VÉGH JÁNOS (Varsó) 2021.11.15 23:56 Frissítve: 2021.11.16 15:24

Válogatott: Rossi szerint óvatos, precíz és okos volt a magyar csapat

A magyar labdarúgó-válogatott 2–1-re nyert Varsóban, Lengyelország vendégeként – ezzel zárva a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének küzdelmeit. A találkozót követő sajtótájékoztatón a két válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi és Paulo Sousa értékelte az eseményeket.

 

Marco Rossi győzelemre vezette Varsóban a magyar válogatottat (Fotók: Török Attila)

 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi boldogan foglalt helyet a sajtótájékoztatónak helyet adó teremben.

 
Bravúr a végén, legyőztük idegenben Lengyelországot!
Látható, milyen lehetőségek vannak ebben a csapatban – Szalai Ádám
Vb 2022: Ha nem jutunk ki, akkor talicskával fogják eltolni Sousát – lengyel lapszemle

„Nagyon erőteljesen játszottak a lengyelek. Ők osztották a lapokat, ők irányították a meccset. Mi pedig nagyon óvatosak, precízek és okosak, és mint mindig, nagyon motiváltak voltunk. Ezek a srácok, akik a csapatunkat alkotják, büszkék arra, hogy a magyar válogatottat képviselhetik. És ezen az estén egy nagyon jó eredményt sikerült elérnünk, köszönhetően annak, hogy remekül játszottunk. Nagy odaadás nélkül nem sikerült volna pontot szereznünk sem Varsóban, sem a Wembleyben. Lengyelországnak ma szüksége volt a három pontra. Keményen kell tovább taposnunk a magunk ösvényét. Legyünk emellett szerények, tiszteletben tartva mindenki mást.”

Marco Rossi ezután Lewandowski és saját Bundesliga-játékosai kapcsán arra tért ki, hogy nincs könnyű dolga a németországi klubokkal.

„Lewandowski nélkül nem volt meg a lengyelek fölénye. Nagyon gyakran én sem tudok egyes játékosokat szerepeltetni. Ez azért van, mert a német klubok követelőzőek. Tiszteletben kell tartani, hogy mi a másiknak az érdeke. Azt hiszem, hogy a Bayern nyomást gyakorolhatott a lengyelekre, hogy Robert ne játsszon. Az én esetemben is megtörtént már ez. Velem szemben is voltak ilyen követelések. A német klubok érdekében azt szeretném mondani, hogy minden meccs fontos! Akkor is, ha már nem is számít, hogy valaki kijut-e a vébére, vagy nem!”

Marco Rossi úgy érzi, furcsán alakultak a válogatott eredményei a selejtező során.

„Nem gondoltam volna a selejtezők előtt, hogy Varsóban győzni tudunk. Viszont abban reménykedtem, hogy Albánia ellen három vagy négy pontot összeszedünk. Erős csapat az albán, hiszen jó bajnokságokban játszanak a játékosai. De nem gondoltam volna, hogy kikapunk tőlük. Ez a blama mai napig lelkiismeret-furdalást jelent a számomra. És emiatt nem lehetünk teljesen elégedettek a selejtezősorozatban nyújtott teljesítményünkkel.”

Az olasz edző ezt követően a mérkőzés körítéséről ejtett szót.

„Nem tudom, hogy önök észrevették-e, de a padomon volt egy sálam, egyik felén lengyel, a másikon magyar szimbólumokkal, a népek közötti barátság jegyében. Ezt a szurkolóinktól kaptam. Fantasztikus lenne, ha minden meccsen ilyen hangulat lenne! Szenzációs érzés volt, amikor a lengyelek megtapsolták a himnuszunkat! Ez annyira segíti a sportot! Csodálatos volt! Nagyon szeretném megköszönni minden lengyel szurkolónak ezt a csodálatos érzést.”

Paulo Sousát hosszasan faggatták a lengyel újságírók

A magyar szövetségi kapitányt Paulo Sousa követte a teremben. A kérdések záporoztak a tréner irányába, akiről a helyi sajtó alaposan leszedte a keresztvizet.

„Kissé nehezebbé vált a dolgunk a pótselejtezőn a mai eredménnyel. Nem vagyok olyan kapitány, aki félne a döntések meghozatalától. Változatlanul úgy érzem, hogy a mai mérkőzés lehetőség volt arra, hogy előre léphessünk, Lewandowski és Krychowiak hiányában is. Az volt a terv, hogy több olyan játékosnak is lehetőséget adunk, akik eddig kevesebbet játszottak, hogy felkészültek legyenek a nemzetközi mérkőzések magas színvonalára. Persze, rosszul érintett, sőt meglepett a mai eredmény. Azt is gondolom, hogy nem volt mindenki a legjobb formában” – kezdte értékelését a kapitány, aki nehezen tudta meggyőzni az őt hosszasan kérdezgető lengyel újságírókat arról, hogy Lewandowski kihagyása jó ötlet volt – többen azt is megkérdőjelezték, hogy a portugál edző számára fontos volt-e egyáltalán, hogy csapata kiemelt legyen a pótselejtezőn.

„Persze, hogy fontos volt számomra a kiemelés! védekezett Sousa. – Egész egyszerűen az a helyzet, hogy most kell felkészítenünk a játékosokat arra, hogy elbírják a nagy nyomást, amely rájuk vár. Nem értették meg egymást kellőképpen a pályán és ebben fejlődniük kell!”

A szövetségi kapitány nyomatékosította, hogy biztos csapata vb-kvalifikációjában.

„Bármi is lesz a pótselejtezőn, hiszünk abban, hogy továbbjutunk és ott leszünk Katarban!” – jelentette ki.

Sousát ezt követően megkérdezték, mit szól kollégája, Marco Rossi azon véleményéhez, hogy a klubok nyomást helyeznek a válogatottakra a játékosaik pihentetése érdekében.

„Nem arról van szó, hogy a klub hozta meg a döntést! Én vagyok a kapitány! Ez nem a klub döntése!” – szögezte le.

Az egyre feszültebb hangulatú sajtótájékoztatón még közel fél óra elteltével is számos újságíró keze magasba lendült volna, ám ekkor Sousa és a lengyelek sajtósa megköszönték a kérdéseket és elhagyták a termet.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
10. FORDULÓ
I-CSOPORT
Lengyelország–Magyarország 1–2 (0–1)

Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző. Vezette: Tiago Martins (portugál)
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Dawidowicz, Kedziora, J. Bednarek, Puchacz (Placheta, 83.) – Cash (Józwiak, a szünetben), Linetty (P. Frankowski, 65.), Klich, Moder (Zielinski, a szünetben) – Swiderski, Piatek (Milik, 65.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Vécsei, 90.), Schäfer, Nagy Zs. – Varga K. (Gazdag, 58.), Szalai Á. (Hahn J., 89.), Schön (Kiss T., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Swiderski (61.), ill. Schäfer (37.), Gazdag (79.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A csoport többi mérkőzésén
San Marino–Anglia 0–10
(Maguire 6., F. Fabbri 15. – öngól, H. Kane 27. – 11-esből, 32., 39. – 11-esből, 42., Smith-Rowe 58., Mings 69., Abraham 78., Saka 80.)
Albánia–Andorra 1–0 (Cekici 73. – 11-esből)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Anglia 10 8 2 39–  3 +36  26
2. Lengyelország 10 6 2 2 30–11 +19  20
3. Albánia 10 6 4 12–12    0 18
4. MAGYARORSZÁG 10 5 2 3 19–13   +6  17
5. Andorra 10 2 8   8–24 –16    6
6. San Marino10 10  1–46–45   0
2022.10.05 23:54:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az érzelmes taps, ami az olaszok elleni mérkőzés 75. percében a Puskás Arénában és a televíziók előtt ülők mindegyikéből kitört és lekísérte Szalai Ádámot a pályáról, nem pusztán a középcsatár futballteljesítményének és pályafutásának szólt. Ennél sokkal többet jelentett, annyival többet, hogy azt talán még fel sem tudjuk mérni.

2022.10.04 21:21:52

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A hazai pálya poklában még akkor is csodás lett volna az olaszok elleni futball, ha tíz magyar mezőnyjátékos áll bent a tizenhatoson belül és küzdi ki vérrel, verítékkel, fogcsikorgatással a nulla nullát.

2022.10.03 21:27:56

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kerkez esetében él a remény, hogy nem szalad el vele a ló.

2022.10.03 20:50:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2022.10.03 21:22:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hat éve sokkal zűrösebbnek tetszett a generációváltás, most meg azt látjuk, hogy a legmagasabban rangsorolt futballistáinknak még csak most következhetnek a legjobb éveik. De az is igaz, hogy a magyar válogatottat innentől senki sem intézi el előre egy kézlegyintéssel, mert benne van a pakliban, hogy pórul jár.