Új szövetségi kapitány, még újabb stáb a brazilok élén

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 09:03
Dorival Júnior (jobbról a harmadik) brazil szövetségi kapitány stábja Angliában mutatkozott be a médiának (Fotó: Getty Images)
Az Anglia elleni szombati mérkőzésen mutatkozik be az új brazil szövetségi kapitány, Dorival Júnior, ám félő volt, hogy segítői stábja nem áll össze az év első próbatételére – az utolsó pillanatban megoldódott a helyzet.

Ha nem is könnyen, de csak összeállt a brazil válogatott új stábja, amelyet rendhagyó módon Angliában mutattak be hivatalosan. Az előzményekhez tartozik, hogy a nemzeti csapat pocsék 2023-as szereplését követően január elején szinte egyik pillanatról a másikra menesztették Fernando Diniz szövetségi kapitányt, majd ültették a helyére Dorival Júniort, aki mellé viszont nem tudták ugyanilyen gyorsan felépíteni a segítőkből álló stábot.

Egyrészt Júnior, akit a Sao Paulo vezetőedzői állásából vásárolt ki a brazil szövetség (CBF), akarat és/vagy pénz hiányában nem tudta magával vinni néhány bizalmi emberét a klubtól, másrészt, több felkért szakember egyszerűen nem vállalta el a megbízatást. Az idő persze egyre jobban sürgette a szövetséget, amelynek elnöke, Ednaldo Rodrigues korábban csúnyán megégette magát azzal, hogy Carlo Ancelottit ígérte kapitánynak, és félő volt, hogy az idei első FIFA-játéknapon megint egy szedett-vedett válogatott jelenik meg a világ színe előtt.

A jelek szerint azonban az utolsó pillanatban megoldódott a helyzet, az Anglia elleni szombati felkészülési mérkőzést megelőzően, a CBF hivatalosan is bemutatta Dorival Júnior komplett stábját, összesen tizenkilenc szakembert, akik közül tizenhárommal a napokban sikerült megegyezni. A londoni eseményen kiderült, hogy a szövetség célzottan olyan embereket keresett, akik kimagasló eredményeket értek el az utóbbi években: így lett ügyvezető igazgató a korábban az Atlético MG-t vezető Rodrigo Caetanóból, akinek a Palmeirastól elcsábított Cícero Souza lesz a segédje, a technikai koordinátor feladatát a korábbi válogatott játékos, Juan látja el, és egy év kihagyást követően visszatér kapusedzőként a legendás Taffarel is.

„Sikeres, profi szakemberekben gondolkodtunk – mondta a londoni sajtótájékoztatón Dorival Júnior. – Van, akivel már dolgoztam korábban, másokkal most kezdem el a közös munkát, de egyvalami közös bennük: a klubcsapatában mindegyikük kiemelkedő projekteket vitt sikerre.”

A brazil válogatott élén debütáló kapitány egyébként nem kevesebb mint nyolc új játékost – Léo Jardim (Vasco), Rafael, Pablo Maia (mindkettő Sao Paulo), Beraldo (PSG), Fabrício Bruno (Flamengo), Murilo (Palmeiras), Galeno (Porto), Savinho (Girona) – hívott be a keretébe, ráadásul bátran nyúlt a Brazíliában játszókhoz, ahonnan öten csatlakozhattak a selecaóhoz. Jóllehet, közülük a kapus, Léo Jardim, valamint a hátvéd Fabrício Bruno utólag, egy-egy sérülés miatt kieső játékos helyére kapott behívót.

„Már a kinevezésem óta figyelem, hogy kik kaphatnak behívót, sajnos a sérülések rendre felülírják az eredeti terveket – fogalmazott Dorival Júnior a sajtótájékoztatón. – Ugyanakkor, a válogatási kritérium mindig ugyanaz marad: a legjobb formában játszó brazil játékosok jöhetnek szóba, függetlenül attól, hogy hol játszanak.”

Brazília a szombati, Anglia elleni mérkőzés után kedden Spanyolországgal találkozik Madridban.

Harry Kane játéka kérdéses
A Bayern München már vasárnap jelezte, hogy Harry Kane bokasérülést szenvedett a Darmstadt elleni bajnoki mérkőzésen, és ugyan egyelőre nem került ki a brazilok ellen készülő angol válogatott keretéből, a szereplése kérdéses. Kane, miután az első félidő végén betalált, és első Bundesliga-évében már új rekordot jelentő harmincegy gólnál tart, a 78. percben nekiesett a kapufának, ráadásul beleakadt az oldalhálóba is, és le kellett cserélni. Az angol szövetség azért még reménykedik benne, hogy Kane pályára léphet szombaton a Wembley-ben, csapatkapitányként ugyanis nem kis – marketing – szerepe van abban, hogy az ötszörös világbajnok ellen mutatja be a válogatott a legújabb háromoroszlános mezt.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik