Micsoda finálé: május 17-e, a döntők napja!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.17. 10:10
null
„Több mint egy mérkőzés” – Dortmund–Bayern meccset rendeznek a Német Kupáért (Fotó: Action Images)
Nem mindennapi finálét tartogat a 2013–2014-es idény az európai labdarúgó-topligákban, három döntő vár ugyanis ezen a hétvégén – egészen pontosan ma – a sportág művelőire, valamint szerelmeseire. Németországban a DFB-kupa (Dortmund–Bayern München), Angliában az FA-kupa (Arsenal–Hull City) sorozatzáró meccsére kerül sor, és a spanyol Primera Divisiónban is lesz egy „döntő”: a Barcelona–Atlético csúcsrangadó résztvevői közül az egyik fél bajnoki címet ünnepelhet a lefújást követően. Mellesleg nemcsak Spanyolországban fejeződnek be a küzdelmek az első osztályban, hanem Olaszországban is, ahol szintén a 38. fordulót rendezik meg. Topliga-beharangozónk.


NÉMETORSZÁG

„Több mint egy mérkőzés” – áll a Kicker legfrissebb számának címlapján a Borussia Dortmund–Bayern München szombati Német Kupa-fináléra utalva. Nem téved a tekintélyes nürnbergi sportlap, a két Bundesliga-gigász legújabb, berlini randevúja ugyanis túlmutat egy „egyszerű” kupafinálén.

Revánsmeccs (a bajorok a 2012-es döntőben elszenvedett 5–2-es zakóért vágnának vissza, a dortmundiak pedig az újabb fölényes Bayern-bajnokságot árnyékolnák be, halványítanák el győzelmükkel), presztízsharc, stílusok csatája, futballfilozófusok (Klopp vs. Guardiola) küzdelme. A felek az utóbbi időben késhegyre menő harcot vívnak egymással, találkozzanak akár a bajnokságban, a hazai kupában vagy a Bajnokok Ligája döntőjében.

Mai párharcukat egészen pikánssá teszi, hogy Robert Lewandowski, a fekete-sárgák gólzsákja a következő idénytől éppen a münchenieknél folytatja pályafutását, követve korábbi csapattársát, Mario Götzét a bajor fővárosba…

A Kicker szerint Jürgen Klopp, a Borussia vezetőedzője a Weidenfeller – Piszczek, Papasztathopulosz, Hummels, Schmelzer – Jojics, Sahin – Mhitarjan, Reus, Grosskreutz – Lewandowski tizenegyet, míg kollégája a Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Alaba – Javi Martínez – Lahm, Kroos – Robben, Götze – Müller kezdőt vezényli majd az Olimpiai Stadion gyepére.

A bajoroknál Thiago Alcántara térdműtéten esett át csütörtökön, Bastian Schweinsteiger pedig még a bajnoki idényzárón szenvedett térdsérülést, ami miatt nem is edzett a héten. Mario Mandzukic ellenben Pep Guardiola döntése értelmében mulasztja el a döntőt, ahogy a katalán tréner fogalmazott, a horvát „hétfőn és kedden sem tudott edzeni, de egészséges, és játszhatott volna”, ám csak tizennyolc labdarúgót tudott magával vinni Berlinbe.

A Bild eközben tudni véli, hogy Guardiola már el is búcsúzott a 18 találattal Lewandowski mögött vice-gólkirály Mandzukictól. „Sok sikert kívánok neked az új klubodnál” – mondta állítólag Pep a csatárnak a bulvárlap információja szerint.

„Mindegy, hogy a fináléba vezető úton vagy csak a döntőben találkozunk egymással, a Bayern elleni csaták mindig különlegesek. Ami a csapatomat illeti, nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. Már a szezon első napjától kezdve egyetlen cél lebegett a szemünk előtt, a kupagyőzelem” – hangzottak Klopp szavai a döntőt megelőző sajtótájékoztatón.

A Bayern eddig 16-szor hódította el a Német Kupát (rekord), 2000 óta már hétszer örülhetett, a BVB három elsőséggel büszkélkedhet (1965, 1989, 2012). A megelőző hat kiírásban kétszer került sor Bayern–Dortmund fináléra, 2008-ban a bajorok 2–1-re nyertek hosszabbításban, míg két éve a Borussia 5–2-re átgázolt riválisán.

Wenger (jobbra) fejében valószínűleg már összeállt a nyerő taktika (Fotó: Action Images)
Wenger (jobbra) fejében valószínűleg már összeállt a nyerő taktika (Fotó: Action Images)

ANGLIA

Az Arsenal tizenegyedszer vagy a Hull először? Ez a kérdés az FA-kupa 133. döntője előtt, amelyet – a hagyományokhoz híven – a Wembley Stadionban rendeznek meg. Az Arsenal legutóbb 2005-ben járt az első számú kupasorozat fináléjában, és meg is nyerte, az azóta eltelt kilenc évben azonban egyetlen trófeát sem szerzett (sem odahaza, sem Európában).

Hull-játékos ugyanakkor még sohasem emelhette magasba az FA-kupát, sőt még a döntőben sem léphetett pályára; a klub ezt megelőzően is csak egyszer jutott be az elődöntőbe, még 1930-ban (amikor épp az Arsenal nyerte meg a kupát). A Tigers az 57. együttes, amelyik pályára léphet az FA-kupa döntőjében.

Steve Bruce, a bajnoki tabella 16. helyén végző hulliak menedzsere tisztában van az erőviszonyokkal:

„Ellenfelünk a döntő favoritja, nem pedig mi. De minden olyan klub számára, mint amilyen a mienk, harcba szállni a nagy Arsenal ellen az FA-kupa-győzelemért, hatalmas dolog” – utalt Bruce az ilyen esetekben a kiscsapatok előtt meg-megcsillanó esélyre. (A tavalyi fináléban a Wigan például 1–0-ra legyőzte a Manchester Cityt – a szerk.)

Ha már szóba került maga a trófea, feltétlenül meg kell említeni, hogy a jelenlegi kiírás győztese egy friss trófeát emelhet a magasba a 18 órakor kezdődő finálé után, az angol szövetség ugyanis újat készíttetett.

Az FA-kupa 143 éves történetében ez lesz a negyedik trófea, a korábbiakat 1911-ben és 1992-ben cserélték le, a mostani verzió az 1911-esre hasonlít. A londoni Thomas Lyte által készített kupa 6.3 kg tömegű és 61.5 cm magas, ezüstből készült. Az 1992-es trófea a Wembleyben fog helyet kapni.

SPANYOLORSZÁG

Három mérkőzés szerepel a Primera División mai programjában, a Valencia a Celtával, a Real Madrid az Espanyollal találkozik, a Barcelona meg az Atlético Madriddal. Utóbbi meccs nemhogy sorsdöntő az aranyérem szempontjából, egyenesen arról fog dönteni, kvázi döntő. A képlet pofonegyszerű: bármilyen különbségű hazai győzelem esetén a Barcelona megvédi címét, minden más esetben a madridiak ünnepelhetnek – 1995–1996 után újra.

Az utóbbi napok Barca-krónikája: Carles Puyol elbúcsúzott, Lionel Messi hosszabbított, Gerardo Martino sajtótájékoztatón beszélt. A Barcelona–Atlético Madrid „bajnoki döntőről” bővebben ITT OLVASHAT!

Ki nevet a végén? Avagy a Barcelona és az Atlético útja a bajnoki táblázaton (Forrás: fcbarcelona.com)
Ki nevet a végén? Avagy a Barcelona és az Atlético útja a bajnoki táblázaton (Forrás: fcbarcelona.com)

 

OLASZORSZÁG

Az egyetlen szombati bajnoki mérkőzés, az esti Udinese–Sampdoria találkozó teljesen tét nélküli: egyik csapat sem juthat ki a nemzetközi kupaporondra, és egyik sem eshet már ki a Serie B-be. Sőt a 12. helynél előrébb, de a 14.-nél hátrább sem végezhet már egyik sem.

A bajnokság vasárnapi záró napja sem tartogat sok izgalmat, a kiesők ugyanis már ismertek, és az első öt helyezett közötti sorrend sem változhat már, egyedül a 6. (azaz utolsó Európa-ligás) pozícióért folyik még harc a Torino (56 pont), a Parma (55), a Milan (54) és a Verona (54) között.

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
38. (UTOLSÓ) FORDULÓ
16.00: Real Madrid–Espanyol (Tv: Sport2)
18.00: Barcelona–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
22.00: Valencia–Celta Vigo

OLASZORSZÁG, SERIE A
38. (UTOLSÓ) FORDULÓ
20.45:
Udinese–Sampdoria

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
38. (UTOLSÓ) FORDULÓ
21.00: Bastia–Nantes
21.00: Lorient–Lille (Tv: Digi Sport1)
21.00: Marseille–Guingamp
21.00: AS Monaco–Bordeaux
21.00: Nice–Lyon
21.00: PSG–Montpellier (Tv: Sport Klub)
21.00: Reims–Rennes
21.00: Saint-Étienne–Ajaccio
21.00: Sochaux–Evian TG
21.00: Toulouse–Valenciennes

NÉMETORSZÁG, NÉMET KUPA, DÖNTŐ
20.00:
Borussia Dortmund–Bayern München (Tv: Minimax/C8)

ANGLIA, FA-KUPA, DÖNTŐ
18.00:
Arsenal–Hull City (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik