PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre) 2021.11.15 20:30 Frissítve: 2021.11.17 15:13

Bravúr a végén, legyőztük idegenben Lengyelországot!

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának I-csoportjában, az utolsó, 10. fordulóban Magyarország idegenben 2–1-re legyőzte Lengyelországot. Mivel Albánia is nyert, a magyar válogatott a 4. helyen végzett. A csoportelső Anglia 10–0-ra megverte San Marinót.

Micsoda gól! (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK

10. FORDULÓ
I-CSOPORT
Lengyelország–Magyarország 1–2 (0–1) – élőben az NSO-n!

Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző. Vezette: Tiago Martins (portugál)
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Dawidowicz, Kedziora, J. Bednarek, Puchacz (Placheta, 83.) – Cash (Józwiak, a szünetben), Linetty (P. Frankowski, 65.), Klich, Moder (Zielinski, a szünetben) – Swiderski, Piatek (Milik, 65.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Vécsei, 90.), Schäfer, Nagy Zs. – Varga K. (Gazdag, 58.), Szalai Á. (Hahn J., 89.), Schön (Kiss T., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Swiderski (61.), ill. Schäfer (37.), Gazdag (79.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az első lengyel kereskedelmi adón, az RMF FM-en semmi sem múlt. A délutáni adás műsorvezetője rögtönzött magyar nyelvleckét tartott a meccsre jegyet váltó hallgatóknak. Mindösszesen ennyit illett megtanulniuk estére, hogy „Hajrá, Magyarország!”, „Ria, ria, Hungária!”, no és azt, hogy „Nem történt semmi!”, de hogy utóbbi mondatocskát miért kellett bemagolniuk, töredelmesen bevalljuk, fogalmunk sincs.

Arról ellenben már van, hogy Lengyelországban mennyire szeretik a magyarokat. A nap folyamán többször is meggyőződhettünk erről, de legfőképp a kezdést megelőzően, amikor a Himnuszt 56 ezer néző vastapsa kísérte. A lengyel himnuszt először énekelhette kezdőként a válogatottban hetvenkét órával korábban, Andorra ellen bemutatkozó, Angliában született, de anyai ágon lengyel felmenőkkel büszkélkedő Matty Cash, az Aston Villa középpályása az elejétől fogva igyekezett bizonyítani, hogy Paulo Sousa együttese jól járt vele. Igyekezetében az sem zavarta, hogy a lengyelek portugál szövetségi kapitánya kilenc helyen is változtatott az Andorrában látott kezdő tizenegyen – igaz, az újonc labdarúgó is ennek köszönhette, hogy bekerült a csapatba.

Marco Rossi maradt az utóbbi meccseken alkalmazott 3–4–3-as hadrendnél, igaz, a középpályosoknak eleinte sokkal többet kellett ügyelniük a védekezésre. Noha tartalékosak voltak, ez cseppet sem tűnt fel a házigazdáknál, egyik támadást vezették a másik után, helyzetüket ráadásul könnyítette, hogy a mieink futballját inkább a pontatlanság jellemezte. Mivel mindez nagy játékkedvvel párosult hazai részről, Dibusz Dénes egy másodpercig sem élvezhette az egyébként lenyűgöző hangulatot. Az is igaz viszont, hogy bár akadt dolga bőven, nagy bravúrt nem kellett bemutatnia, mert ha helyzetbe is került valamelyik lengyel játékos, rendre akadt egy magyar, aki belelépett a lövésbe.

Fotó: Török Attila


Idővel csökkent a hibák és nőtt a támadások száma, kiváltképp akkor tűnt veszélyesnek a csapat, ha Schäfer András, Schön Szabolcs vagy Varga Kevin lódult meg a labdával. A labdabirtoklás ugyan nem arról árulkodott, hogy kiegyenlítetté vált a játék, de a kezdeti lengyel nyomás kétségkívül alábbhagyott. Így érkeztünk el a 37. perchez, amikor is megszerezte a vezetést Magyarország! Nem vitás, némi szerencse is kellett ahhoz, hogy Nagy Zsolt szabadrúgása után Tymoteusz Puchacz fején úgy csússzon meg a labda, hogy az éppen Schäfer Andrásnak legyen jó – de azt a labdát be is kellett fejelni…

GÓLVIDEÓ ITT!

Hogy a szünetig maradt az előny, Dibusz Dénesnek is köszönhető, aki a 45. percben már bravúrral védte Jakub Moder lövését. A szép jelenetet követte egy csúnya: Matty Cash úgy csúszott oda Szalai Ádámnak, hogy sokan készpénznek vették a kiállítást, ám Tiago Martins sárga lapot adott.

(Fotó: Török Attila)


A 48. percben Krzysztof Piatek egyenlíthetett volna, ha Dibusz Dénes nem zárja tökéletesen a szöget. Percek múltán Wojciech Szczesny is bizonyított: Schön Szabolcs mesteri tekerése után a Juventus kapusa úgy piszkálta ki a jobb felső sarokba tartó labdát, ahogy kevesen tudják. Hogy a kipattanót Varga Kevin fölé lőtte, már nem rajta múlt. A kihagyott helyzetért amiatt is szomorkodhattunk, mert a 61. percben Karol Swiderski nemcsak a nézőket, hanem a kispadon helyet foglaló Robert Lewandowskit is talpra ugrasztotta azzal, hogy a magyar kapuba fejelte a labdát.

A LENGYEL GÓL VIDEÓN ITT!

Azért Marco Rossi is megmutatta, hogy az ő cseréi sem rosszak – sőt! A 79. percben Kiss Tamás ment el a jobb oldalon, amilyen okosan, olyan pontosan gurított középre, az érkező Gazdag Dániel pedig pályafutása egyik legnagyobb gólját rúgta: bevágta a labdát a bal felsőbe!

A selejtezőcsoportjában a 4. helyen záró magyar válogatott remek győzelemmel búcsúztatta az évet. Folytatás a márciusi barátságos meccseken, remélhetőleg hasonló módon.

GAZDAG BOMBAGÓLJA VIDEÓN ITT!

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport többi mérkőzésén
San Marino–Anglia 0–10 (Maguire 6., F. Fabbri 15. – öngól, H. Kane 27. – 11-esből, 32., 39. – 11-esből, 42., Smith-Rowe 58., Mings 69., T. Abraham 78., Saka 80.)
Albánia–Andorra 1–0 (Cekici 73. – 11-esből)

AZ I-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Anglia 10 8 2   – 39–  3 +36  26
2. Lengyelország 10 6 2   2 30–11 +19  20
3. Albánia 10 6   4 12–12    0 18
4. MAGYARORSZÁG 10 5 2   3 19–13   +6  17
5. Andorra 10 2   8   8–24 –16    6
6. San Marino 10 10   1–46 –45    0

 

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu