CS. M. 2021.09.21 16:28 Frissítve: 2021.09.21 18:09

Vb-selejtező: két zárt kapus meccsre büntette a FIFA a válogatottat

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség két zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar válogatottat a szeptemberi, Anglia elleni vb-selejtezőn történtek miatt. A szankció kizárólag a FIFA által rendezett meccsekre érvényes, ráadásul a második találkozóra szóló zárt kapus szankciót két év próbaidőre felfüggesztették.

Pirotechnikai eszköz a Puskás Aréna gyepén a magyar–angol vb-selejtezőn (Fotó: Török Attila)


A kétmeccses bezárásról szóló hivatalos határozatot a FIFA tette közzé kedd délután, a saját honlapján.

 
A valóság vesztésre áll – Szöllősi György jegyzete
Válogatott: „rasszista megnyilvánulások” – a FIFA vizsgálatot indított

A büntetés egyik legfontosabb eleme, hogy kizárólag a FIFA által rendezett mérkőzésekre érvényes, tehát jelen esetben az előttünk álló két hazai vb-selejtezőre, Albánia (október 9.) és San Marino (november 12.) ellen.

Utóbbi, tehát San Marino ellen azonban ott lehetnek (!) a magyar válogatott szurkolói, hiszen a FIFA úgy döntött, hogy a kétmeccses zárt kapus büntetés második felét két év próbaidőre felfüggeszti.

A Magyar Labdarúgó-szövetség ezen felül 200 000 svájci frankos (65 millió forintos) büntetést is kapott.

A FIFA ezzel indokolta hivatalos közleményében az említett szankciókat: „A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága két meccsre szóló zárt kapus büntetést, valamint jelentős pénzbírságot szabott ki a Magyar Labdarúgó-szövetségre a szeptemberi Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen történtek miatt, amikor a magyar szurkolók rasszista magatartást tanúsítottak az angol játékosokkal szemben,”

A közleményből továbbá kiderül, hogy pontosan milyen esetek miatt vizsgálódott a fegyelmi bizottság. „A FIFA figyelembe vette a büntetésnél az összes elítélendő esetet, mint a rasszista szavak és cselekedetek, tárgyak dobálása, valamint pirotechnikai eszközök használata.”

A FIFA jelezte, továbbra is határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak bármely formáját, és zéró toleranciát képvisel a labdarúgást övező ilyen jellegű megnyilvánulásokkal kapcsolatban.

A nyári Eb alatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre és 100 ezer euróra büntette az MLSZ-t. Az a szankció kizárólag UEFA-rendezvényekre érvényes.

Az MLSZ a honlapján reagált a büntetésre, elítélte azokat, akiknek a viselkedése miatt a FIFA ezt a szankciót meghozta, és jelezte, hogy súlyos büntetésre számíthatnak. Ugyanakkor jelezte, hogy várja a FIFA indoklását, és nem zárja ki a fellebbezés lehetőségét, mert a stadion bezárása, a hatvanezres tömeg és a szervezők megbüntetése nem hatékony módja a rendbontók kiszűrésének. Bővebben itt!

 

 

2021.10.21 21:44:24

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Túlnyomó többségük öregbítette a magyarság hírnevét.

2021.10.21 11:49:58

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

Sajnos máig aktuális a kérdés, amelyet Miért vesztettünk? c. könyvének első oldalán feltesz L. Réti Anna.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.