„Eladom az Eb-jegyemet”; Kleinheisler csodálói

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.05.21. 10:47
null
Kleinheisler Lászlóra vártak a lelkes fiatalok a mérkőzés után (Fotó: Hegedüs Gábor)
A magyar labdarúgó-válogatott Eb előtti utolsó hazai felkészülési mérkőzése után is jelentkezünk szokásos szubjektív írásunkkal. Lehet, hogy nem teljesen azt kaptuk az Elefántcsontpart elleni találkozótól, amit vártunk, de ez egyszer talán fontosabb, hogy a meccs után a játékoskijárónál várakozó gyerekek megkapták, amire vágytak.

 

Nem minden az, aminek látszik vagy aminek előzetesen gondolnánk. Ez többször is eszünkbe jutott a Magyarország–Elefántcsontpart találkozón, amely az utolsó hazai felkészülési mérkőzés volt az Eb előtt.

Legelőször még a meccs előtt, amikor több szurkolóval is arról beszélgettünk, hogy míg fél éve el sem tudták volna képzelni, hogy nem mennek az Eb-re, most azzal kell szembesülniük, látva a franciaországi szállásárakat és egyéb költségeket, hogy hiába van jegyük a tornára, nem lesz pénzük az Európa-bajnokságra, nem tudnak elutazni Franciaországba. Ezért kénytelen-kelletlen árulják a belépőiket az interneten (még ha ez nem is szabályos).

Aztán a találkozó elején a két csapat játékát elnézve is eszünkbe jutott a fenti tételmondat.

Egyrészt örömteli volt, hogy a Böde Dániel által korábban előrevetített fáradtság nem érződött a csapaton, gyorsaságban és futásmennyiségben is bőven felvettük a versenyt Elefántcsontparttal, másrészt több játékostól is láttunk olyan megmozdulásokat, amelyeket korábbi meccseken kevésbé. Gondolunk arra, hogy Nagy Ádám immár a támadásépítésből is egyre bátrabban, jó passzokkal vette ki a részét, Fiola Attila pedig nemcsak a megbízható védőmunkájával, hanem több jó felfutással is észrevétette magát.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EB-IG
Budapest, március 26.: MAGYARORSZÁG–Horvátország 1–1
Budapest, május 20.: Magyarország–Elefántcsontpart 0–0
Gelsenkirchen, június 4., 18.00: Németország–MAGYARORSZÁG

Elefántcsontpartot viszont sokszor alig-alig lehetett észrevenni, hiába játszottak rikító narancssárgában a vendégek. Afrika legjobb csapatát vártuk, ehhez képest a 2015-ös Afrika-kupa döntőjében kezdőként pályára lépő csapatból a mieink ellen csak két futballista, Wilfried Kanon és Eric Bailly kezdett (Salomon Kalou játszott még Magyarország ellen a tavalyi győztes döntőben szereplők közül, de azon a meccsen nem volt kezdő, csereként lépett pályára). És a csapat teljesítménye is messze elmaradt attól, amit egy kontinensbajnoktól várnánk. Hátul többnyire stabilak voltak, a támadójátékukban viszont nem sok elképzelés volt. Ez azzal együtt is igaz, hogy a második játékrészben már több akciót vezettek a végére azért csak elfáradó magyar csapat ellen, azonban egy kivételével helyzetig sem jutottak.

Hogy ezen együttessel szemben mit ér az előre tervezett és aztán a pályán többnyire meg is valósított labdabirtoklási fölény és a szervezett, de az ellenfél kapujára kevés veszélyt jelentő magyar játék, azt döntse el Bernd Storck szövetségi kapitány. Neki kell tudnia, hogy a játékosok által is nagyon izzasztónak tartott ausztriai „alapozásról” beesve hol is kell tartania a csapatnak.

Márpedig a kapitány azt mondta, hogy büszkék lehetünk a teljesítményünkre, és a sérüléseket, illetve egyes játékosok meccshiányát figyelembe véve ez nagyon jó produkció volt. Akkor örüljünk ennek, és annak, hogy két tehetséges fiatal, Sallai Roland és Vida Máté is bemutatkozhatott a nemzeti csapatban.

Storck egyébként valószínűleg számokkal is alá tudja támasztani a meccs utáni véleményét, ugyanis a játékosok mezén, a névfeliratnál látszó pukli egy elektronikus mérőszerkezetet rejtett, aminek a számai képet adnak a futballisták futóteljesítményéről.

Cikkünket azzal kezdtük, hogy nem minden az, aminek látszik.

Fejezzük is be ezzel, ez a mondat ugyanis akkor is eszünkbe jutott, amikor jóval a találkozó után egy csapatnyi gyerek olyan lelkesedéssel várakozott autogramokra a játékoskijárónál, mintha legalábbis Cristiano Ronaldót vagy Lionel Messit várták volna. Pedig „csak” Kleinheisler Lászlóra vártak, a csobánkai Scholesra – Csobánkán nőtt fel, és amikor a gyerekcsapat „Csobánka, Csobánka!” kiáltással fogadta, mosolyogva indult meg feléjük –, akivel boldogan fotózkodtak, majd büszkén kiabálták világgá: „Mekkora királyság, Laci aláírta a labdámat!”

A gyerkőcök valószínűleg akkor sem Yaya Touréra vártak volna, ha a Manchester City klasszisa eljön a meccsre. Őket az a „kis vörös érdekelte, aki ezúttal is szívvel-lélekkel küzdött, ahogy egyébként a többiek is. Legyen így az Eb-n is, és mit sem számít majd a tartalékos elefántcsontparti válogatott ellen elért 0–0!

Szurkolj élőben az Eb-n! www.pegazus.hu


EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

MAGYARORSZÁG–ELEFÁNTCSONTPART 0–0
Budapest,
Groupama Aréna, 19 900 néző. Vezette: Vlado Glodjovics (Vladimir Jovanovics, Vladimir Csadjenovics – szerb)
MAGYARORSZÁG: Király G. (Gulácsi, a szünetben) – Fiola, Juhász R., Lang, Kádár – Nagy Á. (Böde, 70.), Pintér Á. – Gyurcsó (Nikolics, 64.), Kleinheisler (Gera, a szünetben), Dzsudzsák (Vida, 89.) – Szalai Á. (Sallai R., 79.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
ELEFÁNTCSONTPART: Gbohouo – Bagayoko, Bailly, L. Koné, Kanon (Bamba, 75.) – Seri, Diomandé (Kessié, a szünetben), S. Kalou (Konaté, 67.) – Gradel (T. Touré, 66.), Kodija (Sio, 85.), Angban (N’Guessan, 89.). Szövetségi kapitány: Michel Dussuyer

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik