Sajnos nem sikerült: kikaptunk Budapesten a szlovákoktól

PIETSCH TIBOR, BORBOLA BENCE, BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)PIETSCH TIBOR, BORBOLA BENCE, BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.09.09. 20:00
A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett Szlovákiától a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének E-csoportjában. A mieink gólját Szoboszlai Dominik szerezte szabadrúgásból.
Kétszer örülhettek a mérkőzés közben, egyszer meg a végén – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Szabó Miklós)
Kétszer örülhettek a mérkőzés közben, egyszer meg a végén – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Szabó Miklós)

 

EB-SELEJTEZŐ
E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Szlovákia 1–2 (0–1)

Budapest,
Groupama Aréna, 22 000 néző. Vezette: Mateu Lahoz (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics Gergő (Bese, 30.), Baráth, Orbán, Kádár – Kleinheisler (Holender, 85.), Nagy Ádám (Pátkai, 65.) – Dzsudzsák, Szoboszlai, Sallai – Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SZLOVÁKIA: Dúbravka – Satka, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka (Gregus, 85.), Lobotka, Hamsík – Rusnák, Bozeník (Duris, 77.), Mak (Haraslín, 86.). Szövetségi kapitány: Pavel Hapal
Gólszerző: Szoboszlai (50.), ill. Mak (40.), Bozeník (56.)
Kiállítva: Baráth (a lefújás után)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az embert kirázta a hideg... Ahogy a kezdő sípszó előtt Dzsudzsák Balázs és társai összeölelkeztek a pályán, s kört alkotva buzdították egymást, közben a több mint húszezer magyar megállás nélkül tapsolt, ugrált, az pontosan olyan volt, amilyet az ember megálmodott a szlovákok elleni kulcsfontosságú ütközet előtt. A kispadok előterében Marco Rossi sem tudott egyetlen pillanatra sem leülni, elegáns szürke öltönyében azonnal az oldalvonal mellett termett, és már a harmincadik másodpercben heves kézmozdulatokkal irányította labdarúgóit.

A szövetségi kapitány nem húzott tizenkilencre lapot, azt a kezdőcsapatot küldte pályára, amelyet alighanem már napokkal ezelőtt megálmodott. Ez azt jelentette, hogy az elmúlt időszakban sérüléssel bajlódó Nagy Ádámot „összedrótozták” az orvosok, vállalta a játékot a hétfő esti Európa-bajnoki selejtezőn. Ahogy arra számítani lehetett, Marco Rossi az általa legfontosabb csapatrésznek tartott védelmet igyekezett megszilárdítani, így Kádár Tamást kivezényelte a védelem bal oldalára.

SZAVAZÁS

A magyar–szlovák után hányadik helyre lesz jó Eb-selejtező csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyáltalán nem volt meglepő, hogy a kapitány által kihagyhatatlan futballisták (Szalai Ádám, Willi Orbán, Kádár Tamás) mellett a fiatal Szoboszlai Dominik, valamint a hosszú sérülése után immár százszázalékos erőállapotú Sallai Roland is ott volt a pályán, miközben az olasz szakvezető szétnézve a stadionban nyugtázhatta, a tizenkettedik ember is teljes erőbedobással a csapat mögé állt, hiszen megállás nélkül szólt a biztatás. A találkozó pedig pontosan úgy kezdődött, ahogy várni lehetett. Keményen, harciasan, feszülten.

Az első odarúgást Marek Hamsík kapta, a szlovákok irányítójának a magyar „őserő”, Kleinheisler László pakolt oda, jellemző volt, hogy negyedóra sem telt el az összecsapásból, a játékvezető máris mindkét oldalon kiosztott egy-egy sárga lapot.

A spanyol Antonio Mateu Lahoz alighanem így szerette volna elejét venni a keményebb rugdosódásnak. Jó hír volt ugyanakkor, hogy nemcsak keménység terén, hanem támadás tekintetében is jobban kezdett a magyar válogatott, többségében a szlovákok térfelén volt a labda, és ha lőtávolon belülre értünk, a futballisták bátran próbálkoztak is. Előbb Kleinheisler, majd Szoboszlai, aztán Szalai kísérletezett távolról, érezhető volt, hogy ez is a taktika része – mihelyst oda kerültünk, érkezett a lövés. A szlovákok kapusa, Martin Dúbravka többnyire a biztos megoldást választotta, ahelyett, hogy megfogta volna a labdát, általában oldalra ütötte.

Pavel Hapal szövetségi kapitány együttesén érezhető volt, hogy nem szeretne fejjel rohanni a falnak, nyilván abból a meggondolásból, neki a döntetlen sem rossz eredmény, egyáltalán nem erőltette a támadójátékot, jobbára kontrákból próbált veszélyeztetni.

A félidő vége aztán nekünk egyértelműen rosszul (sőt pocsékul...) alakult, előbb kidőlt a védelem jobb oldaláról Lovrencsics Gergő, aki egy sprint és lövés után a csípőjéhez kapott, és nem tudta folytatni a játékot, majd – kis túlzással – a semmiből megszerezte a vezetést Szlovákia. Hiba csúszott a védekezésünkbe, a bal oldalunk rövid ideig üresen maradt, s ez azt eredményezte, hogy a teljes védekezésünk elcsúszott, és az oldalról a kapu elő lőtt labda után előnyhöz jutottak a vendégek (0–1). Ez aztán igazi hideg zuhany volt!

A szünetben mindenki arról beszélt, milyen jó lenne egy korai gól, mennyire fontos lenne, hogy Nagy Ádámék viszonylag rövid idő alatt egyenlítsenek – és szerencsére jött is a gól. Illetve, dehogy volt az szerencse... Szabadrúgáshoz jutott a válogatott, az elmúlt években biztosak lettünk volna benne, hogy a labda mögött álló Dzsudzsák lövi el a labdát, ám a csapatkapitány ezúttal átengedte a lehetőséget, a 18 esztendős Szoboszlai Dominik pedig úgy tekerte a labdát a jobb felsőbe, mintha legalább nyolcvan válogatott fellépés lenne a lábában. 1–1

Csakhogy nem tudtuk kihasználni a lélektani előnyt. Időnk sem volt lendületbe jönni, hat perccel később újra kihagyott a figyelem hátul, a szlovákok Baráth Botond hibáját használták ki Róbert Bozeník révén, mindent kezdhettünk elölről, illetve egygólos hátrányból (1–2). Ideges volt a csapat, az év legfontosabb mérkőzésén tömött lelátók előtt vezettek a szlovákok, s ez azt eredményezte, hogy hiába mentünk előre, hiába harcoltunk, olykor hajmeresztő hibák csúsztak a játékunkba. A védelem legbiztosabb láncszeme, Willi Orbán is kihagyott, olyan hibát láthattunk a rutinos védőtől, amilyet címeres mezben eddig még nem, megköszönhettük a vendégeknek, hogy nem döntötték el a három pont sorsát.

Fogyott az idő, aligha olyan utolsó harminc percre készültünk, amikor rohanni kell az eredmény után, és már az egyenlítés is nagy tett lett volna. Bosszankodhattunk, hiszen a szlovák csapat kihasználta a hibáinkat, és olykor a szerencse is mellé állt. A hajrában ugyanis ment előre a magyar válogatott, Szalai és társai próbálkoztak, de ahogy fogytak a percek, úgy lettek egyre idegesebbek, úgy fogyott a türelmük. A találkozó hajrájára jó lett volna egy-két friss csatárt pályára küldeni, ám a kispadon nemigen volt ilyen típusú labdarúgó, Rossinak ebből a szempontból meg volt kötve a keze.

A szurkolók előtt le a kalappal, hiszen az utolsó percig űzték, hajtották a mieinket, ám az eredmény nem változott. Nagy lehetőséget szalasztott el a magyar válogatott, öt kör után a csoport élén állhatott volna, és bizakodva várhatta volna a folytatást. Így sincs veszve semmi, de immár – újabb – bravúrokra lesz szükség az Európa-bajnoki részvételhez.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az eseményről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította: PIETSCH TIBOR, BORBOLA BENCE, BABJÁK BENCE (összefoglaló), TUMBÁSZ HÉDI, TÖRÖK ATTILA, SZABÓ MIKLÓS (fotó), PUSZTAI VIOLA (videó), PÓR KÁROLY (sajtótájékoztató). Percről percre: BACSKAI JÁNOS

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Azerbajdzsán–Horvátország 1–1

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10–5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9–7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7–6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4–4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik