Hiába vezettünk, nem tudtuk megverni Izraelt

Vágólapra másolva!
2012.08.15. 20:22
A magyar labdarúgó-válogatott Izrael ellen Dzsudzsák Balázs góljával vezetést szerzett a második félidő elején, de a hajrára visszavett a tempóból, egy szögletből gólt kapott, és így nem is tudta megnyerni a találkozót.

A szurkolók köszönetet mondtak az olimpiai csapatnak (Fotó: Németh Ferenc)
A szurkolók köszönetet mondtak az olimpiai csapatnak (Fotó: Németh Ferenc)
A szurkolók köszönetet mondtak az olimpiai csapatnak (Fotó: Németh Ferenc)
A szurkolók köszönetet mondtak az olimpiai csapatnak (Fotó: Németh Ferenc)
A szurkolók köszönetet mondtak az olimpiai csapatnak (Fotó: Németh Ferenc)

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

Egervári Sándor szövetségi kapitány az előzetesen talán várt csapathoz képest azzal szerzett meglepetést a kezdőcsapat kijelölésekor, hogy Korcsmár Zsolt helyén a harmadik válogatott meccsére készülő debreceni Mészáros Norbert kap lehetőséget. A bajnokcsapatból rajta kívül a szintén harmadik válogatott meccsére készülő Szakály Péter és a nemzeti együttesben hovatovább stabil jobbhátvédnek számító Varga József is bekerült a kezdőbe.

A KÉT CSAPAT EDDIGI MÉRKŐZÉSEI
1992. 09. 23., Budapest: Magyarország–Izrael 0–0
1995. 08. 16., Siófok: Magyarország–Izrael 0–2
2000. 06. 03., Budapest: Magyarország–Izrael 2–1
2009. 02. 11.,Tel-Aviv: Izrael–Magyarország 1–0

A mieink az Izrael elleni meccsel melegítenek a szeptember 7-i Andorra és a szeptember 11-i Hollandia elleni vb-selejtezőre. A magyar válogatott eddig négyszer játszott Izrael legjobbjaival, egy győzelem mellett két vereség és egy döntetlen a mieink mérlege, válogatottunk három találkozón még csak gólt sem szerzett...

Az izraeliek számára nem volt problémamentes a meccsre való felkészülés, Joszi Benajun ugyanis családi okok miatt kapott engedélyt arra, hogy elhagyja a keretet várandós felesége bármelyik pillanatban megszülheti közös gyermeküket, ezért a Chelsea játékosa visszautazott hozzá Angliába. Szintén elhagyta az izraeliek keretét Almog Cohen. A Nürnberg középpályása a One izraeli sportportál értesülései szerint összeveszett Eli Guttman szövetségi kapitánnyal, amiért a mester nem akarta a kezdőcsapatba jelölni a mai meccsre.

Elkezdődött a mérkőzés!

Az első percek helyzet nélkül teltek. Egy bal oldali támadás során eljutottunk ugyan az izraeli kapu előterébe, de Szalai Ádám elöl felszabadítottak az izraeliek.

Az első két igazi helyzet a vendégek előtt adódott, és mindkettő a Swansea légiósa, Itaj Sekter szemfülessége révén. Az első helyzetnél az ötös sarkánál összeakadt az izraeli támadó lába Juhász Rolandéval, így Bogdán Ádámé lett a labda (a szlovák bíró, Kruzliak sípja szerencsére néma maradt), a második lehetőségnél pedig egy jó kiugrás után végül nem tudott kapura lőni Sekter Varga József szorításában.

A 15. percben Koman Vladimir és Szalai Ádám összjátékából alakulhatott volna ki az első formás magyar akció, de az izraeliek közbe tudtak lépni.

Koman Vladimir (jobbra) gyakran kereste labdával Szalai Ádámot (Fotó: Németh Ferenc)
Koman Vladimir (jobbra) gyakran kereste labdával Szalai Ádámot (Fotó: Németh Ferenc)

Az első húsz percben inkább az izraeliek birtokolták többet a labdát, ám egy gyors kontra végén meg lehetett volna a lehetőségünk a gólszerzésre. Szakály Péter a kapuval szemben 17 méterről lövés helyett passzolni szeretett volna, de hosszú volt a labdája, így nem tudtunk élni a helyzettel.

Ez a lehetőség arra jó volt, hogy elhiggyük, lehet keresnivalónk az izraeli kapu előtt. A következő percekben ugyanis megpróbáltuk átvenni az irányítást, és sikerült is percekig saját tizenhatosához szögezni az ellenfelet.

A 28. percben Szakály került ismét helyzetbe, ezúttal 17-ről lőtt is, de lapos, gyenge kísérlete nem okozott gondot Dudu Avat kapusnak. Nem sokkal később Koman próbálta kiugratni Szalait, a csatárt lesen állította meg a játékvezető.

A 35. percben Koman szabadrúgásból vehette célba a kaput, de nem találta el – 20 méterről fölé csavart.

A félidő hajrájára egyértelműen fölénybe kerültünk, és ez újabb helyzetben is megmutatkozott. Dzsudzsák Balázs távoli lövése levágódott egy védőről, majd Gyurcsó Ádámhoz került a labda, aki jobbról be is tudott adni – Avat aláfutott a labdának, amelyet Szakály visszaollózott középre, és végül üggyel-bajjal felszabadítottak a vendégek.

Az utolsó öt percben az izraeliek mélységi indításokkal próbáltak mögénk kerülni, ám lövésig nem jutottak el.

Az első félidő gól nélkül zárult.

A szünetben cseréltünk, beállt Németh Krisztián és Korcsmár Zsolt, lement Gyurcsó Ádám és a nyár eleji sérülése után nemrég visszatérő Juhász Roland. Az Anderlecht védője összerúgott egy izraeli játékossal, ezért kellett lecserélni.

A második játékrész elején előbb Mészáros Norbert hozta a szívbajt a magyar szurkolókra egy rövidnek tűnő vissza passzal (szerencsére Bogdán érkezett), majd egy lövéssel veszélyeztettek az izraeliek, a labda mellé szállt.

A következő támadásból megszereztük a vezetést! Németh Krisztián 11 méterről még a bal kapufát találta el, ám a kipattanó Dzsudzsák elé került, miután egy izraeli védő luftot rúgott – a Dinamo Moszkva szélsője balról kilőtte a hosszú alsó sarkot. 1–0

Németh Krisztián nem sokkal a gól után is lövőhelyzetbe került, de az utolsó pillanatban szögletre mentettek előle. Mindenesetre a gól meghozta a lövőkedvünket, Koman jó 18 méterről lőtt fölé.

EGERVÁRI: ENNYI VOLT BENNÜNK

„Nem tudtuk ugyanazt a jó játékot nyújtani, mint az elmúlt két felkészülési mérkőzésen, és sajnos kényszerűségből többet is kellett cserélnem a tervezettnél. Ez okozhatta azt is, hogy nem tudtuk elosztani megfelelően az embereket a kapott gólnál. Sajnáljuk, hogy nem tudtuk kiszolgálni a nagyszerű közönségünket, de ma ennyi volt bennünk. Reméljük, szeptemberben mindenki jobb állapotban érkezik, és sikerrel tudjuk megvívni a két vb-selejtezőt" – nyilatkozta a lefújás után a Magyar Televíziónak Egervári Sándor szövetségi kapitány.

„Németh Krisztián kifejezetten jól állt be, viszont többen elfáradtak, mint például Pintér, aki még csak a felkészülés végén jár. A meccs végére már csak küzdelem alakult ki, keveset láttunk azokból a taktikai elemekből, amelyeket szerettünk volna gyakorolni" – tette hozzá a szakember, aki azt is elmondta, hogy Juhász Rolandot és Koman Vladimirt is sérülés miatt, kényszerűségből kellett lecserélnie.

Ezután egy kicsit talán visszább álltunk, de az izraeliek ennek ellenére nem tudták igazán fokozni a nyomást. Egervári Sándor is a stabilitás, a védekezés erősítése mellett tette le a voksát Vanczák Vilmos beállításával, aki Szakály Pétert váltotta.

Jobb oldali akció során a 68. percben eljutottak a kapunkig a vendégek, de sikerült kiszorítanunk őket, és az éles szögből leadott lövés már nem volt igazán veszélyes.

A nyolcadik válogatott meccsén még mindig az első góljára törő Németh nagyon agilis volt, minden labdáért hatalmas harcot folytatott, még a jó felépítésű izraeli kapustól sem ijedt meg – össze is futottak egy előrevágott labdáért, ami után ápolni kellett a csatárt.

Szerencsére az ő esete nem volt súlyos, folytatni tudta a játékot, nem úgy Koman Vladimir, aki egy ütközés után megsérült, le kellett cserélni – Koltai Tamás állt be a helyére.

Addig őrizgettük az egygólos vezetésünket, amíg csak talált egy gólt Izrael...

Jobb oldali szöglet után Bogdán még bravúrral hárította Elad Gabai fejesét, de a kipattanónál a nem sokkal korábban beálló Hemeddel szemben már tehetetlen volt. 1–1

Pár perccel később válaszolhattunk volna: Koltai Tamás passzolt be jobbról Szalai elé, aki tíz méterről lőni is tudott, de nem volt igazán helyezett a labda, így Avat hárította a lapos lövést. A mainzi csatárnak ez volt az utolsó megmozdulása, az utolsó percekre Szabics Imre állt be a helyére.

Sajnos a hajrában még azért is izgulnunk kellett, hogy megőrizzük a döntetlent, de szerencsére sikerült felszabadítanunk az ötösön belül Hemed mellől.

Az eredmény már nem változott, 1–1-es döntetlent játszottunk. A játék képe alapján megnyerhettük volna a meccset, ha az utolsó negyedórára nem állunk vissza ennyire.

EGERVÁRI: „NEM HOZTUK A JÚNIUSI TELJESÍTMÉNYÜNKET”

DZSUDZSÁK: „MA NEM HARAPTUNK ANNYIRA, ENNÉL TÖBB KELL”

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

JUHÁSZ: JELENTŐSEN MEGVÁLTOZIK A JÁTÉKUNK!
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–IZRAEL 1–1
Puskás Ferenc Stadion. V: Kruzliak (szlovák)

MAGYARORSZÁG: Bogdán – Varga J., Mészáros N., Juhász (Korcsmár, a szünetben), Laczkó – Pintér Á. (Halmosi, 79.) – Gyurcsó (Németh K., a szünetben), Koman (Koltai, 78.), Szakály P. (Vanczák, 63.), Dzsudzsák – Szalai Á (Szabics, 86.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

IZRAEL: Avat – Szpungin (Gabai, 35.), Mori, Tibi, Gerson – Natko, Jadin (Beram, 84.), Melikszon (Ben Haim, 88.), Rafaelov (Vermut, a szünetben) – Sehter (Hemed, 67.), Damari (Sahar, 59.). Szövetségi kapitány: Eli Guttman
G: Dzsudzsák (51.), ill. Hemed (80.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik