Válogatott: 84 (+2?) meccs, 25 gól – így íródott Szalai Ádám története

Vágólapra másolva!
2022.09.21. 15:39
null
Szalai Ádám az olaszok ellen léphet pályára utoljára a válogatottban (Fotó: Mirkó István)
Ahogyan az várható volt, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám a szerda délután tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés lesz az utolsó, amelyiken pályára lép a nemzeti együttesben. Röviden összefoglaltuk a válogatottbeli pályafutását. 

 

Szalai Ádám 2009. február 11-én, a Real Madrid Castilla játékosaként, Erwin Koeman szövetségi kapitányságának idején mutatkozott be a magyar válogatottban, az Izrael ellen 1–0-ra elveszített felkészülési mérkőzés 84. percében lépett pályára. Tétmeccsen 2010. szeptemberében, a Moldova ellen hazai pályán 2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn debütált – itt már Egervári Sándor volt a szövetségi kapitány –, míg kezdőként először egy hónappal később, szintén Eb-selejtezőn, San Marino ellen szerepelt, s ekkor már eredményes volt, ráadásul nem is egyszer, hiszen mesterhármast szerzett a 8–0-s sikerrel zárult összecsapáson.

2012. február 29-én sérülés okozta hosszabb, közel egyéves kihagyást követően lépett újra pályára a nemzeti együttesben, s rögtön be is talált a bolgárok ellen. Szeptemberben megkezdődött a 2014-es brazíliai világbajnokság selejtezősorozata, amelyben Andorra és Törökország válogatottjának kapujába is betalált.

2014. augusztus 28-án az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Pintér Attila kihirdette a válogatott keretét, amelynek Szalai nem volt a tagja. A játékos nem sokkal később úgy fogalmazott,hogy amíg Pintér irányítja a csapatot, addig ő nem kíván a válogatott rendelkezésére állni. Pintér Attila öt meccsen át vezette a válogatottat, és az őt megbízott szövetségi kapitányként váltó Dárdai Pál által hirdetett első keretben ismét találkozhattunk Szalai Ádám nevével.

Nyolc találkozón segítette csapatunkat a 2014–2015-ös, történelmi sikerrel záruló Eb-selejtezősorozatban, és a franciaországi kontinenstornán, az első meccsünkön ő szerzett vezetést az osztrák válogatott ellen 2–0-ra megnyert felejthetetlen összecsapáson.

A 2018-as vb kvalifikációs sorozatában hat meccsen öt góllal kezdett, később, a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében betalált az aktuális világbajnokság ezüstérmese, Horvátország ellen 2–1-re megnyert budapesti találkozón.

Ő szerezte Magyarország egyetlen gólját az újjáépített Puskás Aréna átadásának alkalmából rendezett felkészülési mérkőzésen, Uruguay ellen (2–1).

Először 2018. szeptember 8-án, a finnek elleni Nemzetek Ligája-meccsen viselhette a csapatkapitányi karszalagot, amely azóta még huszonötször került a karjára.

Legutóbb június 14-én, az angolok otthonában elért történelmi 4–0-s diadal alkalmával lépett pályára a válogatottban. Szalai eddig 84-szer öltötte magára a címeres mezt, ezeken a mérkőzéseken 25 gólt és 5 gólpasszt jegyzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik