Ezúttal nekünk kedveztek a 11-esek, az U17-es válogatottunk utazhat a vb-re!

NAGY-PÁL TAMÁS, SZELI MÁTYÁS (Dublin)NAGY-PÁL TAMÁS, SZELI MÁTYÁS (Dublin)
Vágólapra másolva!
2019.05.16. 12:50
null
A magyar válogatott tizenegyesekkel legyőzte a belgákat, így utazhat a brazíliai vb-re (Fotó: uefa.com)
Az U17-es magyar labdarúgó-válogatott az 1–1-es rendes játékidő után a tizenegyespárbajban 5–4-re legyőzte Belgiumot az írországi korosztályos Európa-bajnokságon, így megszerezte az ötödik helyet, s kivívta a lehetőséget, hogy szerepeljen az őszi brazíliai világbajnokságon.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG
PLAYOFF A VILÁGBAJNOKI SZEREPLÉSÉRT
MAGYARORSZÁG–BELGIUM 1–1 (0–0) – 11-esekkel: 5–4
Dublin,
Tolka Park. Vezette: Jakubik (lengyel)
Magyarország: Hegyi – Buna (Szalay, 94.), Horváth M., Balogh Botond, Bekker – Kata – Komáromi, Kosznovszky, Major, Zuigeber – Németh A. (Molnár R., 82.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Belgium: Vandevoordt – Persyn, Landu, Sardella, Nizet – Kalulika (Idumbo-Muzambo, 92.), George (De Wolf, 60.), Asoma, Ait El Hadj (Baeten, 82.), Doku – Engolo. Szövetségi edző: Bob Browaeys
Gólszerző: Komáromi (61.), ill. Kalulika (56.)
Sárga lap: Komáromi (17.), Buna (91.), ill. Sardella (27.)

ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Spanyolország 1–0
(Taabouni 89.)
Franciaország–Olaszország 1–2 (Millot 41., ill. Esposito 45+1., Udogie 81.)

DÖNTŐ
Május 19., vasárnap
17.30, Dublin, Tallaght Stadion:
Hollandia–Olaszország

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a pillanat is elérkezett.

Majdnem két héttel az első mérkőzés után az út végére ért az U17-es válogatott. A magyar csapat tökéletes mérleggel tudta le a csoportkört, a negyeddöntőben csak tizenegyesekkel maradt alul a spanyolokkal szemben. Ha a nemzetközi futball erőviszonyait vesszük alapul, ez már önmagában becsülendő, de a remek csoportkörös szereplésnek köszönhetően csütörtökön még hátravolt egy fontos mérkőzés, a belgák elleni.

Az elődöntőbe jutó Franciaország, Hollandia, Olaszország és Spanyolország biztosan kijut a brazíliai világbajnokságra, az ötödik helyért rendezett mérkőzésnek az volt a tétje, hogy Belgium vagy Magyarország csatlakozik-e hozzájuk.

A tény, hogy a Telkiben rendezett elitkörben 4–2-es vereséget szenvedtünk a belgáktól, egyáltalán nem számított, az talán inkább, hogy három alapember, László Dávid, Ominger Gergő és a csapatkapitány Posztobányi Patrik (ezúttal Balogh Botond viselte a karszalagot) is hiányzott eltiltás miatt. A belgáknál a középpálya fontos láncszeme, Marco Kana maradt ki, igaz, a kisebb sérüléssel bajlódó futballista a kispadra odafért.

A mérkőzés helyszíne olyan szempontból érdekes, hogy a Shelbourne FC-nek otthont adó dublini Tolka Parkból közvetítettek először élőben mérkőzést az ír ligában, most az UEFA mégis úgy döntött, ez technikailag nem megoldható, így televízióban nem is lehetett követni a sorsdöntő mérkőzést – a magyar sajtótermékek közül kizárólag lapunk tudósított a helyszínről.

Nagyjából másfél órával a helyi idő szerinti déli kezdés előtt a magyar játékosok elszántan szálltak le a csapatbuszról, talán az is feldobta őket, hogy szerda este meglepetésben is volt részük: otthonról a családtagok, barátok videoüzenetben bátorították őket a nagy mérkőzés előtt.

Preisinger Sándor szövetségi edző említette, hogy néhány mérkőzést megilletődötten kezdett a csapat, de ennek most nyoma sem volt. Jó értelemben vett agresszivitással kezdett a magyar válogatott, letámadott, s ez nem tetszett az ellenfélnek, minden centiméterért meg kellett küzdenie, eleinte gyakran voltak tanácstalanok, védőiknek gyorsan szabadulni kellett a labdától. Sok volt a labdaszerzés, az első negyedórában többször próbálkoztunk, igaz, kaput egyszer sem találtunk, ám a belgák még ennyit sem mondhattak el magukról.

A félidő derekára valamelyest nőtt a nyomás a védelmünkön, a belgák szöglet után és szabadrúgásból is a kapufát találták el, emiatt mondhatjuk, nekik voltak nagyobb helyzeteik. Mi a szünet előtt megint feljavultunk, összességében több lehetőséget dolgoztunk ki, igaz, az első félidőben egyik csapat sem talált be.

A fordulás után beszorultak a belgák, ezért is volt különösen fájó, hogy szabadrúgást követő helyzetből betaláltak. Mint minden eddigi mérkőzésen, megint volt válaszunk, Komáromi György az oroszok ellen a győztes gól előkészítésében vállalt főszerepet, ezúttal ő egyenlített.

Ahogyan korábban, a gól után sem veszélyeztettek akcióból a belgák, miközben a magyar csapat sorra dolgozta ki a helyzeteket. A hajrára mindkét csapat elfáradt, itt is, ott is voltak lehetőségek, Hegyi Krisztián többször szépen védett. A rendes játékidőben nem dőlt el a mérkőzés, a lefújáskor Preisinger Sándor megölelte belga kollégáját – következhettek a tizenegyesek.

A belga Killian Sardella kezdte a párbajt, jobbal a jobb felső sarokba bombázott. Őt Komáromi követte, aki ballal úgy lőtt a bal alsó sarokba, hogy Vandervoordt beleért a labdába. Másodikként Rob Nizet ballal a kapu jobb oldalába lőtt, Szalay Szabolcs ugyanígy tett, csak jobbal és a másik oldalra. A harmadik körben előnybe kerültünk, miután Mathias De Wolf a lécre lőtt, majd Molnár Rajmund higgadtan a jobb alsó sarokba gurított. Ezután Thibo Baeten a bal felső sarokba bombázott, és Major Sámuel sem hibázott, a kapu bal oldalába lőtt. Utolsóként Jérémy Doku lépett a labda mögé a belgák közül, a bal alsó sarokba lőtt, ezután Zuigeber Ákos belőtte a magáét, így a tornát veretlenül záró Magyarország 1985 után először vehet részt az ősszel rendezendő U17-es világbajnokságon!

A brazíliai torna még odébb van, úgyhogy most jöhet az önfeledt ünneplés!

Mert megérdemlik.

Kaptunk pezsgőt, énekeltünk, aztán folytattuk a protokollt... – Zuigeber

Apukám olyan feszült volt, inkább kiment füvet nyírni – Komáromi

Preisinger a bemelegítéskor kiszúrt valamit, ami hatással volt a meccsre



PERCRŐL PERCRE

TIZENEGYESPÁRBAJ

MEGVAN!!! Zuigeber a kapu közepébe küldte a labdát, ezzel 5–4-re megnyertük a tizenegyespárbajt, mehetünk a világbajnokságra!

Doku egyenlített, a bal alsóba lőtte a labdát. 4–4

Ez is a helyére került! Major a kapu közepébe lőtte a labdát! 4–3

Baeten nem hibázik, félmagasan a kapu bal oldalába küldte a labdát. 3–3

Előny a mieinknél: Molnár a jobb alsóba lőtte a labdát. 3–2

Kimaradt! De Wolf a keresztlécet találta el! 2–2

Ez is bent van, Szalay a kapu bal oldalába lőtt félmagasan. 2–2

Nizet a kapu jobb oldalába lőtt, Hegyi balra vetődött. 1–2

Komáromi bal alsóba küldte a labdát, kapus csak beleérni tudott. 1–1

A belgák kezdik a párbajt, Sardella pedig jobb felsőbe lövi a labdát. 0–1

Készülődés a tizenegyespárbajra (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

MÁSODIK FÉLIDŐ

Ahogy lefújták a mérkőzést, Preisinger Sándor odament a belga kollégájához, gratuláltak egymásnak, megölelték egymást.

94. perc: Véget ért a mérkőzés (1–1), a tizenegyesek döntenek arról, hogy melyik válogatott utazhat a brazíliai világbajnokságra!

94. perc: A magyar csapat is cserélt még egyet, Buna helyére Szalay Szabolcs állt be.

92. perc: Ismét cseréltek a belgák, Kalulikát Idumbo-Muzambo váltotta.

91. perc: Buna buktatta Dokut, sárga lapot kapott érte.

90. perc: Három perc a ráadás.

Igazság szerint mind a két csapat elfáradt, mivel hatalmas volt az iram – már csak a szívük viszi előre a játékosokat. Úgy tűnik, egyik fél sem szeretné a tizenegyesekre bízni a döntést.

87. perc: Vagy mégsem fáradunk? Ezúttal Major vezette a labdát, majd az egyik védő takarásából lőtt 16 méterről, de a kapus még időben kiszúrta a bal alsó felé tartó löketet, és megfogta a labdát.

86. perc: Zuigeber szerzett erőszakosan labdát a belga térfél közepén, egyedül tört kapura, majd a védők gyűrűjében, 19 méterről lőtt, jócskán a kapu mellé.

Kicsit fáradni látszik a magyar válogatott, hosszú utolsó percek elé nézünk…

83. perc: Újabb Hegyi-védés! Bekkert verte meg egy az egyben Persyn a bal oldalon, majd lőtt a hosszú sarok irányába, de Hegyi leért és fogta a labdát.

82. perc: A belgák is változtattak, Baeten érkezett Ait El Hadj helyére.

82. perc: Cserélt a magyar válogatott, Németh András helyére Molnár Rajmund állt be.

78. perc:Lehetőség! Szabadrúgást kaptak a belgák, szinte ugyanonnan, mint a góljuknál. Ait El Hadj tekerte középre, megint a hosszúnál érkezett egy belga, ezúttal Doku, a földre fejelt labdáját azonban fogta Hegyi.

Ha így marad, akkor – akárcsak a spanyolok elleni negyeddöntőben – kétszer 15 perc hosszabbítás nélkül, rögtön tizenegyespárbaj következik.

75. perc: Nincs tizenegyes! Major jobb oldali szöglete után a tizenhatoson belül kezezést reklamáltak a magyar játékosok és a közönség is, de nem fújt a sípjába a játékvezető.

73. perc: BRAVÚR! De Wolf vette célba a kaput 20 méterről, a jobb alsó felé tartó labdát hatalmas bravúrral tolta szögletre Hegyi.

66. perc: Lövés! Balogh indult meg nagy lendülettel, majd lőtt is 22 méterről, ám egy fél reklámtáblányival a kapu mellé ment a labda.

Nagyon élvezetes a mérkőzés, sok a helyzet, nagy az iram.

62. perc: Majdnem ott a következő magyar gól! Lekontráztuk a belgákat, végül a labda Némethhez került, aki a tizenhatos előtt befelé tolta, majd a bal alsót vette célba, de Vandevoordt védett.

61. perc: GÓÓÓL!!! MÁRIS EGYENLÍTETTÜNK! Bekker indult meg a bal oldalon, majd fordított a jobb szélre Bunához, aki pár méterről később középre tekert, s KOMÁROMI 8 méterről a bal alsó sarokba csúsztatta a labdát! 1–1

60. perc: Cseréltek a belgák, De Wolf váltotta George-ot.

59. perc: A sarokrúgás után Komáromi 13 méterről a bal oldali kapufa mellé lőtt laposan.

59. perc: VÉDÉS! Zuigeber passza után Kosznovszky 18 méterről lőhetett középről, a kapus ujjheggyel tolta szögletre a labdát.

56. perc: GÓL! VEZETÉST SZEREZTEK A BELGÁK! George szinte szöglettel felérő szabadrúgást végezhetett el a bal oldalról, élesen lőtte középre a labdát, amelyet Persyn felpörgetett a rövid saroknál, a hosszúnál pedig érkezett KALULIKA, és közelről a kapunkba lőtt. 0–1

51. perc: Percekre a kapujuk elé szögeztük a belgákat, Zuigeber szabadrúgása után például Kata lőhetett közelről, de a kapus védett.

47. perc: Megint nagy elánnal kezdtünk, Major közeli lövését egy védő blokkolta.

Major kötéssel a kezén jött ki a második félidőre, eddig nem volt rajta.

Csere egyik oldalon sem történt a szünetben.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a belgák kezdték a második félidőt.

Nagy az iram, de az első félidőben nem született gól a mérkőzésen (Fotó: uefa.com)
Nagy az iram, de az első félidőben nem született gól a mérkőzésen (Fotó: uefa.com)

ELSŐ FÉLIDŐ

Az első félidőben felvettük az esélyesebb belgákkal a harcot, meglepni is sikerült őket a letámadásunkkal. Bár a kapufák miatt a belga helyzetek voltak látványosabbak, nekünk jóval többször sikerült veszélyeztetnünk.

45+1. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben gól nélküli döntetlen az állás.

45. perc: Egy perc a ráadás.

45. perc: Komáromi tört be a tizenhatoson belülre, az egyik védő szorításában gyanús körülmények között elesett, de a játékvezető továbbot intett és a játékosunk sem reklamált.

39. perc: A második belga kapufa! Nizet 18 méterről kísérletezett egy szabadrúgással, a labda telibe találta a bal oldali kapufát.

36. perc: Lehetőség! Kosznvoszky bal oldali szöglete után a kapus és a védők sem találták a labdát, Horváth lőtt néhány lépésről, de Vandevoordtról megint szögletre pattant a labda. Az újabb sarokrúgás veszélytelen volt.

35. perc: Lövés! Buna nagyon erőszakosan szerzett labdát, majd tolt rajta hármat és lendületből lőtt 18 méterről. A bal alsót vette célba, a labda nem sokkal ment mellé, az oldalhálót is súrolta.

32. perc: Buna küldte a kapu elé a labdát, Németh emelkedett a legmagasabbra, de 11 méterről a kapu fölé fejelt.

Egy kicsit visszább húzódtunk, a belgák többet vannak a tizenhatosunk környékén, de nem nagyon találják a rést a védelmünkön.

28. perc: A szabadrúgást Balogh jócskán fölé küldte.

27. perc: Komáromi a tizenhatos előtt léphetett volna ki egyedül két védő közül, de Sardella visszarántotta, villant a sárga lap.

21. perc: A kontra után Kosznovszky adott be a jobb szélről, Zuigeber lövése az egyik védőről pattant kapu fölé. A szöglet veszélytelen.

21. perc: LÉC! Az első belga szöglet után Landu találta telibe a keresztlécet. Ezt megúsztuk…

Továbbra is nagyon magasan védekezik a magyar válogatott, ezzel rendszerint sikerül megzavarni a labdakihozatalukat.

17. perc: Nagy bedobásunk után egy belga védő hazafejelte a labdát. Komáromi viszont belefutott véletlenül Vandevoordtba, a kapus kicsit rá is játszott, a magyar játékos pedig megkapta a korábbi szóbeli figyelmeztetésnél már beígért sárga lapot.

12. perc: HELYZET! Kosznovszky előzte meg a védőjét a felezővonalnál, elhúzott a jobb szélen, majd középre adott. A másik oldalon Bekkeré lett a labda, a kapu elé küldte, Németh viszont néhány méterről a kapu fölé bólintott.

9. perc: Balogh gyönyörű csellel hagyott ott két belga támadót, Bunát futtatta a jobb szélen, aki középre adott. A védők kifejelték a labdát, de érkezett Kata, aki mintegy 20 méterről lőtt, jócskán fölé.

Egyelőre agresszívan letámadunk, ez láthatóan nem ízlik túlságosan a belgáknak…

5. perc: Komáromi rúgta fel Nizet-t, akit ápolni is kellett. Ez volt a magyar szélső második szabálytalansága, úgyhogy szóban figyelmeztette a játékvezető.

2. perc: Mi végezhettük el az első szögletet, amelyet Zuigeber harcolt ki. Kosznovszky rúgta be, a belgák kifejelték, aztán Major lőtt kapásból 18 méterről, de a labda nem sokkal a kapu fölé-mellé ment.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott indította útjára a labdát.

Ahogy azt már megszokhattuk az Eb-n, ezúttal is zúg a „Ria, Ria, Hungária” a magyar szurkolóknak köszönhetően. Nagyjából 50 magyar drukkere van a stadionban.

Már a pályán a játékosok, jönnek a himnuszok.

Pálffy István, dublini magyar nagykövet is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Belgium világbajnoki szereplésért rendezendő playoffmérkőzés az írországi U17-es Európa-bajnokságon. Tartsanak velünk!

Bemelegítés a dublini Tolka Parkban (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

ELŐZMÉNYEK

„Ki kellett beszélni” – ez segített a fiúknak a spanyolok elleni meccs után. A negyeddöntő másnapján beszélgettünk Preisinger Sándorral, majd a helyosztó előtti utolsó edzésen a csapat két tagjával, Balogh Botonddal és Horváth Milánnal. Részletek itt!

Nem lesz televíziós közvetítés a mérkőzésről. A szervezők tájékoztatása szerint a dublini Tolka Parkból technikailag nem lehet megoldani a televíziós közvetítést.

A két csapat másfél hónappal ezelőtt, az Európa-bajnoki selejtezősorozat elitkörében már találkozott egymással, akkor a belgák 4–2-re legyőzték a magyar válogatottat Telkiben. Részletek a meccsről itt!

Szekeres Adrián, az U20-as vb-bronzérmes labdarúgó, az U17-es válogatott szakmai stábjának tagja ezekkel a tanácsokkal látta el a fiúkat a sorsdöntő meccs előtt. Részletek itt!

Tegnap a szakmai stáb egy kis meglepetéssel készült a csapatnak: levetítettek a játékosoknak egy videót, amelyben a családtagok, barátok üzentek nekik.

Eltiltás miatt László Dávidra, Ominger Gergőre és Posztobányi Patrikra sem számíthat Preisinger Sándor.

Belgium már háromszor járt világbajnokságon, míg a mieink eddig egyszer jutottak ki a korosztályos tornára (1985-ben).

„Jegyezzétek meg ezeket a szavakat”Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya üzent az U17-es nemzeti csapatnak. Részletek itt!

A magyar válogatott mérkőzései az Eb-n:
Csoportmérkőzések
Dublin, Belfield Bowl:
MAGYARORSZÁG–Portugália 1–0
Dublin, Whitehall:
Izland–MAGYARORSZÁG 1–2
Waterford:Oroszország–MAGYARORSZÁG 2–3
Negyeddöntő

Dublin,Belfield Bowl:MAGYARORSZÁG–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–5

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők:Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (Diósgyőri VTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Borussia Mönchengladbach – Németország)
Középpályások:Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg – Ausztria), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)
Támadók:Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk – Belgium), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik