D. S. B.
CS. M.
2023.06.19 13:04 Frissítve: 2023.06.19 14:09

Válogatott: Szalai Ádám bejelentette visszavonulását – hivatalos

A 35 esztendős, 86-szoros magyar válogatott csatár a nemzeti együttes litvánok elleni sajtótájékoztatóján jelentette be: befejezi profi pályafutását.

A magyar válogatott keddi sajtótájékoztatóján jelentette be visszavonulását Szalai Ádám (Fotó: Árvai Károly)

 

„Tizenkét éves Bundesliga-karriert tudhatok magam mögött. Ott lettem profi labdarúgó, s ott is szerettem volna befejezni a pályafutásomat. Volt egy egyéves kitérő, de ettől függetlenül azt tudom mondani, hogy elértem a célom. Négy csapat mezét húzhattam magamra, jelenleg a legeredményesebb magyar labdarúgó vagyok a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában is szerepelhettem” – kezdte visszavonulási beszédét Szalai Ádám a magyar válogatott keddi sajtótájékoztatóján.


Szalai Ádám: Nem hirtelen találtam ki, hogy befejezem – a teljes sajtótájékoztató

Ez egy átgondolt és megfontolt döntés. Eredetileg tavaly nyárra terveztem ezt, idén nyár lett belőle. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen karriert sikerült összehoznom. Azt a tudást, amit összeszedtem, szeretném itthon is hasznosítani” – tette hozzá, majd a kérdésekre válaszolt. Beszélt a futballpályán szerezett barátságokról, gyermekéről, családjáról, a legszebb klubpillanatairól. 

Szalai Ádám utánpótláskorú labdarúgóként a Honvéd és az Újpest után 2004-ben igazolt a német VfB Stuttgharthoz, ahonnan három évvel később igazolt a Real Madrid Castillához, melyet három évig erősített, 2010-ben pedig a Mainznak adta kölcsön a csapat, melyet 2013-ig erősített, majd egy évig a Schalke játékosa volt, mielőtt a Hoffenheimhez igazolt volna, melynek öt évig, 2019-ig volt a játékosa, de 2016-ban a Hannoverhez került kölcsönbe.

Szalai a Hoffenheimtől 2019-ben tért vissza korábbi csapatához, a Mainzhoz, ahol újabb három évig játszott, a mögöttünk hagyott idényt pedig az FC Baselnél kezdte, de a svájci klubbal az évad közben szerződést bontott. Szalai Ádám német klucsapataiban összesen 276 Bundesliga-mérkőzésen 54 gólig és 26 gólpasszig jutott.

A 35 éves csatár 86 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, amelyben 26-szor volt eredményes, és amelytől tavaly szeptemberben köszönt el.


 

KAPCSOLÓDÓ
Szalai Ádám bejelentette, visszavonul a válogatottól – hivatalos
Válogatott: 84 (+2?) meccs, 25 gól – így íródott Szalai Ádám története
Videó: íme, Szalai Ádám öt igazán emlékezetes gólja a válogatottban
Videó: amikor Szalai a magyar futball egyik legdrámaibb beszédét tartotta…
Videó: amikor Szalai válaszolt Ronaldo ketchupös köcsögéből kifolyó góljaira
 Ilyen volt Szalai Ádám a nemzeti csapatban – galéria
Büszke vagyok, hogy apukaként gólt tudtam szerezni – Szalai Ádám
Örök hálám, hogy magyarnak születtem – Szalai
Szalai Ádám sírva énekelte a himnuszt a búcsúmeccsén
Ezek voltak Szalai utolsó pillanatai címeres mezben – videó
Videó: íme, Szalai beszéde a B-középből utolsó válogatott meccse után
Válogatott: „Szalai visszavonulása korai, remélem, megmásítja a döntését”
Szalai Ádám: A válogatott sikerélményei repítettek át az élet nehézségei
Válogatott: Szalai Ádámnak a csapatkapitányi szalag jelentett mindent
Nagyon megérintettek a válogatott novemberi meccsei – Szalai Ádám
Szalai Ádám távozik a Baseltől – hivatalos
Szalai Ádám: A terv az volt, hogy nyáron vége, de még nem vonultam vissza!

 

2023.12.09 00:03:35

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Elődeink elképesztő érzelmi és gondolati gazdagsággal, a szavakkal is művészien bánva, de azokkal öncélúan – a valós tartalom hiánya elfedésének szándékával – sohasem bűvészkedve írtak. Tudtak emelkedettek lenni, de bizony földbe döngölni is. Manapság elképzelhetetlen éllel, iróniával metsző kritikákat fogalmaztak meg. Olykor eltűnődöm azon, hogyan merészelték? Ilyen hatalmasak, erősek, bátrak voltak? Aztán arra jutok, nem, hanem ilyen hitelesek.

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.