Válogatott: Schäfer öröme, hiányérzete és lengyel rajongója

P. T.P. T.
Vágólapra másolva!
2021.11.17. 08:35
null
Schäfer András két gólt szerzett fejjel a válogatottban, egyet nyáron a németek ellen Münchenben, egyet hétfőn Varsóban (Fotó: Török Attila)
Huszonegy évesen bemutatkozott a válogatottban – huszonkét esztendősen már alapembernek számít a lengyelek elleni világbajnoki selejtezőn a válogatott első gólját szerző Schäfer András.

Noha csak 13 hónap telt el Schäfer András első és legutóbbi, vagyis a 15. válogatottbeli fellépése között, talán nem túlzunk, ha leírjuk: ma már elképzelhetetlen a nemzeti együttes nélküle.

„Köszönöm, ha így gondolják, de aki ismer, tudja, hogy helyén kezelem a történéseket – mondta lapunknak a DAC középpályása, aki Varsóban már a harmadik gólját szerezte a válogatottban. – Egy pillanatra sem dőlök hátra, mert tisztában vagyok vele, hogy kikerülni a csapatból sokkal könnyebb, mint bekerülni. Örültem a gólomnak, ám annak még inkább, hogy tisztességesen búcsúztunk az évtől, amelyre összességében elégedetten tekintek vissza, különösen az Európa-bajnoki szereplésünk nyomott sokat a latban. Nagy meccseket játszottunk, szép sikereket értünk el, de azt is el kell mondanom, hogy van bennem hiány­érzet. Egyrészt azért, mert bár közel voltunk hozzá, az Eb-n végül nem jutottunk tovább a csoportunkból, másrészt a legmerészebb álmunk, a világbajnoki részvétel kiharcolása nem teljesült. Bízzunk benne, hogy legközelebb sikerül!”

A szombathelyi születésű futballista azért is reménykedik, mert azt tapasztalja, felfelé ívelő pályára állt a válogatott, a generációváltás jól alakul, és ahhoz képest, hogy zömében fiatalok alkotják a csapatot, nemcsak bátran, eredményesen is tudnak futballozni. A legjobb és legfrissebb példa erre a keddi siker.

„Nem kezdtük jól a lengyelek elleni találkozót, az első tizenöt percben beszorultunk – mondta Schäfer András, aki a kontinenstornán Manuel Neuer, ezúttal Wojciech Szczesny kapuját is fejjel vette be. – Csapatunk erejét mutatja, hogy negyed­óra elteltével úrrá lettünk a nehézségeken, tudtunk fordítani egyet a játék képén. Higgadtan és szépen is futballoztunk. Már hallottam innen-onnan, hogy a védjegyemmé vált a fejes gól, én azonban még véletlenül sem venném a bátorságot arra, hogy ezt kijelentsem. Már csak azért sem, mert eddig mindössze két gólt szereztem fejjel. Majd ha tizenkettőnél járunk, beszélhetünk róla.”

A szurkoló Schäfer András mezét kérte, s nem is távozott üres kézzel (Fotó: Török Attila)
A szurkoló Schäfer András mezét kérte, s nem is távozott üres kézzel (Fotó: Török Attila)

Egy fotó tanúsága szerint egy lengyel fiú azért (is) ment ki a mérkőzésre, hogy elkérje – Schäfer András mezét.

„Észrevettem a drapériát, a végén ki is mentem a sráchoz. Ilyenkor két dresszt kapunk, azt sajnos már korábban elígértem másoknak, de ő sem távozott üres kézzel, a meccsen viselt nadrágomat adtam neki. Remélem, azért annak is örült. Egyébként elképesztő volt az a szeretet, amivel fogadtak bennünket. Már a bemelegítés alatt megtapsoltak minket, a Himnusz alatt pedig zúgott a »Ria, ria, Hungária!« is. Maga a mérkőzés már nem volt ennyire barátságos, de ez így is van rendjén. A lényeg, hogy nyertünk, és ahogy elnéztem, a végén a kisfiú sem volt szomorú.”

 

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
10. FORDULÓ
I-CSOPORT
Lengyelország–Magyarország 1–2 (0–1)

Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző. Vezette: Tiago Martins (portugál)
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Dawidowicz, Kedziora, J. Bednarek, Puchacz (Placheta, 83.) – Cash (Józwiak, a szünetben), Linetty (P. Frankowski, 65.), Klich, Moder (Zielinski, a szünetben) – Swiderski, Piatek (Milik, 65.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Vécsei, 90.), Schäfer, Nagy Zs. – Varga K. (Gazdag, 58.), Szalai Á. (Hahn J., 89.), Schön (Kiss T., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Swiderski (61.), ill. Schäfer (37.), Gazdag (79.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A csoport többi mérkőzésén
San Marino–Anglia 0–10
(Maguire 6., F. Fabbri 15. – öngól, H. Kane 27. – 11-esből, 32., 39. – 11-esből, 42., Smith-Rowe 58., Mings 69., Abraham 78., Saka 80.)
Albánia–Andorra 1–0 (Cekici 73. – 11-esből)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia10 8239– 3+3626
2. Lengyelország10 62 230–11+1920
3. Albánia10 6 412–12 0 18
4. MAGYARORSZÁG10 52 319–13 +617
5. Andorra10 2 8 8–24–16 6
6. San Marino10 10 1–46–45 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik