P. K. 2021.09.08 23:43 Frissítve: 2021.09.09 13:50

Válogatott: Tisztázni kell, ki az, aki hajlandó végrehajtani, amit kérek – Rossi

A Magyarország–Andorra (2–1) vb-selejtezőt követő sajtótájékoztatón a két szövetségi kapitány és a vendégek gólszerzője értékelt.

Marco Rossi nehezen emészti meg az Andorra elleni meccset (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Az első félidő első fél órája után azt hihettük, eldőlt a mérkőzés, mert jól játszottunk, és Botkának volt még helyzete, amelyiknél jöhetett volna még egy tizenegyes. Utána elfelejtettük, hogy taktikailag mit kell tenni. Nem lehet négyszer-ötször úgy eljutni a tizenhatosra, hogy nem tudjuk értékesíteni a helyzeteinket és a szép megoldást keressük a jó befejezés helyett. Az nem megy, hogy ennyi hibát követünk el az ellenfél tizenhatosánál. Ezeket meg kell beszéljem a játékosokkal, már a következő találkozó előtt videokonferenciák keretében. Tisztáznom kell, ki az, aki hajlandó végrehajtani, amit kérek, akár taktikailag, akár hozzáállásban. A következő kerethirdetéskor ne kérdezzék, ki miért maradt ki, mert aki nem teljesíti, amit kérek, azt nem hívom be. Három napja beszélek a fiúk lelkére. Vagy megteszik, amit kérek vagy nem hívom be őket vagy én távozom. Letojom a klubokat. Persze, tiszteletben kell tartani az egyesületek kéréseit, de a játékosoknak, ha itt vannak, a válogatottra kell koncentrálniuk – fogalmazott Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki külön is kiemelte, hogy az Amerikából érkező futballistáink keveset tudtak együtt készülni a csapattal, ugyanakkor tisztázta, nem őket akarja felelősségre vonni – Schön jól játszott, Sallói Dániel még nem tudta felvenni a válogatottban a ritmust, Gazdag Dániel hozzátette a magáét.”

Kérdésre válaszolva a szakember kitért az albánok elleni meccsre is. Elmondta, már a sorsoláskor figyelmeztetett arra, mennyire erős ellenfél az albán együttes, amely ezt bizonyította is, ettől függetlenül tény, hogy a mieink nem játszottak jól, és hangsúlyozta, hogy ezért mindenkor ő az első számú felelős, majd a folytatás is szóba került.

Három évvel ezelőtt úgy érkeztem ide, hogy Észtország ellen játszottunk a harmadik divízióban. Most pedig majd a legjobbak ellen készülhetünk a Nemzetek Ligájában. Én nem hősiesnek, hanem méltónak neveztem az Eb-szereplésünket, a mai játékért azonban szégyellem magam a szurkolók előtt, hogy izgulniuk kellett. Holnap lesz a születésnapom, elég sz.r születésnapom lesz. Nem tudok mit tenni, öngyilkos nem lehetek, mert családos ember vagyok. Angliával szemben előfordulhat, hogy ha távolságokat veszítünk, akkor nagy gólkülönbséggel is kikaphatunk, ha van egy olyan labdarúgójuk, aki többet ér, mint a teljes keretünk. Anglia ellen nem lehetséges támadófocit játszani, ne is kérjék ezt. Ma azonban Andorra volt az ellenfelünk, egy jóval szerényebb képességű gárda. Hetven százalék körüli volt a labdabirtoklásunk, de ha nem tudjuk kihasználni a lehetőségeket, akkor ez van. Ma több hibát láttam, mint az Eb-n összesen. Ezt okozhatja az alázat hiánya vagy a fáradtság. Például Szalai Attila elfáradt, a válogatottban és a klubjában is sokat szerepel, és a fáradtság hibákhoz vezet. Ha pedig hibázunk, akkor ezt megszenvedjük, akár elöl, akár hátul.”

Az andorraiak részéről először a gólszerző nyilatkozott.

„A stratégiánk az volt, hogy második szándékból sikerüljön helyzetbe kerülni, és ebből gólt tudjunk lőni. Kicsit megilletődtem, amikor helyzetbe kerültem, de nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem az első gólomat a válogatottban. Az elején nagyon nehéz dolgunk volt, de utána jobban játszottunk, jobban egy az egyeztünk, több támadásunk is volt” – nyilatkozta Max Llovera.

„A magyar válogatott azt a játékot nyújtotta, amire számítottunk. Direkt módon letámadták a labdás futballistáinkat, és próbálták megjátszani a támadókat. A meccs elején voltak problémáink, ám utána már felvettük a kesztyűt, és apróságokon múlt, hogy végül nem tudtunk pontot szerezni. A csapat fizikai és mentális állapota nagyon fontos, mindkét területen előre kell még lépnünk. Sajnáljuk, hogy a VAR-ral végül elvették az egyik gólunkat, de így is szép teljesítmény, hogy egy olyan válogatottal szemben bizonyultunk egyenlő partnernek, amelyik a nyáron az Európa-bajnokságon is jól szerepelt” – nyilatkozta Koldo Álvarez, a vendégek szövetségi kapitánya.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
6. FORDULÓ
I-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–ANDORRA 2–1 (2–0)

Budapest, Puskás Aréna, 46 370 néző. Vezette: Obrenovic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (Tamás M., 90.), Lang, Szalai A., Fiola – Kleinheisler (Szoboszlai, a szünetben), Nagy Á. (Gazdag, 65.), Schäfer – Sallai R. (Sallói D., a szünetben), Szalai Á., Schön (Nikolics, 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ANDORRA: Iker Álvarez – San Nicolás, Llovera, Emili García, Alavedra, Marc García – Aláez, M. Vieira (Cristian Martínez, 76.), Cervós (Alex Martínez, 76.) – Pujol (I. Lima, 80.), Ricard Fernández (V. Bernat, 80.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Gólszerző: Szalai Á. (9. – 11-esből), Botka (18.), ill. Llovera (82.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 6 5 1 18–  2 +16 16
2. Albánia 6 4 2 10–  6   +4 12
3. Lengyelország 6 3 2 1 19–  8 +11 11
4. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 12–10   +2 10
5. Andorra 6 1 5   4–14 –10   3
6. San Marino6 6  1–24–23  0

 

2022.10.04 21:21:52

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A hazai pálya poklában még akkor is csodás lett volna az olaszok elleni futball, ha tíz magyar mezőnyjátékos áll bent a tizenhatoson belül és küzdi ki vérrel, verítékkel, fogcsikorgatással a nulla nullát.

2022.10.03 21:27:56

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kerkez esetében él a remény, hogy nem szalad el vele a ló.

2022.10.03 20:50:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2022.10.03 21:22:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hat éve sokkal zűrösebbnek tetszett a generációváltás, most meg azt látjuk, hogy a legmagasabban rangsorolt futballistáinknak még csak most következhetnek a legjobb éveik. De az is igaz, hogy a magyar válogatottat innentől senki sem intézi el előre egy kézlegyintéssel, mert benne van a pakliban, hogy pórul jár.

2022.10.02 22:24:45

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az is a futball titkai közé tartozik, hogy az utolsó benyomás, élmény mindig nagyon meghatározó. Képzeljük el, ha e két meccset fordított sorrendben játsszuk le, ugyanezzel az eredménnyel. Akkor az eget veri most a mámorunk, és Szalai Ádám győzelmet jelentő csodagólja még inkább Isten akaratának tetszene, noha szerintem így is az.