A magyar válogatott ellenfelei: Görögország, Románia, Finnország, É-Írország, Feröer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.23. 11:22
null
Az Eb-selejtező csoportjai. Franciaország az I-csoportba nyert besorolást, de versenyen kívül indul (Grafika: Nemzeti Sport)
Nizzában kisorsolták a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. Magyarország a 2. kalapból várta leendő riválisait, a mieink az F-csoportba, Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és Feröer mellé kerültek be!

 

+++ AZ ALÁBBIAKBAN A 2014 FEBRUÁRI SORSOLÁS TUDÓSÍTÁSÁT OLVASHATJA! HA ARRA KÍVÁNCSI, HOGYAN ÁLLNAK A SELEJTEZŐCSOPORTOK JELENLEG, MILYEN EREDMÉNYEK SZÜLETTEK A SOROZATBAN, KATTINTSON ADATBANKUNKRA, AMELYBEN MINDEN FONTOS INFORMÁCIÓT MEGTALÁL! +++

16.15 AZ ÉSZAK-ÍREKKEL KEZDÜNK SZEPTEMBER 7-ÉN. Szeptember 7-én Észak-Írország itthon, október 11-én Románia idegenben, így kezdjük az Eb-selejtezőt. További részletek itt.

EURO 2016, SELEJTEZŐ
A MAGYAR VÁLOGATOTT MENETRENDJE
Szeptember 7.:
Magyarország–Észak-Írország, 18.00
Október 11.: Románia–Magyarország, 18.00
Október 14.: Feröer–Magyarország, 20.45
November 14.: Magyarország–Finnország, 20.45

2015. március 29.: Magyarország–Görögország, 20.45
Június 13.: Finnország–Magyarország, 18.00
Szeptember 4.: Magyarország–Románia, 20.45
Szeptember 7.: Észak-Írország–Magyarország, 20.45
Október 8.: Magyarország–Feröer, 20.45
Október 11.: Görögország–Magyarország, 18.00

15.00 MÁSFÉL ÓRA, ÉS AZ UEFA KIADJA A HIVATALOS MENETRENDET! 16.30-kor teszi közzé az UEFA a sorsolást.

14.46 ÓVATOS A GÖRÖG KAPITÁNY „Nem könnyű, és nem nehéz a sorsolás, nem minősítem a csoportot, ahogy egyébként sem szoktam. Megint a legerősebb kalapból húztak minket, de ez önmagában nem jelent semmit. A pályán kell bebizonyítanunk a csoportellenfeleinknek, hogy tényleg jobbak vagyunk. A románok elleni vb-pótselejtezők nem számítanak, most egészen más meccseket várok. Nem egyedül a románokra kell figyelni: a csoport minden válogatottja veszélyes, és mindegyiküket becsüljük” – nyilatkozta Fernando Santos, a görög válogatott szövetségi kapitánya.

14.30 GÖRÖGORSZÁG ELLEN A MÉRLEG, ROMÁNIA ELLEN A SOROZAT NEGATÍV. Végignézünk a velünk összesorsolt riválisokon. Feröeren kívül az összes többivel találkozott már a magyar nemzeti csapat, Romániával egy csoportban volt a 2014-es vb selejtezőin, míg Finnország lesz az első idei ellenfele. Pintér Attila szövetségi kapitány tehát leendő Eb-vetélytárssal szemben mutatkozik be a válogatott kispadján.
» Statisztikai összeállításunkat itt találja meg!

14.19 KACURANISZ: JÓ A SORSOLÁS. „Jó a sorsolás, a csoport favoritjai mi vagyunk, de majd a pályán kell bizonyítanunk, hogy tényleg el is tudjuk érni a célunkat. Minden afelé mutat, hogy bejutunk az Eb-döntőbe. Igaz, a selejtezők előtt előbb jöjjön a világbajnokság. Nincs igazán nagy csapat a csoportban, de vannak olyan válogatottak, amelyekkel vigyáznunk kell” – mondta a sorsolás után az egyik görög rádiónak a helyi válogatott egyik legrutinosabbja, a 34 éves, 108-szoros válogatott Kosztasz Kacuranisz, aki alapembere volt már a 2004-ben Eb-aranyat szerző együttesnek is.

14.10 ÖRÜLHETÜNK, REÁLIS AZ ESÉLY. László Csaba, az új edzői kihívásra Skóciában váró magyar tréner szerint a sors picit kegyes volt a magyar labdarúgó-válogatotthoz a 2016-os Eb-selejtezők sorsolásakor, és örülhetünk annak, hogy az ellenfelek ismeretében valóban megvan a reális esélyünk a továbbjutásra. „Így elsőre elnézve az ellenfeleket nem tűnik olyan erősnek a csoportunk. A sors picit kegyes volt hozzánk, lehet örülni, hogy reális az esélyünk a továbbjutásra. Sokkal erősebb csoportokba is kerülhettünk volna."
» László Csaba teljes nyilatkozatát itt olvashatja el!

A vb-selejtezőket követően azonnal összemérhetjük magunkat a románokkal (Fotó: Mirkó István)
A vb-selejtezőket követően azonnal összemérhetjük magunkat a románokkal (Fotó: Mirkó István)

14.07 MÁRCIUSBAN ÍGY IS A FINNEKKEL. A Magyar Labdarúgó-szövetség a Twitter-csatornáján jelezte, hogy az Eb-sorsolás nem befolyásolja a finnek elleni március 5-i felkészülési meccset.

14.05 ÉSZAKÍR BOLDOGSÁG. „Őszintén szólva örülök a csoportbeosztásunknak. Ha rápillantunk a sorsolást az első kalapból váró csapatok listájára, akkor valószínűleg a görögöket választottuk volna, de nagyon kemény meccseink lesznek ellenük" – mondta Michael O'Neill.

13.59 BIZAKODÓ MAGYAR VÁLOGATOTTAK. „Kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, és nagy kihívás előtt állunk, de megoldható a feladat. Nagy esélyünk van, hogy kijussunk" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a Lech Poznan magyar légiósa, Lovrencsics Gergő.
„A kiegyensúlyozott csoportnak is megvan a veszélye, mivel hasonló képességűek a csapatok, azonban bízom benne, hogy sikeresek leszünk" – beszélt az esélyekről a válogatott kapusa, Bogdán Ádám.
„Első ránézésre azt gondolom, nem olyan rossz a sorsolásunk. Optimista vagyok, így a második helyre várom magunkat" – nyilatkozta a DVTK válogatott hátvédje, Kádár Tamás.
» A három válogatott játékos teljes nyilatkozatát itt olvashatja el!

13.58 BARÁTOK KÖZT. „Megvannak az ellenfelek. Barátokkal is találkozunk” – utalt Megyeri Balázs, az Olympiakosz magyar kapusa friss Twitter-bejegyzésében arra, hogy összekerültünk Görögországgal az Eb-selejtező sorolásán.

 

13.57 MOST MÉG OLCSÓ? „Kiegyenlített a csoport, a finneket és az északíreket is komolyan kell venni, míg az első két kalapból a görögöket és a magyarokat szerettem volna. Ha innen nem jutunk ki, nem lehet kifogás, akkor nincs is helyünk az Eb-n" – mondta a korábbi román válogatott Gheorghe Popescu. „Ez egy jó csoport. A magyarokat ismerjük, jobbak voltunk náluk. A finnek, az északírek és Feröer is jó ellenfél. Ha nem jutunk ki ebből a csoportból, az nagy szívás lenne. Azt mondom, a szövetségnek már most el kellene kezdenie szállást keresnie Franciaországban, most még sokkal olcsóbb" – mondta magabiztosan a visszavonult támadó, Viorel Moldovan.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os Eb selejtezőin?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

13.56 DZSUDZSÁKRA FÓKUSZÁLÓ GÖRÖGÖK. Az egyik legnagyobb görög sportoldal, a sport24.gr rövid portréja Dzsudzsák Balázst emeli ki mint a magyar válogatott legjobbját. A görög kollégák örülnek nekünk, mert véleményük szerint a magyar válogatott volt a második kalap messze leggyengébb csapata – gyengébb több harmadik kalapos együttesnél...

13.48 EGY SZINTEN A MAGYAROKKAL. „Egy szinten vagyunk a magyarokkal. Ha Gera és Juhász játszott volna Bukarestben, más lett volna. Fontos lesz, hogy mikor játszunk velük” – olvasható Victor Piturca nyilatkozata az MLSZ Twitter-csatornáján.

13.45 VANCZÁK MEGCÉLOZZA A MÁSODIK HELYET. Az NSO Tv-nek nyilatkozó Vanczák Vilmos elmondta, ezúttal is felfokozott hangulatot vár a románok elleni meccseken, továbbá hogy inkább a második helyet kell megcélozni a csoportban.
» Vanczák Vilmos nyilatkozatát itt találja meg!

13.35 HAJNAL SZERINT REÁLIS AZ ESÉLY A 2. HELYRE. Az NSO Tv-nek Hajnal Tamás, az Ingolstadt légósa értékelte a sorsolást. Hajnal szerint a magyar válogatott reális eséllyel pályázik a második helyre.
» Hajnal Tamás nyilatkozatát itt találja meg!

13.31 ELÉGEDETT A FINN KAPITÁNY: VAN ESÉLYÜK. „Örülök a sorsolásunknak, de ebben a csoportban nem várható egyszerű mérkőzés, mindvégig maximálisan koncentrálnunk kell. Ha a legjobbunkat nyújtjuk, akkor van esélyünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra” – nyilatkozta Mixu Paatelainen, aki csapatával március 5-én felkészülési mérkőzést vív a magyar nemzeti együttessel.

13.33 AKIKET MEGSZÓRTAK A GÖRÖGÖK. A görög futball soha nem a sziporkázó támadójátékról volt ismert, persze Feröer más szint. Különösen az volt az 1996-os Eb selejtezői során, amikor idegenben 5–0-ra, otthon 5–1-re kaptak ki a görögöktől.

13.25 TELJESEN MINDEGY. „Magyarországon mindig az ellenfelekkel foglalkoznak. Teljesen mindegy, kit sorsoltak mellénk, a fontos az, hogy úgy kell összerakni a válogatottat az adott mérkőzésre, hogy nyerési esélye legyen. Minél több pontot kell szereznünk, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. Ehhez sok közös munkára van szükség. A múltban is mindig akkor volt eredményes a válogatott, amikor sokat tudott együtt dolgozni. A meccsek előtti két napok alatt nem lehet rendesen felkészülni. Minden számításba jöhető játékosra szükségünk van, hiszen formaingadozás és sérülés bármikor közbejöhet, ezért lényeges, hogy a beszállók ismerjék a rendszert és a stratégiát. Jól fel kell készülni az aktuális ellenfélből. A románokat ismerjük a közelmúltból, a finnek is egységes, fegyelmezett csapatot alkotnak, ráadásul velük márciusban is találkozunk. Kérem a szurkolók segítségét is, mi mindent el fogunk követni, hogy bizonyítsunk nekik. Biztos lesz mélypontunk, ezért fontos, hogy maradjon meg a támogatás és adják meg nekünk a sanszot a sorozat végéig" – nyilatkozta Pintér Attila szövetségi kapitány a Kossuth Rádióban a sorsolás után.

13.24 NULLRA VERT ÉSZAKÍREK. A görögök a 2004-es Eb selejtezőin kerültek egy csoportba az északírekkel, akik számára nem sok babér termett. A görögök otthon 1–0-ra, idegenben 2–0-ra nyertek. Azért van szép északír emlék is a csoportellenfeleket nézve, 1991-ben Feröert 5–0-ra verték meg, ami esetükben rekordgyőzelem Eb-selejtezőkön.

13.23 KÍSÉRT AZ 1–8, CSAK NEM MINKET. A finnek történetük legsúlyosabb selejtezős vereségét Görögországtól szenvedtek el, még 1978-ban 8–1-re kaptak ki. Most adott a lehetőség a visszavágásra.

13.21 ERŐFELMÉRŐ A FINNEK ELLEN. Akkor még nem tudtuk, de március ötödikére Finnország ellen kötöttünk le felkészülési mérkőzést. A győri találkozón ennek ismeretében bőven lesz lehetőség a taktikázásra...

13.13 BEJÖTT NEKIK. A román sajtó az Eb-sorsolás előtt egybehangzóan állította össze álomcsoportjának első felét, és az első kalapból a görögöket, a másodikból minket szerettek volna megkapni. Sikerült... Sőt, a sport.ro még az ötödik kalapos északíreket is megfogta. De nemcsak ők, hanem szavazóink is, akiknél az álomcsoport első három kalapból sorsolt válogatottja ugyanezt a sorrendet mutatta.

12.58 MEGVAN A CSOPORTUNK! Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és Feröer!!!

12.53 JÖJJÖN A 2. KALAP! Utolsó kalapként jöjjön a második, benne a magyar válogatottal.

12.48 KÖZEL A ZÁRÁS. A cseh Ivo Viktor, a holland Hans van Breukelen, a lengyel Jan Tomaszewski és az olasz Dino Zoff sorsolja a végét, így minket is.

12.45 TÖBB A NEHÉZ. Egyelőre több az olyan csoport, amit szívesen elkerülnénk, mint az, amelybe vágyunk.

12.44 ÚJABB ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG. Az örményeket összehúzták az azeriekkel, ne ez volt a második páros, amely politikai okok miatt nem jöhetett össze, így ismét automatikusan váltottak.

12.40 4. KALAP. Közeledünk a végkifejlethez, már a 4. kalapos csapatokat húzzák ki. De jól néz ki az az E-csoport! Eddig...

12.33 ÚJABB KAPUSKVARTETT. A német Andreas Köpke, a görög Antoniosz Nikopolidisz, a belga Jean-Marie Pfaff és a dán Peter Schmeichel személyében újabb négy kapus érkezett a következő körre.

12.28 AJAJ... A spanyolok megkapták Gibraltárt, de mivel politikai okokból ez eleve kizárt volt, eggyel automatikusan lejjebb csúszott az új beszálló.

12.20 MELEGSZIK, FORRÓ! Gianni Infantino UEFA-főtitkár a színpadon, aki technikai részleteket osztott meg.

12.18 4891 Ennyi tipp jött Eb-játékunkra, köszönjük a részvételt és az aktivitást!

12.15 ÚJABB KAPUSOK. A svéd Thomas Ravelli, az orosz Rinat Daszajev, a spanyol José Ángel Iribar és az északír Pat Jennings, tehát négy kapus lesz a sorsolás első részében a műsorvezetők segítségére.

12.13 TERÍTÉKEN A MECCSNAPOK. Animációs fim mutatja be, hogy az UEFA szétszedte az eddigi meccsnapokat, csütörtöktől keddig lesznek selejtezők, nem lesz dömping, viszont nem lesz üresjárat sem.

12.10 KAPUS AZ ELSŐ VENDÉG. A francia Fabien Barthez a műsorvezetők első vendége.

12.05 HÁZIGAZDÁK A SZÍNPADON. Színpadon a sorsolás két házigazdája, a francia Bixente Lizarazu és a holland Ruud Gullit.

12.01 BEVEZETÉS Marika Hofmeyr zongorajátéka vezeti fel a műsort.

11.50 HA NÉZNI AKARJA. Hivatalos stream az uefa.com-on lesz, a Sport1 és a Duna Tv élőben közvetít.

11.40 „Természetesen én is várom a sorsolást, de előzetes esélylatolgatásokba nem szeretnék belemenni, mert nekünk nem az a feladatunk, hogy az esélyekkel foglalkozzunk, hanem az, hogy minél jobban felkészítsük a csapatot a szeptemberi kezdésre. Azt az elvet vallom, hogy azt kell legyőznünk, akit kisorsolnak mellénk, teljesen mindegy, hogy ellenfeleink hol állnak a világranglistán vagy melyik kalapból kerültek a csoportba” – mondta Pintér Attila szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak. A kapitány nincs ott a sorsoláson, az MLSZ-t Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár képviseli Nizzában.

11.35 A 2. kalap csapatait utolsóként húzzák, így Magyarország már egy kész csoportba „ül bele.”

 

Amikor még fél óra volt a kezdésig, innen figyelnek az MLSZ képviselői (Fotó: MLSZ/Twitter)
Amikor még fél óra volt a kezdésig, innen figyelnek az MLSZ képviselői (Fotó: MLSZ/Twitter)

11.30 Mindenkit a helyére szólítanak a díszteremben. Fél óra múlva sorsolás.

11.23 A MÚLT. „A hetvenes években a Szovjetunióval és Jugoszláviával azért nem volt ekkora mezőny” – mondja Roy Hodgson. Na igen.

11.22 MINDENKI TOVÁBBJUTÁSRÓL ÁLMODIK. A felduzzasztott mezőny óriási esély Európa középmezőnyének. A miniállamok kivételével mindenki úgy nyilatkozik, a továbbjutásért száll harcba.

11.20 A sorsolást Gianni Infantino UEFA-főtitkár irányítja, Ruud Gullit és Bixente Lizarazu segíti munkáját kapuslegendákkal (Ivo Viktor, Andreas Köpke, Antonisz Nikopolidisz, Dino Zoff és Peter Schmeichel) együtt.

AZ NSO OLVASÓINAK ÁLOMCSOPORTJA: Görögország, Magyarország, Románia, Észtország, Ciprus, Gibraltár
AZ NSO OLVASÓINAK RÉMÁLOMCSOPORTJA: Portugália, Magyarország, Törökország, Bulgária, Macedónia, Málta

11.16 A sorsolás hátteréről bővebben beharangozó cikkünkben olvashatnak.

11.15 JÓ NAPOT KÍVÁNUNK! 12 órakor megkezdődik a sorsolás Nizzában, és ezt követően fény derül a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztására. 16 óráig az UEFA elküldi a tagszövetségeknek a csoportok pontos programját is. Magyarország a 2. kalapba nyert besorolást. Az Európa-bajnokság huszonnégyesre felduzzasztott mezőnyébe a 9 csoportelső, a 9 csoportmásodik, a illetve a legjobb csoportharmadik automatikusan bejut. A nyolc „maradék” csoportharmadik oda-visszavágós pótselejtezőkön dönt a fennmaradó négy hely sorsáról. A házigazda Franciaország automatikus kijutó, de versenyen kívül besorolást nyer az egyik (az ötcsapatos) selejtezőcsoportba.

24-ES EB-MEZŐNY = 1 rendező (Franciaország) + 9 csoportgyőztes + 9 csoportmásodik + 1 (a legjobb) csoportharmadik + a csoportharmadikok által vívott pótselejtező 4 győztese


+++

A KALAPBEOSZTÁS AZ UEFA-KOEFFICIENSEK ALAPJÁN

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina

2. kalap: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, MAGYARORSZÁG, Írország

3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország

4. kalap: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország

5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus

6. kalap: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár

+++

A vasárnapi sorsolás „főszereplői” (Fotó: UEFA)
A vasárnapi sorsolás „főszereplői” (Fotó: UEFA)

MIKOR LESZNEK A SELEJTEZŐK?
2014
Szeptember 7
9.: Eb-selejtezők, 1. forduló
Október 911.: Eb-selejtezők, 2. forduló
Október 1214.: Eb-selejtezők, 3. forduló
November 1416.: Eb-selejtezők, 4. forduló
2015
Március 27
29.: Eb-selejtezők, 5. forduló
Június 1214.: Eb-selejtezők, 6. forduló
Szeptember 35.: Eb-selejtezők, 7. forduló
Szeptember 68.: Eb-selejtezők, 8. forduló
Október 810.: Eb-selejtezők, 9. forduló
Október 1113.: Eb-selejtezők, 10. forduló
November 1214.: pótselejtező, 1. mérkőzések
November 1517.: pótselejtező, 2. mérkőzések
December 12.: a 2016-os Eb csoportkörének sorsolása

Nincs időpont-egyeztető értekezlet, az UEFA készíti el a programot.

EURO 2016, AZ EB-SELEJTEZŐK BEOSZTÁSA
A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT E-CSOPORT
Hollandia Bosznia-Hercegovina Spanyolország Németország Anglia
Csehország
Belgium
Ukrajna
Írország
Svájc
Törökország Izrael Szlovákia Lengyelország Szlovénia
Lettország Wales Fehéroroszország Skócia Észtország
Izland Ciprus Macedónia Grúzia Litvánia
Kazahsztán Andorra Luxemburg Gibraltár San Marino
F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT I-CSOPORT
Görögország Oroszország Olaszország Portugália
MAGYARORSZÁG Svédország
Horvátország
Dánia
Románia
Ausztria
Norvégia
Szerbia
Finnország Montenegró Bulgária Örményország
Észak-Írország Moldova Azerbajdzsán Albánia
Feröer Liechtenstein Málta Franciaország*
*: versenyen kívül

24-ES EB-MEZŐNY = 1 rendező (Franciaország) + 9 csoportgyőztes + 9 csoportmásodik + 1 (a legjobb) csoportharmadik + a csoportharmadikok által vívott pótselejtező 4 győztese

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik