nemzetisport.hu 2021.06.15 09:36

„Szívet nem lehet cserélni” – Cambridge-től Kolozsvárig üzentek a magyar drukkerek

A napokban a Nemzeti Sport Online különböző csatornáin arra kértük olvasóinkat, üzenjenek az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatottnak, írják le, honnan, hogyan szurkolnak. Most ezekből idézünk néhányat, illetve várjuk a további üzeneteket is. Egyúttal külhoni tudósítóink segítségével azt is összegyűjtöttük, hol szerveznek közös meccsnézéseket a határainkon túl élő magyarok. 

Erdélyben 2016-ban több helyszínen szerveztek közös meccsnézést a szurkolók, az idén Sepsiszentgyörgyön gyűlhetnek össze a magyarok a kivetítő előtt (Fotó: szatmar.ro, archív)

 

KIVETÍTŐS MECCSNÉZÉS SEPSISZENTGYÖRGYÖN – ERDÉLY

 
Hasznos infók a meccsre indulóknak

Elsősorban a vendéglátóipari egységekben lesznek közös meccsnézések Erdélyben a keddi Magyarország–Portugália Európa-bajnoki csoportmérkőzés alatt, mert a jelentősen enyhített, de még mindig létező járványügyi szabályok miatt az önkormányzatok többsége nem szervez szabadtéri tömegrendezvényeket.

Az egyetlen kivétel Sepsiszentgyörgy, ahol az F-csoport találkozóinak napjain a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Plugor Sándor Művészeti Líceum közös udvarán, a KultúrParkban felállított nagy méretű kivetítőn lehet követni a találkozókat, ám a helyek száma ott is korlátozott: kétszázan vehetnek részt a rendezvényen, oltási igazolással vagy negatív teszttel. A helyzetet nehezíti, hogy a három nagy romániai kábeltelevíziós szolgáltató közül a Vodafone hétfőn már blokkolta az M4 Sport Eb-közvetítéseit, így ezek előfizetői csak román kommentárral követhetik a találkozókat.

MAGYARKANIZSÁN, ZENTÁN ÉS HAJDÚJÁRÁSON IS VÁRJÁK A SZURKOLÓKAT – VAJDASÁG

A Vajdaságban már az Eb elejétől blokkolják az M4 Sport adását. Az M4 Sport elsötétüléséről a szolgáltatók közül elsőként a topolyai Sat-trakt adott hírt, amely a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy az Európa-bajnokság kizárólagos közvetítésére szóló jogokkal a Szerb Köztársaság területén a United Media rendelkezik, amelynek tulajdonában áll a Nova S televíziós csatorna, amely a mérkőzéseket közvetítik. A Sat-trakt tájékoztatása szerint a 2021-es Európa-bajnokság összes mérkőzése alatt törvény által szabályozottan kötelességük, hogy a regionális és nemzetközi csatornákat, amelyeken a mérkőzéseket közvetítik, beszüntessék a hálózatukban a mérkőzések időtartamára. Az ügyfélszolgálat megerősítette, hogy a szabályozás alól a Magyarország–Portugália mérkőzés esetében sem tehetnek kivételt.

Kivetítős meccsnézés Magyarkanizsán a 2016-os Eb alatt (Fotó: Pannon RTV, atchív)

A tervezett kivetítős meccsnézéseket az M4 Sport elsötétülése miatt egyelőre nem nagyon hirdették meg a szórakozóhelyek: ami biztos, Magyarkanizsán a Tavernában, Zentán pedig a Mojo Clubban és a Zentropiában lesz szervezett meccsnézés. Hajdújáráson a Green Army Ifjúsági Szervezet valamennyi mérkőzést a pálya melletti épület emeleti termében vetíti, a Magyarország–Portugália mérkőzésre, amelyre sok szurkolót várnak, külön készülnek, s annak a vetítését a lelátón követhetik majd az érdeklődök.

AZ IDÉN LESZ SÖRSÁTOR A DAC STADIONJÁNÁL – FELVIDÉK

A 2016-os Európa-bajnokság alatt a dunaszerdahelyi Mol Aréna mellett felállított sörsátornál, az óriáskivetítő előtt két-három ezer szurkoló is összegyűlt, hogy a magyar válogatottat buzdítsa. Az idén azonban a járványügyi szabályozások Szlovákiában még nem teszik lehetővé a hasonló tömegrendezvényeket, így kivetítős, közös meccsnézés nem lesz. Kocsmákban, teraszokon gyűlhetnek össze a szurkolók a meccsek alatt.

A felvidéki, főképp a dunaszerdahelyi magyar szurkolók jelentős része egyébként is utazik a budapesti Eb-meccsekre, ugyanis a hírek szerint sokan vettek jegyet közülük a magyar válogatott találkozóira, sőt olyanok is lesznek, akiknek nem jutott jegy, de ellátogatnak a Hősök tere mellett található szurkolói zónába, hogy onnan buzdítsák a csapatot.   

ÜZENET A CSAPATNAK

A Nemzeti Sport Online közösségi felületein néhány napja kértük olvasóinkat, üzenjenek a magyar válogatottnak, írják le, honnan és hogyan szurkolnak, küldjenek fotókat.

Felhívásunkra többen írtak Angliából, kaptunk fotót Cambridge-ből, Stoke-on-Trentből. Szurkolnak a németországi Barsinghausenben és Erdélyben, Kolozsváron is, és több magyarországi településről is jöttek üzenetek, egy kakasdi drukker például ma ünnepli a születésnapját és három pontot kér a csapattól ajándékba a portugálok elleni meccsen.

Eb-láz Cambridge-ben

 

A futball összetartó erejéről Zsolt írt nekünk az Instagramon, a Felvidékről:

„Mi Szlovákiából szurkolunk, olyan közösségből, ahol sokan lenézik, lekezelik a magyarokat. A károgók mindig a legokosabbak. Néha nehéz ezekkel… De én akkor is, mindig is magyar szurkoló voltam és leszek, bármi az eredmény. Mert szívet nem lehet cserélni.”

NAPKÖZBEN IS VÁRJUK ÜZENETEIKET, FOTÓIKAT közösségi oldalainkon, illetve az nso.kozos@mediaworks.hu e-mail-címen „ígyszurkolok” tárgymegjelöléssel. Az üzeneteket, képeket Eb-hírfolyamunkban tesszük majd közzé. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

F-CSOPORT
18.00: MAGYARORSZÁG
–Portugália, Budapest. Vezeti: Cakir (török). Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!
21.00: Franciaország–Németország, München. Vezeti: Del Cerro Grande (spanyol). Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!

Az összeállítást készítették: Boros Miklós, Tőke János, Pór Károly

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.