U21-es Eb: a sírból jöttek vissza a grúzok, továbbjutott Ukrajna és Spanyolország

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 22:48
null
A pontot érő grúz fejes (Fotó: AFP)
Szombaton elkezdődött az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének 2. fordulója. Az A-csoportban a belgák kétgólos előnyből nem tudták legyőzni Grúziát, Portugália ikszelt Hollandiával. A B jelű négyesben Románia kikapott Ukrajnától, Horvátország pedig Spanyolországtól – előbbiek így biztosan kiestek, utóbbiak továbbjutottak.

 

Két fejes góllal került magabiztos előnybe a Grúzia elleni mérkőzésén Belgium. A portugálokat meglepetésre legyőző grúzok már a 15. percben hátrányba kerültek Maxim De Cuyper bólintása után, majd a Westerlo játékosa Largie Ramazaninak adott gólpasszt. A szünetben hármat is cseréltek a rendezők, ez be is vállt, Georgij Citaisvili az 52. percben gólt szerzett, amelynek köszönhetően válogatottja visszajött a meccsbe. A dráma három perccel a rendes játékidő vége előtt érkezett, amikor a szintén csereként pályára lépő Giorgi Guliasvili gólt fejelt a belga kapuba. A telt házas Borisz Paicsadze Nemzeti Stadion szinte felrobban a több mint 50 ezer hazai szurkolótól, hiszen válogatottjuk egy nagyon erős négyesben került közel a továbbjutáshoz.

A csoport másik mérkőzésén győzelmi kényszerben lépett pályára Portugália, hiszen amennyiben nem szerzi meg a három pontot Hollandia ellen, szinte biztosan búcsúzik a tornától. Ez a nyomás nem roppantotta össze a portugálokat, és a hollandok rossz helyezkedésének, valamint André Almeida remek helyzetkihasználásának köszönhetően már a 20. percben előnybe kerültek. Ezt a találkozó végéig azonban nem tudták tartani, az Ajax csatárának, Brian Brobbeynak a góljával a hajrában egyenlítettek a hollandok, így a második meccsükön is döntetlent játszottak. Egy fordulóval a vége előtt még bármi történhet az A-csoportban, amit jelenleg négy ponttal Grúzia vezet, a belgák és a hollandok két ponttal, a portugálok egy ponttal állnak.

Románia Ukrajnával csapott össze a B-csoport kora esti találkozóján. Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy egyik csapat sem talál a kapuba, ám a 89. percben a román Victor Dican szerencsétlen öngóljával az ukránok szerezték meg a vezetést és a győzelmet is, így már biztosan továbbjutnak a négyesből. Rosszul végződött a találkozó Vladiszlav Vanatnak, hiába köszönhetik a kék mezesek a góljukat a Dinamo Kijev csatárának, a támadót a játékvezető a hosszabbításban kiállította, így nem léphet pályára Spanyolország ellen.

19 másodperc. Ennyire volt szüksége a spanyol válogatottnak, hogy megszerezze a Horvátország elleni mérkőzés első és egyben győztes gólját a B-csoport esti találkozóján. Abel Ruiz Sergio Gómez passza után lépett ki a horvát védők között, majd középről a kapuba talált. A spanyolok ezt követően nem pörögtek a legmagasabb fokozaton, dolgoztak ki helyzeteket, viszont többször már nem vették be a horvát kaput. Déli szomszédainknak egy komolyabb esélyük volt a gólszerzésre a hajrában, azonban ezt elszalasztották, így maradt az 1–0 – Spanyolország továbbjutott, Horvátország kiesett.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT, TBILISZI
Grúzia–Belgium 2–2 (Citaisvili 52., Guliasvili 87., ill. De Cuyper 15., Ramazani 38.)
Portugália–Hollandia 1–1 (André Almeida 20., ill. Brobbey 78.)

B-CSOPORT, BUKAREST
Románia–Ukrajna 0–1 (Dican 89. – öngól)
Kiállítva: Vanat (90+2., Ukrajna)
Spanyolország–Horvátország 1–0
(Abel Ruiz 1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik