A nagy Ajax sikerreceptje: mindenki egyszerre fapapucs és báli cipellő

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.03.21. 10:03
Napjaink és a közelmúlt klubfutballját talán majd a Lionel Messi&Cristiano Ronaldo-korszaknak nevezi el a hálás utókor, újonnan induló sorozatunkban a fiatalabbak okulására és a középgeneráció nagy örömére az 1984–2004 közötti időszak (2004 volt C. Ronaldo első teljes manchesteri éve, Messi abban az évben mutatkozott be a Barcelona nagycsapatában, illetve 1984 az utolsó nagy angol siker éve a Heysel-tragédia előtt) legjobb klubcsapataiból alkotjuk meg a Legendák Ligáját, ahová minden klub egy-egy csapatát neveztük, és a 16. alakulatról majd az olvasók döntenek. Két ágon, egyenes kieséses formában zajlanak a küzdelmek, és a gólokat most természetesen az NSO olvasói rúgják! Elsőként az UEFA-kupa-győztes AC Parma került górcső alá, az ellenfele az utolsó nagy Ajax lesz. Hogy ki jut tovább? Éppen ezt kérdezzük mi is önöktől!

Fiatalok a csúcson (Fotó: AFP)
Fiatalok a csúcson (Fotó: AFP)
Fiatalok a csúcson (Fotó: AFP)
Fiatalok a csúcson (Fotó: AFP)
Fiatalok a csúcson (Fotó: AFP)


KIK ŐK?
A holland klubfutball utolsó nagy dobása, egészen hihetetlen generáció futott össze Amszterdamban Louis van Gaal értő kezei alatt, ráadásul saját nevelésű, nagyon fiatal játékosokra alapozva állt össze szinte hónapok alatt az igazán világverő alakulat.

MIT NYERTEK?
Az 1994–1995-ös idényben a hazai bajnoki cím és Szuperkupa után megnyerték a Bajnokok Ligáját, majd már néhány klasszisuk nélkül is meglett a Világkupa és az európai Szuperkupa, ám a következő BL-döntőben kikaptak a Juventustól – minimális különbséggel, tizenegyesekkel.

MIÉRT ÉPPEN ŐK?
Nemcsak ma lenne döbbenetes saját nevelésű tinikkel végigverni a világot, ráadásul majdnem kétszer egymás után, ez a kilencvenes években is csodaszámba ment. Ugyan nem ültek olyan sokáig Európa trónján, mint klubon belüli elődjük, a Johan Cruyff-féle gárda a hetvenes évek elején, de anno a nagy (h)ősök mindegyikére nem is leselkedtek az utcasarkokon dollármilliós külföldi ajánlatokkal.

NEM A VÉLETLEN MŰVE

Mintha csak a mai körlevelekre kacsintana előre az Ajax történelme, az egyesület megszületésekor, 1900 elején ugyanis Han Dade, Carel Reeser és Floris Stempel, az 1883-ban létrehozott Union, majd 1894-ben Footh-Ball Club Ajaxszá átkeresztelt klub elöljárói (természetesen papíralapú) körlevelet küldtek az akkoriban megszületett kisebb amszterdami egyesületeknek, hogy egyesítsék erőiket. Nemhiába a postaköltség, a megkérdezettek többségének tetszett az ötlet, így az év tavaszán megalakult a Football Club Ajax.

Nagyszerű történet kezdődött, máig 34 országos bajnoki cím, 19 hazai kupa (mind a kettő rekord) és 9 holland Szuperkupa jelzi hazai uralmukat – a hetvenes évek aranykorszakában világszerte ismertek, sőt máig követendő példák lettek.


TOTÁLISAN SIKERESEK

A hatvanas évek kisebb válságából a későbbi edzőfejedelem,Rinus Michelsvezette, mit vezette, röpítette ki a csapatot. A sikerek alapja a fegyelem, a szervezettség és a totális futball volt: e játékrendszer lényege az, hogy az egész csapat egyszerre védekezik, illetve támad, és egy játékos bármelyik másik szerepét betöltheti a pályán; az egyik percben jobbhátvéd, a támadás végén már középcsatár. Mit sem ért volna a taktikai újítás, ha nincs ott a „12 apostol”, azaz Horst Blankenburg, Arie Haan, Barry Hulshoff, Piet Keizer, Ruud Krol, Gerrie Mühren, Johan Neeskens, Heinz Stuy, Wim Suurbier, Johnny Rep, Sjaak Swart és a legnagyobb zseni, Johan Cruyff. Ezt a gárdát a FourFourTwo magazin minden idők legjobb futballcsapatának választotta meg!

MAGYAROK A FEDÉLZETEN, NANÁ!

A következő edző, az erdélyi Kovács István megvédte az elődje által megnyert Bajnokcsapatok Európa-kupája-címet legényeivel, majd 1973-ben ismét felvitte a kontinens trónjára az Ajaxot; a Cruyff-utódnak igazolt zseni, Varga Zoltán azonban nem a legjobbkor érkezett, nem is sokáig maradt velük. Legközelebb a nyolcvanas években örülhettek újra topcsapatnak Amszterdamban, a nagy Cruyff immáron edzőként Kupagyőztesek Európa-kupája-győzelemre (1987) vezette a Stanley Menzo, Frank Rijkaard, Aron Winter, Jan Wouters, John van't Schip, Marco van Basten, Rob Witschge, Dennis Bergkamp nevével fémjelzett gárdát. Fischer Pál egyéves vendégjátékát bajnoki arannyal koronázta meg ekkoriban, de aztán vissza kellett térnie a Ferencvároshoz.

Sokáig reméltük, Schön Szabolcs és Horváth Milán Olivér több sikerrel jár, mint Fischer –előbbi azóta már az MTK-ban futballozik, utóbbi a PSV tagja.




VAN GAAL, VAN SIKER

No, de térjünk vissza 1990-be! A Milánóba távozó Van Bastent remekül pótolta a fiatal Bergkamp, zsinórban négy bajnoki ezüst után jött egy aranyérem – majd egy év múlva nagyfőnöki hivatalba lépett a fiatal vezetőedző, Louis van Gaal, aki játékosként és edzőként is az Ajax gyermeke, így magától értetődő módon nevelkedett bele a 4–3–3-ba (bár nála inkább ez gyakorlati 3–1–3–3-má változott) és a totális futballba.

Ugyan a hazai dicsőségre várnia kellett egy ideig, mert nagyon erős volt a PSV és a Kiprich József által is vezérelt Feyenoord, de a mester megnyerte legénységével az UEFA-kupát, a bombaerős (Luca Marchegiani, Rafael Martín Vázquez, Enzo Scifo, Roberto Mussi, Gianluigi Lentini, Walter Casagrande, Gianluca Sordo, Sandro Cois, Luca Fusi, Christian Vieri) Torino elleni visszavágón a Menzo – Silooy, Blind, Jonk, F. de Boer – Winter, Kreek (Vink, 80.), Alflen – Van't Schip, Pettersson, Roy (Van Loen, 65.) csapattal révbe érve. Aztán a nyáron a Serie A-ba távozott Aron Winter, Bryan Roy (ő volt Mino Raiola első dobása!) és John van't Schip, egy év múlva a Bergkamp, Wim Jonk, Marciano Vink trió, majd Michel Kreek is követte őket.

VAN GAAL, NINCS HIBA

Hiába azonban a neves távozók sora, Van Gaal elemében volt: az Edwin van der Sar, Marc Overmars, Jari Litmanen, Frank Rijkaard, Nwankwo Kanu, Winston Bogarde, Finidi George hetest fillérekért szerezte meg, utóbbi játékjogát például négyezer eurónyi összegért; az utánpótlásból pedig felkerült Michael Reiziger és Edgar Davids után szép sorban Martijn Reuser, Nordin Wooter, Kiki Musampa és Patrick Kluivert (korábban a De Boer ikrekis a saját U-műhelyből kerültek ki).

Van Gaal teljesen szabad kezet kapott az erősítések terén, mindenkit jól ismert Amszterdamban és Hollandiában, hiszen kis megszakítással 1986 óta dolgozott az Ajaxnál segédedzőként – a kerethez a tökéletes erőnlétet, a céltudatosságot, a taktikai fegyelmet és magabiztosságot csöpögtette hozzá. Elképesztő eredményekkel: a Holland Kupa-győzelmet 1994-től zsinórban három bajnoki elsőség követte, no és a Bajnokok Ligája-vitézkedés.

Tévedtünk: Van Gaal itt nem örömében cantonázott (Fotó: AFP)
Tévedtünk: Van Gaal itt nem örömében cantonázott (Fotó: AFP)


ÉS AZ ÚT VÉGÉN OTT ÁLLT A NAGY MILAN

1994 és 1996 között 52 hazai bajnokin és 19 BL-mérkőzésen veretlen maradt a klub, értelemszerűen ez azt jelentette, hogy felült Európa trónjára (is): a BL-csoportkörben a Casino Salzburg és az AEK Athén nem volt ellenfél, a Milant oda-vissza elverte 2–0-ra, aztán tavasszal először aHajduk Splitet, majd a Bayern Münchent söpörte le a színről – és a fináléban azzal csapott össze, akivel az első csoportmérkőzésen, azaz a Milannal.

Egy nem akármilyen Milannal, ugyanis Franco Baresiék a sorozat címvédői voltak, és ugyan Van Basten bokája miatt ekkor már nem játszhatott, de a S. Rossi – Panucci, Costacurta, F. Baresi, P. Maldini – Donadoni, Albertini, Desailly, Boban (Lentini, 84.) – Massaro (Eranio, 88.), Simone csapat éppen elég erős volt nélküle is. Ám volt ászuk, Rijkaard remekül összefogta az amszterdami fiatalokat, akik közül Kluivert azon az estén a győztes góljával legendává lépett elő. Szegény Gianluigi Lentini, az egykori átigazolási világrekorder már a második nemzetközi kupadöntőjét bukta el az Ajax ellen…

Van Gaal a fináléban a Van der Sar – Reiziger, Blind, F. de Boer – Rijkaard – Seedorf, Litmanen, Davids – Finidi, R. de Boer, Overmars kezdő mellett tette le a guldent (csak ketten voltak 25 éven, egyben 30-on felüliek, Danny Blind és Rijkaard), majd a két tini, Kluivert és Kanu szállt be csereként.

ÖSSZEÁLLTAK

Az 1-es számú ember a már a húszas évei elején is csoda higgadt, a BL-döntő elején egy indítást a tizenhatos vonaláról nagyon okosan elsodró, elrúgó Van der Sar volt (cseréje, Fred Grim kevés vizet zavart), előtte Danny Blind vált a védelem fejévé, klasszikus söprögetőként, a kvázi beállós Rijkaardnak bőven nyílt mellette lehetőség az általa mindig is imádott kalandozásra – a BL-t eldöntő találatot is ő készítette elő. A sokoldalú Frank de Boer, a rutinos Sonny Silooy(ő már Cruyff-fal is együtt játszott a 80-as évek legelején, amikor a nagy Johan pályafutása vége felé visszatért az Ajaxba) és Bogarde is tudott középen játszani, F. de Boer a döntőben balhátvédet játszott, Kreek kárára.

A túloldalon a 22 éves Reiziger szerepelt. Aki csak kicsit is figyelmesen olvasta a fenti sorokat, tudja, a káderek több poszton is bevethetők voltak: Rijkaard a középpályán, Bogarde a bal szélen és a középpályán, Silooy a jobbon, Reiziger szélen és középen, Kreek is egy sorral előrébb. A holland módi, ugyebár, mindenki egyszerre fapapucs és báli cipellő…

A középpálya tengelyét a „Pitbull” Davids, Seedorf, Litmanen trió adta (segédszínészek: Mendel Witzenhausen, Reuser, John van den Brom, Rob Alflen és a mára egyszerű bűnözővé züllő őstehetség, Tarik Ulida). A széleken az Overmars, Musampa, Ronald de Boer, Wooter, Finidi ötös mellett emeljük ki mindenképpen a tapasztalt Peter van Vossent, aki az elképesztő konkurencia ellenére is 31-szeres holland válogatottként vonulhatott vissza 2004-ben.

KLASSZIS KÖZÉPCSATÁR NÉLKÜL IS MENT

Van Vossen ugyan az 1994-es világbajnokságon és a 2000-es kontinenstornán is szerepelt, klasszisnak mégsem neveznénk, a Milan elleni döntőben Ronald de Boer kezdett középcsatárként (ennyit a később nagy port kavart hamis 9-esről, de ugyebár a totális futball…), csereként pedig beszállt két 18 éves tini, Kanu és Kluivert. A két szélső, a később a vártnál sokkal kisebb pályát befutó Wooter és Musampa egyenesen 16 évesen vágtak neki annak az idénynek… Az új Bergkamp, Litmanen is játszott középső támadót, de a keret tagja volt a később a Leedsben is megfordulóClyde Wijnhard is.


ENNEK A BOSMANNAK NAGYON NEM ÖRÜLTEK…

Rijkaard még a finálé után visszavonult, alig 32 évesen, az alapemberek közül Seedorf távozott, de Peter Hoekstra, a veterán Richard Witschge és a világbajnok bekk, Márcio Santos jöttével kifejezetten jól járt a klub. A Világkupát meg is nyerte Luiz Felipe Scolari és Jardel Gremiója ellen, de a BL-címvédésben (útközben kilenc góllal szomorította az Ajax két mérkőzésen a Ferencvárost, és emlékezetes botrányok is kapcsolódnak a párharchoz) megakadályozta a Juventus, némi szerencsével.

Ugyan az Eb-győztes ék,JohnnyBosman csaknem száz góllal boldogította a piros-fehéreket a nyolcvanas években, de egy másik Bosman, Jean-Marc nagyon kitolt az amszterdamiakkal (is),mert a volt csatár hosszas jogi huzavonája végén kimondatott: a lejárt szerződésű játékosért nem kérhető pénz. Ez betette a kaput a jó ajánlatokkal sokáig dacolni egyébként sem képes klubnak. 1996-ban, a vadonatúj stadion átadásának évében Finidi, Kanu, Davids, Reiziger, Bogarde és Silooy is búcsúzott, pénzt ráadásul csak az első két játékosért fizettek. A leépülési folyamat 1999-ben zárult le, a De Boerok hosszas vita utáni távozásával, Van der Sar és Litmanen elhajózásával, illetve Blind visszavonulásával – sokáig nyögték ezt, illetve az akkor elrontott csapatépítést az amszterdamiak.

LEJÁRT A RECEPT, DE VÁLTOZOTT A VILÁG IS

A BL-siker óta kilencszer lett bajnok az Ajax. Van Gaal távozása után vettek korosodó sztárokat, mint Michael és Brian Laudrup, bukkantak fel üstökösök a saját berkekből, mint Andy van der Meyde, Rafael van der Vaart, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder, Thomas Vermaelen vagy Nigel de Jong, még mindig remek érzékkel vásároltak légiósokat, mint Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Cristian Chivu, Jesper Grönkjaer vagy Benni McCarthy, ám vagy nem állt össze idejében az állomány, vagy nem vészelték át a tömeges távozásokat.

Jellemző módon sorra volt ajaxos edzők kaptak lehetőséget, Van Gaalé után Morten Olsen és Jan Wouters érája következett, aztán Ronald Koeman, Ruud Krol, Blind, a Magyarországon is dolgozó Henk ten Cate, Van Basten, Van't Schip, F. de Boer és Marcel Keizer is ült a kispadon. A „kakukktojások” közül Peter Bosszal ismét európai kupadöntőbe jutottak, amelyben a Manchester United ellen az európai finálék legfiatalabb csapata állt ki, 22 éves és 282 napos átlagéletkorral.

A klubvezetőségben a Van der Sar, Blind, Overmars hármas, az edzői stábban a Bergkamp, Winter duó képviselte a hagyományokat, most a Reiziger, Richard Witschge kettősé a feladat. Tavaly az Ajaxban sohasem futballozó Erik ten Hag majdnem BL-döntőig vitte játékosait, majd megnyerte a hazai kupát és a bajnokságot is.

ÖNTELTNEK TARTOTTÁK

Louis van Gaal összenőtt az Ajaxszal, Barcelonában azonban csak két bajnoki címet szerzett, de sok fiatalt bevetett ott is, a máig emlékezetes holland légió mellett. Amszterdamban vigasztalódott, majd az AZ élén megmutatta, hogy semmit sem felejtett. Azonban a Bayern Münchennel is csak bajnok lett, a Manchester Uniteddel pedig csupán egy FA-kupa-aranyat nyert, de a nyugdíj felé közeledve hazája válogatottjával kisebbfajta csodát tett a 2014-es világbajnokságon (azt a bronzérmet mostanában értékelik csak igazán a hollandok), manapság már nyugdíjasként tengeti az életét. Bár nála aztán sohasem lehet tudni…

Az amszterdami születésű Van Gaal játékosként 1978 és 1986 közötti a Sparta Rotterdamot erősítette. A szurkolók és a sajtó nem csak szakmai oldaláról ismerte, szerette és gyűlölte a hollandot, AKINEK VISELT DOLGAIRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

SZAVAZZON FACEBOOK-OLDALUNKON: AZ 1999-ES PARMA VAGY AZ 1995-ÖS AJAX A JOBB CSAPAT?


JÖTTEK-MENTEK, 1990–2000
A fontosabb átigazolások

1990
Érkezett:
Van der Sar (Noordwijk, ingyen), Fischer Pál (Ferencváros, kölcsönbe), Reiziger (Ajax U19)
Távozott: P. Larsson (AIK Solna), Y. Mulder (Twente)

1991
Érkezett:
Van Loen (Anderlecht, 909000 mai euró), Alflen (Utrecht, 455000), E. Davids (Ajax U19)
Távozott: Richard Witschge (Barcelona, 3630000), Wouters (Bayern München, 1000000)

1992
Érkezett:
Overmars (Willem II, 908000), Litmanen (MyPA, 14000), C. Seedorf (Ajax U19)
Távozott: Winter (Lazio, 1300000), Van Loen (Feyenoord, 682000), Roy (Foggia, 4000 000), Van't Schip (Genoa)

1993
Érkezett:
Van Vossen (Anderlecht, 4550000), Van den Brom (Vitesse, 1360000), Rijkaard (Milan, 636000), Kanu (Heartland, 200000), Finidi (Sharks, 4000), Reuser (Ajax U19)
Távozott:
Bergkamp (Inter, 9770000), Jonk (Inter, 5680000), Groenendijk (Manchester City, 341000), Vink (Genoa)

1994
Érkezett:
Bogarde (Sparta, 1000000), Grim (Cambuur, 341000), Wooter, Musampa, P. Kluivert (mind Ajax U19)
Távozott: Kreek (Padova, 909000), S. Pettersson (IFK Göteborg), Menzo (PSV), Rijkaard (visszavonult)

1995
Érkezett:
Hoekstra (PSV, 2250000), Richard Witschge (Blackburn Rovers), Márcio Santos (Fiorentina)
Távozott: C. Seedorf (Sampdoria, 5000000), Wijnhard (Waalwijk, i.), Ulida (Sevilla), Alflen (Vitesse), Van den Brom (Istanbulspor), Van Vossen (Istanbulspor, 1500000), Witzenhausen (vv.)

1996
Érkezett:
Dani (Sporting CP), Gabrich (Newell's, 2900 000), Mariano Juan (River Plate), Babangida (Roda, 5000 000), Melchiot (Ajax II)
Távozott: Finidi (Real Betis, 10000000), Kanu (Inter, 3930000), Landzaat (MVV, i.), E. Davids (Milan, i.), Reiziger (Milan, i.), Bogarde (Milan, i.), Silooy (Arminia Bielefeld, i.)

1997
Érkezett:
M. Laudrup (Vissel Kobe, 7500000), Ledezma (Alajuelense, 4000000), Oliseh (1. FC Köln, 2300000), Sibon (Roda, 2250000), Sota Arveladze (Trabzonspor, 1600000), Rudy (Lierse, 1130000), McCarthy (Ajax Cape Town, i.), Tobiasen (Heerenveen), Gorré (Groningen), Van der Meyde (Ajax U19), De Cler (Ajax U19)
Távozott: Overmars (Arsenal, 7500000), P. Kluivert (Milan, 2000000), Gabrich (Mérida), Márcio Santos (Sao Paulo), Musampa (Bordeaux), Wooter (Real Zaragoza)

1998
Érkezett:
Kinkladze (Manchester City, 8000000), Vierklau (Tenerife), Wamberto (Standard Liege), Grönkjaer (Aalborg)
Távozott: R. de Boer (Barcelona, 7500000), F. de Boer (Barcelona, 7500000), M. Laudrup (vv.)

1999
Érkezett:
Mahlasz (Vitesse, 8500000), Verlaat (VfB Stuttgart, 4400000), Lobont (Rapid Bucuresti 3000000), Chivu (Universitatea Craiova, 2500000), B. Laudrup (Köbenhavn, 2000000), Winter (Inter, 600000), Mokoena (Bayer Leverkusen, i.), Menzo (Lierse)
Távozott: Oliseh (Juventus, 10000000), McCarthy (Celta Vigo, 6000000), Litmanen (Barcelona, 4000000), Sibon (Sheffield Wednesday, 3000000), Reuser (Ipswich, 1000000), Van der Sar (Juventus, i.), Rudy (Lierse, i.), Melchiot (Chelsea, i.), Mariano Juan (Getafe), Dani (Benfica), Danny Blind (vv.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik