Puskás Ferenc özvegye a végső győztesért szorított.

19.48 A PUSKÁS-DÍJ nyertese: JAMES RODRÍGUEZ (Kolumbia, Real Madrid)!

19.45 Érkezik a Puskás-díj, az év legszebb góljának trófeája, amelyet Christian Karembeu ad majd át.

19.40. Mindhárom női jelölt és a vb-trófea is a színpadon, de a legjobb kilétére még várnunk kell.

19.37 Rövid lélegzetvétel, Bastian Baker svájci zenész és énekes szórakoztatja a közönséget. Baker a show előtt James Rodríguezzel már találkozott.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

19.34. Abby Wambach (Egyesült Államok), a női jelöltek egyike a színpadon. „A csapattársaim sokkal inkább kiérdemelték, hogy itt legyenek, mint én.”

19.30Joachim Löw, az év edzője és Philipp Lahm, az év csapatának tagja lépett a színpadra, majd levetítettek egy rövid összefoglalót a 2014-es világbajnokság emlékezetes pillanataiból.

„Nem lesz könnyű folytatni a sikereket, de Spanyolország már megmutatta, hogy lehet nyerni három nagy trófeát egymás után. Ez lesz a mi törekvésünk is.”

19.26 A színpadon Lionel Messi, másodikként az Aranylabda-finalisták közül.

„Sajnos nem tudtuk Argentínával megnyerni a világbajnokságot, de legalább eljutottunk a fináléig. Legközelebb is megpróbáljuk. Nem szabad feladni, ez a siker és a fejlődés kulcsa.”

Messi honfitársától, Pablo Aimartól kapott videoüzenetet, mosolyogva fogadta. „A kezdetektől csodáltam őt, már amikor a River Plate-ben futballozott. Imádtam a játékát” – mondta Messi Aimarról.

19.24 Lezárult a Puskás-díj szavazása. Hamarosan megismerjük a nyertes nevét.

19.19 A FIFA fair play díjának nyertese(i): a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) önkéntesei.
A színpadon öten képviselték azt a 14 ezer önkéntest, akik képzeletben átvehették a díjat. Egy-egy vb-labdát kaptak, a többi jelölt aláírásával ellátva.

„Köszönjük a rengeteg segítséget és lelkes szolgálatotokat” – mondta Jérome Valcke, a FIFA főtitkára.

19.10 AZ ÉV EDZŐJE: Joachim Löw (Németország)!

A díjat a ma 66 éves Ottmar Hitzfeld adta át. A Németországgal világbajnoki címet nyerő Löw Diego Simeonét (Atlético Madrid) és Carlo Ancelottit (Real Madrid) előzte meg.

A német szakember a szavazatok 36.23 százalékát kapta meg. (Simeone 19.02, Ancelotti 22.06 %-ot kapott)

Löw leszögezte, két „riválisa”, Simeone és Ancelotti is maximálisan kiérdemelte az elismerést.

19.07 AZ ÉV EDZŐJE A NŐI LABDARÚGÁSBAN: Ralf Kellermann (Wolfsburg, Németország).

A Wolfsburgot BL-győzelemhez segítő német Ralf Kellermann (17.06%) – többek között Jakabfi Zsanett edzője – kapta meg a német U20-as válogatottal világbajnoki címet szerző Maren Meinert (13.16%) és a japán válogatottal Ázsia-kupát nyerő Szaszaki Norio (13.06%) előtt.

19.00 A színpadon ismét Cristiano Ronaldo. Ő az első Aranylabda-finalista, akit bemutatnak. A portugált Rafael Nadal teniszező (és Real Madrid-drukker) köszöntötte videoüzenetben.

A portugál Ancelottiról: „Ő egy fantasztikus edző, megtiszteltetés vele dolgozni.”
2014-ről: „Lenyűgöző esztendő volt, a BL-trófea elnyerése pedig talán a legjobb momentuma. A szurkolók megérdemelték, hogy ünnepeljenek.”

Nadal megkérdezte Ronaldótól, melyik volt karrierje legmeghatóbb pillanata. Erre CR a decemberi klub-vb trófeájának elhódítását felelte.

18.54 A FIFA 2014-es elnöki különdíját Hirosi Kagava 90 éves japán újságíró vehette át Sepp Blattertől, a FIFA elnökétől. A 2014-es labdarúgó-vb volt Kagava 10. világbajnoksága, amelyről tudósított.

18.52. Cristiano Ronaldótól megkérdezték, melyik volt karrierje legfontosabb találata. A portugál diplomatikus választ adott: „Mindig a következő gól a legfontosabb.”

18.50 Di María nem Maradonát választaná
Az év csapatába jelölt középpályásoktól megkérdezték, kivel játszanának együtt legszívesebben. Talán meglepő, de Ángel Di María nem Diego Maradonával rúgná egy csapatban a labdát, hanem egy másik argentin világbajnokkal, Mario Kempesszel. Toni Kroos egy korábbi Real Madrid-klasszist nevezett meg Zinedine Zidane személyében, míg Andrés Iniesta a dán Michael Laudrupot választaná.


Kilencen az év csapatából  (Fotó: Action Images)
Kilencen az év csapatából (Fotó: Action Images)

18.40 A FIFA FIFPro álomcsapata a játékosok szavazatai alapján.

Kapus: Manuel Neuer (Bayern München, Németország).
Hátvédek: Philipp Lahm (Bayern München, Németország), Sergio Ramos (Real Madrid, Spanyolország), David Luiz (PSG, Brazília), Thiago Silva (PSG, Brazília).
Középpályások: Ángel Di María (Manchester United, Argentína), Toni Kroos (Real Madrid, Németország), Andrés Iniesta (Barcelona, Spanyolország).
Támadók: Lionel Messi (Barcelona, Argentína), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugália), Arjen Robben (Bayern München, Hollandia).

18.38 Érkeznek a színpadra a FIFPro, azaz az év csapatának választottjai.

18.35 Még mindig lehet szavazni a Puskás-díjra jelölt gólokra. Itt Ön is megteheti.

18.32 Elsőként az este sztárjait, az Aranylabda három jelöltjét (Cristiano Ronaldo, Manuel Neuer, Lionel Messi) és a FIFA év női labdarúgójának járó díj esélyeseit (Nadine Kessler, Marta, Abby Wambach) szólították a színpadra. Majd le is ültették őket.

18.30 ÉS ELKEZDTÜK!

18.29 Sepp Blatter, a FIFA elnöke vezeti fel a gálát.
Az összefogás, emberség és szolidaritás fontosságáról beszél, köszönetet mond a szervezet munkatársainak, köszönti a megjelent prominens vendégeket, köztük a magyar miniszterelnök Orbán Viktort is.

Nem ez az egyetlen magyar vonatkozás: Blatter a vasárnap elhunyt Buzánszky Jenőt is méltatja. A FIFA-elnök az Aranylabda történetéről is beszél.

18.15 NEM LETT SZUPERHŐS MESSI. Sajnos...

Messi idén sem aprózta el az öltönyválasztást
Messi idén sem aprózta el az öltönyválasztást



18.09 HARC!
Vajon ki nyeri Abby Wambach és Nadine Kessler összecsapását? Az év női játékosa címért még Marta indul rajtuk kívül.

18.04 Pózolnak a döntősök, nyilván Cristiano Ronaldo vette a legkomolyabban.


18.04 Pózolnak a döntősök, nyilván Cristiano Ronaldo vette a legkomolyabban.



17.46 STATOK, STATOK MINDENHOL!
251, 71, 54, 34, 22... Ha kíváncsi, mi micsoda, itt megtekintheti!

17.38 HELYSZÍNI FOTÓK

Az áhítat tárgya (Fotó: Papp Gábor)
Az áhítat tárgya (Fotó: Papp Gábor)
Mindenki a vörös szőnyegre menne (Fotó: Papp Gábor)
Mindenki a vörös szőnyegre menne (Fotó: Papp Gábor)
Aranylabdák (Fotó: Papp Gábor)
Aranylabdák (Fotó: Papp Gábor)
Platiniék (Fotó: Papp Gábor)
Platiniék (Fotó: Papp Gábor)
James Rodríguezék (Fotó: Papp Gábor)
James Rodríguezék (Fotó: Papp Gábor)
Blatter (Fotó: Papp Gábor)
Blatter (Fotó: Papp Gábor)



SAJTÓFÉLÓRA

A három döntős a sajtótájékoztatón
A három döntős a sajtótájékoztatón


17.13 BÁRCSAK EGY CSAPATBAN JÁTSZANÉK MESSIVEL ÉS NEUERRAL.
A portugál klasszis a világbajnokságról és korábbi edzőiről is beszélt a sajtótájékoztatón. BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

17.08. SZÍVE SZERINT MARADNA.
De még Messi sem tudja, mit tartogat a jövője. Kíváncsi többre is? IDE KATTINTVA feltárul a titkok kamrája!

16.41 MOST AKKOR MEGY VAGY MARAD?
Az Atlético Madrid ellen 3–1-re megnyert bajnoki után a távozásáról szóló híreket cáfoló Messi az Aranylabda-gálát megelőző sajtótájékoztatón elmondta: „Nem tudom, a jövőben játszom-e a Newell'snél, ahogy azt sem, hol leszek jövőre. Bár szívesen maradnék a pályafutásom végéig a Barcelonánál, de ahogy Cristiano mondta, a futballban bármi megtörténhet.”

16.37 CSAK SPORTSZERŰEN.
„Nagyszerű lenne Neuerral és Messivel egy csapatban szerepelni” – mondta a sajtótájékoztatón Cristiano Ronaldo.

„Lenyűgöző éven van túl. Megnyerte a Bajnokok Ligáját és számos meccset eldöntött. Nehéz lesz, de egy nap szeretnék vele játszani” – válaszolt Messi.

16.34. Íme, a három döntős 2014-es mutatói egy helyen:

(Fotó: BBC)
(Fotó: BBC)
(Fotó: BBC)
(Fotó: BBC)
(Fotó: BBC)
(Fotó: BBC)



16.28 ANCELOTTI NEM AGGÓDIK.
Már ami az olasz labdarúgás jelenlegi gyengébb helyzetét illeti: „Úgy gondolom, ez ciklusonként változik. Az olasz futball jelenleg elég mélyen van, de ez változni fog” – mondta Ancelotti a sajtótájékoztatón.



16.22 Így utazott a portugál klasszis



16.10 CR ÚTJA. Meglesz a harmadik Aranylabda?


16.00 ÍGY ÉPÍTETTÉK FEL A HELYSZÍNT. Na jó, ennél azért picit lassabban.




15.39 Így indultak el Messiék

Az (eddigi) egyetlen magyar aranylabdás (Fotó: ow.ly/contraataque11)
Az (eddigi) egyetlen magyar aranylabdás (Fotó: ow.ly/contraataque11)


15.18 CR-ÉK ZÜRICHBEN. Az egész család érkezett, ez akkor most azt jelenti, hogy...? A városba érkezett portugál szurkolóktól pedig azt hallottuk, hogy ha a Real játékosa megnyeri az Aranylabdát, akkor Madrid helyett előbb Madeirára repül magángépével, hogy elhelyezze a saját múzeumában legújabb trófeáját.

CR-ék Zürichben
CR-ék Zürichben
Messi már a kamera előtt Zürichben. A spéci öltöny még várat, egyelőre „smart casualben” feszít az argentin (Fotó: fifa.com)
Messi már a kamera előtt Zürichben. A spéci öltöny még várat, egyelőre „smart casualben” feszít az argentin (Fotó: fifa.com)

14.36: Malandára emlékeztek. A sajtótájékoztatón most a női csapatok edzői uralják a színpadot, és a Wolfsburg-játékos, Junior Malanda tragikus halála is szóba került. „Nehéz szituáció ez, az utóbbi években a női és a férfi csapat összeolvadt egy nagy családdá, így különös sokként ért minket a halálhír. Junior is azt akarta volna, hogy eljöjjünk, így itt vagyunk, de borzalmasan nehéz…” – mondta a Wolfsburg női együttesének vezetőedzője, Ralf Kellermann.

Messi már Svájcban, gyorsan le is pacsizott Thierry Henryval (Fotó: Twitter)
Messi már Svájcban, gyorsan le is pacsizott Thierry Henryval (Fotó: Twitter)

14.11: Elő a FIFA-t! Svájcban megkezdődött az első hivatalos sajtótájékoztató. Most épp a FIFA 15-tel világbajnoki címet nyerő dán August Rosenmeier csap össze Alessandro Del Pieróval PlayStationön. Tiszteletből nem mondjuk meg, ki áll nyerésre…

Ha RvP zsebeli be a Puskás-díjat, akkor „barátja”, Ruud Gullit veszi át a nevében a díjat (Fotó: fifa.com)
Ha RvP zsebeli be a Puskás-díjat, akkor „barátja”, Ruud Gullit veszi át a nevében a díjat (Fotó: fifa.com)

13.55: Egy Aranylabda már elkelt. Emlékeznek még a Fallon d’Floor-ra? Amint arról írtunk, alternatív vetélytársat kapott a FIFA-Aranylabda. Egy lelkes Reddit-felhasználó megalapította a Fallon d’Floor elismerést, amely egyáltalán nem hivatalos, de annál szórakoztatóbb, és a legkellemetlenebb műesést bemutató futballistának jár. Már győztest is hirdettek, a műesők Aranylabdáját hatalmas fölénnyel Adryan, a Leeds United brazil támadója gyűjtötte be ezzel a klasszikus mozdulatsorral:

Götzénél nincs kérdés, a német középpályásnál az első három helyen Neuer végez (Fotó: instagram.com/gotzemario)
Götzénél nincs kérdés, a német középpályásnál az első három helyen Neuer végez (Fotó: instagram.com/gotzemario)

13.31: Összeállt a Rio-csapat. Rio Ferdinandnál, a QPR rutinos védőjénél Cristiano Ronaldo a befutó, az év csapata az ő összeállításában – a FIFA Ultimate Teammel illusztrálva – pedig így néz ki:

A Rio-csapat (Fotó: dailymail.co.uk)
A Rio-csapat (Fotó: dailymail.co.uk)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik