Vb-selejtező: két zárt kapus meccsre büntette a FIFA a válogatottat

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.09.21. 16:28
null
Pirotechnikai eszköz a Puskás Aréna gyepén a magyar–angol vb-selejtezőn (Fotó: Török Attila)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség két zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar válogatottat a szeptemberi, Anglia elleni vb-selejtezőn történtek miatt. A szankció kizárólag a FIFA által rendezett meccsekre érvényes, ráadásul a második találkozóra szóló zárt kapus szankciót két év próbaidőre felfüggesztették.


A kétmeccses bezárásról szóló hivatalos határozatot a FIFA tette közzé kedd délután, a saját honlapján.

A büntetés egyik legfontosabb eleme, hogy kizárólag a FIFA által rendezett mérkőzésekre érvényes, tehát jelen esetben az előttünk álló két hazai vb-selejtezőre,Albánia (október 9.) és San Marino (november 12.) ellen.

Utóbbi, tehát San Marino ellen azonban ott lehetnek (!) a magyar válogatott szurkolói, hiszen a FIFA úgy döntött, hogy a kétmeccses zárt kapus büntetés második felétkét év próbaidőre felfüggeszti.

A Magyar Labdarúgó-szövetség ezen felül 200 000 svájci frankos (65 millió forintos) büntetést is kapott.

A FIFA ezzel indokolta hivatalos közleményében az említett szankciókat: „A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága két meccsre szóló zárt kapus büntetést, valamint jelentős pénzbírságot szabott ki a Magyar Labdarúgó-szövetségre a szeptemberi Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen történtek miatt, amikor a magyar szurkolók rasszista magatartást tanúsítottak az angol játékosokkal szemben,”

A közleményből továbbá kiderül, hogy pontosan milyen esetek miatt vizsgálódott a fegyelmi bizottság. „A FIFA figyelembe vette a büntetésnél az összes elítélendő esetet, mint a rasszista szavak és cselekedetek, tárgyak dobálása, valamint pirotechnikai eszközök használata.”

A FIFA jelezte, továbbra is határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak bármely formáját, és zéró toleranciát képvisel a labdarúgást övező ilyen jellegű megnyilvánulásokkal kapcsolatban.

A nyári Eb alatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre és 100 ezer euróra büntette az MLSZ-t. Az a szankció kizárólag UEFA-rendezvényekre érvényes.

Az MLSZ a honlapján reagált a büntetésre, elítélte azokat, akiknek a viselkedése miatt a FIFA ezt a szankciót meghozta, és jelezte, hogy súlyos büntetésre számíthatnak. Ugyanakkor jelezte, hogy várja a FIFA indoklását, és nem zárja ki a fellebbezés lehetőségét, mert a stadion bezárása, a hatvanezres tömeg és a szervezők megbüntetése nem hatékony módja a rendbontók kiszűrésének. Bővebben itt!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik