Program: jön a legősibb német és a szicíliai derbi, pályán a Real, az MU

Vágólapra másolva!
2012.11.24. 10:20
null
Frankenderby, 255. felvonás – először mérkőzik meg a Bundesligában a Fürth és a Nürnberg (Fotó: Reuters)
Elsőre igazán kiemelkedő mérkőzés nincsen az európai topligák szombati programjában, óriási presztízsmeccsből viszont kettő is akad. Az olasz Serie A-ban a szicíliai csapatok mérik össze tudásukat, míg Németországban a Bundesliga történetében először rendezik meg a nemzet egyik leghevesebb labdarúgócsatájának számító Frankenderbyt, azaz a Greuther Fürth–Nürnberg összecsapást.

 

PREMIER LEAGUE

A szombati programot a Sunderland és a kiválóan szereplő West Bromwich Albion nyitja, a WBA győzelem esetén vasárnapig – bármilyen szürreálisan hangzik is ez – biztosan dobogós helyre kerül. Ha a vendégek – akik saját pályájukon kívül azért annyira nem remekelnek – megszerzik a három pontot, 1980 óta először aratnak az angol élvonalban zsinórban négy győzelmet. A Manchester United a tegnap leleplezett Sir Alex Ferguson-szobrot ünnepelheti meg egy diadallal, az Aston Villa sorozatban tizenhárom sikertelen hazai kísérlet után próbálja meg elkapni az Arsenalt. A birminghamiek 1998 óta nem verték meg az „ágyúsokat” a Villa Parkban…

SERIE A

Egyetlen meccset rendeznek szombaton, a szicíliai derbit. A hagyományos beszólogatás már elkezdődött: a palermói sportigazgató, Pietro Lo Monaco tett néhány megjegyzést egykori munkaadójára, amire a Catania honlapján lekicsinylő megjegyzésekkel – „nem épp a Barcelonát fogadjuk” – felelt. A pletykák szerint a derbi elvesztése a nemrég kinevezett Gian Piero Gasperini állásába kerülhet – az, hogy a trénert szeptemberben ültették csak le a kispadra, nem jelent garanciát, pláne, ha a klubelnök Európa legnagyobb edzőfalója, Maurizio Zamparini. A Palermo csupán kettőt nyert meg 2006 (a Catania Serie A-s visszatérése) óta a szicíliai derbikből.

BUNDESLIGA

Még egy derbi, ha nem is szigorúan véve városi rangadó: Németország legősibb futballrivalizálása tér vissza, ráadásul először az élvonalban. Ma rendezik ugyanis a 255. Greuther Fürth–Nürnberg presztízsmeccset (ez az úgynevezett Frankenderby), száztíz évvel az első összecsapás után. Azt a Nürnberg 15:0-ra nyerte meg…

„Ősi presztízscsatának számít a meccs – még úgy is, hogy a Bundesligában sosem csapott össze a két csapat. A két város csupán tíz kilométerre van egymástól, én öt perc alatt Nürnberg központjába érek, de figyelmeztettek: ha nyerünk, jobban teszem, ha néhány hétig nem autózom arra. Ha én szerezném a győztes gólt, szerintem egy évig be nem tehetném a lábam Nürnbergbe. De szép lenne!” – tekintett a meccs elé Stieber Zoltán, a Fürth magyar szélsője.

PRIMERA DIVISIÓN

A liga két óriása közül a Real Madrid játszik szombaton, a fővárosiak a Betis otthonába látogatnak – a hazaiaknak van miből „kimosakodni” szurkolóik előtt, mivel az előző fordulóban nagyon csúnyán, 5–1-re elveszítették a Sevilla elleni derbit. Ígéretes (felső) középmezőnybeli összecsapásnak tűnik a Málaga–Valencia meccs, a BL-ben vitézkedő hazaiak négy nyeretlen bajnokit követően javítanának.

 

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA
PREMIER LEAGUE, 13. FORDULÓ
Sunderland–West Bromwich Albion 13.45 (Tv: Digi Sport 1)
Everton–Norwich City 16.00
Manchester United–Queens Park Rangers 16.00 (Tv: Digi Sport 2)
Stoke City–Fulham 16.00
Wigan Athletic–Reading 16.00
Aston Villa–Arsenal 18.30 (Tv: Digi Sport 2)
SERIE A, 14. FORDULÓ
Palermo–Catania 20.45 (Tv: Sport Klub)
PRIMERA DIVISIÓN, 13. FORDULÓ
Rayo Vallecano–Mallorca 16.00
Real Valladolid–Granada 18.00
Málaga–Valencia 20.00 (Tv: Sport2)
Real Betis–Real Madrid 22.00 (Tv: Sport2)
BUNDESLIGA, 13. FORDULÓ
Bayern München–Hannover 96 15.30 (Tv: Eurosport2)
Schalke 04–Eintracht Frankfurt 15.30
Wolfsburg–Werder Bremen 15.30
Mainz 05–Borussia Dortmund 15.30
Greuther Fürth–Nürnberg 15.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik