FIFA: a letartóztatás után el is tiltották a két alelnököt

Vágólapra másolva!
2015.12.04. 18:43
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette a szervezet két alelnökét, a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout.

A pénteki bejelentés szerint az észak- és közép-amerikai, valamint karibi (CONCACAF), illetve a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) elnökét – mindketten a FIFA alelnökei egyben – azért tiltották el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert a svájci ügyészség vesztegetés vádjával csütörtökön letartóztatta őket.csütörtökön letartóztatta őket.

A sportvezetők a FIFA végrehajtó bizottságának ülésére érkeztek Zürichbe.

„A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során” – közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.

A svájci hatóságok szerint hivatalban lévő és volt FIFA-elöljárók kerültek a rendőrség célkeresztjébe zsarolás, pénzmosás és csalás miatt. A futballszövetség megerősítette, hogy az amerikai hatóságok kérésére kényszerintézkedést hajtanak végre a svájci hatóságok, s jelezte, hogy mindenben együttműködik a svájci és amerikai nyomozókkal.

A FIFA történetének legnagyobb botránya idén májusban robbant ki, miután Zürichben, két nappal az elnökválasztás előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére őrizetbe vette a szervezet hét magas beosztású illetékesét korrupció vádjával.

Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A történtek ellenére Joseph Blattert két napra rá újraválasztották a FIFA élére, de négy nappal később maga mondott le a nemzetközi szövetség tekintélyét megtépázó korrupciós botrány miatt.

Október 8-án aztán Blattert és az európai szövetség (UEFA) elnökét, Michel Platini FIFA-alelnököt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellenük a svájci államügyészség.

A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől 2011 februárjában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik