Női válogatott: volt kolléga és Lecsó veszi kezelésbe a játékosokat

TŐSÉR NORBERT (AJA NAPA)TŐSÉR NORBERT (AJA NAPA)
Vágólapra másolva!
2017.03.07. 13:03
null
Tischler Fruzsina (balra) januártól dolgozik az MLSZ-nél főállásban (Fotó: mlsz.hu)
A labdarúgás technikai eszközeinek fejlődésével a masszőrök és fizioterapeuták munkája is bővült, s hasonló a helyzet a női válogatottnál is.

 

A Cipruson nemzetközi tornán szereplő női válogatott szakmai stábját erősíti Tischler Fruzsina masszőr, fizioterapeuta és rehabilitációs edző, illetve Horváth Levente masszőr, terapeuta és kit-menedzser. Munkájuk szintén nélkülözhetetlen a csapat lehető legjobb teljesítményének eléréséhez, s csaknem két és fél éve együtt dolgoznak.

„Szombathelyen személyi edző is voltam, de januártól az MLSZ-nél dolgozom főállásban – kezdte Tischler Fruzsina, korábbi élvonalbeli labdarúgó, aki 2008-tól visszavonulásáig a szombathelyi Viktória FC-ben futballozott. – Sérülések miatt fejeztem be a pályafutásom, s mivel a Viktóriánál akkoriban nem volt erőnléti edző, próbáltam elsajátítani a szakmai alapokat, hogy e téren is fejlődjön a női labdarúgás. A válogatottnál néhány hete egy játékoselemző rendszernek köszönhetően lényegesen több, élettannal kapcsolatos információt kapunk a játékosokról, s az adatbázis frissítése is a feladatom, illetve a műholdas navigációs, úgynevezett Catapult-rendszer által sugárzott referenciaanyagok rögzítése. A mérkőzésen mez alatt viselt szerkezet kilencszáznyolc adatot közvetít, de ebből tíz-tizenöt tökéletesen elegendő, attól függően, hogy az edző éppen melyikre kíváncsi.”

Tischler Fruzsina korábban Markó Edina játékosa volt a Viktóriánál, s a válogatottnál is együtt dolgozhat a szövetségi edzővel. Miként Horváth Leventével, aki szintén a Viktóriában gyúrta két éven keresztül a női futballistákat, s 2014 januárjától a válogatott szakmai stábjának tagja.

„Az utóbbi években technikai téren is rengeteget fejlődött a szakmánk – vette át a szót Lecsó, vagyis Horváth Levente. A hagyományos kézi gyúrás mellett a kisebb sérülések kezelése, regenerációja mágneses sugárzással segíthető, illetve a lézerkezelés fájdalomcsillapító hatású és gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Cipruson nyolc nap alatt négy mérkőzést játszik a válogatott, szóval nagy jelentősége van a regenerációnak, de a legbiztosabb hátteret dr. Nagy Géza csapatorvos adja, aki hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik, s ami nem a mi kompetenciánk, azt megoldja.”

Horváth Levente masszőr Magyarics Zoé sajgó lábfejét kezeli lézeres eljárással (Fotó: mlsz.hu)
Horváth Levente masszőr Magyarics Zoé sajgó lábfejét kezeli lézeres eljárással (Fotó: mlsz.hu)

A női válogatottnál elsősorban a két masszőr felelőssége, hogy a labdarúgók milyen fizikai állapotban kerülnek vissza az egyesületekhez.

„Mérkőzés előtt négy-öt perc masszírozás jut egy-egy játékosra, először a kezdőcsapat tagjain a sor, aztán következnek a cserejátékosok – mondta Tischler Fruzsina. – Különböző sérülések elkerülése vagy a fájdalmak csökkentése céljából a kineziológiai tapasz és a bandázskötés is ekkor kerül fel az érintett testrészre. Mérkőzések után nagyjából tizenöt-húsz perc jut egy-egy játékos masszírozására.”

Tischler Fruzsina és Horváth Levente a hölgyek bizalmi embere, úgymond kapocs a szakmai stáb és a csapattagok között. Mindemellett pedig a felszerelésre is ügyelnek. A tíznapos ciprusi túrára a kit-menedzser a modern technikai eszközök mellett három garnitúra mezt, melegítőruhákat, különböző váltópólókat, labdákat, bójákat, egyéb, az edzéseken elengedhetetlen felszereléseket készített össze, amellyel a torna után bizonylat alapján elszámol.

„Általában elsők között vagyok, aki a túra szervezésében részt vesz, s utolsóként fejezem be. Hálás is vagyok a feleségemnek és a kilencéves kisfiamnak, hogy három éve türelemmel viseli a munkámat.”

Szabadidőben Tischler Fruzsina sem bővelkedik, a ciprusi tornát követően csupán egy napig lehet otthon, s már utazik is a női U17-es válogatottal Szerbiába, ahol március 14-től a fiatalok az Európa-bajnoki selejtező elitkörében szerepelnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik