PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2020.10.14 08:45 Frissítve: 2020.10.14 08:47

Válogatott: Amit átéltünk, még jobban összekovácsolt minket – Dibusz

A futball szépségét újra és újra megtapasztaló kapus, Dibusz Dénes a jó szériáról, a moszkvai rangadóról és a hatalmas lehetőségről is nyilatkozott az NL-meccs előtt.

Dibusz Dénes készen áll a 10. válogatott meccsére (Fotó: Szabó Miklós)

 

– Jöhet a tizedik?
– Részemről igen! – felelte a Ferencváros kilencszeres válogatott kapusa, Dibusz Dénes, aki minden bizonnyal kezdőként kap lehetőséget az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. – Örülök, hogy a jelek szerint sikerül kétszámjegyűre feltornászni a válogatottságaim számát. Egy hónap híján egy éve, hogy a Puskás Aréna avatóján én védhettem Uruguay ellen, legutóbb akkor szerepeltem a nemzeti együttesben. Várom már, hogy újra a kapuban állhassak.

– Feltételezem, jó hangulatban teltek az elmúlt napok.
– Teljes mértékben. A légkörrel korábban sem volt gond, de amit az utóbbi meccseken átéltünk, még jobban összekovácsolta a csapatot. A győzelemnek nagy ereje van! Igaz, éppen az oroszok elleni szeptemberi mérkőzés lóg ki a sorból, hiszen azt hazai pályán három kettőre elveszítettük. Ugyanakkor annak is megvolt a maga pozitívuma, mivel a második félidei játékunkra és talpra állásunkra építhettünk a folytatásban. Ha azt nézzük, hogy a legutóbbi három idegenbeli tétmeccsünket megnyertük, kijelenthető, jó szériában vagyunk. Ezt szeretnénk tovább nyújtani. Mondhatni, szerencsénk, hogy ismét idegenben játszunk.

– Azért a moszkvai vendégjáték nem éppen a futballisták vágyálma.
– Ebben egyetértünk. Mégis úgy vélem, ha Oroszország ellen ugyanazt az arcunkat mutatjuk, mint amit eddig, ha szervezetten, töretlen akarással és a taktikai utasításokat maradéktalanul betartva futballozunk, lesz esélyünk arra, hogy pontot vagy akár pontokat szerezzünk.

– Annak utánakerestek már, mikor nyert sorozatban négy meccset a magyar válogatott idegenben?
– Ezt meghagynánk a statisztika szerelmeseinek, csemege lenne nekik, az biztos. Előbb persze nekünk kellene gondoskodnunk arról, hogy legyen teendőjük. Addig is azzal kell foglalkoznunk, hogy a mérkőzés kezdetére a lehető legjobb állapotba kerüljünk, és sikerre éhesen várjuk ezt a meccset is. Jóllehet a motivációval az égvilágon semmilyen probléma sincs.

– Úgy tűnik, mással sem nagyon.
– Mindig van min csiszolni. A lelkünknek mindenesetre nagyon jót tettek a győzelmek.

– A törökországi és a szerbiai sikernek köszönhetően eljutottak odáig, hogy a Nemzetek Ligája negyedik játéknapján rangadót vívnak Oroszországban. Hitték volna ezt a rajt előtt?
–  Ha valaki ezzel áll elénk az első fordulót megelőzően, nem nevettük volna ki, de ha megmaradunk a realitás talaján – márpedig ez feltett szándékunk –, ki kell mondanunk, nem mi vagyunk a csoport esélyesei, sőt! A fociban ugyanakkor az a szép, hogy a pályán bármi megtörténhet. Mostanában bizonyítottuk, hogy a papíron nálunk magasabban jegyzett együtteseknek is méltó ellenfelei tudunk lenni, mi több, a meccsek bizonyos szakaszaiban talán jobbak is vagyunk. Jó irányba tartunk. Bízom benne, ennek kézzelfogható eredménye is lesz novemberben.

Fotó: Szabó Miklós

– Ha valaki, ön megerősítheti, mintha lenne némi párhuzam a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutó Ferencváros és az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásától már csak egy lépésre lévő válogatott szereplése között.
– A Fradival sem esélyesként vágtunk neki a mérkőzések többségének, mégis eljutottunk oda, ahová nagyon akartunk. Meggyőződésem, sokat profitáltunk ebből. Az a benyomásom, mára a válogatottnál is mindenki megbizonyosodott arról, hogy ha követjük a szövetségi kapitány utasításait, ha fegyelmezettek vagyunk és közben van egy-egy extra teljesítmény, az elegendő ahhoz, hogy felvegyük a versenyt az erősebb csapatokkal is. Ha ehhez bátorság is párosul, hovatovább a fordulópontokból jól jövünk ki, szép eredményt érhetünk el. A győzelmek csak növelik ebbéli hitünket.

– Tekintve, hogy csupán egy ponttal állnak a csoportot vezető Oroszország mögött, adva van a kérdés: az öltözőben téma, hogy feljuthatnak az A-ligába?
– Minap viccelődtünk azzal, hogy ha így folytatjuk, a Nemzetek Ligája következő kiírásában Angliával, Spanyolországgal vagy Franciaországgal találkozhatunk... Nyilván úgy megyünk fel minden mérkőzésen a pályára, hogy a három pont megszerzése a cél, de a kellő alázat és szerénység nem veszett ki belőlünk, a helyükön kezeljük a dolgokat. Annak örülünk, hogy az utolsó két csoportmeccsünket hazai környezetben játszhatjuk, ez a mi malmunkra hajthatja a vizet, főleg úgy, hogy ha korlátozott számban is, de lehetnek majd szurkolók a lelátón. Ez azonban odébb van, egyelőre maradjunk annyiban, az eddigi teljesítményünkkel megteremtettük magunknak az esélyt arra, hogy szépen fejezzük be a sorozatot.

– A Szerbia és Törökország elleni zárást megelőzi az Izland elleni „döntő”.
– Nem állítom, hogy azzal az összecsapással kelünk és fekszünk, de már beszéltünk róla. Egy hónap viszont még hátravan a meccsig, addig mindenkinek lesz bőven elfoglaltsága a klubjában. Egymást követik a mérkőzések, akkor cselekszünk helyesen, ha mindig az előttünk álló feladatra összpontosítunk.

– Akkor nézzük a következőt! Ön már megtapasztalhatta, milyen érzés Moszkvában nyerni.
– Így igaz, tavaly októberben az Európa-ligában a Ferencvárossal legyőztük a CSZKA-t egy nullára, az gyönyörű emlék. Másrészről viszont ott van a második válogatott fellépésem: hat éve én védtem azon a felkészülési mérkőzésen, amelyen kettő egyre kikaptunk Oroszországtól. S ne feledjük a szeptemberi találkozót sem, amelyen három kettes vereséget szenvedtünk. Szóval a csapathoz hasonlóan nekem is van javítanivalóm a mérlegen. Nem lesz egyszerű, ám nyomás és eredménykényszer nélkül igenis játszhatunk egy jó meccset.

– Nem a kapusnak, a családapának szól a kérdés: mennyire nehéz ez az időszak?
Rendkívül boldoggá tesz, hogy a Fradival megmérethetünk a BL főtábláján, miközben a válogatottnál is egyik fontos mérkőzés követi a másikat, ám azt sem tagadom, hogy ezt a magán­élet kissé megsínyli. A csapatból jó néhányan pörgős két-három hónap elé nézünk, ez egyfelől kihívás, másfelől meg kell élni. Amellett, hogy a sportszakmai részét élveznünk kell, a legtöbbet kell kihoznunk magunkból. Egyebek mellett azért, mert nem tudhatjuk, legközelebb mikor lesz részünk benne. Én csak azt kívánom mindenkinek, aki futballozni kezd, hogy legalább egyszer éljen át hasonló heteket-hónapokat. A válogatottban és a klubomban egyaránt hatalmas lehetőség előtt állok – mindig az hajtott, hogy ide eljussak. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ez most meg­adatik nekem.

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA
3. CSOPORT
Szeptember 3., Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6., Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.: Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45: 
Magyarország–Törökország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 3 2 1 7–4 +3  7
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 4–3 +1  6
3. Törökország 3 2 1 1–2 –1  2
4. Szerbia 3 1 2 1–4 –3  1
EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8., elődöntő

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12., döntő

Magyarország–Izland

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE*
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Roland csak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhatott a szakmai stáb rendelkezésére
*Gulácsi Péter a Szerbia elleni NL-mérkőzés után visszautazott klubcsapatához

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.

2021.01.11 09:56:13

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

„Isten hozta! Isten tartsa! Isten vezérelje Nagyméltóságodat, a magyar kultúra legfőbb őrét és a magyar sport hivatott vezérét!”

2021.01.10 21:11:11

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Amikor ismeretlenek állítanak meg az utcán, hogy köszönik az élményt, az bizony jó érzés.”