Sneijder: Barca-futball? Nem, ez oranje-futball!

Vágólapra másolva!
2011.03.27. 20:39
null
Sneijder Varga József mellett – Budapesten azt csinált, amit akart (Fotó: Szabó Miklós)
Show-t akarnak kedden, a magyar válogatott elleni mérkőzésen látni a holland nemzeti tizenegy szurkolói, és ha az „elftal" karmesterén, Wesley Sneijderen múlik, ezt meg is kapják. Az oranje vélhetően azonos kezdőcsapattal áll fel (a csapatkapitány Mark van Bommel visszautazott Olaszországba sérülése miatt, így biztos nem játszik), a szövetségi kapitány Bert van Marwijk pedig elmondhatja: még nem volt hozzá hasonlóan eredményes szakvezetője a hollandoknak. Azért ez nem kis szó.

A magyar válogatott a budapesti 0–4 után a hollandiai utazásra készül, az oranje tagjai pedig már alig várják a keddi Eb-selejtezőt – Bert van Marwijk 22 egészséges és igen jókedvű játékost mozgatott át a szurkolók vastapsa után. Wesley Sneijder, a holland válogatott karmestere szerint a szurkolók show-t várnak Amszterdamban, és reméli, ők ezt meg is tudják adni nekik.

„4–0-ra nyertünk és nagyon szép játékot mutattunk be, arra koncentrálunk, hogy a közönség és mi is élvezzük a játékot kedden. A világbajnokság óta is fejlődtünk, látható az összeszokottság a pályán, hatalmas potenciál van a csapatban, és még javulhatunk az Európa-bajnokságig. Amikor öt-hat percig nálunk van a labda, azt nyilvánvalóan mindenki nagyon élvezi a csapatból. Meg kell mutatnunk az ellenfelünknek, hogy uralni tudjuk a meccset, éreztetni kell velük a fölényt, és ezt a játékunkat kell hoznunk kedden is, no meg aztán minden meccsen a továbbiak során" – mondta a válogatott hivatalos honlapjának az Internazionale középpályása. Sneijder amondó, hogy a holland válogatott játékán még javít is, hogy Rafael van der Vaart visszavont szerepbe került – a Tottenham játékosa az ősszel az eltiltott Nigel de Jongot, most a sérült Mark van Bommelt helyettesítette.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredményt ér el a magyar labdarúgó-válogatott Hollandiában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Rafael képességei nagyot dobnak a csapaton, és ezt a svédek és a moldovaiak ellen is lehetett látni. Ha ő is bekerül a kezdőbe, még inkább játszik a válogatott, még labdabiztosabb, és amíg nálunk van a labda, addig az ellenfél nem tud támadni. Kitűnően helyettesít visszavont szerepkörben."

Sneijder szerint a holland válogatottat egyáltalán nem viselte meg a két Eb-selejtező előtti sérüléshullám, hisz a csapat kispadja olyan hosszú, hogy ezt is elbírja.

„Szinte luxushelyzetben vagyunk, könnyen tudunk helyetteseket találni, hosszú a kispadunk, és ez nagyon jó. Kedden megint százszázalékos koncentrációval kell játszanunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Kipihentem magam és készen állok. Hogy úgy játszunk-e, mint a Barca? Nem, ez oranje-futball!"

A LEGEREDMÉNYESEBB HOLLAND KAPITÁNYOK
Van Marwijk* 36 27 7 2 75 százalék
Merkel 10 7 1 2 70
Van Basten 52 35 11 6 67.3
Happel* 12 8 2 2 66.7
Fadrhonc 20 13 4 3 65
Michels** 53 30 14 9 56.6

*: vb-ezüstérmes

**: Európa-bajnok, vb-ezüstérmes

Egy érdekes kimutatás: a szövetségi kapitány Bert van Marwijk eddig 36 mérkőzéséből 27 után győzelmet követően állhatott fel a kispadról, a legalább tíz mérkőzésen irányító holland szövetségi kapitányok közül ő az első, aki elérte a hetvenöt százalékos eredményességi mutatót.

Az oranje történetében a szakvezetők közül még Max Merkel érte el a hetven százalékot, Marco van Basten és Ernst Happel van hatvanöt százalék fölött, az Európa-bajnoki címet és 1974-ben vb-ezüstöt hozó Rinus Michels eredményességi mutatója 56.6 százalék. Van Marwijk együttese mindössze két mérkőzést (egy Ausztrália elleni felkészülési mérkőzést és a vb-döntőt) vesztett el.

A keddi találkozót egy ünnepség is megelőzi: az oranje drukkerei és a KNVB vezetői hivatalosan is elbúcsúztatják a holland–magyar előtt a 106-szoros válogatott, vb-ezüstérmes balhátvédet, Giovanni van Bronckhorstot.

AZ EB-SELEJTEZŐK KÖVETKEZŐ JÁTÉKNAPJA
KEDD
Csehország–Liechtenstein
Ceské Budejovice, Strelecky Ostrov Stadion, 17.30 (I-csoport)
Izrael–Grúzia
Tel-Aviv, Bloomfield Stadion, 18.05 (F-csoport)
Svédország–Moldova
Stockholm, Rasunda Stadion, 19.00 (E-csoport)
Törökország–Ausztria
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 19.30 (A-csoport)
Románia–Luxemburg
Piatra Neamt, Ceahlaul Stadion, 19.45 (D-csoport)
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG
Amszterdam, Amsterdam ArenA, 20.30 (E-csoport)
Észtország–Szerbia
Tallinn, Lilleküla Aréna, 20.30 (C-csoport)
Belgium–Azerbajdzsán
Brüsszel, Baldvin király Stadion, 20.45 (A-csoport)
Észak-Írország–Szlovénia
Belfast, Windsor Park, 20.45 (C-csoport)
Litvánia–Spanyolország
Kaunas, Darius és Girenas Stadion, 20.45 (I-csoport)
E-CSOPORT
1. Hollandia 5 5 16–2 +14 15
2. MAGYARORSZÁG 5 3 2 12–8 +4 9
3. Svédország 3 2 1 9–4 +5 6
4. Moldova 4 2 2 5–3 +2 6
5. Finnország 4 1 3 10–6 +4 3
6. San Marino 5 5 0–29 –29 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik