Az U17-es válogatott egyetlen lehetőségét gólra váltva legyőzte Portugáliát

HARMATH ÁKOS (Budapest), NAGY-PÁL TAMÁS (Dublin), SZELI MÁTYÁS (Dublin)HARMATH ÁKOS (Budapest), NAGY-PÁL TAMÁS (Dublin), SZELI MÁTYÁS (Dublin)
Vágólapra másolva!
2019.05.04. 19:53
null
Bekkerék (jobbra) hatékony futballal rukkoltak elő (Fotó: uefa.com)
Szombaton este a mieink számára is megkezdődött az U17-es Európa-bajnokság: a Portugália elleni találkozón Preisinger Sándor csapata hatékonyan védekezve, a második félidőben egyetlen igazi gólszerzési lehetőségét kihasználva győzelemmel kezdett. Folytatás kedden, Izland ellen, ahol akár már a továbbjutást is kiharcolhatja a magyar csapat.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–0
(0–0)
Dublin, Belfield Bowl, 1300 néző. Vezette: Trustin Farrugia Cann (máltai)
Magyarország: Hegyi – Buna, Posztobányi, Balogh B., Bekker – Major (Orosz, 88.), Ominger (László, 67.), Kata, Komáromi (Kosznovszky 67.) – Németh A., Zuigeber (Kalmár, 85.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Portugália:
Samuel Soares – Esteves (F. Cruz, 84.), Araújo, E. Quaresma, Rafael Brito – Brazao (H. Pereira 63.), J. Daniel, Gerson Sousa (D. Rodrigues, 57.) – Paulo Bernardo (Tomás 84.), Fábio Silva, Quizera (B. Tavares, 63.). Szövetségi edző: Emilio Peixe
Gólszerző:
Kosznovszky (81.)
Sárga lap: Zuigeber (56.), Ominger (65.), László (71.), Kata (83.), Posztobányi (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Két órával a magyar–portugál U17-es Eb-csoportmérkőzés kezdete előtt már ment a szájcsata a dublini Belfield Bowlon. No nem a szurkolótáborok, hanem a csapatok zászlóit behozó helyi kisgyerekek között, aki fáradhatatlanul gyakorolták, hogyan lehet a legszebben tartani a lobogókat.

„Minek nekünk Cristiano Ronaldo, ha nálunk játszik…” – kiabálta az egyik magyar zászlót tartó fiú, majd torkán akadt a szó. Aztán csend, majd nevetgélés.

A hozzánk lépő fotós már kevésbé volt boldog, amikor kérdésére azt válaszoltuk, hogy itt tényleg a magyar–portugál lesz, ő ugyanis a német–olaszra lett beosztva. Másfél órával a meccs előtt aztán megérkeztek a főszereplők, illetve a szurkolók is, no meg csapatnyi játékos-megfigyelő és a másik két csoportellenfél, az izlandiak és az oroszok képviselői is.

Az első tapsviharra sem kellett sokáig várni, igaz, azt az UEFA egyik öltönyös munkatársa kapta, akit hátba kapott a pálya hirtelen beinduló locsolórendszere.

A mérkőzés előtt a portugálok kijelentették, ők ugyanazt játsszák, mint mindig, a magyar edzői stáb elmondása alapján is arra számíthattunk, hogy általánosságban az ellenfélnél lesz többet a labda. Ebben nem volt hiba, s Preisinger Sándor többször kiabált játékosainak, hogy ne legyenek annyira távol egymástól a csapatrészek. Amikor koncentrált az együttes, akkor hiába volt a portugáloknál a labda, csak tanácstalanul járatták a középpályán vagy a hátvédek között.

Persze volt, hogy hiba csúszott a játékba, nem egyszer előfordult, hogy a portugál szélsők egy az egyben megverték őrzőiket, illetve a jobbhátvéd Tomás Esteves egész előre cselezte magát, majd remekül ugratta ki Fábio Silvát, a csatár már csak Hegyi Krisztián kapussal állt szemben, de nagy szerencsénkre csúnyán fölé lőtt tíz méterről.

Preisinger Sándor csütörtökön azt mondta, azt szeretné, ha labdaszerzések után időnként nyugodtan passzolgatnánk kicsit, de ez kevésszer jött össze, a mieink sokat kapkodtak, sok támadás halt el gyorsan pontatlanság miatt, az ellenfél kapuja nem nagyon forgott veszélyben, de a félidő végére mintha csökkent volna a feszültség, ezzel párhuzamosan a portugál nyomás is.

Ez a második félidő elején is szembetűnő volt, Portugália egyre többet próbálkozott beívelésekkel, amelyeket eredményesen semlegesített a védelem, miközben elől is egyre magabiztosabbak lettünk.
Major Sámuel bal szélről elvégzett szabadrúgásába Posztobányi Patrik érkezett jól, de Samuel Soáres kapus kezében kötött ki a beadás, később pedig ha szerencsésebbek lettünk volna, akkor Zuigeber Ákosról a kapuba pattan egy szöglet utáni továbbcsúsztatott labda.

Az MTK szélsője gólt nem szerzett, ellenben gólpasszt adott, ugyanis egy labdaszerzés után remek ütemben passzolt Kosznovszky Márkhoz, aki kissé kisodródva tíz méterről laposan a bal alsóba lőtt, így bravúros győzelemmel kezdtük a tornát.

Miután a csoport első mérkőzésén Izland legyőzte Oroszországot, ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott kedden egy újabb sikerrel már be is bizonyíthatja a csoport első helyét és a továbbjutást.

Most még magasabbra tettük a lécet, amit én direkt imádok – Preisinger

A MAGYAR GÓL

Megszokott jelenet ez tőlünk – Zuigeber a portugálok elleni győztes gólról

Így szólt a magyar himnusz Dublinban a portugálok legyőzése után

PERCRŐL PERCRE

95. perc: VÉGE!!!! Nyert a magyar válogatott!

94. perc: Céltalanul ívelgetnek a portugálok, állja a sarat a magyar védelem.

93. perc: Zúg a „szép volt fiúk!” a lelátón.

92. perc: Lászlót lökték fel a kezdőkörben, szabadrúgás. Posztobányi nem siet. Másfél perc. Bekker engedi ki a labdát bedobásra.

91. perc: Hegyi kapott le egy beívelést.

90. perc: Négy perc lesz a ráadás.

90. perc: Posztobányi is kapott egy sárga lapot.

89. perc: Felipe Cruz passza után Tavares bombázott fölé. Nem volt igazán veszélyes.

88. perc: Orosz váltotta Majort.

87. perc: Bruno Tavares egy csel után jobbról a tizenhatoson belülről lőtt, Hegyi védett.

86. perc: Nyomnak a portugálok, de nem igazán jutnak helyzetig.

85. perc: Kalmár Benedek be, Zuigéber Ákos le.

84. perc: Két portugál csere. Esteves helyett Felipe Cruz, Bernardo helyett Tomás.

83. perc: Újabb gyors magyar kontra végén Zuigéber beadása most nem jó Némethnek, Soares felszedi a labdát. Aztán Kata kap sárgát, Zuigébernek meg begörcsöl a lába.

81. perc: VEZETÜNK!!! Villámgyors kontra végén Zuigéber szöktette a tizenhatoson belülre berobbanó Kosznovszkyt, aki a kifutó Soares kapus mellett 14 méterről, higgadtan a kapu közepébe gurított, 1–0!

79. perc: Megint portugál szöglet, Hegyi lehúzza.

78. perc: Újabb két portugál szöglet egymás után, egyik sem volt veszélyes.

76. perc: Portugál szöglet, balról, Tavares. Hegyi kiüti, Pereira 16 méterről elkapkodva a kapu fölé bombázza.

73. perc: Húúú, mi maradt ki… A balról beívelt labda valahogy eljutott a hosszú oldalon érkező Zuigéberhez, ám ezen ő is meglepődött, így nem készült lövésre, és a védők kivágták előle…

71. perc: László nem tudott megtartani egy felívelt labdát, majd szabálytalankodott Joao Daniellel, amit lefújt a bíró, majd nekiugrott Danielnek, amiért sárga lapot kapott. Teljesen felesleges volt…

67. perc: Ominger helyett László és Komáromi helyett Kosznovszky a pályán nálunk.

67. perc:Nagy portugál lehetőség végén Fábio Silva blokkolt lövése után Pereira elé került a labda, ő megindult az alapvonal felé, majd éles szögből az oldalhálóba lőtt.

66. perc: Ominger két védővel küzdött a tizenhatoson belül az előrevágott labda után, végül nem fért a labdához, Soares szedte fel.

65. perc: Ominger is kapott egy sárgát.

63. perc: Kettős csere a portugáloknál: Henrique Pereira és Bruno Tavares a friss emberek, Brazao és Quizera mennek le.

62. perc: Hegyi húzott le magabiztosan egy beívelést. Komolyabb feladata még nem nagyon volt a mérkőzésen.

59. perc: Fábio Silva lökte át a labdán Omingert, szabadrúgás a mieinknek. A portugál nem nagyon értette a bírói sípszót.

57. perc: Csere a portugáloknál: Sousa helyén Daniel Rodrigues.

56. perc: Zuigéber rúgta meg Brazaót, szabadrúgás a portugáloknak, sárga lap Zuigébernek.

53. perc: Esteves ért kézzel a labdához, szabadrúgás balról, oldalról. Major beívelése veszélyes, de Posztobányi lemarad róla, így Soaresé a labda.

52. perc: Major harcolt ki szögletet Joao Daniel mellett a jobbon. Zuigéber tekeri középre, veszélyes is, de Major éles lövése elmegy keresztbe.

50. perc: Kata jött hátra segíteni Omingernek a védekezésben Brazaóval szemben, ki is harcolt egy szabadrúgást. Sokra mondjuk nem mentünk vele, de Kata harcossága dicséretes.

47. perc: Zuigéber maradt a földön, miután Sousa csúnyán belerúgott a felugró magyarba. Szabadrúgás nincs, 20 másodperc múlva azonban megszakítja a játékot a bíró, ápolás.

46. perc: A második félidőt a portugálok kezdik. Egyelőre úgy látjuk, nem volt csere egyik oldalon sem.

Fél perccel később jönnek a mieink is.

A portugálok már a pályán a második félidőre.

A magyar válogatott az első félidő nagy részében a védekezéssel volt elfoglalva, csak az utolsó percekben sikerült a portugálok kapuja elé kerülni. Igazán nagy védést egyik kapusnak sem kellett bemutatni, de a gól nélküli eredmény a magyar válogatottra nézve hízelgőbb.

45. perc: Szünet.

44. perc: Zuigéber léphetett volna ki két védővel a nyakán egy indítással, de lesről startolt.

42. perc:Kata rajtolt egy a tizenhatos belülről kicsorgó labdára, lőtt is 17 méterről, a labda az egyik védőről szögletre pattant. Zuigéber beadását kifejelték a bekkek.

40. perc: Zuigéber hozta fel a labdát a bal oldalon, majd a tizenhatosnál befelé húzott, végül 18 méterről jobbal a bal felső fölé lőtt.

38. perc: Az elmúlt percekben azért enyhült a nyomás a mieinken.

35. perc: Komáromi szaladt lesre.

32. perc:A sokadik portugál szöglet, Posztobányi fejelte ki oldalra, majd Bekker szerelte szépen Britót a másik szögletzászlónál.

30. perc:Az első magyar lövés: Major próbálkozása után kerülte el a labda a kaput.

29. perc: Egy kósza magyar ellenakció végén Komáromi adott középre jobbról, Németh mögé érkezett a felfutó és lőni készülő Omingert pedig megelőzte egy védő.

27. perc: Esteves előretörése okozott komoly zavart a védelem közepén, de Posztobányi végül szerelni tudta.

25. perc: Nagyjából 17 másodpercig volt nálunk a labda, Ominger felívelése rossz volt Némethnek, Brito könnyen elhozta.

23. perc: Újabb portugál szöglet, jobbról Quizera, a labda visszakerül hozzá, újbóli beadási kísérletével gyomorszájon találja Katát, aki a földön marad. Szerencsére „csak” beakadt a levegő, „kihúzzák” így tudja folytatni.

21. perc: Fábio Silva kap megint zavaróan üresen egy indítást a jobb összekötőben, be is tör a tizenhatoson belülre, majd 14 méterről csúnyán a kapu fölé, mellé lő.

20. perc: Kata veszti el a labdát a saját térfele középén, szerencsére Brito indítása a jobb szélre rossz.

18. perc: A sokadik gyors portugál akció fut a jobb oldalon… Most Paulo Bernardo lapos bepassza túlcsorog Posztobányin, de Hegyi résen van, és kivetődve megszerzi a labdát.

16. perc: Bekker ment szögletre az utolsó pillanatban Brazao elől… Quizera a szöglettel, Hegyi húzza le középen.

15. perc: Brazao tör előre szépen a jobb oldalon, beadása a társai mögé érkezik, a második hullámban meg nem jön senki.

13. perc: Komáromi labdavesztése után lábról lábra folyik a portugál akció, Fábio Silva szerencsére nem tudta átvenni a tizenhatosunkon belül. Nem először rohannak már le minket a portugálok.

11. perc: Fábio Silva huppant a földre a tizenhatosunkon belül, a máltai sporttárs sípja néma maradt.

10. perc: Hegyi mozdult ki jól egy mély szöktetésre, jól szedte fel a labdát Bernardo elől.

8. perc: Portugál kényszerítő a tizenhatosunkon belül, szerencsére Fábio Silva visszapassza hosszú Gerson Sousának.

4. perc: Szabadrúgással jöhet balról, Zuigéber beíveléséből azonban gyors portugál ellenakció bontakozott ki, amelynek végén Balogh szerelt remekül a tizenhatoson belül.

2. perc: Nagyjából 1300 néző foglal helyet a lelátókon. A kezdés után egyébként mintegy 6 másodperc alatt sikerült eladni a labdát…

1. perc: A mieink pirosban, a portugálok fehérben, és mi kezdünk.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan megkezdődik a mérkőzés. A csapatok már a pályán, szólnak a himnuszok.

ÉRDEKESSÉGEK

Bevonultak az öltözőbe a játékosok és közben felcsendült a lelátóról a Ria, ria Hungária, válaszképpen jött is a Portugal, Portugal!

Befutott az izlandiak szakmai stábja is.

A két szakember egy órával a mérkőzés előtt kihirdette a kezdőcsapatokat, amiben több érdekesség is akad: Major Samu például először kezdő az U17-es válogatottban, az elitkörben ugyan játszott kétszer is, de csak csereként. De Bekker Roland ugyanakkor nagy visszatérő, mert az elitkört kihagyta sérülés miatt, egyben taktikai fegyver is, hiszen jó ismerőse a portugálok 15-öse, Quizera aki a csapattársa Mönchengladbachban.

A magyar válogatott volt a frisebb, előbb jött ki melegíteni (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
A magyar válogatott volt a frisebb, előbb jött ki melegíteni (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

A magyar és a portugál válogatott is nagyjából másfél órával a meccs előtt jött ki megnézni a pályát. Mindkét csapat ekkor járt először a létesítményben, mert korábban nem itt volt edzésük.

Meglepő módon Dublinban ma egyáltalán nem esett az eső, és bár alig ment 10 fok fölé a hőmérséklet, az erős nap miatt kellemes, tavaszias volt a hőérzet. Egyébként az a jellemző itt, hogy vagy megfagy az ember, mert nem süt a nap és fúj a szél, vagy hirtelen kabátban meleged van, mert kisüt a nap és eláll a szél.

Apropó, stadion: a Belfield Bowl egy egyetemi, ugyanakkor az ír élvonalban szereplő futballcsapat stadionja, bár ez egy kicsit erős kifejezés, mivel csak egy lelátója van. A hivatalos adatok szerint 3000 fő a befogadóképesség, bár helyszíni kollégáink úgy számoltak, hogy 2000-nél is kevesebb szék van. Ami furcsaság még, hogy a kispadok nagyon rövidek, viszont kétsorosak.

A lelátón egyébként szépen gyűlnek a nézők, sok a magyar szurkoló is, persze elsősorban családtagok.

A csoport első meccsén Izland 3–2-re legyőzte Oroszországot. Az oroszok kapitánya is már megérkezett a stadionba, nem bízza másra a kémkedést.

ELŐZMÉNYEK

2019. május 3. és 19. között Írországban rendezik meg az U17-es labdarúgó Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott is szerepel. A torna öt legjobb csapata kijut az őszi brazíliai U17-es vb-re.

Az U17-es Európa-bajnokság adatbankjában a többi csoport alakulását is nyomon követhetik.

C-CSOPORT
Izland
Portugália
MAGYARORSZÁG
Oroszország

Május 4., szombat
15.00, Dublin, Whitehall:
Izland–Oroszország 3–2
Május 7., kedd
13.00, Dublin, Whitehall:
Izland–MAGYARORSZÁG
16.00, Dublin, Belfield Bowl: Portugália–Oroszország
Május 10., péntek
18.00, Waterford:
Oroszország–MAGYARORSZÁG
18.00, Longford:
Portugália–Izland

A MAGYAR KERET
Kapusok: Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (Diósgyőri VTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Borussia Mönchengladbach – Németország)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg – Ausztria), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)
Támadók: Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigéber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk – Belgium), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik