Legyőzte a skótokat, a csoport élére ugrott az U19-es válogatott

Vágólapra másolva!
2022.03.26. 19:35
Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott 3–0-ra legyőzte Skóciát Európa-bajnoki selejtezőn, és közel került ahhoz, hogy kijusson a kontinenstornára.
A gólszerző öröme (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A gólszerző öröme (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
ELITKÖR
2. FORDULÓ
Magyarország–Skócia 3–0 (2–0)
Gyirmót,
Alcufer Stadion, 500 néző. Vezette: Faruggia (máltai)
Magyarország: Senkó – Szujó (Török, 81.), Alaxai, Debreceni Á. – Kovács M. (Horváth R., 68.), Horváth A., Simut (Bényei, 57.), Benczenleitner – Németh D. (Kerezsi, 57.), Nagy O. – Vancsa (Gera Zalán, 81.). Szövetségi edző: Tímár Krisztián
Skócia: Hogarth – Devine, K. Smith (A. Awokoya-Mebude, a szünetben), Murray, Mullen – Carse (Butterfield, 67.), Mi. Craig (Ma. Craig, 67.) – L. Smith (Apter, 82.), Lowry (McKinnon, 82.), Max Johnston – A. Brooks. Szövetségi edző: Billy Stark
Gólszerző: Németh D. (31. – 11-esből, 36.), Horváth R. (74.)
MESTERMÉRLEG
Tímár Krisztián:
– Az előzőnél bátrabb támadójátékot terveztünk, és meg is valósítottuk, mert a három gól mellett voltak helyzeteink is. Külön öröm, hogy a második mérkőzésünkön sem kaptunk gólt, s mivel kiélezett a küzdelem a továbbjutást jelentő első helyért, minden gól döntő jelentőségű lehet. Motiváltak vagyunk, szeretnénk továbbhaladni ezen az úton.

A csoport másik mérkőzésén
Izrael–Törökország 3–1 (D. Turgeman 32., 35., Edri 66., ill. Elmaz 42. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Gyirmóton folytatta az Európa-bajnoki selejtező elitkörét az első meccsén Izraellel döntetlent (0–0) játszó magyar U19-es válogatott. A szombat esti feladat nem tűnt könnyűnek, mert Skócia volt az ellenfél, amely a nyitó körben legyőzte a török válogatottat.

A meccs elején valóban veszélyesnek tűnt a skót együttes, főleg Adam Devine felbukkanása okozott rendre zavart a jobb oldalon a magyar védelemben, ott többször is az alapvonalig jutott a vendégegyüttes, és Senkó Zsombornak kellett közbeavatkoznia, hogy ne kerüljünk hátrányba, ám kisvártatva Németh Dániel és Vancsa Zalán összjátéka megnyugtató előnyhöz juttatta Tímár Krisztián együttesét. Először a City Football Group által szerződtetett MTK-játékos harcolt ki tizenegyest, a Lendvában szereplő Németh Dániel pedig higgadtan értékesítette a büntetőt.

Néhány perccel később Vancsa Zalán okozott megint zavart a skót védelem jobb oldalán, beadása után Németh Dániel lőhetett volna, de inkább egy szemtelen csellel teljesen tisztára játszotta magát, és közelről megduplázta a magyar csapat előnyét. Örömteli fordulat volt ez, hiszen a párharcokat, a test test elleni küzdelmet erőltető skót együttes ellen az első harminc percben csak a szombathelyi Lucas Mario Simut lövése volt az egyetlen magyar lehetőség, míg a másik oldalon Alex Lowryra volt érdemes figyelni, aki már bemutatkozott a Rangers felnőttcsapatában.

A második félidőben az volt a lényeg, hogy a magyar válogatott biztonságosan megtartsa az előnyét. Tímár Krisztián jó érzékkel küldte pályára Horváth Rajmundot, aki néhány perccel később megszerezte a harmadik magyar gólt is. Ebben a találatban is főszerepet vállalt Vancsa Zalán, aki ezúttal is igazolta, kiemelkedő tehetsége a magyar labdarúgásnak, újra bolondot csinált a védőkből, és kihagyhatatlan helyzetbe hozta társát.

Mindez azt jelenti, hogy két mérkőzés után a magyar csapatnak négy pontja van, és ha kedden legyőzi a már kieső Törökországot, a szintén négypontos Izrael eredményétől függően kvalifikálhatja magát az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe – óriási siker lenne a kijutás!

PERCRŐL PERCRE

A csoport élére ugrott Magyarország, de csak több szerzett góllal megelőzve Izraelt. A lecke adott: legalább annyira meg kell vernünk az eddig pontot sem szerző törököket, mint amennyivel az izraeliek esetleg legyőzik a skótokat. A magyar–török mérkőzést kedden rendezik, Győrben, 18 órától, természetesen azt a találkozót is élőben közvetíti az NSO!

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc
Gera megindulhat a jobb szélen, de szereli őt Mullen.

Három perc a ráadás.

90. perc KAPUFA,
Gera blokkolt, 16-os előtti lövése után Horváth Rajmund passzát a jobb oldali kapufa tövére rúgja az ötös bal sarka elől Benczenleitner! Ballal.

89. perc Debreceni beleér Mebude jobb oldali beadásába, de kivetődik Senkó, és fogja is a labdát.

88. perc Horváth R. bal oldali szabadrúgását hétről, középről a kapushoz fejeli Alaxai.

87. perc Dane Mullen kap sárga lapot, buktatta a bal szélen meginduló Horváth Rajmundot.

86. perc Török nem figyel, de McKinnon 11-ről a jobb alsó mellé fejeli Devine jobb oldali beadását.

85. perc Kissé jobbról, 18 méterről Bényei jobbal feladja a labdát a skót kapusnak.

82. perc Lowryt Cole McKinnon, Robert Apter L. Smitht váltja a skótoknál. Nincs több csere ma.

81. perc Török Kevin be, Szujó le, Gera Zalán meg Vancsát váltja.

79. perc Vancsa kihagyja! Mullen Vancsa elé teszi Benczenleitner balról érkező, rossz beadását, Vancsa jobbal 11-ről a bal alsó felé lő, de gyengén, Hogarth legördülve fogja a labdát.

77. perc Horváth A. ad be jobbról jobbal, Horváth R. 13-ról, kissé jobbról kapura lő, de blokkol az ötös jobb sarka előtt álló Mullen.

74. PERC ELDŐLT, Vancsa balról készít most elő, ballal Horváth elé gurít vissza Mullen elől, HORVÁTH RAJMUND jobbal a jobb alsóba lő az ötös elől, középről. A menteni akaró Smith lába között: 3–0!

72. perc Nagy lő a 16-os előteréből a jobb sarok mellé. Smith megindul, Nagy hátulról nagyot lök rajta.

68. perc Horváth Rajmund be, Kovácsot váltja.

67. perc Kettős skót csere, Luka Butterfield be, Carse le, Matthew Craig be, Michael Craig le.

62. perc Helyzet ez is, Kerezsi hatról, kissé jobbról lőhet kapura, de Hogarthot találja el.

61. perc DE NAGY MENTÉS! Mebude lő középről ballal, 14-ről a jobb alsó felé, Alaxai belelép a labda útjába, az éppen a kapus kezébe pattan!

59. perc SzujóAttila kap sárga lapot Mebude ellökéséért.

57. perc Kerezsi Zalán Némethet, Bényei Ágoston Simutot váltja.

56. perc A szöglet után jó megindulást követően Nagy az ötös bal sarka elől ballal a rövid alsóba lőne, de jobb lábbal véd Hogarth.

56. perc Vancsa lő jobbal kapura tízről, de blokkol Mullen, szögletre.

55. perc Kovács jobb oldali beadása jó, de Nagy a kapushoz pörgeti a labdát kecsegtető helyzetből! HELYZET!

55. perc Vancsa és Nagy is szabálytalanságokkal állítja meg a skót támadásokat, ezek így a felezőnél elhalnak. Nincs veszély a skót attakokban.

48. perc Lowry jobb oldali szabadrúgását középre fejeli ki Alaxai, de a másik 5-ös, Murray nagyon rosszul ér a labdához jobbal.

A. Mebude testvére a Watford játékosa, Dapo Mebude az U21-es válogatott tagja, nigériai származásúak, a Rangers neveltjei.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc
Smith le, Adedire Awokoya-Mebude be a vendégeknél. Védő helyett ék!

Bővebben itt!

„Optimista vagyok” – mondta Tímár Krisztián, az U19-es válogatott 42 éves szövetségi edzője, korábbi négyszeres válogatott labdarúgó. Egyértelmű, hogy az általa irányított U19-es válogatott hatalmas teszt előtt áll, de ahogyan a szakember is kiemelte, rendkívül motiváltan készülnek a fiatalok a rájuk váró három mérkőzésre. Hozzátéve, hogy „...négy jó csapat küzd az egyetlen továbbjutó helyért – vagyis három kitűnő ellenféllel találkozunk, de mi is erősek vagyunk!”

Schäfer, Szalai és Szoboszlai nyomában – U-válogatottak az Eb-ért!

Németh Antal 2014-től szövetségi edzőként dolgozott a labdarúgó utánpótlás-válogatottaknál, 2020-ig, idén januárban pedig, egy másfél éves dunaszerdahelyi kitérőt követően az U-válogatottak szakmai vezetője lett. Új pozíciójában máris itt az első nagy szakmai kihívás: egy héten belül három korosztályban nyolc Eb-selejtezőn lépnek pályára a magyar válogatottak, a sort szerda este Izrael ellen kezdte meg az U19-es válogatott.

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc Lowry bal oldali szögletét kifejeli az ötös elől Alaxai.

Két perc lesz a ráadás.

44. perc Craig nagyot rúg Simutba, de ápolás nincs. És sárga lap sem.

42. perc Leült kissé a mérkőzés a félidő végére. Vancsa középtávoli lövését blokkolják, a skót támadások messze a 16-osunk előtt elhalnak.

36. PERC NÉMETH DÁNIEL ISMÉT BETALÁL, ballal a bal alsóba lő kissé balról, hat méterről, a kapus lába között. Vancsa adott be balról laposan, Németh egy csellel két védőt elküldött Mosonmagyaróvár irányába az ötös előtt, majd higgadtan és pimasz módon küldte a labdát a kapuba. 2–0!

35. perc Németh lő 15-ről, jobbról Murray-be, Kovács a 16-os jobb sarka elől feladja a labdát a kapusnak, két ügyes csel után.

A Juventusban jó edzések lehetnek, Senkó simán kidobálja a labdát a felezőig.

33. perc Lowry forgat ismét remekül jobbra Devine elé, aki az ötös jobb sarkán túlról jobbal az oldalhálóba lő, a rövid felső sarok mellé nem sokkal. De kapusunk rajta volt.

31. PERC BENT IS VAN, NÉMETH DÁNIEL szaggatott nekifutás után jobbal a bal alsó sarokba lő, a skót kapus jobbra el. 1–0!

29. perc Németh passzol balra Vancsának, akit a 16-oson belül, az ötös bal sarkának előterében abszolúte fölöslegesen felrúg Kerr Smith, aki egy sárga lapot is kap! BÜNTETŐ!

28. perc
Nagy megindul a bal szélen, de öten veszik körbe, ellökik.

22. perc Alaxai Áron kap sárga lapot Lowry ellökéséért.

20. perc Ismét Devine villan meg, beadását blokkolja Benczenleitner, a kipattanót ballal éles szögből, hét méterről a jobb, azaz a túlsó felső sarok mellé tekeri! Smithtől kapott jó passzt, a felezőtől.

16. perc Devine jobb oldali, lapos beadása kapuscsemege.

14. perc Brookst kell ápolni, de alighanem folytatja. Folytatja, de most meg Nagy a földön.

11. perc Ez is az, Kovács passzol Simuthoz, aki ballal a jobb alsóba lőne picit jobbról, 15 méterről, de legördül a labdáért, és meg is fogja azt Hogarth.

7. perc Helyzet, a bal oldali, jobblábas szögletet középre fejeli Murray, a labda az ötösön elcsúszik a felugró Mullen előtt és a középre rohanó Carse mögött...

6. perc Debreceni elcsúszik, Lowry ballal kapura lő 15-ről, középről, Szujó azonban szépen blokkol!

5. perc Craig nagyon harcos, nem hagyja lőni 16-ról Vancsát, szabadrúgás a jutalma, előtte Németh elől mentett egy védő Kovács beadása után.

4. perc A magyar letámadás nem ízlik a vendégeknek.

3. perc Megbecsüli a labdát mind a két csapat. Vancsa jobb oldali beadása azonban rossz most.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta sötétkékben. Tradíció.

Törökország–Skócia 1–2 (Akgün 66., ill. Lowry 54., 70. – a másodikat 11-esből)
Kiállítva: Emin Bayram (53., Törökország)

Meglepetéssel kezdődött a győri elitkör: az előző selejtezőkörből legjobb harmadikként érkező Skócia 2–1-re legyőzte a második félidő nagy részében emberhátrányban játszó, ebbe a szakaszba csoportelsőként kvalifikáló Törökországot. Ezek után Izrael legyőzése máris nagy lépést jelentett volna a Szlovákiában rendezendő korosztályos Európa-bajnokságra pályázó magyar válogatottnak. Csakhogy a szerda esti mérkőzés első félidejében inkább az ellenfél futballozott mezőnyfölényben, a magyar együttes nem lelte a kapuhoz vezető utat.


A középpályán futballozó Biben Barnabás és a védelemben szereplő Csinger Márk egyaránt sárga lapot kapott, így egyikük sem léphet pályára Skócia ellen.

„Izrael ellen kicsit görcsösen futballoztunk, nem tudtuk ráerőltetni az akaratunkat az ellenfélre – folytatta a Szeged hátvédje. – Számítottunk arra, hogy az ellenfél letámad minket, nem az izraeliek játéka miatt döcögött a futballunk, inkább mentális okai voltak. Mindannyian tudtuk, mennyire fontos a mérkőzés, hogy mekkora előnyt jelentene hazai pályán győzelemmel kezdeni, és ezt kissé rosszul kezeltük. Bízom benne, hogy szombaton nem követjük el ugyanezt a hibát, és megtaláljuk a skót együttes gyenge pontjait. Nekünk sem az ívelgetős futball a stílusunk, és bár végső soron mindig a kapusunknak kell eldöntenie, hogy az ívelést vagy a passzt választja-e, nyilván Senkó Zsombornak is segítség, ha több szabad játékos közül választhat a hazaadás után. Az biztos, hogy bátrabban kell futballoznunk, mint a legutóbbi meccsen, pontosabban kell passzolni, és ki kell használni a védelem mögött megnyíló üres területeket. Ha képesek leszünk erre, megszerezhetjük a három pontot.”

Nagy kérdés, hogy ezúttal valóban sikerül-e tudása legjavát nyújtani a csapatnak, az Izrael elleni találkozón ugyanis sokáig akadozott a játék. Különösen az első félidőben tűntek görcsösnek a játékosok, ami főleg a támadások felépítésénél köszönt vissza. Míg az ellenfél lapos passzokkal igyekezett eljutni a félpályáig, a magyar kaput őrző Senkó Zsombor sokszor kénytelen volt vaktában előreívelni a labdát, mert nem volt megjátszható szabad ember.

„A péntek délelőtti videózáson a szakmai stáb elég sok jelenetet megmutatott a skótok győztes meccséről, tudjuk, mire számíthatunk szombaton – mondta lapunknak Debreceni Ákos, az U19-es válogatott védője. – Nagyon szervezetten és agresszívan futballozó csapat, amely képes önfeledten játszani, a játékosok pedig duzzadnak az önbizalomtól. A támadás felépítése a kapusnál kezdődik, a saját térfelükről lapos passzokkal igyekeznek kihozni a labdát, a hosszú indításokkal és a beadásokkal akkor próbálkoznak, ha van üres terület, vagy beinduló szabad játékos. A játékukat tekintve nem mondanám, hogy az ívelésekre építő brit stílust képviselik, a test test elleni küzdelem és a párharcok keresése viszont jellemző rájuk. Hátul végig koncentrálunk kell, mert nagyon gyors szélsőik vannak, pillanatok alatt váltanak védekezésből támadásba, és fizikailag is erősek. Ezzel együtt ha kihozzuk magunkból a maximumot, akkor minden esélyünk meglesz a győzelemre.”

GYŐZNI KELL! Az Izrael elleni gól nélküli döntetlen után nincs más választása az U19-es magyar válogatottnak az elitkör második fordulójában. Azután pláne, hogy az előző selejtezőkörből legjobb harmadikként továbbjutó Skócia szerdán némi meglepetésre 2–1-re legyőzte az elitkörbe csoportelsőként kvalifi káló Törökországot, vagyis lépéselőnybe került Tímár Krisztián együttesével szemben.

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Senkó Zsombor (Juventus – Olaszország), Molnár Zsombor (Vasas)
Védők: Szujó Attila (Debreceni VSC), Csinger Márk (SPAL – Olaszország), Alaxai Áron (Puskás Akadémia), Török Kevin (Lecce – Olaszország), Debreceni Ákos (Szeged)
Középpályások: Kovács Mátyás (MTK Budapest), Horváth Artúr (MTK Budapest), Bényei Ágoston (Debreceni VSC), Benczenleitner Barna (Honvéd-MFA), Kerezsi Zalán (Honvéd-MFA), Lucas Mario Simut (Haladás), Nagy Olivér (Soroksár), Biben Barnabás (Szentlőrinc), Sztojka Dominik (Vasas)
Támadók: Horváth Rajmund (Haladás), Gera Zalán (Ferencváros), Németh Dániel (Lendava – Szlovénia), Vancsa Zalán (MTK Budapest)
Szövetségi edző: Tímár Krisztián

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SKÓCIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik