FIFA: a Salzburgnak több esélye van a klub-vb-n való részvételre, mint a Liverpoolnak

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 14:28
A Fluminense szurkolói a magyar zászlót lobogtatták a legutóbbi klubvilágbajnokságon (Fotó: FIFA/X)
Elindította online klubrangsoroló oldalát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), ennek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető, mely csapatok vívták ki az első 32 csapatos klubvilágbajnokságon való részvétel jogát.

A FIFA még tavaly nyáron döntött úgy, hogy megváltoztatja a klubvilágbajnokság lebonyolítását és a 2025-ös, Egyesült Államokban rendezett tornától kezdődően 32 csapattal rendezi meg az eseményt.

A megnövekedett létszám kissé összekuszálta a kvalifikációt, s már a bejelentés idején tudható volt, hogy a Bajnokok Ligája legutóbbi három kiírását megnyerő három csapat, azaz a Chelsea, a Real Madrid és a Manchester City biztosan ott lesz a klub-vb-n.

A 32 csapatos tornára az európai szövetség 12, a dél-amerikai hat, az ázsiai, az afrikai, illetve az észak- és közép-amerikai konföderációk négy-négy, az óceániai térség egy csapatot delegálhat a rendező ország mellett a 2021–2024-es időszak eredményei alapján.

A FIFA rangsora alapján a 32-ből 19 csapat kiléte már ismert, 13-an a konföderációk első számú klubsorozatának győzteseként, hatan a konföderációs klubrangsor alapján szereztek indulási jogot a klubvilágbajnokságra.

A jelenlegi állapot szerint az európai csapatok számára még négy hely kiadó, egyet a mostani kiírás Bajnokok Ligája-győztese kap meg, hármat pedig a klubrangsor alapján osztanak ki.

Olaszországban például a biztos résztvevő Inter mögött még három csapatnak, a Juventusnak, a Napolinak és a Laziónak van esélye. A rómaiaknak ehhez BL-döntőbe kell jutniuk, ha ez nem sikerül, akkor a Napoli két nemzetközi mérkőzés megnyerésével kvalifikálhat, a trióból pedig jelenleg a Juvénak van a legtöbb pontja, de már nem tud szerezni pontokat a nemzetközi porondon.

Hasonló a helyzet Spanyolországban is, a biztos résztvevő Real Madrid mellett az Atlético Madrid, az FC Barcelona és a Real Sociedad van még versenyben. A baszkoknak a Bajnokok Ligáját kell megnyerniük ehhez, míg a katalánok és a „matracosok” még a klubrangsor alapján is kvalifikálhatnak.

A FIFA pontszámítási rendszere alapján például a Liverpool hiába áll az élmezőnyben a vonatkozó időszakban szerzett pontok tekintetében, a vörösök a Manchester Unitedhez vagy a West Ham Unitedhez hasonlóan biztosan nem lehetnek ott a klubvilágbajnokságon, ugyanis egy országból csak akkor indulhat kettőnél több csapat, ha megnyeri a legrangosabb kontinentális kupát, azaz az európaiak esetében a Bajnokok Ligáját – ebben bízhat például az Arsenal is.

A FIFA külön kiemelte Ausztria helyzetét, a Red Bull Salzburg ugyanis a jelenlegi európai rangsor 18. helyén áll csupán és már búcsúzott a BL-től, de az osztrákok előnyére válhat, hogy országonként maximum két csapat indulhat, ugyanis ha nem a holland PSV, az Arsenal vagy a dán FC Köbenhavn nyeri a Bajnokok Ligája mostani kiírását, akkor a Salzburg is ott lehet a 2025-ös tornán.

A KLUBVILÁGBAJNOKSÁG RÉSZTVEVŐIRŐL ÉS A PONTSZÁMÍTÁSI RENDSZERRŐL ITT OLVASHAT! 

A 2025-ÖS, 32 CSAPATOS KLUBVILÁGBAJNOKSÁG MÁR BIZTOS RÉSZTVEVŐI
Az első számú kontinentális kupasorozatok győztesei: Palmeiras (Brazília), Manchester City (Anglia), Flamengo (Brazília), Al-Ahli (Egyiptom), Real Madrid (Spanyolország), Al-Hilal (Szaúd-Arábia), Wydad (Marokkó), Chelsea (Anglia), Fluminense (Brazília), Urawa Red Diamonds (Japán), Club León (Mexikó), Monterrey (Mexikó), Seattle Sounders (Egyesült Államok)
A konföderációs klubrangsor alapján: Bayern München (Németország), Paris Saint-Germain (Franciaország), Internazionale (Olaszország), FC Porto (Portugália), Benfica (Portugália), Auckland City (Új-Zéland)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik