Izgalom, küzdés, helyzetek – és gól nélküli magyar–román

Vágólapra másolva!
2015.09.04. 20:34
null
Az Üllői úti stadion ezúttal is impozáns látványt nyújtott (Fotó: Földi Imre)
Bernd Storck döntetlennel mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott kispadján: a nemzeti csapat 0–0-ra végzett az Üllői úton Romániával. Észak-Írország a Feröer elleni győzelmével a csoport élére állt, Magyarország az éllovashoz képest négy pont hátrányban van.

EB 2016, SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT, 7. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 0–0
Budapest,
Üllői út, 22 060 néző. Vezette: Brych (Borsch, Lupp – németek)
MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász (Guzmics, 24.), Kádár, Leandro – Stieber Z. (Priskin, 88.), Tőzsér, Elek Á., Dzsudzsák – Szalai Á., Nikolics (Németh K., 70.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
ROMÁNIA: Tatarusanu – Papp, Chiriches, Grigore, Rat – Prepelita, Hoban – Popa (Chipciu, 69.), Sanmartean (Budescu, 78.), Torje (Maxim, 90.) – Keserü. Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu

A csoport másik két mérkőzésén: Feröer–Észak-Írország 1–3 (1–1), Görögország–Finnország 0–1 (0–0)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 7 5 1 1 11–5 +6 16
2. Románia 7 4 3 7–1 +6 15
3. MAGYARORSZÁG 7 3 3 1 5–3 +2 12
4. Finnország 7 2 1 4 6–8 –2 7
5. Feröer 7 2 5 5–11 –6 6
6. Görögország 7 2 5 2–8 –6 2

MINDEN, AMI A MECCS ELŐTT TÖRTÉNT! EGÉSZ NAPOS FELVEZETÉSÜNKET ITT OLVASHATJA!

ÍGY HANGOLTAK

A legutóbbi, Finnország elleni meccshez képest a románok ellen debütáló Bernd Storck három ponton változtatott Dárdai Pál akkori kezdőcsapatán: Lang Ádám helyén Leandro került be a kezdőbe (a bal oldalról Kádár húzódott be Juhász mellé), a sárga lapjai miatt eltiltott Gera Zoltánt Elek Ákos váltotta, míg Priskin Tamás helyett a Lengyelországban bombaformában kezdő Nikolics Nemanja kapott bizalmat. Szalai Ádám ezúttal is kezdőként futott ki a pályára, ami azt is jelentette, hogy megmaradt a Dárdai utolsó meccsén látott 4–4–2-es (Storck pontosítása szerint 4–4–1–1-es) felállás.

STORCK ÖRÜLT A PONTNAK – ÉRTÉKELÉS
„Örülök az egy pontnak, elégedettek vagyunk, nagy harcot vívtunk – mondta Bernd Storck megbízott szövetségi kapitány az M4 kamerája előtt. – A meccs előtt sok nehézséggel küzdöttünk. Az volt a legfontosabb, hogy hátul koncentráljunk, ami nem mindig sikerült, de összességében jó munkát végeztünk. A 4–4–1–1-es felállással elégedett voltam. Meg kell nézni, hányan tudnak futni a meccs után, a holnapi edzésen kiderül. Sok játékosunk nem volt meccsben, nem játszottak sokat az utóbbi időben, velük most erre voltunk jók.”

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, TOVÁBBI REAKCIÓK ITT!

A tavalyi, románok elleni összecsapáshoz képest négy pont változott a kezdőben (akkor kezdett Varga József, Korcsmár, Lovrencsics és Gera is, a jelenlegihez képest Nikolics és Tőzsér csereként lépett pályára).

A román kezdőben nem volt különösebb meglepetés, Anghel Iordanescu ezúttal is a 4–2–3–1-et választotta, Maxim és Chipciu helyén Sanmartean, illetve Popa futott ki az arénába az északírek elleni legutóbbi meccshez képest.

Az MTI tudósítása szerint a meccs előtt a nagyjából fél ezer román drukker többször is a „Trianon, Trianon...” skandálással hergelte a magyar szurkolókat, akik azonnal válaszoltak. Még szintén a meccs előtt egyébként verekedés tört ki a román drukkerek szektorában: a románok egymással kaptak össze, ahogy korábban Bukarestben is. Az incidenst követően a rendőrök nagy létszámban bevonultak a szektorba, ám elsőre csak „farkasszemet néztek” az ultrákkal.

A román himnusz füttyszóval kezdődött, miközben a magyar himnusz alatt a – hátat fordító – román szektort kivéve a teljes stadion piros-fehér-zöldbe burkolózott. Közvetlenül a kezdő sípszó előtt Dzsudzsák Balázs mondott lelkesítő beszédet a csapattársaknak.

KEZDÉSKÉNT SZABADRÚGÁS ITT ÉS OTT. A román csapat kezdte a játékot. Leandro kemény belépővel mutatkozott be, Brych igyekezett korán rendet teremteni. A távoli szabadrúgást Keserü vállalta magára, az életerős löket nem sokkal tévesztette el a bal felső sarkot. A mieink ugyancsak szabadrúgással válaszoltak, Dzsudzsák tekerése szintén mellé ment.

Szalai Ádám az első percekben többször megzavarta az ellenfelet (Fotó: Földi Imre)
Szalai Ádám az első percekben többször megzavarta az ellenfelet (Fotó: Földi Imre)

Szűk tíz perc után labdabirtoklási fölénybe került a román csapat, egyben világosan kirajzolódott a magyar csapat alaptaktikája: labdaszerzés után villámgyorsan indítani Nikolics Nemanját, akit azonban az első negyedórában rendre a leshatár túlsó oldalán talált a labda, így helyzet nem alakult ki. Nem úgy a 16. percben, amikor Stieber beadására Szalai és Nikolics is rámozdult, utóbbi alig maradt le.

Juhász hamar megsérült (Fotó: Szabó Miklós)
Juhász hamar megsérült (Fotó: Szabó Miklós)

Juhász kemény párharcokat vívott az első percekben, az egyik után húzta a száját a fájdalom miatt – utóbb az M4 közvetítéséből kiderült, kiújult a lovaglóizom-sérülése – nem is bírta, csak a 24. percig a meccset, a helyére a legutóbb az amszterdami 1–8-on szóhoz jutó Guzmics Richárd állt be. Ezt megelőzően Adrian Popa sárgult be, amikor Eleket akadályozta meg abban, hogy felpörgesse a mieink játékát.

VÁLTAKOZÓ RITMUS, NAGY HELYZET NÉLKÜL. Míg válogatottunk a hosszú labdákra alapozott, addig a sárga mezesek távolról próbálkoztak, Keserü lövése után Király ölében halt el a labda, míg Prepelita és Torje próbálkozása nem ment kapu közelébe. Nem talált kaput Nikolics sem a 31. percben, a befejezése pontatlan volt, ugyanakkor az Elek lapos labdájából induló rohamban volt elképzelés.

Dzsudzsák szabadrúgása veszélyesen szállt be a 35. percben, de a románok felszabadítottak. A meccs addigi legnagyobb helyzetére viszont csak újabb egy percet kellett várni: egy bedobás után Szalai kapura fordult, és 26 méterről nagy erejű lövést eresztett meg, Tatarusanunak nagyot kellett nyújtóznia, hogy kitolja a labdát a kapu bal oldala elől.

Guzmics Richárd szerelésekkel szállt be a mérkőzésbe (Fotó: Szabó Miklós)
Guzmics Richárd szerelésekkel szállt be a mérkőzésbe (Fotó: Szabó Miklós)

Már-már fölénybe került a magyar csapat, amikor Torje lelohasztotta a magyar kedélyeket, megpattanó lövése után, bár Király intett, hogy kontroll alatt van a lövés, alighanem ezt ő is azt követően konstatálta, hogy a reklámtáblán csattant a labda. Kiegyenlített játék, egy-egy jobb-rosszabb periódus után ért véget az első félidő.

STADION MELLETTI BALHÉ

A szünetben összecsaptak a rendőrökkel a huligánok a Ferencváros stadionja mellett, a Könyves Kálmán körúton. A huligánok kövekkel, üvegekkel, téglákkal dobálták meg a rendfenntartókat, de megtámadtak megkülönböztető jelzéssel ellátott autókat is.

A rendőrök ismét könnygázt, később vízágyút vetettek be; utóbbival a Planetárium elé próbálták visszaszorítani a csoportot. Az akcióban a lovas rendőrség is részt vett.

MTI

TŐZSÉR PIHEN AZ ÉSZAKÍREK ELLEN. A második játékrész hatalmas román lufttal vette kezdetét, ezt követően viszont Tőzsér írta ki magát a következő meccsről azzal, hogy buktatta Hobant. De legalább Torje szabadrúgása nem jelentett gondot Királynak.

A túloldalon Chiriches is besárgult Dzsudzsák asszisztálása és nagy esése mellett, mindenesetre nem volt nehéz kicsalni a lapot Brych zsebéből. Számunkra ennél fontosabbnak tűnt, hogy Guzmics remekül érkezett a beívelésre, ám fejese után a jobb felső mellé ment a labda öt méterről. Nem sokkal később Stieber indult kapu felé lendületesen, de 16-ról eleresztett lövésébe nem sok erő jutott. A magyar válogatott átvette a kezdeményezést, a második játékrész eleje egyértelműen a mieinké volt, de Dzsudzsák újabb beívelése után is román fej találkozott a labdával.

GYÜRKŐZÉS. Hatvan perc után Keserü keménykedése növelte az adrenalinszintet, miután a román csatár alattomos módon odarúgott Guzmicsnak. Az eset utáni kakaskodásból a román támadó mellett Szalai jött ki sárgával.

Brychnek volt dolga bőven (Fotó: Hegedüs Gábor)
Brychnek volt dolga bőven (Fotó: Hegedüs Gábor)

A 69. percben Torje okozott riadalmat duplán. Előbb azért, mert ígéretesen indult meg, majd amikor már úgy tűnt, nem jut lövéslehetőséghez, Leandro buktatta 17 méterre a kaputól. Az ígéretes helyre lehelyezett labda mögé Torje mellett Keserü állt oda, utóbbi lőtte el a labdát fölé.

Storck Nikolics helyére Németh Krisztiánt küldte be, ezzel együtt át is szervezte a csapat támadójátékát. Dzsudzsák átkerült a jobb oldalra, Stieber a balra, Szalai pedig felment centerbe.

NEM MARADT ERŐ A VÉGÉRE. A hajrához közeledve ismét a meccs egyik legaktívabb játékosa, Torje villant: a román szélső 18 méterről lőtt, lapos lövése után Király nehezen paskolta ki a labdát a jobb alsó előtt. A túloldalon Dzsudzsák lőhetett kapura a tizenhatos sarkától, ám labdája jócskán fölé szállt.

Az utolsó percekre érkezett Priskin Tamás Stieber Zoltán helyére a centrális erőfölényt erősítendő. A románok már nem erőltették a támadásokat a hajrában, a hosszabbításra pedig csak két perc maradt. Bár a meccs nem volt tipikus 0–0, az előzetes nyilatkozatok alapján alighanem mindkét fél jóllakottnak érzi magát a döntetlennel.

A TOVÁBBI PROGRAM

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:

Magyarország–Feröer, 20.45
Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik