H. T. 2016.06.05 17:44 Frissítve: 2016.06.06 10:18

Történelmi csere a magyar–német összecsapáson

Aki figyelmesen olvassa el a címet, gyanakodhat, hogy nem a szombaton Gelsenkirchenben rendezett Németország–Magyarország (2–0) Eb-felkészülési mérkőzésről van szó, hanem valamelyik korábbi, németek elleni találkozóról. Amelyet nem idegenben, hanem hazai pályán játszottunk riválisunk ellen. Nos, csakugyan nem a tegnapi meccsről bányásztunk elő érdekességet – egy első világháború utáni barátságos ütközetről emlékezünk meg, amelynek ma van a 95. évfordulója.

 

Ez a találkozó az 1921. június 5-én a Hungária úton lezajló Magyarország–Németország összecsapás volt, amelyet a mieink három nullára nyertek meg.

Úgy kellett a győzelem, mint egy falat kenyér, a piros-fehér-zöld színeket képviselő fiúk ugyanis 1919. november 9-e (3:2 Ausztria ellen) óta egyszer sem érezhették a siker ízét; nyeretlenek maradtak az 1920-as év három válogatott meccsén, és kikaptak az osztrákoktól (1:4) 1921. április 24-én.

MENEKÜLÉS KÜLFÖLDRE

Minderre persze volt logikus magyarázat: „a Tanácsköztársaság mellett kiállott játékosok, mint Schaffer, a két Konrád – jónak látták egyelőre nem mutatkozni, de inkább egyszerűen anyagi okok miatt menekültek innen” (Hoppe László: Labdarúgó-bajnokságaink, 1901–1969) 1919 őszén, hozzájuk csatlakozott Szabó Péter is, 1920. augusztus 1-jétől egészen az MLSZ fegyelmi bizottsága által 1921. május 15-én jóváhagyott visszaamatőrösítési rendeletig pedig tucatnál is több kiválóság inkább az 1. Magyar Professzionalista Football Klub nevet viselő, idegenben turnézó alkalmi alakulatot szolgálta, mintsem eredeti klubját és – lehetőség szerint – a válogatottat.

(Fotó: magyarfutball.hu)

De a németek 3:0-s fölülmúlása után az üzlet beindult, 1921. november 6-án Svédország (4:2), december 18-án Lengyelország (1:0) is fejet hajtott a mieink előtt, akik az 1922-es esztendő utolsó, nyolcadik meccséig, november 26-ig őrizték veretlenségüket.

Nézzük, hogyan harcolták ki a győzelmet a széria első mérkőzésén!

AMIKOR NEM HEVÍT MÁR AZ AMBÍCIÓ

A 10. percben Braun József szöglete után Schlosser Imre lövése talált utat a kapu elé betömörülő németek erdejében, aztán az első fél óra végén „(Georg) Schneider akar parírozni, rosszul kirúgott labdája azonban Guttmann elé kerül, aki 20 méterről szép lapos, de védhető lövéssel a magyarok második gólját lövi”.

„Továbbra is a magyar csapat marad frontban. A 32. percben Schlosszer (sic) hagy kihasználatlanul egy kedvező helyzetet. (...) A 34. percben Schlosszer átverekedvén magát néhány német védőjátékoson nehéz helyzetben cipőheggyel éri a labdát, mely ugrálva közeledik a német kapu felé.” Csakhogy hiába véti el Heiner Stuhlfauth, a vendégek kapusa, a labda a kapufát érintve szögletre gurul.

A 47. percben „Guttmann jól irányított szabadrúgásával Braun megszökik, s mintegy 18 méterről éles, középmagas lövéssel a magyarok harmadik gólját lövi.

„Ezután a játék teljesen ellaposodik – írja a Sporthírlap. – Az első félidőben uralkodott rekkenő hőség és erős tempó most érezteti hatását. A magyar csapatot a három gól után különben sem hevíti már az ambíció, míg a németek beletörődve súlyos vereségükbe, szintén nem játszanak valami nagy lelkesedéssel.”

ORTH LE, GENCSY BE

„Orth a 28. percben kiáll, helyette Gencsy lép pályára. Retschury lefújja a meccset (sic), és a két kapitányt magához kéreti. Schlosser bejelenti Orth helyettesítését, Jäger beleegyezik, mire a játék újból megindul.”

A Nemzeti Sport leírásában így fest a nagyválogatott történetének első cseréje. A „fiatal és tehetséges NSC-csatár”, Gencsy Dezső – aki először és utoljára szerepelt a nemzeti együttesben – csak azért állhatott be, mert az addig roppant agilis Orth György megsérült.

Nem mindennapi, hogy Gencsy rögvest gólpasszt adott pályára lépése után: „Molnár–Tóth akciója után Gencsy hátratolt labdáját Guttmann 20 méterről kapuba lövi” – a Nemzeti Sport gólleírása „némiképp” eltér a Sporthírlapétól...

A válogatott második cseréje az 1921. novemberi Braun József–Pluhár István (Magyarország–Svédország), a harmadik az 1921. decemberi Zsák Károly–Amsel Ignác (Magyarország–Lengyelország) váltáskor zajlott le, mindkétszer a szünetben.

GUTTMANN EGYETLEN GÓLJA

Két érdekesség még a végére.

Guttmann II Béla, a későbbi korszakos edzőzseni a németek elleni mérkőzésen mutatkozott be a válogatottban, amelyben négyszer szerepelt összesen. Egyetlen gólját a Hungária (kör)úton szerezte.

Németország történetének 35. hivatalos mérkőzését játszotta ellenünk, mi viszont már a 78. hivatalos meccsnél tartottunk ekkor.

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS
Magyarország–Németország 3:0 (2:0)
1921. június 5., Budapest,
Hungária út, 30 000 néző
MAGYARORSZÁG: Plattkó Ferenc – Fogl II Károly, Mándi Gyula – Kertész II Vilmos, Guttmann II Béla, Blum Zoltán – Braun József, Molnár György, Orth György (Gencsy Dezső, 28.), Schlosser Imre, Tóth-Potya István. Szövetségi kapitány: Kiss Gyula
Gólszerző: Schlosser (10.), Guttmann II (29.), Braun (47.)

EGY CSOKORNYI VÁLOGATOTT GYŐZELEM A HŐSKORBÓL
Frici, meg a futballválogatott első győzelme; édes búcsú a „magas őrtoronytól” (1903)
A mieink 5:2-re nyertek, de amit a meccs a sajtótól kapott... (1907)
Válogatott meccs január elsején? Igen! Ráadásul győzelem! (1911)
Hatalmas ünneplésben részesültek labdarúgóink Olaszországban (1911)
Rettenetes csapás az osztrák futballra, „kiheverni tán évek múlva sem tudja (1913)
Százéves kérdés: az MTK jobban lobbizott a Ferencvárosnál? (1915)
Mibe került? Csökkent a nézőszám, de nőtt a kiadás... (1917)
Magyar neveket a válogatott futballistáknak! Kiváló tisztelettel (1922)
6:1-gyel búcsúzott válogatottunktól, majd a Barcelona legendája lett (1923)
Akkora csapást mértünk az olasz válogatottra, mint soha senki (1924)
A magyar őserő el nem vész: futballválogatottunk kaput nyit (1926)
Felavatásként ítélkeztek és ütöttek válogatottunk tagjai (1929)
 
SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT ÖSSZES EPIZÓDJA ITT!

 

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.