Válogatott: „Ez a környezet jót tesz a léleknek” – egyszer már bevált

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 19:37
A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn utazott el az ausztriai Saalfeldenbe, ahol egy hétig készül a júniusi Európa-bajnokságra. Ugyanazon a pályán edzenek Sigér Dávidék, ahol tavaly nyáron a Liverpool is készült. A Nemzeti Sport Online a kedd délutáni edzésen látogatta meg a csapatot, amely a külvilágtól elzártan készül, de így is találkoztunk olyan, Ausztriában élő szurkolóval, aki örült, hogy ha csak távolról is, de láthatta az edzésre induló csapatot.
Festői környezetben edz a válogatott - KÉPGALÉRIÁNKHOZ KATT A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)
Festői környezetben edz a válogatott - KÉPGALÉRIÁNKHOZ KATT A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)

A magyar válogatott számára öt évvel ezelőtt, a 2016-os Eb előtt bevált az osztrák edzőtábor, hiszen remekül sikerült Szalai Ádámék felkészülése, és a Real Madridtól a Liverpoolig számos sztárklub választja a nyári felkészülés helyszínéül az osztrák Alpok nyugodt, festői környezetét, a havas hegycsúcsok lábánál megbúvó, kiváló minőségű edzőpályákat.

A mieink idén, az Eb-felkészülés második hetét Saalfeldenben töltik, abban a szállodában, illetve edzőközpontban, ahol tavaly augusztusban a Liverpool is megszállt, és Jürgen Klopp is nagyon elégedett volt a körülményekkel. Mint azt a hotel menedzserétől megtudtuk, azóta is több csapatot vendégül láttak már, több válogatottat is, így például Ausztria vagy korábban az Arab Emírségek nemzeti csapatát, és nem Marco Rossi az első olasz szövetségi kapitány, aki itt készül együttesével, ugyanis az arab válogatott még Alberto Zaccheroni időszakában látogatott el Saalfeldenbe.

„Ez a környezet jót tesz a léleknek. Minden adva van ahhoz, hogy a lehető legjobban fel tudjunk készülni a ránk váró feladatokra. Az a célunk, hogy hasonló örömet szerezzünk a magyar szurkolóknak, mint a 2016-os Európa-bajnokságon, de tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez olyan teljesítményre is van szükség, és bár tudjuk, kik lesznek ellenfeleink, mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban szerepeljünk. Ezért is vagyunk itt” – fogalmazott a szerdai edzés előtt a Nemzeti Sportnak Sigér Dávid.

A Ferencváros 12-szeres válogatott középpályása elmondta, kedden egy edzése volt a csapatnak, szerdán már kettő, és az ausztriai edzőtáborban a fizikai felkészítés mellett már a taktika is egyre nagyobb szerepet kap. Saalfeldenben kedden csatlakozott a kerethez a német Mainz légiósa, Szalai Ádám, és visszatért a csapathoz Gazdag Dániel, akin a szerda délutáni tréningen már nyoma sem volt az utazás fáradalmainak, annak, hogy néhány napon beül oda-vissza megjárta az Egyesült Államokat, sőt egy bajnokin már pályára is lépett új csapatában, a Philadelphia Unionban. A keret a tervek szerint csütörtökön lehet teljes, akkor csatlakozhatnak a lipcsei légiósok és Holender Filip is, aki kedden még a Szerb Kupa-döntőben volt érdekelt a Partizannal. Marco Rossi jövő kedden, az ausztriai edzőtábor záró akkordjaként hirdeti ki a magyar válogatott 26-os Eb-keretét. Mint ismert, a bő keretet 29-en alkotják, miután a fehérvári Hangya Szilveszter megsérült, így ő már nem is utazhatott el Ausztriába.

Az edzőtáborban nyugodt, a járványügyi előírások miatt is szigorúan védett környezetben, a külvilágtól elzártan készül a csapat, de a városban találkoztunk magyar szurkolóval. Az Ausztriában élő Tóth Balázsnak és családjának még úgy is megért egy kis utazást a magyar válogatott, hogy csak távolról láthatták az edzésre induló csapatot.

Tóth Balázs hisz a válogatott továbbjutásában (Fotó: Török Attila)
Tóth Balázs hisz a válogatott továbbjutásában (Fotó: Török Attila)

„Tapolcáról származom, de már tíz éve Ausztriában élek a feleségemmel, nyolcvan kilométerre Saalfeldentől. Bár tudom, hogy az edzésen a szigorú előírások miatt nem lehetnek jelen szurkolók, nekem már azért is megérte ideutazni, hogy távolról, egy-két fotó erejéig láthattam a csapatot – mondta Tóth Balázs. – Mérkőzésekre ugyan ritkábban jutok el, de az interneten keresztül a csapat minden rezdülését követem. Nagyon kellemes meglepetés volt a válogatott őszi teljesítménye, Marco Rossi bizonyította, hogy megfelelő taktikával, hozzáállással az erősebb csapatokkal szemben is lehet esélyünk. Ezért abban bízok, hogy az Eb-n is képes lehet továbbjutni a csapat, mondjuk, négy ponttal, a portugálok legyőzésével és a franciák elleni döntetlennel. Tisztában vagyok az erőviszonyokkal, hogy papíron mindegyik ellenfelünk sokkal jobb, de ez a csapat már bizonyította, képes lehet meglepetésekre. Számomra nagyon fontos a magyar identitás, aminek megélésére a sport kiváló terep, erre szeretném a gyermekemet is nevelni, aki ugyan most még csak babakocsiban van itt velünk, de úgy érzem, a mindenkori magyar válogatott tagjai, olyan hozzáállással, amit az ősszel láttunk a csapattól, valódi példaképek lehetnek a fiatalok előtt.”

SZALAHÉK UTÁN SIGÉRÉK A PÁLYÁN

A Nemzeti Sportot Ausztriából Pietsch Tibor, Pór Károly, Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó) tudósítja.

AZ EB-RE KÉSZÜLŐ BŐ KERET
Kapusok:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)
Védők:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)
Támadók:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik