Aranylabda: CR? Messi? Neuer? Beszéljenek a számok!

Vágólapra másolva!
2015.01.12. 16:57
null
Ki lesz a befutó? (Fotó: Action Images)
Hárman maradtak versenyben a 2014-es Aranylabdáért. Manuel Neuer, a Bayern München világbajnok kapusa, Lionel Messi, a Barcelona négyszeres aranylabdás ásza és Cristiano Ronaldo, a Real Madrid szupersztárja, aki harmadszor lenne a legjobb, Európában futballozó labdarúgó. A goal.com összegyűjtötte a három kiválóság 2014-es évét meghatározó eredményeket, csúcsokat, rekordokat, mérföldköveket.

Pepe szerint szégyen lenne, ha nem honfitársa vehetné át a díjat hétfő este Zürichben. Xavi úgy gondolja, Ronaldo az első háromba sem fér be. Dino Zoff, világbajnok olasz kapus szerint Neuer volt a legjobb a mögöttünk hagyott esztendőben, de esélye sincs nyerni. José Mourinhót nem érdekli a trófea, a portugál úgy véli, csak árt a futballnak.

A fenti példák is jól mutatják, mennyire megosztja a futballszakmát és a szurkolókat az Aranylabda nyertesének személye. Mindenkinek van véleménye, s mindenkinek van egy saját nyertese. A Goal gyűjtésének segítségével megvizsgálhatjuk, hogy a számok, statisztikák és tények nyelvén a három jelölt közül ki mit és mennyit tett le az asztalra 2014-ben.

251 – Lionel Messi a Sevilla elleni 5–1-re megnyert november 22-i bajnokin mesterhármast szerzett, ezzel előbb beállította, majd meg is döntötte Telmo Zarra 251 találatos rekordját, így minden idők legeredményesebb gólszerzője lett a spanyol pontvadászatban.



71
– Az argentin az Ajax elleni november 5-i duplájával beérte a 71 találattal rekorder Raúlt a Bajnokok Ligája örökös góllövőlistájának élén. Azóta már 75 találatnál jár, köszönhetően az APOEL elleni triplájának és a PSG ellen szerzett góljának.



54 – Ennyi gólt szerzett Cristiano Ronaldo 60 mérkőzésen 2013. november 30. és 2014. november 21. között – ebbe a Real Madrid színeiben vívott tétmeccsek és felkészülési találkozók, valamint a válogatott fellépések is beletartoznak.

34 – A 2013–14-es Bajnokok Ligája-szezon kieséses szakaszában Ronaldo nyolc alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, ezzel már összesen 34 gólnál jár a torna ezen szakaszában – többnél, mint bárki más.

22 – Az Athletic Bilbao elleni október 5-i triplájával a portugál világklasszis beállította Telmo Zarra és Alfredo Di Stéfano 22-es csúcsát a spanyol bajnokságban szerzett mesterhármasokat tekintve. December 6-a óta pedig egyedül tartja a rekordot – ekkor a Celta kapuját vette be háromszor.


21 – 21 góllal Lionel Messi lett az el Clásicókat tekintve minden idők legjobb gólszerzője, miután március 23-án mesterhármassal segítette győzelemhez csapatát a 4–3-as katalán sikerrel záruló madridi találkozón, ezzel három találattal megelőzve Di Stéfanót.


21 – Az argentin 21 gólpasszt jegyzett a Barcelonában és az argentin válogatottban az előző Aranylabda-szavazási időszakban, hárommal többet, mint Cristiano Ronaldo.

17 – Ronaldo megdöntötte Messi 14 találatos rekordját az egy Bajnokok Ligája-idényben szerzett gólokat tekintve – a fináléban szerzett büntetőjével 17 góllal zárta a 2013–14-es sorozatot.


17 – Ugyanennyi gólt szerzett a jelenlegi szezon első 10 bajnoki fordulójában, ez szintén rekord. Tette ezt úgy, hogy egy mérkőzésről sérülés miatt hiányzott. Két játéknappal később már 20 találatnál járt, ez szintén csúcsot jelent.

15 – Cristiano Ronaldo betalált 2013. december 10-én az FC Köbenhavn ellen, ezzel 15 találattal megdöntötte az egy naptári évben lőtt BL-gólok csúcsát.

14 – Lionel Messi már korábban említett mesterhármasával 14. el Clásico-gólját szerezte a párharc történetében, kizárólag a bajnoki összecsapásokat tekintve. Ezzel holtversenyben áll az élen Alfredo Di Stéfanóval.

12 – Messi 2014-ben a legtöbb gólpassz birtokosa is lett az el Clásicók történetében. Márciusban André Iniesta találatát készítette elő, ez volt a 12. asszisztja a Real Madrid elleni mérkőzésein.

10 – Ronaldo 54 góljából 10 született tizenegyesből, azaz a gólok 19 százaléka. Messi (2014-ben szerzett) találatainak 15 százalékát érte el büntetőből.

9 – Manuel Neuer a 2014–2015-ös szezonban kilenc alkalommal fejezett be bajnoki mérkőzést kapott gól nélkül az Aranylabda-szavazatok leadásának határidejéig, a német bajnokság első 17 fordulóját tekintve pedig 13 bajnokit zárt makulátlanul.

9 – Cristiano Ronaldo 2014. november 22-én betalált az Eibar elleni bajnokin (ezen a napon döntötte meg Messi Zarra rekordját), ezzel ő lett az első játékos a La Liga történetében, aki minden együttesnek lőtt gólt, amely ellen pályára lépett.


8 – Lionel Messi sorozatban nyolcadik alkalommal jutott az Aranylabda-szavazás három végső jelöltje közé (2007 óta mindig), és ötödik alkalommal nyerhet.

7 – Ronaldo és Messi 2007 óta minden évben helyett kapott a FIFPro álomcsapatában.

5 – Ronaldo és Messi az előző öt szezonban mindig eljutott legalább 25 gólig a Primera Divisiónban, erre korábban egyetlen labdarúgó sem volt képes.

4 – Manuel Neuer a Bundesliga őszi felvonásában mindössze négy gólt kapott, ami rekord.

3 – Ronaldo megkapta a szezon gólja, a szezon támadója és a szezon legjobb játékosa elismerést is a Spanyol Labdarúgóligától (LFP) a 2013–2014-es idény végeztével. Erre korábban senki sem volt képes.

3 – Neuer három trófeát gyűjtött be 2014-ben, a német bajnoki címet, a Német Kupát és a világbajnoki címet.



3 – Cristiano Ronaldo is három trófeát nyert az Aranbylabda „időszámítása” szerint. A Spanyol Kupában, a Bajnokok Ligájában ért a csúcsra, illetve az európai Szuperkupát emelte a magasba. Decemberben a klubvilágbajnokságon is győzedelmeskedett a Real Madriddal, de azt már a szavazatok leadását követően tette.

3 – Ronaldo 31 találattal és Luis Suárezzel holtversenyben az idén európai aranycipős lett, karrierje során harmadik alkalommal. Messi szintén három Aranycipővel büszkélkedhet.

3 – Cristiano Ronaldo első labdarúgóként a Bajnokok Ligájában sorozatban három szezonon át jutott tíz gól fölé.

2 – A Bajnokok Ligája májusi fináléjának hosszabbításában tizenegyesből eredményes Cristiano Ronaldo lett az első játékos, aki két különböző csapattal nyert BL-t úgy, hogy mindkét fináléban betalált.

2 – Manuel Neuer mindössze két gólt kapott az Allianz Arénában a 2014–2015-ös Bundesliga őszi szezonjában, ez szintén rekord a Bayern München kapusától.

2 – Messi a Real Madrid ellen márciusban szerzett mesterhármasával az első játékos lett, aki kétszer is triplázni tudott az el Clásicók történetében, illetve az első játékos, aki mesterhármast tudott szerezni egy Carlo Ancelotti által irányított együttes ellen.

1 – Manuel Neuer a 2014-es világbajnokságon elnyerte az Aranykesztyűt, amely a torna legjobb kapusának járt.

1– Manuel Neuer az első kapus Gianluigi Buffon óta, aki az Aranylabda-szavazás legjobb három játékosa közé tudott kerülni. A Juventus kapusa 2006-ban Fabio Cannavaro mögött végzett a második helyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik