SOMOGYI ZSOLT 2021.09.23 08:00 Frissítve: 2021.09.26 22:09

UEFA, FIFA: szörnyű kettős mérce – súlyos büntetések itt, semmilyen következmény ott

Többször is lesújtott a magyar futballra az európai szövetség az elmúlt hónapokban, a botrányos Eb-döntő kapcsán azonban még mindig vizsgálódik.

 

Raheem Sterling felé poharak repültek, és ez feltűnt a FIFA illetékeseinek, amikor Gulácsi Pétert dobálták a francia „drukkerek” az Eb-n, az UEFA nem foglalkozott vele (Fotó: Török Attila)

 

Büntetés büntetés hátán: megírtuk, hogy kedden a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága két zárt kapus meccsel sújtotta az MLSZ-t, vagyis két vb-selejtezős összecsapáson nem lehetnek nézők. A második találkozóra vonatkozó büntetést két évre felfüggesztette a szervezet. A magyar szövetséget az Anglia elleni szeptember 2-i, a Puskás Arénában rendezett találkozón történtek miatt büntette meg a fegyelmi bizottság, az indoklás szerint rasszista bekiabálások, tárgyak bedobálása a játéktérre, pirotechnika használata a stadionban, valamint a lépcsők eltorlaszolása miatt 200 000 svájci frank, azaz mintegy 65 millió forintos büntetést is ki kell fizetni. Az MLSZ reagált, és a felelősök azonosítását, megbüntetését ígérve közölte: „Egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak.”

 
Csak azért sem szurkolhatunk – Szöllősi György jegyzete
Csendre ítélve – Kun Zoltán publicisztikája
The Hungarian Sports Journalists' Association condemn and reject unjust attacks on the Hungarian men's national football team

Júniusban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) lépett fel a magyar labdarúgás ellen: úgy látták-hallották, hogy a magyar válogatott szurkolói a nemzeti csapat Portugália, Franciaország és Németország elleni Európa-bajnoki mérkőzésén huhogtak, rasszista bekiabálásokkal és homofób transzparensekkel zavarták meg a találkozót. Ezért három zárt kapus mérkőzéssel (a harmadik felfüggesztve) büntették az MLSZ-t, amelyet százezer euró (mintegy 36 millió forint) befizetésére köteleztek.

Ami furcsa: az Európa-bajnokságon Cristiano Ronaldo az említett magyar-portugál (0–3) kapcsán arról nyilatkozott, hogy „bárcsak mindenhol olyan lehetne a hangulat, mint Budapesten”, utalva ezzel arra, hogy a Puskás Arénában csaknem telt ház előtt játszhattak a csapatok, a világsztárhoz nem jutottak el a rasszista, homofób bekiabálások.

A franciák elleni találkozót követően Lucas Digne nyilatkozott a magyarok elleni találkozóról.

„Fantasztikus volt átélni, hogy a futball visszatér a stadionokba, még ha a hangzavar miatt a pályán nehezebben is kommunikáltunk – vélekedett a PSG és az FC Barcelona korábbi, az Everton jelenlegi játékosa. – Hogy hallottunk-e rasszista hangokat? Egyáltalán nem. Paul Pogba és N'Golo Kanté sem panaszkodott ilyesmire.”

Mintha meg sem történt volna… Az Eb-döntő előtt több száz rendbontó törte át a kordonokat a Wembley Stadionban

Az UEFA nem vizsgálta, hogy a német-magyar (2–2) Eb-meccsen Münchenben a magyar himnusz alatt szivárványos zászlóval szaladt a pályára egy szurkoló. Az UEFA nem vizsgálta, hogy az Anglia-Németország (2–0) nyolcaddöntőn fülsiketítő füttykoncert kísérte a német himnuszt Londonban. Az angol-dán (2–1) elődöntőt követően dán szurkolók beszéltek arról, hogy az angolok inzultálták őket, többeket meg is ütöttek – nem volt vizsgálat. Bejárták a világsajtót a felvételek: a Wembleyben jegy nélkül több százan törik át a kordonokat és özönlenek az arénába, a döntőt követően a jegy nélkül kívül rekedtek verekedni kezdtek az illegális helyfoglalókkal – ritkán látható rendezési hiányosságok övezték az Eb fináléját.

Vizsgálat indult a július 11-én rendezett Eb-döntő után, döntés egyelőre nincs. Lapunk szerdán rákérdezett az UEFA-nál, van-e eredménye a vizsgálatnak, mire azt a választ kaptunk: még nincs.

Sokkoló kép a sok közül: véresre vert szurkoló a Wembleyben
Kifütyülték az olasz himnuszt a kontinenstorna fináléja előtt, de úgy tűnik, az UEFA-nál ezt sem hallották (Fotó: AFP)

A FIFA a budapesti magyar–angol (0–4) után vélhetően Raheem Sterling esetét vette alapul: az angol játékos a gólja után a kamerák felé rohant, hogy elhunyt barátjára emlékezzen, mindeközben a kapu mögött ülők söröspoharakkal dobálták meg. Nem volt szép jelenet, de ugyanazokból a szektorokból dobálták meg a francia szurkolók ugyanolyan poharakkal Gulácsi Pétert a magyar–francia meccs (1–1) közben és után – a büntetés akkor elmaradt, vizsgálat sem indult.

Máshol, másnak lehet fütyülni.

Minket lehet dobálni.

Nekünk nem szabad.

A NAGYOBB MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.

2021.10.15 22:40:42

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Ha a mostanában oly kényes angolok legfőbb ütőkártyája egy minitranszparens az áthúzott térdeléssel, és ennek eltávolítására ők képesek szakmailag, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető döntéseket hozni, azt nem biztos, hogy a magyar szurkolótábor nyakába kellene varrni.

2021.10.14 23:42:33

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

Az MLS-ben elért 16 gólja bravúros teljesítmény, köszönhetően az elővételezési képességének – videós elemzés.